"100 de ani în 100 de zile". 1936: Anul creării Parcului Herăstrău şi Muzeului Satului
Campania Ştirilor Protv "100 de ani în 100 de zile" continua cu anul 1936. A fost un an tensionat, în care a început războiul civil din Spania, premergător celui de-al Doilea Război Mondial.
În 1936 începe războiul civil din Spania care va aduce fata în fata republicanii, susţinuţi de forţe de stânga şi Brigăzile internaţional formate în mare parte din comunişti ajutaţi de Moscova şi naţionaliştii conduşi de generalul Franco, susţinuţi de Germania nazistă şi Italia fascistă.
Războiul a crescut tensiunile din perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial. Conflictul a fost extrem de sângeros, s-a recurs la tancuri şi la bombardarea oraşelor, atrocităţile comise de ambele tabere au fost fără precedent.
Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.
Şi din România au plecat voluntari care să lupte pentru cauza spaniola în Brigăzile internaţionale au participat comunişti romani precum Valter Roman sau Leon Tismăneanu alături de voluntari din 55 de ţări. Dar şi mişcarea legionară şi-a trimis reprezentanţi voluntari care să susţină cauza naţionalistă, echipa fiind condusă chiar de şeful Partidului Totul pentru Ţară, generalul Zizi Cantacuzino Grăniceru.
SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei
Adolf Hitler şi Benito Mussolini crează axa Berlin-Roma, referitor la împărţirea sferelor de influenţa economică în Balcani şi bazinul Dunării. Tot atunci se stabileşte tactică de urmat în războiul din Spania şi recunoaşterea din partea Germaniei a ocupării Etiopiei de către Italia. În paralel, Japonia optează pentru o apropiere de Germania nazistă şi semnează pactul semnat pentru colaborarea în lupta împotriva Internaţionalei comuniste.
Guvernul nazist anunţa planul cincinal pentru a pune economia germană pe baza necesară producţiei de război. Încep însă şi investiţii masive în lucrări publice de mare amploare, cea mai importantă realizare fiind reţeaua de autostrăzi din Germania.
Şi în România este construit în 1936 Parcul Herăstrău cu o suprafaţă totală de 187 de hectare sub patronajul regelui Carol al II-lea. Parcul face parte din lucrările vaste de amenajare a lacurilor din jurul Bucureştiului.La intrarea în Parcul Herăstrău este inaugurat, în prezenţa regelui Carol al II-lea, Muzeul Satului, o creaţie a folcloristului şi sociologului Dimitrie Gusti, unul dintre primele muzee în aer liber din Europa. Fondurile vin de la Fundaţia Culturală Regală,
Tot în 1936 este finalizata renovarea Arcului de Triumf care comemorează participarea României în Primul Război Mondial alături de forţele învingătoare şi fondarea României Mari. Lucrarea a fost realizată din marmură de Ruschiţa şi a fost contribuţia mai multor sculptori.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, herastrau, Muzeul Satului, centenar, 100 de ani de romania,
Dată publicare:
10-09-2018 09:01