“100 de ani în 100 de zile”. 1978: Cuplul Ceauşescu, primit de Regina Elisabeta a II-a

×
Codul embed a fost copiat

Campania "100 de ani în 100 de zile" ne duce, luni, în 1978, anul în care Marile Puteri îşi deschid porţile pentru a primi cuplul Ceauşescu.

Dau mâna cu Regina Angliei şi obţin pentru România clauza naţiunii celei mai favorizate acordate de Statele Unite după întâlnirea cu Jimmy Carter.

Pe plan intern, însă, poporul se afundă în lipsuri şi sărăcie. Se îngroaşă cozile la alimente, deşi nu fusese impusă încă raţionalizarea.

Cuplul prezidenţial Nicolae şi Elena Ceauşescu este primit de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingam. Referitor la această vizită, Robert Hardman autorul cărţii "Regina noastră" scrie că Elisabeta a II-a s-a ascuns după un tufiş în grădină ca să evite o discuţie cu cuplul Ceaușescu.

Autorul mai scrie că regina a fost extrem de deranjată de decizia guvernului de a-i invita la palat.

Citește și
nadia comaneci
"100 de ani în 100 de zile". 1976: Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

1978 este şi anul în care Ceauşescu este primit şi de Jimmy Carter, preşedintele SUA care decide să prelungească clauza naţiunii celei mai favorizate acordate României care însemna credite cu dobânzi mici sau acces la tehnologie avansată.

În ciuda investiţiilor în industrie economia era pe deficit comercial. Se importa mai mult decât se exporta, iar preţurile mărfurilor noastre pe pieţele externe erau mici. Ceauşescu continuă proiectul de industrializare aducând muncitori necalificaţi de la sate în fabrici şi uzine.

Un astfel de angajat primea 1.350 de lei pe lună, iar un kilogram de carne de porc costa puţin peste 30 de lei.

Deşi încă nu fusese încă impusă raţionalizarea alimentelor, acestea erau greu de găsit iar oamenii stăteau la coadă la legume şi carne.

Nicolae Ceauşescu este preşedintele Partidului Comunist Român de 11 ani şi începe să-şi impună viziunea de dezvoltare a ţării şi în educaţie, introducând cele 10 clase obligatorii.

Tot atunci decide integrarea învățământului cu producția şi trece liceele şi facultăţile sub tutela unor uzine cărora le-a dat planuri de planuri de producție.

Iris, Columna sau Holograf erau formaţiile care adunau tinerii în sălile de spectacole.

În acelaşi an, Virginia Ruzici, jucătoare de tenis de câmp, scrie istorie la Roland Garros unde cucereşte titlul de campioană, fiind prima româncă laureată la simplu și la dublu. La Vatican, Cardinalul Karol Józef Wojtyla devine Papa Ioan Paul al II-lea .

Prin opoziţia faţă de regimul comunist din Polonia, el îşi câştigase deja respectul întregii lumi. Alegerea să a fost o surpriză pentru că nu se număra printre favoriţi.

În aceeaşi perioadă, oamenii de ştiinţă anunţă naşterea primul copil conceput prin fecundare artificială, Louise Brown.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1977: 1.500 de oameni au pierit în cutremurul care a lovit România

"100 de ani în 100 de zile", campania Știrilor Pro TV, a ajuns în 1977, an marcat puternic de cutremurul în urma căruia au murit peste 1.500 de oameni.

"100 de ani în 100 de zile". 1976: Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10

Campania Știrilor ProTv "100 de ani în 100 de zile" ajunge sâmbăta în 1976. Este anul în care în România sunt lansate proiecte grandioase.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.