Guvernul a modificat legea referendumului. Cate voturi trebuie ca Basescu sa fie demis

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti.

ORDONANTA DE URGENTA A FOST PUBLICATA IN MONITORUL OFICIAL

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, a fost publicata in Monitorul Oficial joi seara, la circa doua ore dupa avizul Executivului.

Actul normativ scoate sintagma "la nivelul tarii" legata de voturile exprimate, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul anuntand anterior ca a fost eliminata discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum si erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

Ordonanta prevede totodata ca, in termen de cinci zile de la data stabilirii referendumului, se infiinteaza, dupa caz, Biroul Electoral Central, birourile electorale de circumscriptie, oficii electorale, birouri electorale ale sectiilor de votare, dar si biroul electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii.

Citește și
Traian Basescu - COVER
"Vreau sa particip la dezbaterea cererii de suspendare." VIDEO cu discursul lui Basescu in Parlament
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"In cazul referendumului national, birourile electorale de circumscriptie ale judetelor si al municipiului Bucuresti, oficiile electorale si biroul electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii se compun dintr-un presedinte si cel mult sase delegati ai partidelor politice reprezentate in Parlament. In cazul referendumului local, birourile electorale de circumscriptie ale judetelor si al municipiului Bucuresti, ale comunelor, oraselor si municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si birourile electorale ale sectiilor de votare se compun dintr-un presedinte si cel mult sase delegati ai partidelor politice reprezentate in consiliul local sau judetean", se arata in document.

Presedintii birourilor si oficiilor electorale sunt stabiliti de catre presedintele tribunalului judetean sau al muncipiului Bucuresti prin tragere la sorti, in cel mult trei zile de la stabilirea zilei referendumului.

In cazul organizarii unui referendum national, se constituie birouri electorale de circumscriptie doar la nivel de judet si la nivelul municipiului Bucuresti, birou electoral pentru sectiile de votare organizate in afara tarii, precum si oficii electorale de sector al municipiului Bucuresti.

Ordonanta prin care Guvernul modifica Legea referendumului prevede ca presedintele Romaniei este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor participanti, aratandu-se ca modificarea a fost deja acceptata de judecatorii Curtii Constitutionale.

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a aratat ca Guvernul a eliminat astfel o discriminare care aducea "atingeri grave" drepturilor cetatenesti cu referire la articolul 16 din Constitutie, in sensul ca se creeaza discriminari pozitive pentru anumite persoane in cadrul unui referendum national.

Dusa a aminitit ca prevederile Legii prin care presedintele era demis cu jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise pe listele electorale, validate prin Decizia 420/ 2007 a CCR, au fost modificate de fosta majoritate din Parlament.

"Probabil colegii de la PDL au dorit ca un referendum organizat in Romania sa nu poata fi validat niciodata si au dus la extrem norma aceasta de aprobare a unui referendum", a afirmat Dusa.

Acesta a precizat ca a fost eliminata si discriminarea prin care cetatenii romani, aflati in strainatate, nu puteau vota la referendum, fiind valabile doar voturile exprimate pe teritoriul national.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul a motivat modificarea Legii prin ordonanta de urgenta prin faptul ca "probabil de poimaine trebuie sa incepem calendarul pentru demararea unui referendum".

Intrebat de ce Guvernul nu a eliminat discriminarea privind rata de participare la referendum si in cazul primarilor, care nu pot fi demisi decat printr-un referendum la care iau parte cel putin jumatate plus unu din cetatenii respectivelor localitati, Dusa a precizat ca Guvernul va afectua aceasta modificare prin lege, deoarece nu este o urgenta.

"O s-o facem prin lege, nu exista acum o urgenta legata de roganizarea unui referendum local", a precizat Dusa.

Acesta a mai aratat ca, in lipsa datelor finale ale ultimului recensamant al populatiei, la un eventual referendum se vor folosi listele electorale actuale.

Guvernul a transmis la randul sau ca din punct de vedere organizatoric, "in vederea facilitarii centralizarii proceselor verbale privind rezultatele referendumului național", ordonanța de urgența prevede inființarea a sase oficii electorale de sector ale municipiului București.

Ordonanța de urgența mai prevede ca dimensiunile buletinului de vot vor fi stabilite de catre Biroul Electoral Central și, de asemenea, vizeaza modificarea proceselor verbale privind rezultatele referendumului astfel incat acestea sa fie corelate cu dispozițiile legale in vigoare, respectiv Legea 35/2008, Legea administrației publice locale 215/2001 și Legea 93/2004, aplicabile organizarii referendumului național.

In documentul obtinut de MEDIAFAX, Guvernul arata ca Legea 129/2007, care a introdus principiul majoritatii voturilor care au participat la referendum, a fost supusa deja controlului de constituționalitate exercitat de Curtea Constituționala si ca, prin Decizia 420/2007, Curtea Constituționala a constatat ca modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 este constituționala
Prin Legea 129/2007 s-a stabilit ca articolul 10 din Legea 3/2000 va avea urmatorul cuprins: "Demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".

Ulterior, se mai arata in document, prin Legea 62/2010 privind aprobarea OU 103/2009 pentru modificarea si completarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, articolul 10 a fost modificat in sensul ca demiterea președintelui este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor cetatenilor inscrisi in listele electorale.

"Consideram ca actuala propunere de modificare a articolului 10 din Legea 3/2000, prin care demiterea presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țarii, ale cetatenilor care au participat la referendum, nu ridica probleme de legalitate și, mai mult decat atat, este in concordanța cu cele precizate de Curtea Constituționala in jurisprudența sa, respectiv Deciziile Curții Constituționale 147/2007 și 420/2007", este concluzia Guvernului.

De asemena, proiectul reglementeaza componența Biroului Electoral Central (BEC), a emiterii hotararilor de catre acesta, precum și posibilitatea BEC de a emite hotarari in interpretarea legii, precum și alte aspecte organizatorice.
Curtea Constitutionala urmeaza sa se intruneasca vineri dimineata, pentru a se pronunta asupra cererii USL de suspendare din functie a sefului statului, la ora 17.00 fiind programata sedinta comuna a celor doua camere pentru dezbaterea si aprobarea acestei solicitari.

Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, joi, la Parlament, daca cererea de suspendare a sa din functie este constitutionala, el raspunzand: "Doar Curtea Constitutionala poate decide".

LIVE TEXT STIRILEPROTV.RO DE LA SEDINTA EXTRAORDINARA A GUVERNULUI:

ORA 19:30 Premierul Victor Ponta a spus ministrilor, in sedinta de guvern, ca i-a fost imposibil sa intre in posesia datelor actualizate ale recensamantului populatiei si locuintelor efectuat in toamna anului trecut, fara alte detalii si fara sa faca referire si la schimbarea vicepresedintilor INS: "Daca va fi referendum, azi luam toate masurile sa organizam referendumul in bune conditii, ca si alegerile locale. Inteleg ca, din pacate, a fost imposibil sa avem datele actualizate ale recensamantului", a spus Ponta, fara alte detalii.

BREAKING NEWS ORA 19:15 Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea referendumului, stabilind ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor participanti, afirma surse oficiale pentru Mediafax.

ORA 18:40 Victor Ponta: "Am fost in Sicilia, am fost la scoala, sunt unul dintre cei doi romani care au fost acceptati la Directia Nationala Antimafia si nu ma asteptam ca presedintele tarii mele sa se comporte ca cei pe care am invatat sa ii combat"

ORA 18:36 Victor Ponta: "Va rog sa fiti prezenti tot timpul in zona, pentru orice fel de decizii rapide trebuie sa luam ne intalnim din nou aici. Cei care sunt membri ai Parlamentului vor merge vineri la Parlament."

ORA 18:25 Victor Ponta: "Daca va fi referendum azi luam toate masurile sa organizam referendumul in bune conditii, ca si alegerile locale. Ne pregatim pentru finalul crizei politice."

ORA 18:00 Proiectul ordonantei de urgenta prin care este modificata Legea referendumului se afla pe agenda sedintei extraordinare de guvern, care a inceput la ora 18.00.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Premierul Ponta a fost informat ca Traian Basescu vrea sa-l suspende pe ministrul Andrei Marga
Premierul Ponta a fost informat ca Traian Basescu vrea sa-l suspende pe ministrul Andrei Marga

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a fost anuntat de catre Administratia Prezidentiala ca va fi suspendat daca nu trimite toate documentele aferente numirii unor ambasadori, in special a celui propus pentru Roma.

"Vreau sa particip la dezbaterea cererii de suspendare." VIDEO cu discursul lui Basescu in Parlament

Traian Basescu a declarat, joi, in Parlament, ca documentul de suspendare are ca obiective de fond punerea sub controlul PSD si PNL a institutiilor statului , in principal a justitiei si nepunerea in aplicare a referendumului din noiembrie 2009.

TRAIAN BASESCU A FOST SUSPENDAT. Momentele cheie din timpul votului si principalele declaratii
TRAIAN BASESCU A FOST SUSPENDAT. Momentele cheie din timpul votului si principalele declaratii

Suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost aprobata cu 256 de voturi "pentru", conform rezultatelor anuntate in plenul reunit.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.