Analiza STRATFOR: "UE nu are cum sa apere estul Europei de Rusia". Care este singura putere ce poate proteja Romania

harta Europa vazuta din spatiu

George Friedman, fondatorul si chairman-ul companiei de analiza strategica Stratfor, sustine intr-un recent editorial ca UE slabeste, in vreme ce puterea Rusiei nu face decat sa creasca

„Europa trece prin doua crize strans legate intre ele”. Aceasta este opinia analistului american de origine maghiara George Friedman, unul dintre cei mai influenti specialisti in geopolitica din lume, care conduce un institut – STRATFOR – poreclit „CIA din umbra” pentru capacitatea sa de a prezice amenintarile.

La ce crize se refera Friedman (foto jos)? Prima este o criza a Uniunii Europene. „Aceasta a fost gandita ca o instutie care sa creeze europeni”, spune analistul american, insa acest proiect este pe cale sa esueze, din cauza ca promisiunea UE ca va aduce prosperitate tarilor membre nu a fost indeplinita. „Provocarea pentru Europa este ca in realitate prosperitatea ei e mai degraba ciclica si regionala”.

A doua criza este produsa de „structura strategica a Europei”: intre Rusia si Occident se afla o zona de granita al carei control este disputat si care la randul ei, se imparte in doua straturi: unul format din Ucraina si Belarus si altul din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. In mod normal, aceasta zona ar fi trebuit sa aiba rolul de tampon intre UE si Rusia, dar extinderea Uniunii le-a adus in contact – si, potential, in conflict. „Fara zona-tampon, o Europa unita, daca isi schimba intentiile, poate reprezenta o amenintare la adresa existentei Rusiei, mai ales in conditiile in care SUA au o vaga alianta cu europenii”.

Citește și
cover dupa 20 de ani George Friedman gaze de sist
Analistul american George Friedman ne avertizeaza: "Gazele de sist sunt arma cu care puteti preveni razboiul"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Aceste crize, spune George Friedman, s-au amplificat dupa 2008. Uniunea Europeana a inceput sa fie „definita de nevoile economiei Germaniei” iar aceasta situatie, tolerabila pana la izbucnirea crizei finacnaciare globale, a devenit ulterior o reala problema. Pe de o parte, tarile din zona mediteraneana au ajuns impovarate de datorii; pe de alta parte, cele din estul UE – inclusiv Romania – se confrunta cu o amenintare mult mai mare decat cea economica, respectiv cresterea puterii Rusiei. „Estul constientizeaza faptul ca Europa nu a reusit niciodata sa ajunga sa aiba o politica externa si de aparare comunca si ca UE nu il poate apara de Rusia. De asemenea, constientizeaza si ca NATO nu il poate apara decat daca se implica americani”.

Pe de alta parte, si Rusia are propriile ei probleme, spune Friedman: economia sa continua sa se bazeze prea mult pe exporturile de hidrocarburi iar reursele militare sunt limitate, dovada faptul ca rusii nu au reusit sa invadezer cu succes Ucraina. „Dar rusii au fost salvati de fragmentarea peninsulei. Est-europenii ar fi vrut sa vada actiuni decisive din partea Europei. Nu a existat niciuna. Sanctiunile au fost dureroase, dar nu au schimbat strategia Rusiei”.

Concluzia directorului Stratfor: „Daca zona de granita a Europei are un protector, acesta nu e UE, ci SUA. Germanii nu au nicio dorinta sa se certe cu rusii pentru Ucraina. Francezii sunt impartiti in mai multe directii iar europenii din sud nu au niciun interes in probleme non-UE afara de cea a imigratiei musulmane”. In acelasi timp, puterea Kremlinului creste odata cu amplificarea conflictelor interne in UE si cu nevoia de a redefini rolul Germaniei. „Fragmentarea peninsulei va spori si odata cu ea si puterea relativa a Rusiei, ceea ce va atrage in zona Statele Unite”.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Stratfor: Rusia vrea sa aduca Europa Centrala
Stratfor: Rusia vrea sa aduca Europa Centrala "mai aproape de interesele sale". Alegerea cu care se confrunta Romania

Moscova a depus eforturi in ultimii ani pentru a-si spori influenta in Europa Centrala, insa limitele economice si geopolitice ale Rusiei ii depasesc ambitiile in regiune, comenteaza agentia de analiza Stratfor.

Analistul american George Friedman ne avertizeaza:
Analistul american George Friedman ne avertizeaza: "Gazele de sist sunt arma cu care puteti preveni razboiul"

George Friedman, fondatorul si chairman-ul companiei de analiza strategica Stratfor, este invitatul emisiunii “Dupa 20 de ani”, unde vorbeste despre relatia Romaniei cu SUA, dar si despre pericolul rusesc si modul in care ne putem apara.

"Romanii cred ca rusii sunt mai destepti decat americanii". Ce spune unul din cei mai influenti analisti din SUA

George Friedman, directorul agentiei de analiza Stratfor, a fost in vizita la Bucuresti la o zi dupa Joe Biden. Unul dintre cei mai influenti analisti geopolitici din lume, Friedman a tras cateva concluzii ingrijoratoare despre relatia Romania-SUA.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.