„100 de ani în 100 de zile". 1990: Ion Iliescu câştigă alegerile, apoi minerii „fac ordine" în Piaţa Universităţii

Ultima actualizare: 03-11-2018 21:48

Campania Ştirilor PRO TV „100 de ani în 100 de zile" ajunge în 1990, primul an de libertate.

Se citeşte procamația de la Timişoara care interzicea foştilor securişti să candideze la alegeri, dar au loc şi primele proteste importiva lui Ion Iliescu. Piaţa Universităţii e ocupată atunci de mineri care vin să facă ordine şi care rănesc zeci de protestatari.

Este anul în care Corneliu Coposu, Radu Câmpeanu şi Ion Raţiu încep să reconstruiască vechile partide istorice. Atunci au loc şi primele alegeri, iar Iliescu ajunge preşedinte.

Începutul de an a fost marcat de întoarcerea intelectualilor din exil. Corneliu Coposu, Ion Raţiu sau Radu Câmpeanu erau noii lideri ai opoziţie. Dar, pentru români, pluripartitismul şi diferenţele de opinie erau încă greu de digerat.

Când FSN anunţă că participă la alegeri încep protestele. Pe 29 ianuarie minerii vin la Bucureşti să apere ceea ce cred ei că e democraţia.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI.

Sursa Foto: Arhivele Naționale ale României.

Pe 11 martie, se citeşte Proclamaţia de la Timişoara care propune, la punctul 8, interzicerea prin legea electorală a candidaturii foştilor activişti şi ofiţeri de securitate la funcţii în Parlament şi, mai ales, preşedinţie.

O lună mai târziu, au loc proteste în Piaţa Universității, iar Ion Iliescu îi numeşte pe contestatari golani şi huligani. Opozanţii lui văd în Rege Mihai o alternativă, însă fostul monarh este întors la aeroport din drumul său spre curtea de Argeş în prima lui vizită În ţară.

Ion Iliescu şi FSN câştigă primele alegeri libere în faţa lui Ion Raţiu şi Radu Câmpeanu.

Protestele continuă în Piaţa Universităţii, aşa că minerii vin din nou în mai să facă ordine. Scenele din Piaţă arată cum aceştia bat fără milă pe toţi care le ies în cale.

Şi-n vreme ce România e dezbinată în două tabere, Germania de Vest se unifică cu Germania de Est.

Petre Roman încearcă primele măsuri economice. Fabricile nu mai găsesc pieţe de desfacere, iar angajaţii încep să se teamă pentru viitorul lor. În acelaşi timp, jurnaliștii străini transmit imagini suprinse în orfelinatele romaneşti cu copii subnutriţi aflaţi la un pas de moarte.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO