Consultari la Cotroceni: PNL vrea doar anticipate, PSD e deschis la toate variantele. Dezvaluirea lui Mircea Ionescu-Quintus

×
Codul embed a fost copiat

"Suntem intr-o situatie de criza, iar solutia nu este doar un nou guvern, ci trebuie sa gasim un nou mod de a face politica". Este mesajul cu care seful statului a primit joii, la consultari, partidele politice.

 

In spatele usilor inchise, s-au discutat toate variantele, inclusiv alegeri anticipate sau sustinerea unui guvern format doar din tehnocrati. Nici un lider politic nu a avut curajul sa pronunte numele vreunui posibil viitor premier.

Joi, la 11:30 Klaus Iohannis a anuntat numele premierului interimar: Sorin Campeanu, dar si faptul ca vineri va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile.

Consultari cu delegatia PNL
Consultari cu delegatia PSD
PSD , sedinte inainte de a intra la consultari
Declaratii ale liderilor liberali

Pozitia coalitiei
Pozitia PNL
Pozitia UDMR

Consultari cu delegatia UDMR

Citește și
Klaus Iohannis, Victor Ponta
Klaus Iohannis a primit demisia premierului. Victor Ponta: "Imi doresc ca viitorul guvern sa fie si mai bun"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Consultari cu delegatia UDMR

Consultarile dintre presedintele Klaus Iohannis si reprezentantii Uniunii Democrate Maghiare din Romania pentru desemnarea unui nou premier au inceput, joi seara, la Palatul Cotroceni.

Din delegatia UDMR fac parte presedintele Uniunii, Kelemen Hunor, si parlamentarii Marton Arpad si Tanczos Barna.

Consultari cu delegatia PNL
Liberalii au ajuns la Cotroceni in jurul orei 17:00. Delegatia este formata din cei doi co-presedinti, Alina Gorghiu si Vasile Blaga, si din presedintele de onoare Mircea Ionescu-Quintus.

"Nu am facut niciun fel de propunere pentru prim-ministru", a spus Alina Gorghiu la iesirea de la consultari. Liberalii au cerut alegeri anticipate si nu au discutat nicio alta varianta. "Ma bucur ca delegatia PSD a avut o pozitie nuantata, care nu excludea organizarea de alegeri anticipate".

Alina Gorghiu a precizat ca ar putea avea loc o noua runda de consultari. La randul sau, Vasile Blaga a spus ca este nevoie de un guvern puternic, rezultatat din alegeri anticipate. Liderii PNl l-au lasat pe Mircea Ionescu-Quintus, in varsta de 98 de ani, sa raspunda la intrebari.

"Presedintele a spus ca alegerile anticipate sunt solutia cea mai rezonabila in momentul de fata", a dezvaluit presedintele de onoare al liberalilor. Legat de demisia colectiva, Quintus a spus "Cat timp mai raman cativa parlamentari, Parlamentul nu se poate dizolva".

Alina Gorghiu: "Ar fi mana cereasca daca suprapunem alegerile parlamentare si locale".

Vasile Blaga: "Presedintele a spus ca intelege pozitia PNL vizavi de alegerile anticipate". Si Mircea Ionescu-Quintus a precizat ca, pana la finalul consultarilor, presedintele nu va agrea nicio varianta.

Alegerile anticipate sunt singura varianta acceptabila, dar sunt aproape imposibil de obtinut, a spus presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, inainte de a pleca spre negocierile de la Cotroceni. "Parlamentarii, cat timp oamenii acestia vor fi acolo, jumatate din ei compromisi, jumatate din ei tematori, altii interesati - nu putem face nimic. De aceea este nevoie sa ajungem la alegeri anticipate in masura in care constitutional este posibil."

El spus ca are dubii ca toti parlamentarii isi vor da demisia pentru a provoca alegeri anticipate si a precizat ca Predoiu este varianta liberala de premier, dar numai pentru un guvern care va rezulta din alegeri. Quintus si-a exprimat regretul ca varsta inaintata il impiedica sa participe la proteste.

Consultaru cu delegatia PSD
Delegatia social-democrata, din care fac parte Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Ecaterina Andronescu, Gabriela Firea si deputatul Georgian Pop, a intrat la consultari la ora 15:00.  "Este mult mai mult decat o simpla schimbare de guvern, eu cred ca vorbim de o schimbare de paradigma in politica romaneasca", le-a transmis presedintele Iohannis reprezentantilor PSD.

Reprezentantii PSD au iesit de la discutii dupa o jumatate de ora. Liviu Dragnea a vorbit despre posibilitatea de a aduna de la toate partidele o lista cu "obiectivele de viitor" si sugerat varianta unui cabinet de uniune nationala, dar nu a propus niciun nume de premier . "I-am propus presedintelui ca, dupa aceasta prima runda de consultari si dupa ce vorbeste si cu societatea civila, sa mai avem o runda de consultari".

"Nu numai ca acceptam varianta unui guvern de uniune nationala, dimpotriva, vreau sa facem un pachet de obiective politice", a spus Dragnea. "PSD nu fuge de responsabilitate, dar credem ca acest moment tragic trebuie sa fie un moment de rascruce".

"Perioada de negocieri poate fi una de cateva zile, nu dorim sa o prelungim. Probabil ca fiecare partid, presedintele, romanii care sunt in strada, are in minte un nume de premier. Dar trebuie sa stabilim mai intai obiectivele."

"Strada nu vrea nimic, societatea vrea. Strada vrea sa fie bine asfaltata. Societatea doreste o clasa politica care sa aiba o noua abordare, caracterizata de cinste, transparenta, demnitate, profesionalist. Sa nu mai existe o atitudine de merge si asa".

"Suntem deschisi la orice varianta", a spus Dragnea referitor la un guvern de uniune nationala. "Nu excludem varianta alegerilor anticipate, vreau sa ne sfatuim cu totii".

"In mod oficial i-am transmis ca respectam dreptul constitutional al presedintelui si premierul interimar desemnat de presedinte va fi respectat de toti ministrii PSD".

PSD se pregateste sa intre la consultari
Social-democratii sunt primii care ajung astazi la consultarile de la Cotroceni. Fiind partidul cu cel mai mare numar de parlamentari, social-democratii vor intra singuri la negocieri, fara colegii de coalitie. Pana acum, s-au vehiculat mai multe nume de posibili premieri: sociologul Vasile Dancu, ambasadorul Romaniei in SUA, George Maior, si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Aceste nume sunt discutate insa mai ales la nivelul simplilor membri de partid, fiindca la varful PSD este tacere totala.

Liviu Dragnea a fost joi dimineata in Parlament, in biroul lui Valeriu Zgonea. A plecat dupa cateva ore, fara sa faca declaratii. Nu a precizat cu ce mandat merge la Cotroceni, dar cel mai probabil numele lui Vasile Dancu va fi cel propus. Surse din partid afirma insa ca delegatia “se va orienta” – adica este dispusa la negocieri cu presedintele. Membrii simpli sunt nemultumiti de aceasta “secretomanie”, mai ales ca nu au fost informati ce s-a discutat miercuri la varful coalitie.

Dupa pranz, mai multi lideri social-democrati s-au adunat in cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, inainte de a merge la Cotroceni la ora 15,00. Printre cei prezenti se numara Marian Neacsu, Mihai Tudose, Doina Pana si Andrei Dolineaschi, fiind asteptat si Liviu Dragnea.
 

Declaratii ale liderilor PNL
Liderii liberali au facut joi, la 11:40, o serie de declaratii pentru a-si clarifica pozitia.

Alina Gorghiu: Varianta cinstita in care credem este aceea a organziarii alegerilor anticipate si vom vedea in urma consultarilor care va fi concluzia.

PNL a cerut alegeri parlamentare prin acord politic. E o procedura care se poate rezolva in termen foarte scurt daca demisioneaza toti parlamentarii.

Eu cred ca impactul demisiei premierului asupra PSD a fost unul destul de mare. Poate n-au avut suficient timp sa-si faca o analiza riguroasa. Poate exista o schimbare, de ce nu.

Va dam garantia ferma ca cei compromisi nu vor mai fi pe liste, cei cu probleme cu justitia nu vor mai fi pe liste, oameni tineri vor avea loc pe liste.

Vasile Blaga: Delegatia de la Cotroceni va fi compusa din presedintele de onoare, Mircea Ionescu-Quintus, din doamna Gorghiu si din mine. Au aparut interpretari dupa ce lege se vor organiza anticipatele: dupa noua lege. Exista prevederea expresa in actuala lege ca vechea lege se abroga.

Mergem azi la Cotroceni cu propunerea noastra, credeam ca va fi agreata de toate partidele. Nu as vrea sa ma pronunt mai departe, a spus Blaga, intrebat daca ar fi de acord cu un premier tehnocrat.

Dupa alegeri, Catalin Predoiu este varianta de premier.

Pozitia coalitiei: ramanem la guvernare cu alt premier
Punctul de vedere al partidelor e cunoscut inca de miercuri: PSD, UNPR si ALDE vor sa continue coalitia care l-a sustinut pana acum pe Victor Ponta, adica sa ramana la putere. Impreuna, aceste partide au 60-65% dintre parlamentari si, potrivit lui Liviu Dragnea, aceasta coalitie ar putea primi si un nume – insa presedintele social-democrat vrea sa i-l comunice mai intai lui Iohannis, si abia apoi presei.

Miercuri seara, liderii coalitie au avut si o intalnire in care au convenit asupra propunerilor pe care i le vor face sefului statului pentru functia de premier, afirma surse citate de Agerpres. Ar fi participat Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Gabriel Oprea, Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin.

Liderul PSD a facut miercuri si un portret-robot al viitorului sef al Guvernului, care a fost intrepretat in moduri diferite. Unii considera ca s-ar fi referit la Vasile Dancu, altii la Dacian Ciolos, fostul comisar european pentru agricultura. Se vehiculeaza insa si varianta George Maior – actualul ambasador al Romaniei la Washington, fost sef al SRI.

Pozitia PNL: alegeri anticipate
Si opozitia va veni sa se consulte cu presedintele, insa cu o agenda diferita. Corespondentul Pro TV Marius Tian, care urmareste evenimentele la Cotroceni, afirma ca PNL nu va revendica guvernarea. Alina Gorghiu si Vasile Blaga au anuntat ca vor alegeri anticipate.

Pentru aceasta ar trebui insa fie ca toti parlamentarii sa demisioneze in bloc, fie ca Parlamentul sa respinga doua guverne propuse de seful statului. Aceasta din urma este insa o procedura extrem de greoaie, care ar dura cateva luni- lucru pe care il recunosc si liberalii.

Pozitia UDMR: continuarea coalitiei nu e buna
Liderii UDMR s-au declarat deschisi fata de orice solutie. „Sunt cateva variante”, a declarat miercuri Kelemen Hunor. „Prima ar fi ca actuala coalitie sa mearga mai departe cu un alt premier, este o varianta pe care eu nu as sustine-o si nu cred ca este o solutie buna; alta varianta este o coalitie din actuala Opozitie plus cei care vor vota cu un nou Guvern, inclusiv un guvern minoritar; alta varianta - un Guvern tehnocrat, care pregateste alegerile de anul viitor, si dizolvarea Parlamentului, ultima solutie". La ora actuala, UDMR nu face parte din coalitia de guvernare.

"In afara variantei sprijinirii actualei coalitii, UDMR este deschisa pentru discutii privind urmatoarele posibile solutii: alcatuirea unei noi majoritati parlamentare, sustinerea unui guvern minoritar numit de actuala opozitie, organizarea de alegeri anticipate sau formarea unui guvern tehnocrat", a afirmat si presedintele executiv Kovacs Peter, într-o postare pe Facebook.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cele PATRU SCENARII posibile dupa demisia Guvernului Ponta
Cele PATRU SCENARII posibile dupa demisia Guvernului Ponta

Dupa demisia guvernului Ponta, presedintele Klaus Iohannis este cel care va avea ultimul cuvant in desemnarea candidatului pentru functia de premier, cel care trebuie sa-si gaseasca majoritate in parlament.

Klaus Iohannis a primit demisia premierului. Victor Ponta:
Klaus Iohannis a primit demisia premierului. Victor Ponta: "Imi doresc ca viitorul guvern sa fie si mai bun"

Clasa politica de la Bucuresti a facut un pas inapoi, dar nu din decenta. Pentru ca acest cuvant lipseste din vocabularul celor care si-au imaginat eronat ca Romania se va da la nesfarsit din calea coloanelor oficiale ce trec sfidatoare pe langa noi.

Interviu cu cel mai bogat roman. Ce spune Ion Tiriac despre imigranti, cearta dintre Iohannis si Ponta, scandalul EADS
Interviu cu cel mai bogat roman. Ce spune Ion Tiriac despre imigranti, cearta dintre Iohannis si Ponta, scandalul EADS

Unul dintre cei mai bogati romani, omul de afaceri Ion Tiriac, este invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica pe PRO TV si online pe PROTV NEWS.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.