"100 de ani în 100 de zile". 1976: Nadia Comăneci, prima gimnastă din lume care a primit nota 10

×
Codul embed a fost copiat

Campania Știrilor ProTv "100 de ani în 100 de zile" ajunge sâmbăta în 1976. Este anul în care în România sunt lansate proiecte grandioase.

 

Reîncep lucrările la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Comuniștii se lovesc însă de lipsa forței de muncă. Așa că iau măsuri. Tinerii care au împlinit 17 ani și nu au un loc de muncă primesc unul din partea statului.

Pe de altă parte, de la vârsta de 4 ani, copiii sunt făcuți șoimi ai patriei.

"Canalul Dunăre-Marea Neagră, o strălucită biruinţa spirtului revoluţionar promovat de tovarăşul Nicolae Ceauşescu, a geniului creator şi cosntrutiv al poporului român."

Citește și
centenar
"100 de ani în 100 de zile". 1974 - Nicolae Ceaușescu îşi atribuie funcţia de preşedinte al ţării
REPORTAJ. Ce nu spune ministrul Sorin Grindeanu despre Autostrada Sibiu – Pitești. Statul român n-a plătit încă nici un leu despăgubiri cetățenilor expropriați: „Ne trombonesc!”

1976 - Ceaușescu lansează mai multe proiecte gradioase. Se reiau lucrările la Canalul Dunăre-Marea Neagră, întrerupte pe vremea lui Dej. Comuniştii se lovesc însă de lipsa forţei de muncă. Tocmai de aceea, comuniştii dau un decret care stabileşte integrarea învăţământului superior în cercetare şi producţie.

Se doreşte astfel implicarea studenţilor şi a profesorilor în activitatea practică. Se lansează sloganul "educaţie prin muncă". Practic se câştigă forţa de muncă mai ieftină deoarece studenţii aveau dreptul la doar 20% din valoarea muncii lor.

"Legătura cu practica. Policatehnizarea şi policalificarea. Perfecţionarea permanentă. Elemente definitorii ale tovarăşului Ceauşescu cailor de înfăptuire a sarcinilor şi răspunderilor învăţământului au devenit coordonatele principale ale evoluţiei şcolii romaneşti."

Partidul hotărăşte că orice persoană care a împlinit 17 ani şi nu îşi continuă studiile să se prezinte de urgenţă la oficiul forţelor de muncă pentru repartizare. Autorităţile estimează că în toată ţara sunt peste o sută de mii de persoane care nu muncesc.

Mai mult, în căutarea forţei de muncă, autorităţile comuniste dau un decret pentru amnistierea persoanelor care au trecut ilegal frontiera în speranţa că acestea se vor întoarce acasă la muncă. Cu toate că ţara este în pragul unei crize economice, la sfârşit de an se raportează o creştere a productivităţii în industrie cu 11 la sută faţă de anul precedent.

Comuniştii nu uita agricultura.

Propaganda de partid se îndreaptă spre tineret. Copiii cu vârstele cuprinse între 4 şi 7 ani devin "şoimii patriei" şi educaţi politic.

Se ţine primul Congres al Educaţiei Politice şi Culturii Socialiste care hotărăşte organizarea festivalului Naţional "Cântarea României", teoretic o competiţie intre artişti din toată ţara, în realitate o manifestare care pomoveaza cultul lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu.

În vara anului se îndulcesc relaţiile cu Moscova. Ceauşescu pleacă în concediu în Crimeea şi se întâlneşte cu Leonid Brejnev.

La Jocurile Olimpice de la Montreal, Nadia Comăneci devine prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică. Se întoarce acasă cu 3 medalii de aur.

În Republica Federală Germana se introduc centurile de siguranţă în maşini pentru locurile din faţă. Iar în Statele Unite ale Americii, Jimmy Carter este ales preşedinte.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI.

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale Românie

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Rusia lui Putin, ca URSS! Decizia luată de televiziunea de stat rusă cu privire la Jocurile Olimpice de la Paris
Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1975 - Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei la gimnastică

Primele cozi mari în faţa magazinelor cu alimente au fost văzute în România în 1975. Este anul în care a ajuns campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile".

"100 de ani în 100 de zile". 1974 - Nicolae Ceaușescu îşi atribuie funcţia de preşedinte al ţării

Campania Ştirilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" ajunge astăzi în 1974. Este anul în care Nicolae Ceaușescu îşi atribuie funcţia de preşedinte al ţării, o ţară în care se resimt efectele crizei economice.

Recomandări
Ciolacu anunță că
Ciolacu anunță că "nu se măreşte TVA, nu se măreşte impozitarea". Când vor fi prezentate măsurile fiscale

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că pe 1 septembrie va fi prezentat un plan de reducere a cheltuielilor fiscale care nu va presupune şi mărirea TVA sau creşterea contribuţiilor sociale.

Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta
Viktor Orban se implică în problema aderării complete a României la Schengen. Promisiunea făcută de liderul de la Budapesta

Tema întrării României în spațiul Schengen, pe cale terestră, a fost reluată, cu prilejul vizitei premierului maghiar, Viktor Orban, în România.

Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO
Atmosferă de poveste la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Show total pe Sena | GALERIE FOTO

A sosit ziua cea mare. Ziua pentru care Franţa se pregăteşte de ani buni, pentru ca Parisul să găzduiască ceea ce se vrea a fi cea mai grandioasă ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice.