Criza in R. Moldova. Ion Paduraru, desemnat pentru functia de premier. De ce a respins presedintele varianta Plahotniuc

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Nicolae Timofti a desemnat in cursa alegerii unui nou premier un candidat surpriza. Ion Paduraru, secretarul general al presedintiei si fost ministru al Justitiei, este varianta sefului de la Chisinau.

Decizia lui Timofti vine dupa ce l-a respins pe oligarhul Vlad Plahotniuc, candidatul propus de coalitia majoritara din Parlament, si dupa ce aceasta nu a intrunit numarul necesar de mandate. Din 56, s-au retras 7.

Reactiile nu au intarziat sa apara dupa decizia surprinzatoare a presedintelui de a propune un candidat ce nu fusese in plan. Presedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, sustine ca aceasta decizie a sefului statului impinge tara spre alegerile anticipate. Majoritatea parlamentara isi va prezenta vineri pozitia fata de noua optiune.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 23:15 Ion Paduraru a declarat ca de vineri, 15 ianuarie, va incepe discutiile cu fractiunile care sustin vectorul european al Republicii Moldova. Prioritatea numarul unu este stabilizarea situatiei economice si sociale a Republicii Moldova si reluarea dialogului cu institutiile financiare, a declarat Ion Paduraru imediat dupa desemnarea sa.

Citește și
moldova
Protest in centrul Chisinaului. Sustinatorii partidelor pro-ruse au cerut demisia presedintelui Nicolae Timofti
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Termenul limita pentru investirea unui nou guvern este 29 ianuarie, cand se implinesc trei luni de la demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Strelet. In cazul in care nu se reuseste formarea unui nou guvern, seful statului este obligat sa decida dizolvarea legislativului si sa convoace alegeri anticipate.

UPDATE 22:30 Potrivit ProTV Chisinau, presedintele Nicolae Timofti a explicat de ce a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc:

"Cand am ales candidatura dumnealui, am reiesit din faptul ca coalitia majoritara din Parlament nu a intrunit numarul necesar de voturi, fiindca din numarul de 56 s-au retras sapte si Curtea Constitutionala a hotarat ca majoritatea absoluta are dreptul la inaintarea unui candidat, daca intruneste mai mult de 51 de mandate.

Fiindca acest numar nu a fost atins, noi am propus sa vina cu reconfirmarea semnaturilor, insa acest lucru nu s-a intamplat. Asa ca, conform prevederilor CC, am hotarat sa inaintez un candidat dupa parerea mea [...]

Vedeti ce se intampla in tara. Dl Plahotniuc nu intruneste criteriile de integritate pentru aceasta functie."

UPDATE 22:05 Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat pe secretarul general al Administratiei Prezidentiale, Ion Paduraru, candidat la functia de premier, informeaza Radio Chisinau, Agora.md si Unimedia.

UPDATE 21:15 Purtatorul de cuvant al presedintelui, Vlad Turcanu, a declarat pentru Pro TV Chisinau ca seful statului, Nicolae Timofti, isi va anunta decizia pana la ora 00:00.

UPDATE 20:00 Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) a refuzat sa reconfirme semnaturile in sustinerea candidatului pentru functia de premier, dupa cum solicitase anterior seful statului Nicolae Timofti majoritatii parlamentare nou constituite, informeaza joi Agora.md.

'Pe masa presedintelui Nicolae Timofti se afla inca din data de 11 ianuarie 2016 un document oficial, prin care este confirmata constituirea unei majoritati parlamentare absolute, o majoritate care se angajeaza sa sustina candidatul inaintat de catre Partidul Democrat pentru functia de prim-ministru. Acest document este valabil, nu se poate prescrie la dorinta grupurilor de interesele politice si economice care au interes sa destabilizeze situatia din republica, nici la insistenta partidelor care promoveaza alegerile anticipate, nici macar la dorinta sefului statului', se spune in comunicatul de presa al PDM.

Potrivit democratilor moldoveni, 'nu exista nici un temei juridic de a revedea decizia luata a majoritatii'. Mai mult, ei considera ca 'solicitarea de reconfirmare a semnaturilor pornind de la zvonul unor ezitari neconfirmate ar putea sa duca la o situatie absurda, similara cu o eventuala solicitare a presedintelui republicii de a reconfirma si voturile deputatilor pentru alegerea sa, in 16 martie 2012'.

'Daca presedintele Nicolae Timofti nu isi va onora obligatiile care ii revin potrivit Constitutiei Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata ca declansarea alegerilor anticipate in Republica Moldova a fost realizata cu buna stiinta de catre seful statului, la dorinta si insistenta grupurilor de interese politice si economice. Acest lucru va produce un blocaj institutional care risca sa se transforme intr-o criza politica profunda', conchide comunicatul PDM.

UPDATE 17:50  Nicolae Timofti a cerut ca pana la 21:00 sa fie reconfirmate toate semnaturile celor 56 de deputati care fac parte din majoritatea parlamentara ce l-a pus pe Plahotniuc premier.

Decizia vine dupa ce mai multi deputati PLDM au cerut ca PD sa propuna un alt candidat, in caz contrar urmand a se retrage din aceasta majoritate.

In acest timp, Partidul Democrat a anuntat ca este pregatit pentru alegeri anticipate in cazul in care Vlad Plahotniuc nu va fi desemnat premier.

UPDATE 15:00 Plahotniuc i-a scris presedintelui pentru a-si sustine integritatea. ”Din momentul inaintarii candidaturii mele pentru functia de prim-ministru al Republicii Moldova, din partea majoritatii parlamentare absolute, am remarcat ca acuzatiile false si denigrarile care mi s-au adus in spatiul public a provocat o ezitare in ceea ce priveste integritatea mea, ca persoana publica si candidat la functia de premier”.

”Va asigur ca suspiciunile, daca acestea exista, sunt neintemeiate, fiind efecte ale campaniilor de manipulare a opiniei publice care m-au vizat personal. Pentru toate acuzatiile care mi s-au adus, eu am venit cu probe, cu documente oficiale, care contesta caracterul fals si nefondat al atacurilor”
, scrie Plahotniuc.

Plahotniuc incearca astfel sa il convinga pe Timofti sa-l desemneze totusi prim-ministru.

UPDATE 13:47 Potrivit informatiilor publicate de ProTV Chisinau, 7 deputati ai PLDM din majoritatea parlamentara au anuntat ca se vor retrage daca nu va fi propus un alt candidat la functia de premier, dupa ce Vlad Plahotniuc a fost respins de Timofti.

Razboiul surd intre Plahotniuc si Timofti continua joi: presedintele e asteptat sa anunte decizia in privinta celei de-a doua nominalizari a lui Plahotniuc.

In Parlament se vorbeste deja despre o posibila suspendare a presedintelui Timofti, iar Chisinaul asteapta cel putin doua mitinguri.

Un miting a fost anuntat de Andrei Nastase, liderul noului partid anti-coruptie Demnitate si Adevar, la ora 10.00 in Piata Marii Adunari Nationale, al doilea a fost anuntat de liderul pro-rus Renato Usatii.

Pe de alta parte, si Maia Sandu, politician cu reputatie de reformist care tocmai a anuntat ca isi va face un partid, si-a chemat sustinatorii la un miting.

Presedintele Nicolae Timofti a respins miercuri candidatura lui Vlad Plahotniuc pentru functia de premier. Timofti le-a cerut reprezentantilor coalitiei sa propuna un alt nume pana joi la ora 12.00. Miercuri seara, coalitia a anuntat ca il va propune din nou pe Plahotniuc, escaladind astfel conflictul constitutional.

Timofti si-a motivat refuzul pe prevederi ale Constitutiei Republicii Moldova si pe Hotarari ale Curtii Constitutionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 ca "orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate" si "este contrara principiilor statului de drept numirea in functii de conducere a persoanelor asupra carora planeaza dubii de integritate", potrivit Agora.md.

Timofti "considera ca exista suspiciuni rezonabile" ca Plahotniuc "nu intruneste criteririle de integritate necesare desemnarii sale in functia de prim-ministru, avand in vedere si faptul ca prin Hotararea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicata in Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neincredere, in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Parlamentului, aducandu-i-se acuzatii de implicare in activitati ilegale care vin sa prejudicieze imaginea Parlamentului si a Republicii Moldova", arata sursa citata.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Presedintele Republicii Moldova l-a desemnat pentru functia de premier pe omul de afaceri Ion Sturza
Presedintele Republicii Moldova l-a desemnat pentru functia de premier pe omul de afaceri Ion Sturza

Omul de afaceri Ion Sturza este candidatul desemnat de catre presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru functia de premier, relateaza Agerpres.

Protest in centrul Chisinaului. Sustinatorii partidelor pro-ruse au cerut demisia presedintelui Nicolae Timofti
Protest in centrul Chisinaului. Sustinatorii partidelor pro-ruse au cerut demisia presedintelui Nicolae Timofti

Sustinatorii partidelor pro-ruse din Republica Moldova au ocupat cu zeci de corturi, noaptea trecuta, cel mai important bulevard din Chisinau.

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit titlul de Doctor Honoris Cauza. Iohannis, prezent la ceremonie
Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit titlul de Doctor Honoris Cauza. Iohannis, prezent la ceremonie

Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit titlul de Doctor Honoris Cauza al Universitatii "Stefan cel Mare", din Suceava.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.