"100 de ani în 100 de zile". 1935: Minunea de la Maglavit: un cioban de doar 17 ani declanşează un fenomen

09-09-2018 07:20


"100 de ani în 100 de zile", campania Știrilor ProTV, continuă cu anul 1935. La noi apărea partidul de extremă dreaptă - "Totul pentru Țară". Iar în Germania, nazismul câștiga teren.

Hitler denunţa Tratatul de la Versailles/ Evreii sunt excluşi din viaţa publică

În anul 1935, Adolf Hitler anulează clauzele impuse de Tratatul de la Versailles, unul dintre cele mai importante puncte de pe agenda sa politică. Germania intra într-un amplu proces de militarizare. În acelaşi timp se anunţă noi legi antisemite, evreii sunt excluşi din viaţa publică germana.

Se înfiinţează Partidul „Totul pentru Tara"

Corneliu Zelea Codreanu înfiinţează în acelaşi an partidul „Totul pentru Tara", aripa politică a Mişcării legionare. În funcţia de preşedinte al partidului este numit generalul Gheorghe Cantacuzino Granicerul, cunoscut şi că Zizi Cantacuzino, un erou din Primul Război MOndial, promotor al ideilor naţionaliste şi antisemite.

Italia fascista ataca Etiopia/Eşec răsunător al Ligii Naţiunilor

Italia fascista condusă de Benito Mussolini începe agresiunea împotriva Etiopiei şi o cucereşte. Suveranul etiopian cere Ligii Naţiunilor, din care fac parte ambele tari, să medieze conflictul. Dar prin influenţa unor tratate politice existente între Franţa, Marea Britanie şi Italia nu se poate ajunge la o implicare concretă . Este un prim eşec usturător pentru Liga Naţiunilor în a se implica în problemele internaţionale.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Minunea de la Maglavit

Undeva în sudul Doljului, pe malurile Dunării, la Maglavit, se declanşează un fenomen de masă. Un cioban de doar 17 ani, Petrache Lupu, pretinde că are mai multe viziuni divine prin care oamenii trebuie să se pocăiască. Apar şi mărturii despre vindecări miraculoase. Maglavitul devine un loc de pelerinaj pentru sute de mii de oameni.

Impasul economic şi moral al întregii societăţi sporise atât de mult nevoia unei intervenţii supranaturale, încât poporul cu greu se putea sustrage forţei de atracţie şi misticismului de la Maglavit.

Fenomenul este folosit în scopuri politice

Mişcarea legionară se ataşează de fenomen şi promite prin voluntari construcţia unei mănăstiri, dar, în curând, patronajul fenomenului politic şi economic iscat de minunea de la Maglavit este preluat de regele Carol al II-lea şi patriarh care organizează cortegii fastuoase în locul care nu duce nici astăzi lipsa de vizitatori.

Se înfiinţează asociaţia Alcoolici Anonimi, o organizaţie voluntară care adună într-o comunitate de ajutorare a celor atinşi de viciul băuturii. Comunitatea Alcoolicilor Anonimi se întinde astăzi în toată lumea. 

În Tupelo, Mississippi se naşte Elvis Aaron Presley, cel care va deveni peste ani regele Rock'n rollului, dar şi un apreciat actor la Hollywood. 

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

VIDEO PROTVPLUS.RO