Singurul loc în care bucureștenii pot beneficia de tratamente stomatologice gratuite

×
Codul embed a fost copiat

Suntem la coada Europei în materie de sănătate şi igienă orală, iar 30% dintre români şi-au pierdut toţi dinţii.

Să nu ne mirăm însă. Nu mai avem nici un cabinet stomatologic public în toată România, iar milioane de oameni nu ştiu că peste 3.000 de medici privaţi au contracte cu statul. E drept însă că tratează gratuit cel mult 5 pacienţi pe lună.

Orice om a suferit măcar o dată în viaţa din cauza dinţilor. Pentru cei care nu au bani să se trateze situaţia este şi mai complicată. Subfinanțate, cele mai multe cabinete de stat s-au închis în ultimii ani.

Spitalul Clinic de stomatologie din Bucureşti este singurul loc din Capitală unde poţi beneficia de asistenţă medicală stomatologică gratuită, în baza cardului naţional de sănătate. Un singur loc pentru aproape 2 milioane de oameni, în această clădire care adăposteşte şi Facultatea de Stomatologie.

Disperată, o femeie a venit din Giurgiu în Capitală pentru că nu mai putea de durere şi nici nu are cum să achite un consult stomatologic.

Citește și
Stomatolog
Tartrul, o problema des intalnita care poate conduce la probleme parodontale. Cum se poate indeparta corect
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Dacă nu ai bilet de trimitere plăteşti consultaţia 20 de lei.
Ce poţi să îţi faci aici?
Operații, extracţii, radiografii, eu am fost cu o tumoră pe maxilar pe partea stângă."

Pacienta nu ştie că există 3.000 de cabinete stomatologice private în toată ţara care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Şi ca ea sunt mulţi alţii cărora nu le spune nimeni că au dreptul, cel puţin teoretic, de a plăti mai puţin sau chiar deloc la dentist.

Legea spune că toţi românii până-n 18 ani au dreptul la decontarea a 100% a 40 de servicii stomatologice, adică cele mai multe dintre intervenţii, inclusiv aparat dentar.

Adulţii pot deconta în întregime 13 servicii stomatologice, iar pentru extracţii sau proteză acrilică precum şi pentru alte 7 servicii în proporţie de 60%.

Reprezentanţii casei vorbesc despre milioane alocate acestui serviciu.

Augustus Constache, purtător de cuvânt CNAS: "Fondurile pentru acest an sunt de 85,6 milioane de lei, în creştere, în fiecare an a crescut din 2013 încoace. Din păcate cererea e întotdeauna mai mare că oferta."

În condiţiile în care 3 din 10 români nu mai au niciun dinte în gură, cererea ar trebui să fie mare doar că statul îi aloca unui medic stomatolog cel mult 1.600 de lei pe lună.

Florina Dospinescu, medic stomatolog: "Plafonul acordat unui cabinet e foarte mic şi nu acoperă nevoile reale. Un pacient poate să aibă nevoie de tratarea a 2 sau 3 carii, o coroană şi atunci ai terminat plafonul în 2 pacienţi."

Asta pentru că o consultaţie costă 133 de lei la care pentru un singur pacient se mai adaugă 94 de lei tratarea unei carii simple, plus anestezia necesară încă 97 de lei. Aşadar pentru un singur om se duc 324 de lei. Ceea ce înseamnă că un stomatolog poate deconta servicii primare pentru cel mult 5 persoane.

Nu e de mirare aşadar că la cabinetele care au contract cu casa, sunt liste lungi de aşteptare, iar sute de mii de oameni preferă să renunţe.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
În România, 1 copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți
În România, 1 copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinți

Deşi este greu de acceptat, în România un copil din 10 nu s-a spălat niciodată pe dinţi. În total, sunt 400 de mii care nu au pus mâna pe o periuţă şi nu ştiu ce gust are pasta de dinţi.

Tartrul, o problema des intalnita care poate conduce la probleme parodontale. Cum se poate indeparta corect
Tartrul, o problema des intalnita care poate conduce la probleme parodontale. Cum se poate indeparta corect

Tartrul nu poate fi indepartat in siguranta prin paste de dinti. Vazut la microscop, arata ca o piatra ponce, unde fumul de tigara precipita extrem de usor. Si face si mai mult loc bacteriilor care elimina toxine. Care e urmarea nefasta?

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.