“100 de ani în 100 de zile”. 1978: Cuplul Ceauşescu, primit de Regina Elisabeta a II-a


Ultimul update: Joi 25 Octombrie 2018 09:49
Data publicarii: Luni 22 Octombrie 2018 12:47
Categorie: 100 de ani de Romania

Campania "100 de ani în 100 de zile" ne duce, luni, în 1978, anul în care Marile Puteri îşi deschid porţile pentru a primi cuplul Ceauşescu.

Dau mâna cu Regina Angliei şi obţin pentru România clauza naţiunii celei mai favorizate acordate de Statele Unite după întâlnirea cu Jimmy Carter.

Pe plan intern, însă, poporul se afundă în lipsuri şi sărăcie. Se îngroaşă cozile la alimente, deşi nu fusese impusă încă raţionalizarea.

Cuplul prezidenţial Nicolae şi Elena Ceauşescu este primit de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingam. Referitor la această vizită, Robert Hardman autorul cărţii "Regina noastră" scrie că Elisabeta a II-a s-a ascuns după un tufiş în grădină ca să evite o discuţie cu cuplul Ceaușescu.

Autorul mai scrie că regina a fost extrem de deranjată de decizia guvernului de a-i invita la palat.

1978 este şi anul în care Ceauşescu este primit şi de Jimmy Carter, preşedintele SUA care decide să prelungească clauza naţiunii celei mai favorizate acordate României care însemna credite cu dobânzi mici sau acces la tehnologie avansată.

În ciuda investiţiilor în industrie economia era pe deficit comercial. Se importa mai mult decât se exporta, iar preţurile mărfurilor noastre pe pieţele externe erau mici. Ceauşescu continuă proiectul de industrializare aducând muncitori necalificaţi de la sate în fabrici şi uzine.

Un astfel de angajat primea 1.350 de lei pe lună, iar un kilogram de carne de porc costa puţin peste 30 de lei.

Deşi încă nu fusese încă impusă raţionalizarea alimentelor, acestea erau greu de găsit iar oamenii stăteau la coadă la legume şi carne.

Nicolae Ceauşescu este preşedintele Partidului Comunist Român de 11 ani şi începe să-şi impună viziunea de dezvoltare a ţării şi în educaţie, introducând cele 10 clase obligatorii.

Tot atunci decide integrarea învățământului cu producția şi trece liceele şi facultăţile sub tutela unor uzine cărora le-a dat planuri de planuri de producție.

Iris, Columna sau Holograf erau formaţiile care adunau tinerii în sălile de spectacole.

În acelaşi an, Virginia Ruzici, jucătoare de tenis de câmp, scrie istorie la Roland Garros unde cucereşte titlul de campioană, fiind prima româncă laureată la simplu și la dublu. La Vatican, Cardinalul Karol Józef Wojtyla devine Papa Ioan Paul al II-lea .

Prin opoziţia faţă de regimul comunist din Polonia, el îşi câştigase deja respectul întregii lumi. Alegerea să a fost o surpriză pentru că nu se număra printre favoriţi.

În aceeaşi perioadă, oamenii de ştiinţă anunţă naşterea primul copil conceput prin fecundare artificială, Louise Brown.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO