"100 de ani în 100 de zile". 1937: Carol al II-lea demite guvernul liberal şi îl numeşte premier pe Octavian Goga

×
Codul embed a fost copiat

Continuăm Campania "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1937: lumea este în fierbere, în Europa continuă războiul din Spania, iar în Asia începe al dilea război chino-japonez.

Şi în România, criză politică este prelungită şi este numit ultimul guvern înainte de dictatura carlistă.

Europa este marcată de războiul civil din Spania care se bucură de o mediatizare rapidă şi intensă. Naţionaliştii lui Franco sunt susţinuţi de Germania nazistă şi Italia fascistă, dar şi de Portugalia, în timp ce republicanii de stânga sunt susţinuţi de URSS şi de Mexic.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Aviaţia germană intervine în război şi bombardează câteva oraşe spaniole. Unul dintre acestea este oraşul basc Guernica, iar momentul va fi subiectul unei lucrări făcute de Pablo Picasso. Realizată în 1937, această operă marchează începutul angajării politice a artistului.

Citește și
Minunea de la Maglavit
"100 de ani în 100 de zile". 1935: Minunea de la Maglavit: un cioban de doar 17 ani declanşează un fenomen
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Tot în Spania, la începutul anului, sunt ucişi voluntarii legionari Ion Moţa şi Vasile Marin într-o luptă dată în Majadahonda, lângă Madrid. Aducerea lor în ţară se face printr-o procesiune funebră impresionantă cu sicriele aduse pe afet de tun şi însoţiţi de zeci de mii de oameni. Cei doi sunt martirizaţi de Mişcarea legionară şi folosiţi ca simboluri în lupta împotriva comunismului, dar şi pentru promovarea idealurilor legionare.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

În 1937 prinţul Nicolae, fiul reginei Maria şi a regelui Ferdinand, este decăzut din drepturile sale de membru al familiei regale printr-un decret regal ca urmare a căsătoriei cu Ioana Doletti. Statutul Casei Regale nu permitea decât mariaje cu membri ai caselor regale europene. Nicolae şi-a continuat viaţa alături de Ioana sub numele de Nicolae Bârna.

În Asia începe al doilea război chino-japonez. Rezultat al politicii imperialiste a Japoniei din ultimii ani prin care a încercat dominarea politică şi militară, dar şi controlul asupra resurselor şi materilor prime din China. Japonia lupta atât cu forţele naţionaliştilor conduse de Chiang Kai-Shek, cât şi cu forţele comuniştilor conduse de Mao Zedong.

În Germania se construieşte primul lagăr de concentrare nazist la Buchenwald. Deţinuţii de aici erau folosiţi pentru munca forţată în fabricile de armament.

În Marea Britanie se încoronează regele George al VI-lea, tatăl actualei Regine a Marii Britanii, după o criză monarhică şi abdicarea fratelui său Eduard.

În ţară, sfârşitul anului este marcat de alegeri parlamentare. Partidul Totul Pentru Țară câştiga poziţia a treia. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi îl numeşte premier pe Octavian Goga în plină criză politică în speranţa de a contracara succesul tot mai mare pe care îl avea partidul lui Zelea Codreanu. Guvernul se bucura de prezenţă a două mari personalităţi în epoca - ministrul apărării este Ion Antonescu şi Ministrul de Interne este numit Armând Călinescu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1936: Anul creării Parcului Herăstrău şi Muzeului Satului

Campania Ştirilor Protv "100 de ani în 100 de zile" continua cu anul 1936. A fost un an tensionat, în care a început războiul civil din Spania, premergător celui de-al Doilea Război Mondial.

"100 de ani în 100 de zile". 1935: Minunea de la Maglavit: un cioban de doar 17 ani declanşează un fenomen

"100 de ani în 100 de zile", campania Știrilor ProTV, continuă cu anul 1935. La noi apărea partidul de extremă dreaptă - "Totul pentru Țară". Iar în Germania, nazismul câștiga teren.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.