"100 de ani în 100 de zile". 1922: Momentul în care se desăvârșește Marea Unire prin încoronarea regelui Ferdinand

27-08-2018 09:38


Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" continuă! Și vorbim acum și despre încoronarea de la Alba Iulia a regelui Ferdinand ”Întregitorul” și a reginei Maria, care e principalul eveniment al anului 1922 pentru România Mare.

1922 este momentul în care se desăvârșește Marea Unire prin încoronarea la Alba Iulia a regelui Ferdinand I ”Întregitorul” și a reginei Maria. Întreaga lume internațională este cu ochii pe ceremonia fastuoasă.

Pregatiririle pentru încoronare au început cu câțiva ani înainte. Catedrala ortodoxă din Alba-Iulia a fost construită special pentru acest eveniment, într-un timp record de 10 luni.

Coroana regelui Ferdinand a aparținut unchiului său, Carol I, fiind coroana făurită din oțel de la un tun turcesc capturat în timpul războiului de independență.

Mai multe imagini impresionante gasiti AICI. 

În schimb, coroana reginei a fost comandată la casa de bijuterii Falize din Paris, fiind modelată din 1,8 kilograme de aur donate de un localnic din Apuseni.

Spectacolul din 15 octombrie 1922 a adus în centrul României pe viitorul rege George al VI-lea al Angliei, tatăl reginei Elisabeta a II-a a Angliei, dar și nenumărați ministri plenipotențiari din diverse state, ducele de Genova, infantile de Bourbon din Spania, dar și generali de armată precum Henry Berthelot, un mare prieten al României.

SURSA FOTO: Arhivele Nationale ale Romaniei

În India este arestat Mahatma Ghandi pentru nesupunere civică și instigări repetate la boicotul produselor englezești. Acesta lupta pentru independența Indiei față de Imperiul britanic.

La sfârșitul anului intră în vigoare Tratatul anglo-irlandez, prin care, după o perioada de sute de ani de dominație engleză, se recunoaște independența statului liber irlandez.

În Est începe regimul terorii și marea epurare din URSS. În acest an, Lenin s-a îmbolnăvit și au început luptele pentru succesiune în Partidul Comunist.

Stalin și-a folosit puterea de secretar general și și-a impus apropiații la nivelul conducerii partidului și a-și îndepărat rivalii.

Sute de mii, milioane de oameni au fost arestați sau uciși în cel mai sângeros regim de represiune. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO