Afaceri profitabile pentru agricultorii care au mizat pe culturi de căpşune târzii
Toamna se numără câştigurile pentru agricultorii care au mizat pe culturi de căpşune târzii, care rodesc chiar şi 10 luni pe an. Un kilogram se vinde în pieţe şi cu 20 de lei.
Astfel, afacerea este una de succes dacă ne gândim că în sezon iau cel mult 5 lei.
"Pentru că Dumnezeu a fost bun cu noi şi avem soare, putem să mâncăm în mijlocul lui octombrie căpşune. Nu sunt ele foarte frumoase, dar sunt foarte gustoase", spune un producător.
Fructele cresc în saci umpluţi cu scoarţă de cocos şi sunt irigate periodic prin picurare. Soiul folosit a fost adus din Olanda, iar proprietarii plantației care se întinde pe 7.000 de metri pătraţi spun că nu folosesc îngrăşăminte.
Claudia Burcea, producător: "Sunt puţini cei care cultivă soiuri de toamnă. Marea majoritate preferă soiul de primăvară, pentru că planta produce tot într-o lună de zile. Ai cules, după care pleci în vacanţă. La noi e mai complicat, că trebuie să fii mereu lângă ele, dar, e adevărat, preţul din toamnă ne ajută să ne echilibrăm puţin peste an."
Din plantaţie, pleacă direct în pieţe.
Pentru că sunt considerate trufandale, căpşunele sunt la mare căutare în această perioadă, iar cei care au mizat pe astfel de culturii târzii pot spune că au tras lozul câştigător. Un kilogram se vinde în pieţe cu preţuri cuprinse între 18 şi 20 de lei, iar gustul este excelent.
Un tânăr de 28 de ani, din Alba, a mizat pe un soi adus din Spania, pe care îl cultivă pe o jumătate de hectar. Şapte mii de euro a investit într-un sistem de irigaţie şi reuşeşte să livreze în pieţe marfă până aproape de decembrie.
Daniel Danciu, producător: "Preţul este un pic mai bun faţă de cel obţinut primăvara, dar şi costurile sunt mai mari. Vindem cu 10-15 lei şi chiar cu 25."
Deşi nu sunt din soiuri româneşti, fructele sunt mai bune la gust decât cele din import. Pentru că nu le transporta pe distanţe mari, producătorii autohtoni nu le stopesc cu chimicale că să le sporească rezistenţă.