Uraganul Sandy: 40 de victime in New York. Autoritati: orasul ar putea fi INVADAT de sobolani

×
Codul embed a fost copiat

Bilantul ciclonului Sandy la New York a ajuns la 40 de morti, anunta politia Ciclonul Sandy a cauzat moartea a cel putin 40 de persoane la New York, potrivit unui nou bilant furnizat joi seara de catre politia orasului, relateaza AFP.

Vezi la FINALUL articolului o colectie de fotografii realizate de locuitorii New York-ului, centralizate de Accu Weather!

ora 07:32 Majoritatea victimelor au murit in urma prabusirii unor copaci, au fost electrocutate de cabluri electrice care au cazut in apa sau s-au inecat in timpul cresterii nivelului apei in zonele inundabile ale orasului.

Alte persoane au fost asfixiate de fumul degajat de generatoare pe care le-au pus in functiune, in urma unor pene de electricitate.

Uraganul a lovit orasul New York luni seara, insotit de rafale violente de vant, declansand inundatii in sudul Manhattanului si producand pene masive in alimentarea cu energie electrica.

Citește și
Uraganul Sandy - 13
Impactul economic al uraganului Sandy ar putea depasi 20 de miliarde de dolari
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Cronologia evenimentelor - joi, 01 noiembrie:

ora 18:24 Bilantul victimelor la New York, dupa trecerea uraganului Sandy, a crescut la "cel putin 37 de morti", a anuntat joi primarul orasului, Michael Bloomberg, relateaza AFP. "Avem cateva decese in plus" si bilantul este "de cel putin 37 de morti", a declarat el in cadrul unei conferinte de presa, anuntand ca orasul, devastat de furtuna, va incepe sa distribuie apa si hrana in cartierele ramase fara apa si curent electric.

ora 17:34 Autoritatile din New York se tem ca orasul ar putea fi invadat de sobolani, dupa inundatiile provocate de Uraganul Sandy, informeaza AFP. Nimeni nu stie cu exactitate numarul sobolanilor care traiesc in galeriile subterane din New York. In pofida temerilor privind invazia sobolanilor, Rick Ostfeld, expert la Institutul Cary, apreciaza ca este greu de prefigurat comportamentul sobolanilor.

ora 17:04 Circulatia metroului din New York a fost reluata partial joi, la trei zile dupa Uraganul Sandy, pasagerii putand circula gratuit in urmatoarele doua zile, informeaza AFP. In acelasi timp, pe podurile care duc spre Manhattan nu pot circula decat vehiculele care transporta cel putin doua-trei persoane, pentru evitarea aglomeratiei, a anuntat primarul Michael Bloomberg.

ora 16.30 Uraganul Sandy a provocat moartea a 34 de persoane la New York, potrivit ultimului bilant realizat joi dimineata de politie, relateaza AFP. Majoritatea victimelor au murit dupa caderea unor copaci peste casele sau vehiculele lor. Unii au fost electrocutati de firele electrice imbibate cu apa sau fost gasiti inecati in cartierele inundate din oras. Uraganul a lovit New York-ul luni seara, declansand rafale violente de vant, iar viiturile au invadat toata partea de sud a Manhattanului si au provocat intreruperi masive de electricitate.

ora 14.45 Analiza apei prelevate din zonele inundate din Lower Manhattan, in Statele Unite, dupa trecerea uraganului Sandy, a relevat existenta unor urme de benzina si a doua tipuri de bacterii coliforme, intre care E.coli, relateaza ABC News, in pagina electronica.

Editorul care se ocupa de domeniul sanatatii la ABC News, Dr. Richard Besser, a colectat probe din zonele grav afectate de trecerea uraganului Sandy si le-a testat in laboratorul The Ambient Group. Apa prelevata din zonele inundate din Lower Manhattan a fost testata pozitiv pentru benzina si doua tipuri de bacterii gasite in apa menajera: E.coli si o alta bacterie coliforma.

Miercuri, el a mers in Piermont, New York, o zona afectata grav de uragan si care este vizata de o avertizare legata de calitatea apei, locuitorilor recomandandu-li-se sa nu bea apa fara sa o fiarba inaintea sau sa o purifice.

ora 13.00 Un tehnician care repara linii electrice distruse de trecerea uraganului Sandy a murit, miercuri, in sudul Canadei, a anuntat angajatorul sau, relateaza AFP. "Am avut o pierdere tragica in aceasta dimineata", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a companiei Bluewater Power, unde era angajat acesta.
Un tehnician a fost "electrocutat in timp ce manipula linii electrice", a anuntat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului Muncii din Ontario.

Accidentul s-a produs miercuri dimineata in orasul Sarnia (din provincia Ontario), pe malul lacului Huron, la aproximativ o suta de kilometri nord de orasul american Detroit.

O femeie a murit luni dupa ce a fost lovita de bucati de moloz smulse de rafale de vant, potrivit politiei din Toronto.

ora 11.00 Statele Unite au respins miercuri un ajutor propus de catre fondatorul unei grupari islamice din Pakistan, acuzat ca a comis atentatele de la Bombay, in 2008, care si-a oferit serviciile victimelor ciclonului Sandy, relateaza AFP.

Hafiz Saeed, fondatorul gruparii islamice Lashkar-e-Taiba (LeT), a anuntat intr-un comunicat ca organizatia sa de caritate Jamaat-ud-Dawa (JuD) este pregatita sa ajute victimele ciclonului Sandy, care s-a abatut luni seara asupra Coastei de Est a Statelor Unite si care a ucis 48 de persoane. In aprilie, Statele Unite au oferit o recompensa in valoare de zece milioane de dolari in schimbul oricarei informatii care ar conduce la arestarea sau condamnarea lui Saeed, care traieste in Pakistan. De asemenea, LeT a fost desemnata organizatie terorista straina de catre Departamentul de Stat.

ora 10.45 In ciuda faptului ca locuintele le-au fost avariate in urma trecerii Uraganului Sandy, oamenii care traiesc in regiunea de coasta din New Jersey nu se dau batuti si vor sa ramana in zona, releva AFP. Urcandu-se pe un copac cazut la cativa pasi de prispa casei sale, Joanne Tunbridge nu poate sa nu se gandeasca la faptul ca locuinta, situata la marginea plajei, a fost construita de tatal sau in anii '50.

"Era un om foarte inteligent. A regretat mereu ca nu a construit-o un pic mai departe", isi aminteste profesoara aflata la pensie, una dintre numeroasele victime ale ravagiilor provocate de trecerea Uraganului Sandy pe Coasta de Est a Statelor Unite.

Cu toate acestea, Joanne nu are nici cea mai mica intentie de a parasi aceste locuri. Tine prea mult la aceasta resedinta a familiei din Point Pleasant Beach, pe litoralul din New Jersey (nord-est), cunoscut pentru micutele sale orase cochete si fara pretentii situate in apropierea apei. Acestea au fost primele victime ale furiei Uraganului Sandy.

ora 10.15 Printul mostenitor Haakon al Norvegiei, aflat intr-o vizita in Haiti, a indemnat partenerii internationali ai acestei tari si Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD) sa ajute statul dupa impactul suferit in timpul ciclonului Sandy, relateaza AFP.

10:00 Aeroportul newyorkez La Guardia (LGA) urmeaza sa isi reia joi dimineata activitatea in mod "limitat", a anuntat Port Authority, Autoritatea care gestioneaza aeroporturile din New York, relateaza AFP.

"LGA se va redeschide la ora locala 7.00 (13.00, ora Romaniei)", a anuntat Port Authority intr-un comunicat. Pistele aeroportului La Guardia, utilizate in special pentru curse interne, au fost inundate in urma cresterii nivelului apei provocata de sosirea, luni seara, a ciclonului Sandy pe Coasta de Est a Statelor Unite.

Aeroporturile internationale care deservesc New Yorkul, John F. Kennedy si Newark Liberty, inchise luni si marti, au fost redeschise deja de miercuri dimineata. Insa serviciile lor sunt foarte limitate, iar pasagerii sunt invitati sa se informeze inainte sa plece spre ele. Incepand de duminica, aproximativ 19.500 de zboruri au fost anulate pe trei aeroporturi, potrivit unui site specializat, Flightware.

ora 08.45 Rafinaria Motiva a anuntat autoritatile ca aproximativ 1.135 de metri cubi de produse petroliere s-au deversat la instalatia sa de la Sewaren, in statul New Jersey, dupa sosirea ciclonului Sandy, a anuntat un purtator de cuvant al Pazei de Coasta, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Scurgerea a avut loc dupa spargerea unui depozit, a declarat miercuri pentru CNN Russell Tibbets, din cadrul Pazei de Coasta. Cea mai mare parte a produselor petroliere a fost oprita de un container de rezerva, a adaugat el. Shell, care detine o parte din Motiva, a anuntat anterior ca cel putin doua containere pentru depozitarea unor produse petroliere au fost avariate la terminalul Motiva de la Sewaren. Potrivit companiei, cantitatea de produse scurse este necunoscuta, dar nu s-au produs si alte incidente. Sewaren se afla peste drum de Staten Island.

ora 08.00 Spitale din New York se confrunta cu o adevarata provocare dupa trecerea ciclonului Sandy, pene de electricitate si lipsa generatoarelor obligand deja trei institutii sa evacueze sute de pacienti, repartizati catre alte spitale, relateaza AFP.

Dupa Spitalul Coney Island (sud-est) si New York University Hospital (NYU, la sud de Manhattan), Spitalul Bellevue a fost evacuat complet miercuri, din cauza pagubelor suferite, a anuntat primarul New Yorkului Michael Bloomberg. "Acest lucru va afecta aproximativ 500 de pacienti", a declarat el, intr-o conferinta de presa.

Aproximativ 200 de bolnavi - intre care aproximativ 20 de nou-nascuti - au fost evacuati de la NYU, cu ajutorul unor ambulante, in cursul noptii de luni spre marti, in timp ce furtuna facea ravagii.
Bellevue, situat in estul Manhattanului, intr-un sector fara electricitate, functiona de luni seara fara generatoare. "Poate ca este situatia cea mai complicata cu care ne confruntam in gestionarea New Yorkului de 30 de ani. in ceea ce ii priveste pe pacientii care sufera de afectiuni acute sau cronice, este cu siguranta mai complicat decat la 11 septembrie", a declarat pentru AFP doctor Carlos Cordon-Cardo, seful Departamentului de Patologie de la Spitalul Mount Sinai, care a primit aproximativ 100 de bolnavi evacuati de la alte spitale.

"Eram acolo la 11 septembrie", povesteste el. "Erau persoane cu probleme pulmonare, probleme respiratorii, dar nu erau atat de multi oameni foarte, foarte bolnavi, cu nevoi medicale acute, deoarece, din nefericire, multi dintre ei erau morti. De aceasta data, ne aflam in prezenta unei adevarate urgente medicale", a continuat el.

08.00 Imaginile pe care "Obama le-a privit socat" dupa uraganul Sandy. Mesajul rostit in fata sinistratilor

ora 06.50 Barack Obama a promis miercuri sustinere din partea statului federal persoanelor sinistrate de catre ciclonul Sandy, in timp ce adversarul sau Mitt Romney a reluat campania electorala, cu sase zile inainte de alegerile prezidentiale. Totusi, Romney a evitat sa il atace pe presedintele in exercitiu, relateaza AFP.

"Suntem acolo pentru voi. Si nu vom uita", a declarat Obama in timpul unei intalniri cu persoane sinistrate de catre ciclon la Brigantine, un oras din zona de coasta, in New Jersey (est), alaturi de guvernatorul Chris Christie. El a dat asigurari ca a ordonat echipei sale sa raspunda "in 15 minute" apelurilor de ajutor din partea comunitatilor locale afectate.

Obama a salutat "forta si capacitatea de recuperare" a compatriotilor sai. "Aceasta este esenta Statelor Unite. Traversam timpuri dificile, dar revenim mai puternici ca inainte (...), ne purtam unii altora de grija si nu lasam pe nimeni pe marginea drumului", a declarat el, un ecou al discursurilor sale de campanie. Obama a survolat anterior, la bordul unui elicopter, impreuna cu Christie, zona de coasta a statului, devastata de ciclonul care s-a abatut luni si marti asupra Nord-Estului Statelor Unite, in urma caruia in America de Nord au murit 49 de persoane.

ora 06.00 Ciclonul Sandy a provocat pagube la situl Memorialului 11 septembrie, care marcheaza locul atentatului comis pe la 11 septembrie 2001 impotriva Turnurilor Gemene World Trade Center, relateaza AFP.

Cresterea nivelului apei a provocat "inundatii grave" la locul unde se afla in constructie un muzeu comemorativ, a anuntat presedintele Memorialului, Joe Daniels, citat intr-un comunicat. Situl se afla in sudul Manhattan, sectorul cel mai afectat de inundatii si privat in continuare de electricitate, dupa ce ciclonul Sandy a atins luni seara Coasta de Est a Statelor Unite. "Un centru de informatii pentru vizitatori si alte instalatii au fost inundate", a anuntat Damiels, care si-a exprimat speranta "redeschiderii Memorialului cat mai rapid posibil", dupa o estimare a pagubelor.

Cronologia evenimentelor - miercuri, 31 octombrie:

ora 23:00 Presedintele Barack Obama i-a incurajat personal pe americanii greu incercati de uraganul Sandy. El a vizitat regiunile de coasta din statul New Jersey, primele lovite de furtuna si le-a promis oamenilor ajutor pentru reconstructie.

ora 21: 50 Inundatiile provocate de Uraganul Sandy au afectat sediul Consiliului de Securitate ONU, in New York. Ambasadorii celor 15 state membre ale Consiliului de Securitate ONU s-au mutat intr-un alt loc pentru organizarea unei reuniuni de urgenta privind prelungirea mandatului Misiunii Uniunii Africane in Somalia.

ora 21:45 Potrvit Fox News, numarul victimelor uraganului a crescut la 61. Potrivit specialistilor, pagubele economice ale SUA ar putea ajunge la 50 de miliarde de dolari.

ora 18:42 Autoritatile din New York au anuntat ca incepand de joi cateva linii de metrou vor fi deschise pentru circulatie.

ora 17:40 Fox News: Numarul victimelor uraganului Sandy se ridica la cel putin 59.

ora 16:45 Bilantul deceselor provocate la New York de trecerea Uraganului Sandy a ajuns miercuri la 24, a afirmat politia din New York, transmite AFP.

Bilantul precedent, prezentat marti seara de primarul orasului New York, Michael Bloomberg, era de cel putin 18 morti.

ora 16:15 CNN a publicat o lista cu cele "costisitoare" furtuni care au lovit Coasta de Est a Statelor Unite incepand cu anul 1900 si pana in prezent (n.r. preturile nu sunt ajustate in functie de inflatie).

Locul Numele   Anul     Pagube

1         Katrina    2005    108 miliarde de dolari

2         Ike            2008    29.5 miliarde de dolari

3         Andrew    1992    26.5 miliarde de dolari

4         Wilma      2005    21 miliarde de dolari

5         Ivan          2004     18.8 miliarde de dolari

6         Charley    2004    15.1 miliarde de dolari

7          Rita          2005     12 miliarde de dolari

8          Frances   2004     9.5 miliarde de dolari

9          Alison       2001     9 miliarde de dolari

10       Jeanne     2004     7.7 miliarde de dolari

ora 15:50 Daunele provocate de uraganul Sandy ar putea avea un impact de 25 miliarde de dolari si ar putea incetini cresterea economiei SUA in trimestrul al patrulea

Gregory Daco, analist la IHS Global Insight, considera ca avansul economiei americane ar putea fi de 1%-1,5% în ultimele trei luni ale anului, sub estimarea anterioara de 1,6%, avand in vedere ca milioane de oameni nu vor putea sa se intoarca la munca din cauza distrugerilor provocate de furtuna.

ora 13:40 Iata ce am gasit pe Sport.ro: Aici erau 111 case - Imaginea DISPERATA a americanilor dupa uraganul Sandy. Vezi aici cum arata New York

ora 12:38 "Nu-mi vine sa cred ce am reusit sa filmez" spune un martor al pagubelor produse de uragan. Acesta a reusit sa inregistreze momentele in care vantul smulge aproape din radacini 3 copaci, iar o casa ia foc.

ora 11.55 Un barbat care a devenit celebru pe Internet dupa ce a difuzat pe Twitter mesaje cu informatii false despre pagubele provocate de uraganul Sandy a anuntat marti seara ca demisioneaza din functia politica pe care o ocupa, relateaza AFP.

Luni seara, @ComfortablySmug, un sustinator al lui Mitt Romney care locuieste la New York, a decis sa se amuze cu cei 6.000 de abonati ai sai trimitand pe Twitter cateva "breaking news", care au sfarsit prin a atrage atentia presei.

ora 10.50 Reteaua de telefonie americana a fost grav afectata, luni, de ciclonul Sandy, care a maturat coasta de est a Statelor Unite, a anuntat marti Comisia federala pentru comunicatii, relateaza AFP.

In general, Sandy a dat o lovitura "importanta si serioasa" infrastructurii telefonice din nord-estul tarii, a explicat pentru jurnalisti presedintele agentiei, Julius Genachowski. Acesta a precizat ca un "numar mic" de centre pentru apeluri de urgenta au fost afectate de furtuna, ceea ce a determinat transferul unor apeluri catre numarul de urgenta 911.

ora 10.00 Fotografia emotionanta din mijlocul dezastrului. Simbolul sperantei in fata uraganului Sandy

ora 09.45 Bloomberg posteaza pe site-ul sau o inregistrare video cu imagini ale uraganului Sandy - filmate din 29 octombrie pana in ziua in care New York-ul a fost lovit de uragan. 

ora 09.00 FOTO. Disperarea americanilor loviti de uraganul Sandy duce la solutii inedite. Ce face un barbat ca sa isi incarce telefonul mobil.

ora 08.50 Peste 130.000 de locuinte nu aveau electricitate, marti, in Canada, din cauza caderii copacilor sau a cablurilor in urma trecerii ciclonului posttropical Sandy, care a atins uscatul luni seara pe coasta de est americana, relateaza AFP. Aproximativ 90.000 de locuinte se afla in bezna in provincia Ontario (est), a anuntat compania Hydro One, in timp ce in Quebec (est), firma provinciala Hydro-Quebec numara 43.000 de pene de curent, in principal in jurul Montrealului.

"Pagubele cauzate sistemului de distributie de catre rafalele de vant puternice si caderile de copaci sunt importante si va dura putin pana cand vom repara tot", a avertizat Hydro One intr-un comunicat. Rafale de vant de pana la 100 de kilometri pe ora au fost inregistrate in noaptea de luni spre marti in sud-estul provinciei Ontario, cea mai populata si mai bogata din Canada. O femeie a fost ucisa luni seara de bucati de moloz smulse de rafale de vant, potrivit politiei din Toronto.

Potrivit ultimei informatii furnizate de serviciul meteorologic canadian, Sandy trebuie sa ajunga, miercuri dimineata, in regiunea Marilor Lacuri, nu departe de Toronto, dupa care se va indrepta catre valea Saint Laurent, pierzand din intensitate. Pe de alta parte, aproximativ 50 de tehnicieni de la Hydro Quebec au inceput, marti, operatiuni de depanare in statul american Vermont (nord-estul Statelor Unite), la cererea autoritatilor acestui stat situat la frontiera canadiana, a anuntat pentru AFP un purtator de cuvant al companiei provinciale.

ora 08.30 Pe internet incep sa apara tot mai multe imagini cu efectele devastatoare ale uraganului. In New York, Sandy a rupt o macara aflata la varful unui bloc in constructie.

obama
 ora 08.15 Presedintele Barack Obama va merge miercuri in New Jersey (est), unul dintre statele cel mai dur afectate de uraganul Sandy, a anuntat marti Casa Alba, citata de AFP. "Maine (miercuri) dupa-amiaza, presedintele va merge in New Jersey, unde se va intalni cu guvernatorul (Chris) Christie pentru a inspecta pagubele produse de furtuna, pentru a vorbi cu locuitorii (...) si a le multumi membrilor serviciilor de urgenta care si-au riscat viata", a precizat purtatorul de cuvant al presedintiei, Jay Carney, intr-un comunicat.

Cu cateva minute inainte, Obama a mers la sediul Crucii Rosii din Washington si a subliniat ca criza generata de colosala depresiune care s-a abatut asupra nord-estului Statelor Unite de luni nu s-a terminat. "Aceasta furtuna nu s-a incheiat inca", a explicat Obama. Consecintele uraganului Sandy sunt "devastatoare pentru toata tara", a afirmat el. "Statele Unite sunt cu voi", i-a asigurat presedintele pe locuitorii din zonele afectate.

Daca Obama si-a suspendat de facto participarea la campania electorala in vederea alegerilor prezidentiale, care vor avea loc peste o saptamana, vizita sa in New Jersey va fi observata indeaproape din punct de vedere politic, Christie, un republican, fiind unul dintre oamenii loiali adversarului lui Obama, Mitt Romney. Christie a avut insa doar cuvinte de lauda pentru Obama marti dimineata, felicitandu-l pentru modul in care a gestionat asistenta federala pentru statul sau.

ora 08.00 Dramele din urma uraganului Sandy. Ce s-a intamplat cu o fata de 13 ani care, alaturi de familia ei, a hotarat sa ramana in casa in timpul uraganului si sa NU caute un adapost oferit de primarie.

 ora 07.45 Locuitorii New York-ului au asteptat, marti seara, ca primarul Michael Bloomberg sa le dea vesti bune despre restabilirea curentului electric si a transportului in comun, insa nu le-au primit. Metroul, scolile si parcurile publice raman inchise miercuri. Doar autobuzele au inceput sa circule partial marti seara si cu siguranta nu vor putea face fata numarului de navetisti care vor dori sa ajunga la serviciu in Manhattan, miercuri dimineata. Pentru moment nu se stie cand va putea fi repus in functiune metroul, atat timp cat exista inca tuneluri si statii sub apa.

"Este o catastrofa de proportii aproape biblice", a declarat dr. Michael Horodniceanu, directorul diviziei de Constructii si Investitii a Companiei de Metrou MTA. Deocamdata nici macar nu au putut fi evaluate toate distrugerile cauzate de apa care a inundat liniile de metrou, repunerea in functiune ar putea dura zile, sau chiar saptamani. Tunelul Battery City care scurteaza distanta intre Manhattan si Brooklyn pentru traficul rutier a fost inundat si este plin ochi de apa. si linia de cale ferata care face legatura cu New Jersey - PATH, a fost scoasa din uz pentru o perioada nedeterminata.

Curentul electric, caldura si apa calda nu au fost restabilite decat partial in zonele afectate, la sud de Times Square si se estimeaza ca nu vor putea fi repuse in functiune in totalitate nici miercuri. Inclusiv cladirea Consulatului Romaniei la New York, situata pe Strada 38 nu avea curent marti.

Desi vantul si ploaia au incetat, marti seara existau inca intersectii nesemnalizate cu trafic intens. Sute de masini au fost inundate luni noaptea, in zonele joase din Brooklyn si Manhattan, apa scotandu-le din functiune. De asemenea, exista inca subsoluri inundate si pericol de electrocutare in cladiri din Manhattan.

Primarul Michael Bloomberg a anuntat marti seara ca 18 persoane si-au piedut viata in cele cinci districte ale Municipalitatii New York din cauza uraganului, aproximativ 7.000 de copaci au fost dezradacinati sau partial distrusi. Un numar de 240.000 de consumatori erau in continuare fara curent electric marti dupa-amiaza, potrivit companiei de electricitate Coned. "Efective de politie sporite vor fi prezente in zonele fara curent", a spus primarul. De asemenea, cateva mii de persoane erau inca in adaposturile deschise de primarie.

Parada de Halloween, una dintre traditiile New York-ului in noaptea de Halloween, 30 octombie, a fost amanata "pana la o data ulterioara", a mai anuntat primarul, insa Maratonul de la New York, care este programat pentru duminica viitoare, va avea loc.

 ora 07.00 Cladirea care adaposteste sediile reprezentantelor diplomatice ale Romaniei la New York nu avea curent electric marti noaptea, la 24 de ore de la trecerea uraganului Sandy. "Nu am avut curent astazi, este o situatie dificila, in special pentru personalul institutiilor care este lipsit de utilitatile de baza, si pentru ca nu putem comunica decat prin telefon" a declarat marti seara, ambasadorul Romaniei la ONU, Simona Miculescu.

Cladirea de 16 etaje, situata la numarul 200 pe Strada 38 East, este proprietatea Romaniei si adaposteste sediile Consulatului Romaniei la New York, Misiunii diplomatice a Romaniei la ONU, Institutului Cultural Roman la New York, precum si resedintele functionarilor acestor institutii si ale familiilor lor. Serviciile consulare cu publicul se desfasoara tot in aceasta cladire.

Pana de curent care a afectat o zona extinsa la sud de Strada 39 a fost cauzata de explozia unui transformator. Aceasta a condus si la oprirea alimentarii cu apa curenta si, bineinteles, la intreruperea functionarii liftului, cladirea neavand generator propriu.
Miculescu s-a aratat increzatoare in revenirea la normal a situatiei in urmatoarele zile si a apreciat atitudinea exemplara a autoritatilor americane in informarea populatiei atat inainte, cat si dupa uragan.

 ora 06.45 Uraganul Sandy a provocat moartea a cel putin 18 persoane la New York, a declarat mati seara primarul orasului Michael Bloomberg in cadrul unei conferinte de presa, relateaza AFP. Precedentul bilant anunta zece morti dar mai multe cadavre au fost descoperite ulterior in orasul inundat in urma uraganului.
"in total, avem 18 morti doar la New York", a declarat el.

Potrivit primarului, uraganul Sandy a atins o "intensitate istorica". El a marturisit ca a vazut in jurul lui scene de dezolare ce aminteau de "imaginile pe care le-am putut vedea la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial". El a afirmat totusi ca "newyorkezii sunt rezistenti" si ca orasul este "in curs de redresare". El a confirmat ca Wall Street isi va relua activitatile miercuri la ora locala 09.30 (15.30 ora Romaniei), dar ca scolile vor ramane inchise miercuri la New York.

Cronologia evenimentelor - marti, 30 octombrie:

23:15 "A fost o furtuna devastatoare, poate cea mai cumplita dintre toate cele care s-au abatut asupra noastra", a declarat Michael Bloomberg, primarul New York-ului, pentru Fox News.

New York-ul s-a numarat printre cele mai afectate orase de uraganul Sandy. Furtuna a provocat cele mai costisitoare pagube din ultimii 108 ani din istoria orasului.

22: 15 Fox News noteaza ca pagubele materiale cauzate de uragan se ridica la peste 20 de miliarde de dolari.

21:30 Politia si echipele de salvare au asigurat evacuarea a 200 de persoane din New Jersey. Pana la aceasta ora, in zona, nu a fost inregistrata nicio victima.

20:00 Fox News anunta ca bilantul uraganului Sandy a ajuns la cel putin 39 de morti.

19:52 Cel putin 32 de persoane au murit in Statele Unite si Canada din cauza intemperiilor provocate de Uraganul Sandy, anunta autoritatile americane si canadiene, citate de AFP. Cincisprezece persoane au murit in statul New York, conform guvernatorului Andrew Cuomo, zece victime inregistrandu-se in orasul New York.

18:05 Cel putin 33 oameni au murit in statele afectate, iar peste opt milioane de locuinte au ramas fara electricitate in 18 state din nord-estul SUA si in Washington DC, din cauza uraganului Sandy, anunta Departamentul american al Energiei, potrivit Fox News. De asemenea, furtuna a provocat cea mai grava avarie din istoria de 108 ani a sistemului de metrou din New York.

17:38 Uraganul Sandy a provocat moartea a cel putin zece persoane doar in New York, anunta primarul orasului Michael Bloomberg, citat de AFP. "Este tragic, dar credem ca numarul victimelor va creste", a declarat primarul, anuntand redeschiderea a trei poduri care fac legatura intre insula Manhattan si cartierul Brooklyn. Circulatia autobuzelor de transport in comun in New York ar putea fi reluata miercuri. "Dar va fi nevoie de trei sau patru zile pentru ca metroul sa poata functiona din nou, dat fiind ca in unele tuneluri a patruns apa de mare", precizeaza primarul.

16:31 Presedintele SUA, Barack Obama, a fost tinut la curent toata noaptea in legatura cu evolutia Uraganului Sandy, discutand cu autoritatile din New York si New Jersey, principalele state afectate de ciclon, anunta un oficial de la Casa Alba, citat de AFP.Un alt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea raului Hudson, a fost de asemenea oprit in noaptea de luni spre marti, dupa cum a anuntat operatorul sau pe Twitter, facand referire la "probleme la reteaua electrica externa".

15:57 Doua reactoare nucleare au fost oprite in estul Statelor Unite din cauza intemperiilor si pagubelor provocate de trecerea uraganului Sandy, potrivit operatorilor acestora, transmite AFP. Un reactor nuclear a fost scos din functiune marti in statul New Jersey. Un alt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea raului Hudson, a fost de asemenea oprit in noaptea de luni spre marti, dupa cum a anuntat operatorul sau pe Twitter, facand referire la "probleme la reteaua electrica externa".

15:18 Milioane de americani din nord-est s-au trezit marti fara curent electric si cu inundatii majore dupa trecerea uraganului Sandy prin cea mai populata regiune a tarii, relateaza AFP. Dimineata, la ora 06.00 (12.00, ora Romaniei), aproximativ 1,9 milioane de persoane nu aveau curent electric in statul New York, a anuntat guvernatorul Andrew Cuomo pe Twitter. In comitatul Bergen (New Jersey), la cativa kilometri de orasul New York, un dig a cedat, amenintand cateva sute de persoane, a anuntat, marti dimineata, politia statului. Ruperea digului de pe raul Hackensack a determinat mobilizarea unor importante resurse ale politiei si garzii nationale pentru a le veni in sprijin locuitorilor din orasul Moonachie, potrivit presei locale. La ora 05.00 (11.00, ora Romaniei), furtuna se afla la 145 de kilometri vest de Philadelphia (Pennsylvania) si rafalele de vant au scazut la 105 de kilometri pe ora, potrivit Centrului american de previziuni hidrometeorologice (HPC).

14:48 Barilul de petrol se tranzacţionează la New York la minimul a aproape patru luni şi se îndreaptă către cea mai mare scădere lunară începând din mai, după ce mai multe rafinării americane situate pe coasta de Est a SUA au redus producţia din cauza uraganului Sandy, potrivit Bloomberg.

14:36 Un reactor nuclear a fost scos din functiune marti in statul New Jersey, in estul SUA, din cauza intemperiilor provocate de Uraganul Sandy, a anuntat operatorul acestuia, citat de AFP.

14.00 Impactul economic al uraganului Sandy ar putea depasi 20 de miliarde de dolari 

12:34 Cresterea nivelului apelor unui rau din New Jersey dupa trecerea uraganului Sandy a determinat ruperea unui dig in comitatul Bergen, la cativa kilometri distanta de orasul New York, a anuntat politia locala, citata de AFP.

12:29 Viteza vantului a scazut la 105 kilometri pe ora marti dimineata pe masura ce ciclonul post-tropical Sandy a inaintat spre uscat, a anuntat Centrul american de previziuni hidrometeorologice (HPC), transmite AFP.

 11:40 Presedintele american Barack Obama a decretat marti dimineata stare de "catastrofa majora" in statul New York, dupa trecerea uraganului Sandy, care a facut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundand o mare parte din Manhattan, relateaza AFP. Aceasta decizie "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate in comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk si Queens", precizeaza Casa Alba intr-un comunicat.

11.23: Bilantul victimelor uraganului se ridica la 16 persoane.

11.00  Conditiile meteo impiedica deschiderea bursei din SUA pentru doua sedinte consectiv, pentru prima data in decurs de peste un secol, in contextul ravagiilor cauzate pe coasta de Est a Statelor Unite de uraganul Sandy, iar atentia se indreapta acum spre ziua de miercuri, potrivit Bloomberg.

NYSE Euronext va testa un plan de urgenta marti, pentru situatia in care piata de capital nu va putea relua tranzactiile nici miercuri.
Bursele raman inchise marti si se alatura pietelor de obligatiuni, dupa ce vantul foarte puternic si inundatiile au paralizat centrul financiar al SUA. Inchiderea bursei pentru doua sedinte consecutiv, prima dupa 1888, a fost anuntata de operatorul NYSE Euronext dupa consultari cu alti operatori bursieri.

Anterior, asociatia pietelor financiare a recomandat oprirea completa a tranzactiilor cu instrumente financiare cu venit fix denominate in dolari, dupa ce aceasta piata a avut luni un program mai redus si a inchis la pranz.

10.50 Expertii sunt de parere ca uraganul Sandy reprezinta semnul unei agravari a schimbarilor climatice"Aceste furtuni reprezinta un semnal de alarma si chiar daca acest lucru pare un pic catastrofic, adevarul este ca impactul (schimbarilor climatice) este deja foarte grav si nu poate decat sa se agraveze pe viitor", a declarat pentru AFP Adrian Fernandez, biolog mexican specialist in domeniul climatic.

La randul sau, Nicholas Stern, un expert britanic, a anuntat prin intermediul unei videoconferinte ca "plata ignorarii efectelor schimbarii climatice se va traduce printr-o crestere a temperaturii in lume care doar va agrava situatia".

10.45 New York Daily News posteaza o inregistrare video cu un incendiu din cartierul Queens, provocat de uraganul Sandy. Focul a distrus peste 50 de locuinte.

10.30 Intr-un clip postat pe LiveLeak se vad cateva dintre efectele acestui uragan in New York. Strazile metropolei americane sunt inundate, iar masinile sunt blocate.

10:15 Furtunile, care afecteaza in prezent diverse regiuni ale continentului american, precum uraganul Sandy sau ploile torentiale din Argentina, reprezinta semnul schimbarilor climatice care se vor agrava, au avertizat luni expertii in timpul unei conferinte la Lima, relateaza AFP.

"Aceste furtuni reprezinta un semnal de alarma si chiar daca acest lucru pare un pic catastrofic, adevarul este ca impactul (schimbarilor climatice) este deja foarte grav si nu poate decat sa se agraveze pe viitor", a declarat pentru AFP Adrian Fernandez, biolog mexican specialist in domeniul climatic.

La randul sau, Nicholas Stern, un expert britanic, a anuntat prin intermediul unei videoconferinte ca "plata ignorarii efectelor schimbarii climatice se va traduce printr-o crestere a temperaturii in lume care doar va agrava situatia".
 

09.50 CNN face o centralizare a persoanelor decedate din cauza uraganului Sandy:

-► Total morti: 81

-► SUA: 5 in New York, 1 in Connecticut, 3 in New Jersey, 2 in Philadelphia, 1 in West Virginia si 1 pe vasul HMS Bounty.

-► Canada: 1 persoana moarta

-► Caraibe: 67 de morti (dintre care 51 in Haiti)

09:27 "Metroul newyorkez are 108 ani, dar niciodata nu s-a confruntat cu o catastrofa atat de devastatoare ca cea din noaptea trecuta", a declarat Joseph Lhota, director al Metropolitan Transportation Authority (MTA), citat de AFP. Majoritatea tunelurilor inundate se afla sub East River, care se intinde de-a lungul peninsulei Manhattan asupra careia s-au abatut rafale violente de vant si ploi torentiale.

"Uraganul Sandy a generat haos in toata reteaua noastra de transport, in fiecare cartier si comitat al regiunii", a adaugat Lhota intr-un comunicat, subliniind ca acesta a smuls copaci din radacina, a provocat pene de electricitate si a inundat depourile.

09:00 Nicio centrala nucleara din nord-estul Statelor Unite nu a fost obligata sa isi inceteze activitatea din cauza uraganului Sandy dar un reactor era totusi in stare de alerta din cauza cresterii nivelului apelor, a anuntat Agentia americana pentru siguranta nucleara (NRC), relateaza AFP.

"Luni, la ora 21.00 (marti, 03.00 ora Romaniei) niciun reactor nu a trebuit inchis din cauza furtunii (...). Toate centralele raman in siguranta si sub control, materialul de urgenta a fost pus la dispozitie si inspectorii NRC au fost trimisi" la fata locului, scrie agentia intr-un comunicat. In New Jersey, unul dintre statele cele mai afectate de uragan, o alerta a fost declansata la inceputul serii la reactorul Oyster Creek din cauza "unui nivel de apa excesiv", a declarat el.

Reactorul respectiv nu era in functiune in momentul alertei, din cauza unei intreruperi programate, fara legatura cu uraganul Sandy. Alerta, "de gradul doi pe o scara de patru", a fost precedata de un "eveniment neobisnuit" cand apa a atins primul nivel de supraveghere.

LIVE UPDATE al publicatiei New York Daily News, uraganul Sandy:

08:30 Uraganul Sandy a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite in regiunea Statului New Jersey, la New York apele inundand strazile Manhattanului, arzand transformatoare si lasand orasul in intuneric - situatie FARA PRECEDENT in ultimii 50 de ani, transmite corespondentul Mediafax la New York.

LIVE Superstorm Sandy Coverage - The Weather Channel:

07:22 Conform CNN, 13 persoane au murit in SUA si o persoana in Canada, din cauza uraganului Sandy.

Pe de alta parte, potrivit Mediafax care citeaza AFP, autoritatile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia si North Carolina au anuntat luni 12 morti, iar politia din Toronto a anuntat ca o femeie canadiana a murit in urma prabusirii unor bucati de moloz, smulse de rafale de vant.

Cel putin cinci persoane au fost ucise de ciclonul Sandy in statul New York, intre care un barbat in varsta de 30 de ani, dupa ce un arbore s-a prabusit peste acesta, in cartierul Queens, a declarat pentru presa americana un purtator de cuvant al guvernatorului Andrew Cuomo. Doua persoane au murit in statul Jersey, dupa ce un arbore s-a prabusit peste un vehicul, potrivit unui oficial local din cadrul serviciilor de urgenta.

Alte doua persoane au murit in Pennsylvania, una dupa ce a cazut dintr-un copac, iar alta in urma surparii unei case, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul serviciilor de urgenta, fara sa ofere detalii suplimentare.

Ciclonul Sandy a produs luni scufundarea unei replici a velierului cu trei catarge HMS Bounty - construit in 1962 si devenit celebru in cinema - in largul statului North Carolina (sud-est). O membra a echipajului a decedat la spital. Capitanul nu a fost inca gasit. In statul Maryland, o femeie a murit dupa ce s-a lovit de un arbore, potrivit unor oficiali.

In West Virginia, o femeie in varsta de 48 de ani a fost ucisa de un camion, in timpul unei ninsori puternice cauzata de sosirea ciclonului Sandy, au precizat autoritatile locale. In Canada, la Toronto, o femeie a fost ucisa de moloz, in centrul orasului, potrivit politiei.

Aproximativ 250.000 de locuinte au ramas fara electricitate luni seara in Manhattan, dar si peste un milion de persoane la nivelul statului New York, din cauza unor pene de electricitate provocate de catre ciclon.

 07:20 Aproximativ 250.000 de locuinte au ramas pe intuneric luni seara la Manhattan din cauza unor pene de energie electrica provocate de sosirea ciclonului Sandy, a anuntat primarul New Yorkului Michael Bloomberg intr-o conferinta de presa, relateaza AFP.

Inundatii importante au fost constatate in toata zona de la sudul Manhattanului, unde cartiere intregi au ramas fara curent electric.

07:10 Centrul ciclonului Sandy a atins luni seara Coasta de Est a Statelor Unite, la nivelul statului New Jersey, o regiune afectata deja din plin de ploi torentiale si rafale violente de vant, a anuntat Centrul National american al Uraganelor NHC intr-un buletin special, relateaza AFP.

Paralizia care a cuprins aceasta regiune dens populata a tarii si haosul anuntat - cateva milioane de locuinte sunt private de electricitate potrivit presei americane - au intrerupt campania electorala cu opt zile inaintea alegerilor prezidentiale.

"Ciclonul posttropical Sandy a atins uscatul in apropiere de Atlantic City catre ora (locala) 20.00 (2.00, ora Romaniei)", a anuntat NHC. Rafalele de vant ale acestuia au slabit usor, la aproximativ 130 de kilometri pe ora, dupa ce anterior atingeau 150 de kilometri pe ora, dar continuau sa se faca resimtite pe o raza de aproximativ 800 de kilometri de la centru.

 Acesta se afla la aproximativ zece kilometri de Atlantic City, "Las Vegasul Coastei de Est", unde efectele ciclonului se fac deja simtite.

"Prioritatea este sa facem in asa fel incat sa salvam vieti", a declarat Barack Obama intr-un discurs sustinut la Casa Alba, la finalul unei reuniuni de criza.

Intreruperea campaniei intr-un moment crucial ii permite sa actioneze ca presedinte si sa aminteasca faptul ca este "comandant suprem", in contrast cu inertia reprosata lui George W. Bush in timpul uraganului Katrina, in 2005.

Candidatul republican Mitt Romney si-a anulat, de asemenea, reuniunile electorale prevazute incepand de luni seara, "din respect fata de milioane de americani" amenintati de uriasa depresiune atmosferica, a carei efecte urmeaza sa fie resimtite timp de mai multe zile. NHC a precizat ca Sandy, care a produs deja 67 de morti in Caraibe, nu mai este un uragan - adica un ciclon tropical -, ci un ciclon "posttropical", insotit de rafale de vant care continua sa prezinte forta unui uragan.

 Sandy nu mai este alimentat de caldura oceanului, ci de diferente de temperaturi legate de intalnirea sa cu un front de aer mai rece provenind din nord. La Atlantic City, cazinouri, baruri si hoteluri care gazduiesc anual peste 30 de milioane de vizitatori erau baricadate cu scanduri si saci de nisip. Politia a inchis toate rutele catre oras.

Furtuna afecteaza de asemenea productia de electricitate din stat, doua reactoare nucleare, care acopera jumatate din nevoile statului New Jersey, sunt amenintate cu inchiderea din cauza cresterii nivelului apei.

In zona afectata de furtuna, porturi si rafinarii au fost deja inchise sau si-au redus puternic activitatea. La New York, podurile de peste East River, inclusiv celebrul Brooklyn Bridge, au fost inchise incepand de luni, de la ora locala 19.00 (marti, 1.00, ora Romaniei), a anuntat primarul Michael Bloomberg, in timp ce zeci de mii de newyorkezi erau privati de electricitate.

Presiunea atmosferica, de 940 de hectopascali, potrivit NHC, este cea mai scazuta inregistrata vreodata la aceasta latitudine in Statele Unite, a declarat meteorologul Brad Panovich. Potrivit serviciilor meteorologice, suprafata uriasa acoperita de catre furtuna, viteza redusa de deplasare si intalnirea cu un front rece provenind din Canada o fac atat de priculoasa.

"Va dura. Zilele urmatoare vor fi dificile. Oameni (...) vor fi ucisi in timpul furtunii", a avertizat guvernatorul statului Maryland, Martin O'Malley.

Luni, 29 octombrie

22:00 Nord-estul Statelor Unite este in stare de asediu in apropierea uraganului Sandy, care a provocat deja ploi torentiale pe litoral, inainte de ajunge pe coasta, paralizand economia si transporturile, relateaza AFP.

Haosul anuntat a intrerupt campania electorala cu opt zile inaintea alegerilor prezidentiale.

"Prioritatea este sa facem in asa fel incat sa salvam vieti", a declarat Barack Obama intr-o alocutiune la Casa Alba, la incheierea unei reuniuni de criza.

Intreruperea campaniei sale electorale, intr-un moment crucial, ii permite sa imbrace costumul prezidential si sa le reaminteasca americanilor ca el este "Commander in chief", fiind departe de inertia reprosata lui George W. Bush in timpul uraganului Katrina in 2005.

16:42 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a revenit luni dimineata la Washington DC, intrerupand campania electorala pentru a supraveghea evolutia Uraganului Sandy.

16:03 Paisprezece dintre cei 16 membri ai echipajului navei HMS Bounty, un velier cu trei catarge aflat in deriva in largul statului North Carolina (sud-estul Statelor Unite) din cauza uraganului Sandy, au fost salvati de paza de coasta, relateaza AFP.

15:17 Sase sau sapte cetateni francezi sunt disparuti pe mare, intre Martinica si Republica Dominicana, incepand de duminica seara, dupa trecerea Uraganului Sandy, anunta Ministerul francez al Transporturilor, citat de AFP.

15:00 Saptesprezece persoane care formau echipajul unui vas cu trei catarge aflat in largul Carolinei de Nord (sud-estul Statelor Unite) au abandonat luni nava, aflata in calea Uraganului Sandy, a anuntat paza de coasta americana citata de AFP.

"Cele 17 persoane si-au luat costumele de supravietuire pentru apa rece si vestele de salvare, inainte de a lansa la apa doua barci de salvare", a anuntat paza de coasta, precizand ca echipajul a parasit nava.

12:05 Sandy va incetini dupa ce va atinge uscatul, in noaptea de luni spre marti in SUA, si va afecta mai puternic marile orase din nord-estul SUA, intre care New York, Boston, Philadelphia si Washington DC/Baltimore, dar si regiuni mai indepartate de coasta, a declarat Evan Gold, vicepresedinte la Planalytics, companie care asigura servicii de evaluare a impactului schimbarilor de vreme asupra comportamentului consumatorilor.

De asemenea, uraganul ar putea cauza pagube si in Canada, in orasele Toronto si Ottawa. Potrivit estimarilor, uraganul va influenta o treime din populatia Statelor Unite. In regiunile cel mai puternic lovite, impactul economic va fi determinat mai ales de pierderile din asigurari si productivitatea mai redusa.

Cei mai multi dintre marii retaileri au cel putin 10% din reteaua de magazine in calea uraganului. Mai multe tipuri de afaceri sunt influentate negativ puternic de evenimente precum Sandy.

Cumparatorii evita, de obicei, mallurile si acorda o atentie sporita produselor de stricta necesitate, in detrimentul celorlalte categorii. Impactul asupra restaurantelor va fi mixt, cu posibile cresteri de vanzari pe segmentul fast-food. Unele afaceri vor inregistra insa vanzari mai bune din cauza uraganului, afirma Gold.

Este cazul retailerilor de bricolaj, al magazinelor alimentare si benzinariilor. Uraganul Sandy ar putea afecta si cheltuileile de sarbatori, estimate sa creasca cu circa 4% la acest sfarsit de an. Astfel, multi dintre cei afectati vor trebui sa-si reevalueze bugetele, dupa cheltuielile suplimentare cauzate de uragan.

10:45 Cozi imense s-au format duminica la magazine de produse alimentare si supermarketuri in New York, locuitorii orasului cumparand lucruri care sa le permita sa faca fata uraganului Sandy, ca sticle de apa, paine, produse proaspete, baterii, relateaza AFP.

Un newyorkez, Doug Barotra, se asteapta la ceea ce este mai rau odata cu apropierea uraganului. Dupa 45 de minute de stat la coada, el iese din supermarket cu bratele pline cu peste 50 de canete de bere.

"Atat timp cat nu este intrerupt curentul, cred ca voi supravietui", declara el, inaintand cu greu sub greutatea berii, pe 3rd Avenue, catre apartamentul sau din Mid-town, in centrul Manhattanului.

"Locuiesc la etajul 18. Daca se intimpla ceva, raman acasa", spune el. In orasul cu cel mai mare numar de locuitori din Statele Unite, cozi imense s-au format duminica la magazinele de produse alimentare si supermarketuri.

Newyorkezii fac cumpararturi ca pentru o adevarata stare de asediu, de la apa, paine si produse produse proaspete si pana la baterii.

10:10 Pietele de capital si de optiuni din Statele Unite vor fi inchise luni si, posibil, marti, ca urmare a temerilor autoritatilor de reglementare, operatorilor burselor si traderilor privind integritatea pietelor in fata uraganului Sandy, potrivit CNBC.

Participantii in piata si autoritatile de reglenentare au decis sa inchida bursa, deoarce uraganul va face dificila asigurarea sigurantei angajatilor. Pietele de obligatiuni vor deschide normal, dar se vor inchide la pranz.

Initial, Wall Street s-a pregatit sa respecte programul de lucru luni, insa cu personal redus, cazat in hoteluri in apropierea locurilor de munca si cu sustinerea birourilor companiilor din alte orase. Sistemul de transport in comun din New York a fost inchis duminica seara, iar zeci de mii de angajati sunt nevoiti sa ramana acasa.

Circa 8,5 milioane de persoane folosesc zilnic sistemul de transport al Autoritatii Metropolitane de Tranzit. Bancile de pe Wall Street si-au activat planurile de urgenta, pregatite dupa atacurile de la 11 septembrie 2001.

Bancile au cazat la hotel angajati cheie, inclusiv unii traderi, si se bazeaza mai mult pe personalul care locuieste in apropierea sediilor.

Nu este clar, inca, daca planurile au fost schimbate. Uraganul Sandy este asteptat sa ajunga pe coasta de Est a SUA luni noaptea, cu ploi torentiale, vant puternic, inundatii de proportii si intrerurperi in alimentarea cu curent electric.

08:50 Consiliul de Securitate al ONU, al carui sediu se afla la New York, a anulat reuniuni la care urmau sa participe presedinti din America Latina, din cauza uraganului Sandy care urmeaza sa atinga Coasta de Est a Statelor Unite.

"Sediul ONU va fi inchis cel putin luni, din cauza amenintarii furtunii", a declarat Eduardo del Buey, un adjunct al purtatorului de cuvant al ONU. Presedintele Guatemalei Otto Perez urma sa prezideze o reuniune a Consiliului de Securitate consacrata situatiei femeilor in zone de conflict, la care urma sa participe, de asemenea, ministrul francez pentru Drepturile Femeilor Najat Vallaud-Belkacem.

Presedintele bolivian Evo Morales urma sa soseasca luni la sediul ONU pentru a lansa o campanie de promovare a quinoa, o cereala bogata in proteine, in cadrul luptei impotriva foametei in lume. Ministri din alte tari din America de Sud urmau sa participe la aceasta reuniune.

07:40 Circulatia tuturor mijloacelor de transport in comun din New York - metrouri, autobuze, trenuri - a fost oprita duminica seara de catre autoritati, inainte de sosirea uraganului Sandy, prevazuta pentru luni seara, au anuntat surse oficiale, relateaza AFP.

Autoritatile au ordonat suspendarea circulatiei din cauza riscului de inundatii si pagube provocate de Sandy, care urmeaza sa afecteze Coasta de Nord-Est a Statelor Unite.

Suspendarea ar urma sa dureze pana luni sau marti, iar pana miercuri sunt asteptate perturbari importante de trafic.

07:00 Tensiunea creste pe Coasta de Est a Statelor Unite, care se pregateste pentru o mega-furtuna ce va afecta 1200 de kilometri de litoral. Uraganul Sandy va intalni in cale un front de aer rece, ceea ce risca sa-l transforme intr-o vijelie catastrofala.

Furtuna va ajunge pe uscat abia marti dimineata, dar primele efecte se vad deja. Mii de zboruri au fost anulate si sute de mii de oameni au primit ordin de evacuare.

Cel mai aglomerat oras din America, New York, nu e obisnuit cu uraganele, cu atat mai putin cu unele atat de periculoase ca Sandy. Asa ca primarul Michael Bloomberg a ordonat evacuarea a 375.000 de oameni care locuiesc in zone inundabile. Masura a fost luata dupa ce hidrologii au avertizat ca nivelul apei pe East River si pe Hudson ar putea creste cu 3 metri.

''Voi semna un ordin de evacuare a zonelor de risc. De asemenea, ordon ca toate scolile publice din oras sa ramane inchise luni'', a declarat acesta.

In jur de 1.100 de soldati din Garda Nationala vor fi desfasurati in oras, iar reteaua de transport public a fost deja inchisa. New Yorkul va functiona la cote de avarie pana dupa trecerea uraganului. Pe Broadway nu se mai joaca spectacole incepand de ieri seara, iar bursa de la New York va ramane inchisa cel putin luni. Este pentru prima data in ultimii 27 de ani, cand Bursa din New York se inchide din cauza vremii.

Si aeroporturile sunt paralizate; peste 3.000 de zboruri interne si internationale programate pentru ieri si azi au fost anulate.

''E o furtuna periculoasa, iar mesajul meu pentru toata populatia din zonele de coasta este ca trebuie sa trateze situatia cu toata seriozitatea'', a declarat presedintele Barack Obama.

Sandy a fost botezata "Frankenstorm", pentru ca nu e un "simplu" uragan. Va intalni un front de aer rece din Canada si se va transforma intr-o megafurtuna de proportii monstruoase. Presiunea extrem de scazuta, combinata cu vantul care bate cu pana la 800 de kilometri pe ora in centrul uraganului, ii surprinde chiar si pe meteorologi. Asa ca in majoritatea statelor de pe Coasta de Est e stare de urgenta si se fac evacuari in masa.

Din Washington pana in Boston, milioane de oameni au luat cu asalt magazinele ca sa-si fara provizii pentru urmatoarele zile. In toata nebunia, unii au gasit timp si sa-i lase mesaje lui Sandy, asa cum fac de fiecare data cand se apropie o furtuna puternica.

Duminica, 28 octombrie

20:50 Sosirea uraganului Sandy pe coasta de est a Statelor Unite risca sa aiba un impact negativ asupra participarii la vot, in special in randul alegatorilor decisi sa voteze anticipat, se teme unul dintre principalii consilieri ai campaniei lui Barack Obama, relateaza AFP.

"Vrem, evident, un acces neingradit la birourile de vot deoarece credem ca cu cat vor merge sa voteze mai multi oameni, cu atat rezultatul nostru va fi mai bun", a declarat David Axelrod duminica pentru CNN.

"Si, prin urmare, in masura in care (uraganul) complica lucrurile, este o sursa de ingrijorare", a adaugat el.

Uraganul Sandy a perturbat deja agenda celor doi candidati cu noua zile inaintea alegerilor, determinandu-i sa isi anuleze reuniunile publice in statele susceptibile de a fi afectate de acesta.

Presedintele Barack Obama a devansat duminica o deplasare in Florida si si-a anulat reuniunile prevazute pentru luni in Virginia, iar marti in Colorado, pentru a ramane la Casa Alba si a supraveghea evolutia situatiei. "Cel mai bun lucru pe care am putea sa il facem este sa ne concentram asupra ajutorului pe care il putem aduce persoanelor in timpul furtunii si sa speram ca weekendul viitor vom fi eliberati de toate acestea si ca oamenii se vor putea concentra asupra alegerilor", a apreciat David Axelrod.

20:25 Posturile de televiziune americane au trecut in planul doi campania electorala duminica, toti ochii fiind indreptati spre uraganul Sandy, asteptat pe coasta de est a Statelor Unite in dimineata zilei de luni.

Duminica, epicentrul furtunii era inca in largul Oceanului Atlantic, la aproximativ 200 de mile de tarm si 400 de mile sud-vest de New York, insa modelele computerizate indicau faptul ca urmeaza sa o coteasca spre vest iar impactul se anticipeaza sa fie in regiunea New Jersey.

Uraganul este o combinatie fara precedent de furtuna tropicala gigantica si front de aer rece din nord, amplificata si de maree, deoarece este luna plina, de unde si denumirea de "Frankestorm".

La impactul cu tarmul se anticipeaza ploi torentiale, ninsori si vant puternic. La New York, transportul public a fost suspendat, duminica seara si se anticipeaza ca nu va fi reluat pana miercuri dimineata. Anuntul a fost facut de guvernatorul Andrew Cuomo.

"Stati acasa, cititi o carte, bucurati-va de familie. Nu aveti ce cauta pe sosele", a spus Cuomo intr-o interventie televizata.

18:49 Un pachebot de croaziera cu 15 etaje a fost nevoit sa isi modifice traseul pentru a evita ploile, valurile si rafalele violente de vant generate de uraganul Sandy, care ameninta coasta de est a Statelor Unite, si s-a refugiat duminica intr-un fiord din Quebec, relateaza AFP.

Emerald Princess a plecat sambata din orasul Quebec catre Florida, in sud-estul Statelor Unite. Dar in loc sa faca escala in sudul Canadei si New England, la nord de New York asa cum era prevazut, nava s-a refugiat in fiordul Saguenay, care patrunde 150 de kilometri in interiorul Quebecului pe fluviul Saint-Laurent.

"Din cauza uraganului Sandy si a impactului pe care l-ar putea avea acesta asupra regiunii New England, etapele in porturile Bar Harbor, Boston si Newport au fost anulate", a declarat conducerea navei intr-un comunicat.

Dupa fiordul din Quebec, nava cu 900 de cabine si o capacitate de peste 3.000 de pasageri isi va continua traseul nordic, indreptandu-se spre insula canadiana Terra Nova.

18:38 Primarul din New York, Michael Bloomberg, a ordonat duminica evacuarea a 375.000 de locuitori din zonele inundabile ale orasului in asteptarea sosirii uraganului Sandy, relateaza AFP.

"Este o furtuna grava si periculoasa", a justificat Bloomberg, in cadrul unei conferinte de presa.

18:00 Sute de zboruri au fost anulate duminica pe aeroporturile din New York, cel mai mare oras din Statele Unite, si din alte orase de pe coasta de est, in asteptarea uraganului Sandy, au anuntat autoritatile, citate de AFP.

Air France a anulat toate zborurile prevazute pentru luni catre New York si Washington, in timp ce companiile americane au anulat sute de zboruri interne.

Aeroportul din New York ar urma sa ramana deschis duminica, potrivit autoritatilor, care au avertizat insa pasagerii in privinta unor eventuale perturbari ale traficului aerian. Orasul New York isi va inchide, de asemenea, reteaua de transport public, inclusiv metroul, incepand cu ora 19.00 (luni, 01.00 ora Romaniei), in asteptarea uraganului Sandy.

In afara de metrou, orasul cu opt milioane de locuitori a decretat si inchiderea parcurilor, a zonelor de joaca si a plajelor, duminica dupa-amiaza.

Uraganul Sandy, format in Atlantic, este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, de cinci nivele, si sufla pe o intindere foarte mare, de cel putin 800 de kilometri, potrivit Centrului national pentru uragane, cu sediul la Miami.

Efectele acestuia s-au facut simtite duminica de-a lungul coastei, mai ales in North Carolina si Maryland, unde mai multe zone au fost inundate din cauza cresterii nivelului apelor.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Uraganul Sandy a dat batai de cap si reporterilor care transmiteau din mijlocul urgiei. VIDEO
Uraganul Sandy a dat batai de cap si reporterilor care transmiteau din mijlocul urgiei. VIDEO

Asadar de cateva zile, uraganul Sandy a acaparat micile ecrane ale americanilor detronand campania prezidentiala. Echipati ca pentru sfarsitul lumii, zeci de reporteri au fost batuti de vant si de ploaie, transmitand din mijlocul urgiei.

Impactul economic al uraganului Sandy ar putea depasi 20 de miliarde de dolari
Impactul economic al uraganului Sandy ar putea depasi 20 de miliarde de dolari

Impactul economic al uraganului Sandy va depasi 20 de miliarde de dolari dupa ce furtuna care a lovit coasta de Est a Statelor Unite a provocat pagube cladirilor si a inundat tunelurile de metrou din New York, scrie Bloomberg. 

Imaginile false cu uraganul Sandy din New York care au
Imaginile false cu uraganul Sandy din New York care au "inundat" internetul in ultimele ore

Mii de imagini au inundat internetul odata cu uraganul Sandy care a lovit New Yorkul. Nu toate sunt insa reale.

Romanii din New York, despre uraganul Sandy:
Romanii din New York, despre uraganul Sandy:"Mii de oameni au iesit pe strazi. Nu le vine sa creada"

Jumatate de milion de romani au primit in plin, alaturi de americani, lovitura furtunii tropicale Sandy. Multi locuiesc la New York, transformat peste noapte intr-un adevarat oras fantoma.

Barack Obama a revenit la Washinton DC, intrerupand campania din cauza Uraganului Sandy
Barack Obama a revenit la Washinton DC, intrerupand campania din cauza Uraganului Sandy

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a revenit luni dimineata la Washington DC, intrerupand campania electorala pentru a supraveghea evolutia Uraganului Sandy.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.