De ce se intalnesc sefii de servicii si expertii in Rusia cu Iohannis si Kovesi. "Conflictele evolueaza radical, spre razboi"
Incepand de luni, SRI organizeaza Programul International „Securitate in regiunea Marii Negre”, la care participa specialisti din tari ex-sovietice, dar si din serviciile americane.
Programul a inceput luni si se va termina pe 30 mai, iar printre paricipanti se numara ministrul de Externe Bogdan Aurescu, José-Miguel Palacios, seful diviziei de analiza din EU INTCEN (Serviciul de informatii al UE), sefa DNA Laura Codruta Kovesi, fostul sef al SRI George Maior si actual sef, Eduard Hellvig, dar si alti experti romani, americani, turci si din spatiul ex-URSS (Rusia, Ucraina, Moldova, Georgia etc,). O reuniune importanta, unde se discuta una dintre temele care ne preocupa pe toti: securitatea in zona, sau mai bine zis insecuritatea generata de politica externa a Kremlinului.
Insusi presedintele Iohannis a deschis acest program, indicand clar in discursul de inceput care este amenintarea si care ne sunt aliatii: „ Securitatea regionala este nu numai o problema a statelor care apartin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru intreaga comunitate internationala, mai ales atunci cand conflictele evolueaza radical, spre razboi, fie el intra sau interstatal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Contextul geopolitic actual este unul complex, caracterizat de transformari globale si provocari. Intr-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana sunt esentiale pentru Romania. Ele reprezinta coordonatele fundamentale ale politicii externe si de securitate ale Romaniei. Consolidarea profilului Romaniei in NATO si UE reprezinta o prioritate, o linie de conduita specifica bunei guvernari, care raspunde asteptarilor cetatenilor nostri. Intr-o zona caracterizata de coliziunea intereselor strategice si intr-o perioada marcata de modificari geopolitice rapide, Romania trebuie sa-si consolideze credibilitatea strategica”, a spus presedintele Romaniei.
Potrivit unui comunicat al SRI, programul de formare cu participare internationala ,,Securitate in Regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil” este dezvoltat de serviciul roman in parteneriat cu Universitatea Harvard si cu participarea Universitatii Nationale de Informatii din Statele Unite, institutia unde se pregatesc specialistii serviciilor din America.
In programul oficial se precizeaza ca „niciodata in acest mileniu regiunea Marii Negre nu a fost mai importanta pentru puterile globale ca o zona-cheie pentru dezvoltarea lor strategica si pentru castigarea unor avantaje competitive in relatiile cu puterile emergente”. Se vor discuta „provocarile comune”, vor fi identificati „actorii care produc insecuritate si cei care o rezolva” si se vor face scenarii pentru viitorul regiunii pana in 2030. Laura Kovesi, de pilda, va vorbi in cadrul unei reuniuni dedicata "rezistentei la viitoruri distopice in regiunea Marii Negre".
In trecut, reuniunile din programul ,,Securitate in Regiunea Marii Negre” aveau loc si in alte state din zona si chiar in Rusia, dar din 2012 au fost organizate numai la Bucuresti. Ele au fost initiate de expertii de la Universitatea Harvard, unde departamentul dedicat studiilor de securitate in Eurasia este condus de Serghei Konopliov, fost ofiter sovietic care a consiliat NATO si parlamentul ucrainean.In 2012, in cadrul acestui program, Konopliov si George Maior, pe atunci seful SRI, au coordonat si un volum, „Cunoastere strategica in zona extinsa a Marii Negre”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, klaus iohannis, marea neagra, SRI, servicii, laura kovesi, informatii, harvard,
Dată publicare:
25-05-2015 14:25