"100 de ani în 100 de zile".1992: Anul în care Regele Mihai se întoarce în ţară, iar Michael Jackson are concert în Capitală

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

"100 de ani în 100 de zile". 1992 este anul în care Regele Mihai reuşeşte să se întoarcă în ţară şi este aclamat de un milion de romani.

Michael Jackson susţine la Bucureşti unul din cele mai spectaculoase concerte. Şi România intra în criză, sub conducerea Ion Iliescu.

1992 - anul în care Regele se întoarce în ţară, iar Michael Jackson susţine un concert la Bucureşti

Anul 1992 e dominat de tensiunile dintre Petre Roman, care se rupe de Ion Iliescu, şi formează Partidul Democrat.

Guvernul condus de tehnocratul Teodor Stolojan ia decizia ca romanii să devină în masă acţionari şi se împart certificatele de proprietate.

Toamna lui '92 îi găseşte pe români la mitinguri electorale. Se organizează alegeri şi opt partide politice intra în Parlament , FDSN ul lui Iliescu adunând cele mai multe mandate.

Pentru preşedinţie se organizează al doilea tur: în competiţie, Emil Constantinescu şi Ion Iliescu. Câştigător: Iliescu. Nicole Văcăroiu este numit premier.

Între cele două tururi, romanii au cu adevart parte de un moment istoric. Michael Jackson vine în România.

Anul 1992 aduce şi o numărătoare. Recensământul arată că România era populată de 22.810.000 de romani. Eram mulţi, aşa că străinii au venit să înfieze. Aeroportul era plin de copii scoşi din ţară.

Pe acelaşi Aeroport Otopeni, în Săptămâna Mare, aterizează Regele Mihai, după ce orguvernanţii s-au temut să-l primească. Un milion de romani l-au aşteptat pe rege.

În tot acest timp, în ciuda măsurilor luate de guvernul Stolojan, criză economică se agravează. Inflaţia ajunge la 300%. Preţurile explodează. Într-o imagine din acea perioadă se vede cum preţul unei chiftele, de exemplu, creşte de la 500 la 2.000 de lei, într-un singur an.

Sărăcia pune stăpânire pe ţara. Se introduce Taxa pe Valoare Adăugată, iar guvernanţii încep să negocieze cu oficialii FMI.

Romanii beau sifon cu sirop. La orice colţ de stradă găseşti un dozator. În apartamente, frig ca-n comunism. Romanii nu au bani pentru căldura şi în multe case caloriferele sunt mai reci decât afară.

Pe acest fond oamenii descoperă îmbogăţirea rapidă. Îşi vând casele şi intră în jocul piramidal Caritas. 

În acelaşi an Bill Clinton este ales preşedintele SUA şi începe războiul din Iugoslavia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO