De ce se intalnesc sefii de servicii si expertii in Rusia cu Iohannis si Kovesi. "Conflictele evolueaza radical, spre razboi"

harta Europa de Est Romania

Incepand de luni, SRI organizeaza Programul International „Securitate in regiunea Marii Negre”, la care participa specialisti din tari ex-sovietice, dar si din serviciile americane.

Programul a inceput luni si se va termina pe 30 mai, iar printre paricipanti se numara ministrul de Externe Bogdan Aurescu, José-Miguel Palacios, seful diviziei de analiza din EU INTCEN (Serviciul de informatii al UE), sefa DNA Laura Codruta Kovesi, fostul sef al SRI George Maior si actual sef, Eduard Hellvig, dar si alti experti romani, americani, turci si din spatiul ex-URSS (Rusia, Ucraina, Moldova, Georgia etc,). O reuniune importanta, unde se discuta una dintre temele care ne preocupa pe toti: securitatea in zona, sau mai bine zis insecuritatea generata de politica externa a Kremlinului.

Insusi presedintele Iohannis a deschis acest program, indicand clar in discursul de inceput care este amenintarea si care ne sunt aliatii: „ Securitatea regionala este nu numai o problema a statelor care apartin strict unui anumit areal, ci o provocare pentru intreaga comunitate internationala, mai ales atunci cand conflictele evolueaza radical, spre razboi, fie el intra sau interstatal.

Contextul geopolitic actual este unul complex, caracterizat de transformari globale si provocari. Intr-un asemenea context, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenta la NATO si la Uniunea Europeana sunt esentiale pentru Romania. Ele reprezinta coordonatele fundamentale ale politicii externe si de securitate ale Romaniei. Consolidarea profilului Romaniei in NATO si UE reprezinta o prioritate, o linie de conduita specifica bunei guvernari, care raspunde asteptarilor cetatenilor nostri. Intr-o zona caracterizata de coliziunea intereselor strategice si intr-o perioada marcata de modificari geopolitice rapide, Romania trebuie sa-si consolideze credibilitatea strategica”, a spus presedintele Romaniei.

Citește și
George Maior la
Fostul sef SRI, George Maior: "Activitatile spionilor rusi s-au intensificat". Ce fac serviciile din Romania
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Potrivit unui comunicat al SRI, programul de formare cu participare internationala ,,Securitate in Regiunea Marii Negre. Provocari comune, viitor sustenabil” este dezvoltat de serviciul roman in parteneriat cu Universitatea Harvard si cu participarea Universitatii Nationale de Informatii din Statele Unite, institutia unde se pregatesc specialistii serviciilor din America.

In programul oficial se precizeaza ca „niciodata in acest mileniu regiunea Marii Negre nu a fost mai importanta pentru puterile globale ca o zona-cheie pentru dezvoltarea lor strategica si pentru castigarea unor avantaje competitive in relatiile cu puterile emergente”. Se vor discuta „provocarile comune”, vor fi identificati „actorii care produc insecuritate si cei care o rezolva” si se vor face scenarii pentru viitorul regiunii pana in 2030. Laura Kovesi, de pilda, va vorbi in cadrul unei reuniuni dedicata "rezistentei la viitoruri distopice in regiunea Marii Negre".

In trecut, reuniunile din programul ,,Securitate in Regiunea Marii Negre” aveau loc si in alte state din zona si chiar in Rusia, dar din 2012 au fost organizate numai la Bucuresti. Ele au fost initiate de expertii de la Universitatea Harvard, unde departamentul dedicat studiilor de securitate in Eurasia este condus de Serghei Konopliov, fost ofiter sovietic care a consiliat NATO si parlamentul ucrainean.In 2012, in cadrul acestui program, Konopliov si George Maior, pe atunci seful SRI, au coordonat si un volum, „Cunoastere strategica in zona extinsa a Marii Negre”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
A aparut prima carte despre istoria SRI. Hellvig:
A aparut prima carte despre istoria SRI. Hellvig: "Am incercat sa pastram aproape 100% realitatile momentului"

Serviciul Roman de Informatii a lansat sambata la Bookfest o monografie completa despre activitatea sa, in prezenta actualului sef al institutiei, dar si a predecesorilor sai.

Fostul sef SRI, George Maior:
Fostul sef SRI, George Maior: "Activitatile spionilor rusi s-au intensificat". Ce fac serviciile din Romania

 Invitat la „Dupa 20 de ani”, fostul director al Serviciului Roman de Informatii a dat mai multe informatii despre actiunile agentilor Kremlinului in tara noastra, dar si despre cum reactioneaza contra-spionajul nostru

In Marea Neagra a inceput batalia pentru petrolul si gazele din adancuri. Harta zonelor controlate de rusi si de americani
In Marea Neagra a inceput batalia pentru petrolul si gazele din adancuri. Harta zonelor controlate de rusi si de americani

 ROMANIA, TE IUBESC! La mii de metri in adancul Marii Negre, in largul coastelor romanesti, giganti din domeniul energiei se infrunta pentru perimetrele de exploatare

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.