"100 de ani în 100 de zile". 1919: Sfârşitul Primul Război Mondial aduce noi ameninţări la adresa României
Campania 100 de ani în 100 de zile continuă cu povestea României Mari în momentele anului 1919. Lumea nu era nici pe departe aşezată după Primul Război Mondial, iar ameninţările la adresa ţării erau în continuare prezente.
La Paris sunt în plină desfăşurare negocierile de pace pentru retrasarea graniţelor, iar la est Revoluţia bolşevică lăsa urme.
Sfârşitul Primului Război Mondial a adus schimbări majore în configuraţia statelor, dar şi o serie de convulsii sociale, rupturi şi războaie statale. Lumea e în fierbere.
Mai multe imagini impresionante gasiti AICI
La graniţa nu este deloc linişte. Rusia sovietică îşi începe expansiunea şi porneşte o serie de războaie teritoriale, anexeaza Ucraina şi începe un război cu Polonia. Ameninţările sunt şi la adresa României.
Convulsii sociale și războaie teritoriale. URSS amenință vecinii
La Paris, Conferinţa de pace se finalizează cu Tratatul de la Versailles, care este o primă recunoaştere internaţională pentru România Mare. Negociat timp de 6 luni, acest document reprezintă încheierea oficială a Primului Război Mondial între tabăra Aliaţilor formată din Franţa, Anglia, SUA, Italia, România, Polonia, Serbia şi Cehoslovacia şi ţările care au format Puterile Centrale: Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman şi Bulgaria.
Sursa FOTO: Arhivele Naționale ale României
Tratatul prevedea ca Germania să-şi asume responsabilitatea începerii războiului şi să plătească mari compensaţii materiale ţărilor învingătoare. În Germania monarhia este desfiinţată şi începe Republica, o perioadă de mari frământări politice, revoluţii şi revolte.
La Budapesta începe o Revoluţie bolşevică după modelul sovietic, primul regim comunist din Europa, după revoluţia din Rusia. Trupele conduse de Bela Kuhn, vechea armata maghiară, dar şi soldaţi înrolaţi din rândul muncitorimii ataca România pentru cucerirea teritoriilor care au făcut parte din fostul Imperiu austro-ungar. Ripostă noastră este fermă.
Trupele româneşti remobilizate trec Tisa într-un contraatac devastator pentru armata lui Bela Kuhn. În august, armata romană defilează prin Budapesta şi pune capăt Republicii Sovietice din Ungaria.
Revoluția bolșevică din Ungaria. Trupele românești intră în Budapesta
În ţara se duc mari eforturi pentru integrarea administrativă a teritoriilor recuperate. Au loc primele alegeri după Unire şi se alcătuieşte primul guvern de uniune naţională al României Mari condus de Alexandru Vaida Voievod.
Europa este zguduită de instabilitate şi polarizare. Se înfiinţează Partidul Muncitoresc German, care se va transforma în partidul nazist. Şi în Italia apare partidul fascist Italian, Fasci di Combatimentto, condus de Benito Mussolini.-
1919 nu este nici pe departe un an liniştit, iar noua ordine mondială îşi cauta încă făgaşurile pe care să se aşeze.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, revolutie, campanie, istorie, revolte, primul razboi mondial, 100 de ani, centenar,
Dată publicare:
24-08-2018 07:51