Vladimir Putin, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2014

Vladimir Putin

Un numar record de 278 de persoane este propus sa obtina Premiul Nobel pentru Pace in 2014, de la Vladimir Putin, care ameninta in prezent Ucraina, si pana la fostul consultant NSA Edward Snowden, dar si Papa Francisc, relateaza AFP.

Pana la anuntarea numelui laureatului, pe 10 octombrie, Comitetul Nobel va examina cele 278 de candidaturi, a anuntat marti influentul sau secretar general Geir Lundestad.

Ca de obicei, Comitetul nu a spus o vorba despre identitatea pretendentilor, multumindu-se sa anunte ca 47 dintre ei sunt organizatii.

Lista candidatilor este tinuta secreta timp de cel putin 50 de ani, insa cei care ii propun pot sa spuna in mod public pe cine sustin.

Presedintele rus Vladimir Putin ar figura printre candidati. In octombrie, personalitati ruse i-au propus candidatura pentru rolul pe care l-a jucat in criza din Siria.

Citește și
Alice Munro
Premiul Nobel pentru literatura 2013, castigat de o canadiana considerata "maestra prozei scurte"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Fostul agent KGB a permis evitarea unor atacuri americane asupra Siriei, ca represalii la un atac cu armament chimic impotriva populatiei siriene, sugerand plasarea sub control international a arsenalului chimic detinut de catre regimul presedintelui Bashar al-Assad.

Propunerea unei candidaturi este relativ usoara, mii de persoane fiind abilitate sa depuna candidaturi, de la parlamentari si ministri din toate statele, anumiti profesori universitari, fosti laureati, membri ai anumitor organizatii internationale si pana la membri ai Comitetului Nobel, in cadrul primei reuniuni a Comitetului, care a avut loc marti.

Comitetul insista, totusi, asupra faptului ca a fi propus nu constituie o forma de recunoastere din partea sa. Sansele ca Putin sa devina laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 2014 sunt reduse, in contextul angajarii fortelor ruse in Ucraina, unde este suspectat ca a trimis militari pentru a prelua controlul asupra Crimeei. - Papa Francisc, Chelsea Manning si Malala, printre propusi "Numarul propunerilor creste aproape anual, ceea ce ilustreaza un interes ridicat pentru pace", a declarat Lundestad pentru AFP.

"Primim propuneri din absolut toate partile lumii". a adaugat el. Intre celelalte posibile candidaturi se afla si cea a fostului consultant al Agentiei Natioale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden, refugiat in Rusia, acuzat de spionaj si furt de documente oficiale in tara sa, dupa ce a dezvaluit practici americane in domeniul supravegherii.

Alte persoane considerate "lansatoare de alerte" ("whistleblower"), ca Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, si fostul militar Chelsea Manning se pare ca au fost, de asemenea, propuse.

Printre favoriti anul trecut, Malala Yousafzai, in varsta de 16 ani, care a scapat cu viata in urma unui atac al talibanilor si care este considerata un simbol al luptei pentru educatia fetelor, s-ar afla din nou in cursa.

Premiul a fost acordat, anul trecut, Organizatiei pentru Intezicerea Armelor Chimice (OIAC), implicata, atunci dar si in prezent, in desfiintarea arsenalului chimic al regimului sirian. Intre cei propusi in trecut, dar care par sa candideze si in 2014, se mai afla activistul belarus Ales Beliatki, in pezent incarcerat, si medicul congolez Denis Mukwege, care ofera ingrijiri femeilor victime ale violentelor sexuale in Republica Democratica Congo.

Directorul Institutului de Cercetare pentru Pace de la Oslo (PRIO) Kristian Berg Harpviken, un observator atent al premiilor Nobel, l-a prezentat pe Papa Francisc drept favoritul sau, in acest an, "pentru activitatea de redistribuire a bogatiei catre cei nevoiasi".

Harpviken este unul dintre putinii experti care indraznesc sa preconizeze identitatea laureatului. Intrebat despre situatia tensionata din Ucraina, el a spus ca este dificil, in prezent, sa se distinga vreo organizatie sau persoana susceptibile sa joace un rol major in favoarea pacii in aceasta regiune, in lunile viitoare.

"Situatia dramatica in care se afla Ucraina poate influenta reflectia Comitetului Nobel, dar nu vad, in acest stadiu, un candidat care sa se degaje", a declarat el pentru AFP. Intre celelalte piste, procesele de pace in Birmania sau Columbia ar putea sa fie recompensate cu un Nobel, in cazul unor progrese majore, a apreciat el.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Premiul Nobel pentru Pace 2013 a fost acordat Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice
Premiul Nobel pentru Pace 2013 a fost acordat Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2013 a fost atribuit, vineri, Organizatiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a anuntat Comitetul Nobel norvegian.

Premiul Nobel pentru literatura 2013, castigat de o canadiana considerata
Premiul Nobel pentru literatura 2013, castigat de o canadiana considerata "maestra prozei scurte"

Scriitoarea Alice Munro este laureata premiului Nobel pentru literatura pe 2013, a anuntat, joi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinta din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distinctii.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. Nu sunt victime | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.