"100 de ani în 100 de zile". 1920: Anul recunoaşterii României Mari, dar şi al primului atentat cu bombă
Continuăm să vă prezentăm principalele momente din ultima sută de ani. Astăzi vorbim despre anul 1920 an, în care se finalizează tratatele de pace şi acordurile internaţionale, cu privire la granițele ţării.
Negocierile internaţionale de la sfârşitul Primului Război Mondial se apropie de final. La Versailles se semnează Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate şi Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar. Se stabilesc noile frontiere ale Ungariei, cu vecinii săi, un tratat contestat şi astăzi de maghiari care şi-au văzut frânte visurile de putere regională.
Din partea României tratatul a fost semnat de ministrul Ion Cantacuzino, dar şi de către Nicolae Titulescu, şi s-a obţinut recunoaşterea internaţională în componenţa României a Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mai multe imagini impresionante gasiti AICI
Se fondează la Geneva "Societatea Naţiunilor", precursoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar România este membru fondator.
România Mare intra într-o perioadă de aparentă stabilitate: se realizează unificarea monetară pentru că pe teritoriul ţării se foloseau încă coroanee austriece sau ruble ţariste.
Sursa IMAGINI: Arhivele Nationale ale Romaniei
În Statele Unite intra în vigoare cel de-al 18-lea amendament care stabileşte începutul prohibiţiei la alcool, dar şi începutul unei perioade controversate în istoria SUA, cu violente şi dezvoltarea unor capacităţi de producţie de alcool distribuţie ilicit.
În România are loc prima greva generală a muncitorilor, peste 400 de mii de lucrători din industrie şi transporturi.-
În Senatul României are loc un atentat cu bombă soldat cu moartea a trei persoane, inclusiv ministrul Justiţiei de atunci, Greceanu. Autorul, anarhistul Max Goldstein l-ar fi vizat pe Octavian Goga. Deşi evenimentul a îngrozit opinia publică, pentru România începe o perioadă de reforme şi împliniri.
Sursa: Pro TV
Etichete: unire, versailles, trianon, 100 de ani de romania,
Dată publicare:
25-08-2018 09:14