Impactul economic al uraganului Sandy ar putea depasi 20 de miliarde de dolari

30-10-2012 14:02

Uraganul Sandy - 13

Impactul economic al uraganului Sandy va depasi 20 de miliarde de dolari dupa ce furtuna care a lovit coasta de Est a Statelor Unite a provocat pagube cladirilor si a inundat tunelurile de metrou din New York, scrie Bloomberg. 

Totalul de peste 20 de miliarde de dolari include pierderi asigurate de circa 7-8 miliarde de dolari, a declarat Charles Watson, director pentru cercetare si dezvoltare la Kinetic Analysis Corp, companie de analiza a riscurilor. O mare parte din nota de plata ramasa va fi preluata de orase si state pentru reparatiile necesare infrastructurii, a spus el.

"Cred ca (impactul, n.r.) in sectorul public este disproportionat de mare", a spus Watson. Amploarea pagubelor nu va fi cunoscuta pana cand nu se retrag apele si angajatii pot inspecta tunelurile de metrou si infrastructura de utilitati.

Companiile aeriene au blocat la sol 12.500 de zboruri, in timp ce bursele sunt inchise marti a doua zi consecutiv din cauza conditiilor meteo pentru prima data incepand din 1888. Valurile uriase si ploile puternice au inundat instalatii electrice si au inchis sectorul financiar din New York. Compania de utilitati din New York, Consolidated Edison, a oprit alimentarea cu curent electric pentru mai multe zone din Manhattan, inclusiv Wall Street, si Brooklyn, din cauza efectelor uraganului.

Inainte sa atinga uscatul, uraganul a cauzat intreruperea curentului electric pentru 2,1 milioane de locuinte si afaceri, potrivit unor rapoarte ale companiilor de utilitati. Intreruperile in alimentarea cu electricitate ar putea afecta timp de 10 zile pana la 10 milioane de persoane in regiunea in care actioneaza uraganul.

Pierderile mari pentru infrastructura publica vor fi similare, intr-o buna masura, cu cele ale uraganului Katrina, care a inundat New Orleans in 2005, a spus Watson. Katrina a fost dezastrul natural cu cele mai mari costuri din SUA, pagubele fiind de 41 de miliarde de dolari doar pentru proprietati asigurate, potrivit Insurance Information Institute. Anterior, compania Eqecat, specializata in modele de risc pentru situatii de dezastru, a estimat pagube de pana la 20 de miliarde de dolari din cauza uraganului, din care 5-10 miliarde de dolari asigurate.

Intrucat uraganul va continua sa afecteze noi regiuni din SUA in urmatoarele zile, economistii au estimari diferite in privinta posibilielor pagube.

Uraganul ar putea reduce, in final, cu 0,1-0,2 puncte procentuale PIB al SUA in trimestrul al patrulea, intrucat scad cheltuielile pentru servicii precum restaurantele, afirma Mark Vitner, analist la Wells Fargo Securities. Economia SUA, cu un PIB anual de 13.600 de miliarde de dolari, a avansat cu 2% in trimestrul al treilea.

Inundatiile au fortat inchiderea aeroportului John F. Kennedy din New York. Celelelate doua aeroporturi importante din regiune, Newark Liberty International si LaGuardia, sunt de asemenea inchise. Uraganul a blocat la sol circa 15% din zborurile din SUA incepand din 27 octombrie pana luni seara, arata date ale firmei de cercetare FlightStats.

 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO