"100 de ani în 100 de zile". 1937: Carol al II-lea demite guvernul liberal şi îl numeşte premier pe Octavian Goga

11-09-2018 08:36


Continuăm Campania "100 de ani în 100 de zile" cu anul 1937: lumea este în fierbere, în Europa continuă războiul din Spania, iar în Asia începe al dilea război chino-japonez.

Şi în România, criză politică este prelungită şi este numit ultimul guvern înainte de dictatura carlistă.

Europa este marcată de războiul civil din Spania care se bucură de o mediatizare rapidă şi intensă. Naţionaliştii lui Franco sunt susţinuţi de Germania nazistă şi Italia fascistă, dar şi de Portugalia, în timp ce republicanii de stânga sunt susţinuţi de URSS şi de Mexic.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Aviaţia germană intervine în război şi bombardează câteva oraşe spaniole. Unul dintre acestea este oraşul basc Guernica, iar momentul va fi subiectul unei lucrări făcute de Pablo Picasso. Realizată în 1937, această operă marchează începutul angajării politice a artistului.

Tot în Spania, la începutul anului, sunt ucişi voluntarii legionari Ion Moţa şi Vasile Marin într-o luptă dată în Majadahonda, lângă Madrid. Aducerea lor în ţară se face printr-o procesiune funebră impresionantă cu sicriele aduse pe afet de tun şi însoţiţi de zeci de mii de oameni. Cei doi sunt martirizaţi de Mişcarea legionară şi folosiţi ca simboluri în lupta împotriva comunismului, dar şi pentru promovarea idealurilor legionare.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

În 1937 prinţul Nicolae, fiul reginei Maria şi a regelui Ferdinand, este decăzut din drepturile sale de membru al familiei regale printr-un decret regal ca urmare a căsătoriei cu Ioana Doletti. Statutul Casei Regale nu permitea decât mariaje cu membri ai caselor regale europene. Nicolae şi-a continuat viaţa alături de Ioana sub numele de Nicolae Bârna.

În Asia începe al doilea război chino-japonez. Rezultat al politicii imperialiste a Japoniei din ultimii ani prin care a încercat dominarea politică şi militară, dar şi controlul asupra resurselor şi materilor prime din China. Japonia lupta atât cu forţele naţionaliştilor conduse de Chiang Kai-Shek, cât şi cu forţele comuniştilor conduse de Mao Zedong.

În Germania se construieşte primul lagăr de concentrare nazist la Buchenwald. Deţinuţii de aici erau folosiţi pentru munca forţată în fabricile de armament.

În Marea Britanie se încoronează regele George al VI-lea, tatăl actualei Regine a Marii Britanii, după o criză monarhică şi abdicarea fratelui său Eduard.

În ţară, sfârşitul anului este marcat de alegeri parlamentare. Partidul Totul Pentru Țară câştiga poziţia a treia. Alarmat, regele Carol al II-lea demite guvernul liberal şi îl numeşte premier pe Octavian Goga în plină criză politică în speranţa de a contracara succesul tot mai mare pe care îl avea partidul lui Zelea Codreanu. Guvernul se bucura de prezenţă a două mari personalităţi în epoca - ministrul apărării este Ion Antonescu şi Ministrul de Interne este numit Armând Călinescu.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO