Intalnirea de la Cotroceni, VIDEO integral. Basescu: "Avem si MTO". Ponta: "Poftiti?"

×
Codul embed a fost copiat

Negocierile dintre presedinte si premier de la Palatul Cotroceni, pe tema reducerii CAS-ului cu 5 %, s-au transformat intr-un schimb de replici acide.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITITI in acest articol:

-► Stenograme ale discutiilor dintre presedinte, premier si ministrul Finantelor

-► Ponta a afirmat ca s-a certat cu Basescu la intalnirea de la Cotroceni: A fost un ton destul de badaranesc!

Citește și
CAS
Ponta nu isi va duce ministrii la Cotroceni pentru a discuta despre reducerea CAS. Solutii pentru a acoperi gaura din buget
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

-► Prima reactie a premierului, dupa prezentarea publica a discutiei de la Cotroceni

-► Ponta, lui Basescu: O sa ne descurcam si dupa noiembrie, nu e nimeni de neinlocuit

-► De ce se cearta (din nou) premierul si presedintele Romaniei

Traian Basescu il acuza pe prim-ministru de iresponsabilitate, iar Victor Ponta spune ca seful statului a avut un comportament nepotrivit fata de ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, prezenta si ea la consultari. Ca sa arate cine are dreptate, seful statului a facut publica, luni seara, inregistrarea completa a discutiilor.

Victor Ponta si Ioana Petrescu au mers la Cotroceni sa il convinga pe presedinte sa promulge legea care prevede reducerea contributiilor sociale. Discutiile, insa, au durat doar 15 minute.

Traian Basescu, presedintele Romaniei: "Nu prea am avut succes, trebuie sa recunosc, dar asta din ceea ce imi pare a fi incompetenta Guvernului, care nu a reusit sa imi prezinte niste cifre pentru ca deficitul crescut la fondul de pensii cu circa cinci miliarde. Nu am avut argumente cifrice care sa ma faca sa fiu mai linistit. O echipa foarte nepregatita si a fost clara ca singura abordare pe care o au prim-ministrul si ministrul finantelor este politica".

De la Ambasada Frantei, premierul Victor Ponta a dat replica pe acelasi ton: "Care a fost tonul discutiei? - Un ton destul de badaranesc la adresa doamnei Petrescu. Poate ca aflati de la presedinte ca studiile de la Harvard nu sunt nimic pe langa studiile domniei sale. N-a fost sincer niciun fel de discutie serioasa pentru ca presedintele avea un calendar strict politic."

Ca sa demonstreze cine are dreptate, presedintele a facut un anunt surpriza: "O sa fie pentru prima oara cand fac publica discutia, ca sa vedem cine minte!"

Presedintele s-a tinut de cuvant, iar luni seara discutia a ajuns si in presa.

Stenograme din discutia de la Palatul Cotroceni dintre presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta si ministrul FInantelor Ioana Petrescu (inregistrarea integrala o puteti urmari in clipul video de mai sus):

Basescu: Domnule prim-ministru, eu am la promulgare legea asta prin care se reduce CAS-ul si sunt doua aspecte sub care eu am obligatia sa fac controlul legilor venite de la Parlament. Unul este oportunitate, doi - constitutionalitate. Mi s-a parut din ambele puncte de vedere reducerea CAS-ului pune probleme si asa cum am mai spus dupa calculele noastre s-ar accentua deficitul fondului de pensii cu 5 - 5,5 miliarde. Ceea ce inseamna ca s-ar ajunge la un 18 miliarde deficit la fondul de pensii.

Am vazut si tentativa de punere in dezbatere publica a noului cod fiscal. Oricum, daca s-ar aplica toate taxele acelea suplimentare, tot nu s-ar rezolva problema, pentru ca alea ar aduce un 1,5 - 1,8 miliarde, luate asa, grosier, chiar cu reintroducerea impozitului forfetar, ca ii spunem altfel, da ne cam referim la el. Pe service-uri, pe unitati de alimentatie publica si asa mai departe. Marea mea problema inainte de promulgare, in concluzie, este sustenabilitatea masurii. Cu ce acoperim deficitul suplimentar de 5 miliarde?

Ponta: Domnule presedinte, buna ziua, multumim de invitatie. In primul rand, evident, Constitutia prevede foarte clar dreptul dumneavoastra de a retrimite un proiect de lege Parlamentului pentru a-l...

Basescu: Nu tin sa il retrimit, ca e o masura buna pentru agentii economici. Marea problema e cum acoperim gaura.

Ponta: Eu doar spuneam ca aveti acest drept constitutional si il exercitati cum considerati. Problema este ca Guvernul, si daca am fi de acord cu dumneavoastra, tot n-am avea, nu suntem... Din moment ce e o lege votata de Parlament, rolul nostru a fost de a transmite in expunerea de motive motivul emiterii actului normativ, impactul socio-economic si toate celelalte masuri si am aici expunerea de motive.

Cred ca o aveti si dumneavoastra, n-as vrea sa o reiau. Ideea este ca e o masura economica pe care noi o consideram necesara, ca in acest an, conform discutiilor pe care le-am avut cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala, nu se modifica in niciun fel tintele de deficit asumate si ca in 2015 - 2016, pe baza cresterii economice, combaterii evaziunii fiscale si mai ales odata cu intrarea in vigoare a legii privind insolventa avem capacitatea de a pregati si de a face aceasta masura nu doar sustenabila, ci inclusiv profitabila pentru dezvoltarea economica. O sa lucram pana in luna noiembrie, venim in fata Parlamentului cu proiect de buget si ne vom incadra in toate tintele.

Basescu: Cum acoperim deficitul de 5 miliarde?
Ponta: Dvs. dle. presedinte aveti dreptul sa o trimiteti inapoi.
Basescu: Pai nu vreau, ca e o masura buna, dar cum acoperim gaura?
Ponta: Eu spuneam doar ca aveti acest drept si faceti cum doriti. Rolul nostru, chiar daca am fi de acord cu dvs, e sa spunem ce masuri, ce repercursiuni, si am aici o expunere, sunt sigur ca o aveti si dvs.
Basescu: Avem si MTO.
Ponta: Poftiti?
Basescu: MTO-ul, avem si MTO-ul care mai inseamna vreo 6 miliarde...
Ponta: O sa lucram la toate..
Basescu: Haha. Dati-mi sursele, ca povestea asta cu buna colectare...
Ponta: Dle. presedinte, cand o sa avem proiectul legii bugetului votat de Parlament, cu siguranta va veni la dvs. sau la noul presedinte la promulgare.
Basescu: Sper sa ajunga la mine, adica ar fi unfair sa intrati in alegeri fara sa trimiteti bugetul la Parlament.
Ponta: Ar fi unfair ca va fi alt prim-ministru si sa isi faca bugetul cum considera..
Basescu: Nu, in campanie o sa fiti dvs..
Ponta: De acord.

Basescu: Bun, doamna ministru, ca m-as adresa si ministrului de resort, avem de acoperit MTO-ul si deficitul asta. Amandoua la un loc inseamna vreo 6 plus 5, 11 miliarde. Din ce?
Ioana Petrescu: Domnule presedinte, in primul rand, masura CAS este o masura extraordinar de buna si pentru mediul de afaceri, dar si pentru angajatori. O sustin din tot sufletul si mai ales ca acum a trecut si prin Parlament. Va asigur ca am facut studii foarte bune si asupra sustenabilitatii...
Basescu: Dati-mi-l si mie!
Ioana Petrescu:... si nu am niciun fel de dubii ca aceasta masura este una buna, care nu va pune in pericol nici tintele bugetare de anul acesta, dar nici cele pe MTO de anul viitor. Deci...
Basescu: Doamna, dati-mi si mie studiul care spuneti ca s-a facut.
Ponta: Va dam tot ce avem.
Basescu: Haha. Mai oameni buni, discutam ca intre oameni care stiu despre ce vorbesc sau... Sa stiti ca 11 miliarde nu se creaza din nimic si as vrea... Eu am zis ca avem o discutie, mai ales afland ca vine si doamna ministru, am zis ca avem o discutie pe cifre, pe o analiza facuta adica din nu stiu ce taxe, atata suma, din cresterea economica, atat, din reduceri de cheltuieli, atat. Da astea sunt argumente, ce-mi aduceti dumneavoastra, argumente pe care le aduce orice parlamentar care nu stie despre ce e vorba. Serios, si repreosul nu e atat catre domnul prim-ministru cat catre ministrul Finantelor. Aratati-mi din ce se compune structura de venituri suplimentare care sa va acopere MTO-ul si deficitul suplimentar creat la fondul de pensii.
Ioana Petrescu: In momentul in care vom elabora bugetul pe 2015, sursele vor fi foarte clare.
Basescu: Doamna, dar eu trebuie s-o promulg acum. Pentru ca si eu as vrea s-o promulg. Si eu as vrea s-o promulg, dar vreau s-o promulg credibil si va spun si de ce atata interes. Eu am mai avut o intamplare, in 2008, cu salariile la profesori. Si acum parca-l vad pe Tariceanu cand spunea "merge, avem de unde, duduie economia, n-avem cifrele pe trimestrul patru", ca era in 2008, in trimestrul patru 2008 si abia in februarie am aflat cifrele, ca noi intrasem din octombrie in cea mai grea cadere economica. Si stiu ca am promulgat-o, tot asa, pe vot unanim in Parlament. Si pe urma n-a fost bine deloc, cand am constatat ca nu se poate plati. Si v-as mai aduce aminte un lucru: in 2008 s-au mai redus doua contributii - CAS-ul, daca va aduceti aminte si contributia la sanatate.

Ponta: Nu-si aduce aminte, ca nu era aicea in 2008, stiu eu.
Basescu: Nu conteaza, banuiesc ca... Atunci o informez eu pe doamna: s-a revenit asupra ei, asupra reducerii CAS-ului. La sanatate suferim ca nu s-a revenit asupra contributiilor de sanatate. Eu nu inteleg de ce ati promovat-o atat de repede si nu-i vina Parlamentului, ca Parlamentul a fost pur si simplu pacalit. I s-a spus ca va creste colectarea.
Ponta: Domnule presedinte, Parlamentul, o parte a Parlamentului a cerut intrarea in vigoare la 1 iulie.
Basescu: Bun, da Parlamentul nu are responsabilitatea cifrelor. El ia decizii politice. Dar Executivul, din care faceti parte si dumneavoastra, si eu, noi avem responsabilitati pe cifre pana la urma.
Ponta: Atuncea nu ne-ntelegem. Mai certati-ma, dar nu gandim la fel si cred ca nu va suparati. Eu cred ca dumneavoastra nu conduceti activitatea Executivului pe cifre.
Basescu: Nu, dar am obligatia sa controlez legile.
Ponta: Pai, faceti-o, domnule presedinte...

Presedintele Traian Basescu a intrebat-o, luni, in consultarile de la Cotroceni, pe Ioana Petrescu, ministrul de Finante, unde a terminat studiile, precizand ca se astepta de la aceasta la argumente gen Roubini, un economist care a terminat Harvardul, la fel ca si ea.

Basescu: Doamna ministru, se colecteaza suplimentar din cresterea economica, atat, dar banuiesc ca ati observat ca Germania, Franta, Italia, au intrat in declin economic. Si asta ne va afecta.
Ioana Petrescu: Un motiv in plus ca sa relaxam fiscal si sa incurajam firmele ca sa angajeze si sa...
Basescu: Nu angajeaza nimeni, doamna!
Ioana Petrescu:... si sa investeasca, sa investeasca mai mult.
Basescu: Doamna, am zis ca unde spuneati ca ati terminat? La Harvard, la Oxford?
Ioana Petrescu: La Harvard.
Basescu: Rubini e economist de Harvard. Ma asteptam la argumente de genul lui, nu.... Bun, inteleg ca nu avem o analiza de unde venituri suplimentare, mai ales ca, doamna ministru, la fondul de pensii stiti ca n-ati facut nici macar acolo veniturile. Colectarea e 97%. Dincoace urmeaza sa facem rectificare negativa.

Potrivit legii care este acum pe masa presedintelui, CAS-ul ar trebui sa scada de la 1 octombrie cu 5 la suta, ceea ce ar duce la un minus 850 de milioane de lei doar in ultimele trei luni din acest an. Anul viitor, deficitul ar depasi 5 miliarde de lei. Guvernul da asigurari insa ca masura nu va duce la lipsa banilor de pensii si salarii.

traian basescu victor ponta

Victor Ponta a afirmat ca s-a certat cu Traian Basescu la intalnirea de la Cotroceni

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta nu au ajuns la o concluzie pe tema reducerii CAS, dupa discutiile de la Palatul Cotroceni, cei doi nestabilind nimic dupa aceasta discutie. Inainte de publicarea inregistrarii acestei intalniri, premierul a spus ca discutia de la Cotroceni nu a avut niciun sens, deoarece seful statului a vrut sa faca doar propaganda politica si a avut un "ton badaranesc" la adresa ministrului Finantelor, Ioana Petrescu: "Nu a fost niciun fel de discutie serioasa, pentru ca presedintele avea un calendar strict politic. Eu sunt obisnuit, doamna Petrescu probabil ca a avut o experienta neplacuta", a spus Ponta.

Intrebat care a fost tonul discutiei, seful Guvernului a raspuns: "Un ton destul de badaranesc la adresa doamnei Petrescu. Poate aflati de la presedinte ca studiile de la Harvard sunt nimic pe langa studiile domniei sale".

Premierul a mai afirmat ca, in discutia de la Cotroceni, l-a deranjat "rescrierea istoriei", deoarece Basescu i-a spus ca a mai avut un prim-ministru iresponsabil care a cerut marirea salariilor la profesori, el amintindu-i inca ca premierul din 2008, Calin Popescu Tariceanu, s-a opus, iar marirea salariilor a fost sustinuta chiar de Basescu din considerente politice.

"Ne-am certat!", a declarat anterior, agentiei MEDIAFAX, premierul Victor Ponta, dupa discutia cu presedintele Traian Basescu pe tema reducerii CAS.

Dupa prezentarea publica a discutiei de la Cotroceni, Ponta cere sa fie stabilit un protocol clar

Premierul Ponta a afirmat, dupa difuzarea de catre Presedintie a inregistarii discutiei de luni de la Cotroceni, ca nu este normal ca decizia prezentarii publice a unor astfel de convorbiri sa fie lasata la latitudinea toanelor unei persoane si ca e nevoie de un protocol clar stabilit in acest sens: "Cred ca, dupa Basescu, trebuie sa avem niste reguli foarte clare. Ideea asta ca Basescu zice ca are chef sa dea filmarile sau nu are chef este o chestie absolut neserioasa si anormala. Eu cred ca trebuie sa adoptam o procedura foarte clara si legata de consultarile politice, in care de la inceput se stie foarte clar ca se face o minuta, o stenograma, la final o semneaza un consilier prezidential, se pune la dispozitie. Ideea este ca trebuie sa ai o procedura si un protocol", a spus Ponta la un post de televiziune, conform Mediafax.

El a aratat ca stia ca toate discutiile de la Cotroceni sunt inregistrate si ca probabil era hotarat sa le prezinte public inainte de inceperea intalnirii de luni, pentru a distrage atentia opiniei publice de la inregistrarile cu Mircea Basescu. Ponta a precizat totodata ca normal era sa fie si el intrebat daca este de acord inainte de prezentarea publica a discutiei. "L-am vazut nervos, transpirat, rosu la fata. Poate era nervos si de aia le-a dat, poate maine nu e nervos si nu le mai da, ori lucrurile astea nu se pot desfasura asa intr-o tara civilizata. Trebuie sa spui foarte clar de la inceput, nu poti lasa la latitudinea toanelor unei persoane", a adaugat Ponta, afirmand in continuare ca lui i s-a parut ca presedintele a avut un ton badaranesc la adresa ministrului.

Ponta, lui Basescu: O sa ne descurcam si dupa noiembrie, nu e nimeni de neinlocuit

La finalul discutiilor la care a participat si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, presedintele Traian Basescu a spus: "Vai, vai. Bine. Eu nu am inteles, nimic, domnule prim-ministru, dumneavoastra ati inteles mai mult decat mine?".

Premierul Victor Ponta i-a raspuns presedintelui: "Domnule presedinte, daca va face placere sa discutati probleme generale, teoretice, de economie, cu doamna minstru, sunt convins ca va sta la dispozitie. Problema este urmatoarea, asa functiuoneaza o tara democratica, Guvernul propune, Parlamentul voteaza, dumneavoastra, daca vreti, promulgati, daca nu, o retrimiteti. Restul, cu tot respectul, eu nu am incredere in gandirea dumneavoastra economica, ca am trait-o. Ea era in America. Eu am trait si cresterea TVA-ului si toate celelalte. Sunt gandiri, scoli diferite, deocamdata noi avem crestere economica, avem, locuri de munca, vrem sa mergem inainte".

Presedintele Traian Basescu i-a atras atentia premierului privitor la cresterea economica, aratand ca aceasta nu i se datoreaza, ci masurilor din 2010: "Eu am vazut un premier la fel de iresponsabil, Tariceanu, care pentru alegeri a facut ce a facut si a suportat guvernul Boc costul utilizarii banilor publici pentru campanie. Parerea mea este ca faceti o erore si aveti riscul ca dupa alegerile din noiembrie sa nu mai vina cineva care sa corecteze lucrurile, pentru ca pur si simplu nu ar avea curaj", a aratat Basescu.

El a continuat: "Riscati sa ramaneti cu niste dezechilibre foarte mari, scoateti din nou tara de pe traseul ei".

Premierul Victor Ponta a replicat: "Domnule presedinte, o sa ne descurcam si dupa noiembrie. Tara asta se descurca, nu e nimeni de neinlocuit. Nu va faceti griji! Mergem in directia buna".

"Bine. Am inteles ca astea sunt argumentele. Va doresc succes", a spus Basescu, cu acest schimb de replici incheindu-se si discutiile pe tema legii privind reducerea CAS.

In cadrul discutiilor, presedintele i-a mai atras atentia ministrului de Finante ca nu a facut veniturile la fondul de pensii, colectarea fiind de 97%.

Ministrul Finantelor: "Domnule presedinte, la fondul de pensii problema este ca avem un salariat la 1,28 de pensionari. Aceasta este o problema grava, care se poate rezolva numai prin astfel de masuri, de exemplu reducerea impozitarii pentru a incuraja sa se angajeze in piata reala si cu carte de munca si pentru a avea un numar mai mare, care sa contribuie la CAS, ca sa sustina acesti pensionari", a explicat Ioana Petrescu.

"Doamna, daca as vrea sa imi bat joc de tara asta, as promulga-o fara sa intreb nimic. Eu plec. Daca dumnevoastra imi aduceti ca argument suprem ca avem 1,2 pensionari la un salariat. Lucru care e stiut, noi aici avem un deficit structural. Banuiesc ca intelegeti ca vorbim de un deficit structural pe care il accentuam", i-a raspuns Basescu ministrului de Finante.

Inregistrarea discutiilor care au avut loc, luni, la Palatul Cotroceni, pe tema reducerii CAS, a fost facuta publica de Administratia Prezidentiala.

De ce se cearta (din nou) premierul si presedintele Romaniei

Consultarile dintre presedintele Traian Basescu si Guvern, reprezentat de premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, pe tema legii privind reducerea CAS, desfasurate luni la Palatul Cotroceni, au durat aproximativ 30 de minute. Consultarile sefului statului cu Guvernul au avut loc pe legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect care se refera de reducere a CAS la angajator cu 5%, de la 1 octombrie.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor. Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament.

Victor Ponta spune ca daca presedintele retrimite legea in Parlament, va fi votata din nou in septembrie si va intra oricum in vigoare de la 1 octombrie. Negocierile cu FMI au fost intrerupte luna trecuta dupa ce expertii internationali nu si-au dat acordul pentru reducerea contributiilor sociale cu 5%. Acum Traian Basescu anunta ca urmeaza sa se consulte si el cu Fondul Monetar pentru a decide ce va face in continuare.

Miercuri seara, premierul afirma ca Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta presedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contributiile de asigurari sociale este votat de Parlament, astfel ca Basescu fie promulga actul, fie il retrimite in Parlament. "Daca vrea sa aiba un dialog cu mine, sigur, ma voi duce, m-am mai dus si cu alte ocazii, nu ca m-ar fi ascultat prea mult, dar macar ca sa pastram respectul pentru textele constitutionale si pentru institutii, insa in aceasta situatie concreta daca vrea sa se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consulta cu persoana potrivita, pentru ca nu e o masura a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptata de Parlament, culmea si in unanimitate", a spus Ponta.

El a aratat ca, in aceasta situatie, presedintele fie nu poate decat promulga proiectul de lege sau sa retrimita documentul in Parlament, unde va fi votat din nou in septembrie pentru a fi aplicat din octombrie. "Daca ii este drag de mine si vrea sa ma vada pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dansul, dar ma duc, insa Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni si despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru ca e o lege votata de Parlament. Daca vrea, sa discute cu Parlamentul, dar nu cred ca vrea sa convoace tot Parlamentul la Cotroceni", a adaugat premierul.

Anterior, premierul Ponta a afirmat ca este dispus sa se intalneasca cu presedintele Basescu si chiar "cu teroristii" daca acest lucru este bine pentru tara, dar ca pentru reducerea CAS seful statului trebuie sa se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votata de parlamentari. Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, ca reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibila si va intra in vigoare la 1 octombrie, sustinand ca aceasta masura nu va afecta fondul de salarii si fondul de pensii.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Guvernul planuieste sa creasca impozitele pe case si masini. Cine ar putea plati taxe si de 20 de ori mai mari
Guvernul planuieste sa creasca impozitele pe case si masini. Cine ar putea plati taxe si de 20 de ori mai mari

O veste proasta vine din partea Guvernului, care vrea sa mareasca impozitele pe case si masini.

Ponta nu isi va duce ministrii la Cotroceni pentru a discuta despre reducerea CAS. Solutii pentru a acoperi gaura din buget
Ponta nu isi va duce ministrii la Cotroceni pentru a discuta despre reducerea CAS. Solutii pentru a acoperi gaura din buget

Guvernul nu se va duce la Cotroceni pentru a purta consultari despre reducerea contributiilor de asigurari sociale. "Daca ii este drag de mine si vrea sa ma vada, eu merg", ii transmite Victor Ponta lui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu, ingrijorat de efectele reducerii CAS.
Presedintele Traian Basescu, ingrijorat de efectele reducerii CAS. "Voi invita Guvernul la consultari"

Presedintele Traian Basescu a vorbit despre Legea acordului de asociere cu R. Moldova, Legea Educatiei si despre reducerea CAS-ului, miercuri, la 18:30. www.StirileProTv.ro. a transmis LIVE declaratiile.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.