"100 de ani în 100 de zile". 2009: Geoană se culcă președintele României și se trezește învins. ”Mihaela, dragostea mea”

Dată publicare: 22-11-2018 08:52
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Campania Ştirilor Pro TV, "100 de ani în 100 de zile" continuă cu 2009. Este anul crizei economice care afectează inclusiv România. Traian Băsescu l-a învins pe Mircea Geoana în cursa pentru prezidenţiale.

Anul e marcat de dispariţia unor personalităţi ale vieţii artistice şi culturale din România: se sting din viaţa Ion Dolănescu şi actorul Gheorghe Dinică.

Pe plan extern, preşedintele american Barack Obama câştiga premiul Nobel pentru Pace, în timp ce scriitoarea de origine română Hertha Muller, stabilită în Germania, câştiga Premiul Nobel pentru literatură.

Anul 2009 e cunoscut drept Anul Crizei Economice, fiind anul cu cele mai multe ţări afectate, printre ele şi România. Criza este în ţară şi pe plan politic - PSD iese de la guvernare, când premierul Boc îl demite pe ministrul de Interne Dan Nica. În acelaşi an au loc alegeri prezidenţiale, în care Traian Băsescu, de la PDL, îl învinge pe Mircea Geoana, candidatul PSD, în ciuda sondajelor din ziua alegerilor, care îl dădeau câștigător pe Geoană.

A fost seara în care Geoană și-a început discursul cu celebrul ”Mihaela, dragostea mea!”.

Tranzacţiile au fost suspendate la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Mărfuri din Sibiu. Deprecierea leului atrage scumpirea creditelor în valută. Zona imobiliară e puternic afectată de deprecierea masivă a leului.

Două treimi dintre reprezentanţii domeniului de afaceri anunţă o reducere masivă a vânzărilor.

România câştiga la Curtea Europeană de Justiţie în dispută cu Ucraina pentru platoul continental şi a zonelor exclusive din Marea Neagră. României îi sunt atribuite peste 79 procente din zona de dispută.

Pe plan intern, anul e marcat de dispariţia unor personalităţi ale vieţii artistice şi culturale din România :
19 martie se stinge Ion Dolănescu, cântăreţ de muzică populară, iar pe 10 noiembrie se stinge actorul Gheorghe Dinică.

Pe plan extern, preşedintele american Barack Obama câştiga premiul Nobel pentru pace, în timp ce scriitoarea de origine romana Hertha Muller, stabilită în Germania, câştiga Premiul Nobel pentru literatură.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României


VIDEO PROTVPLUS.RO