Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Coalitia condusa de SUA a doborat un avion sirian. Regimul de la Damasc ameninta ca vor exista consecinte

Super_Hornet

Bombardierul SU-22 a fost atacat de un F/A-18E Super Hornet, dupa ce a bombardat zona din apropiere de Fortele Democrate Siriene sprijinite de SUA, informeaza Pentagonul.

Este pentru prima data in conflictul sirian cand coalitia condusa de SUA a doborat un avion sirian, infirmeaza bbc.com.

Siria a condamnat actiunea si a numit-o un "atac flagrant" care va avea "repercusiuni periculoase".

Incidentul cu SU-22 a avut loc duminica dupa-amiaza langa orasul Tabqa, unde Fortele Democrate Siriene (FDS) au luptat impotriva militantilor Statului Islamic, ca parte a unei incercari de a prelua controlul asupra orasului Raqqa, avanpostul ISIS din est.

Pentagonul afirma ca militarii pro-guvernamentali au atacat unitatile FDS, conducandu-le din orasul Ja'Din.

Fortele pro-guvernamentale nu lupta in batalia pentru Raqqa, dar au facut front comun impotriva ISIS in zona inconjuratoare, la sud-vest de oras.

Coalitia care are in frunte SUA a condus ceea ce Pentagonul a numit "o demonstratie de forta", pentru a opri atacul si apoi a cerut aliatului guvernului sirian, Rusia, sa opreasca focul.

Pentagon: „Cu toate acestea, SU-22 a folosit bombe asupra pozitiilor FDS cateva ore mai tarziu." Pentagonul a mai afirmat ca "in conformitate cu regulile de angajare si de auto-aparare colectiva a fortelor coalitiei, avionul a fost imediat doborat. Incercarile de a avertiza avionul folosind o frecventa radio de urgenta nu au avut succes".

Pentagon: "Intentia si actiunile ostile ale fortelor pro Bashar al-Assad impotriva Coalitiei si fortelor partenere din Siria care desfasoara operatiuni legitime contra-ISIS nu vor fi tolerate".

Incidentul este considerat a fi primul bombardament aer-aer realizat de un avion militar american in aproape doua decenii.

Potrivit Pentagonului, „coalitia nu a cautat sa lupte impotriva regimului sirian, a fortelor rusesti sau impotriva celor pro- Bashar al-Assad, dar nu va ezita sa apere fortele coalitiei sau ale partenerilor de orice amenintare".

Armata siriana sustine ca avionul sau de razboi a fost intr-o misiune impotriva ISIS in momentul in care a fost fost atacat, relateaza televiziunea de stat.

Armata siriana a spus ca incidentul va avea "repercusiuni periculoase" asupra eforturilor de combatere a terorismului.

Un oficial al armatei siriene a afirmat ca pilotul avionului este disparut.

"Atacul flagrant a fost o incercare de a submina eforturile armatei ca singura forta eficienta si capabila, impreuna cu aliatii sai, sa lupte impotriva terorismului pe intreg teritoriul Siriei", a mai afirmat oficialul militar.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca "toate tarile trebuie sa respecte pe deplin suveranitatea si integritatea teritoriala a Siriei".

Desi aceasta este prima data cand coalitia a doborat un avion sirian, au existat mai multe incidente intre cele doua parti:

La inceputul acestei luni, SUA au doborat o drona inarmata a guvernului pro-sirian, dupa ce a atacat fortele coalitiei de langa punctul de trecere a frontierei al-Tanf, intre Siria si Irak.

In luna mai, avioanele coalitiei conduse de SUA au bombardat un convoi al fortelor guvernamentale pro-siriene care se indreptau spre o baza din al-Tanf folosita de luptatori rebeli si de fortele speciale occidentale.

Intr-un alt incident, in aprilie, SUA au lansat 59 de rachete de croaziera Tomahawk asupra bazei aeriene Shayrat din Siria, ca raspuns la un atac suspectat de a fi cu arme chimice asupra unui oras rebel din provincia Idlib.

In septembrie 2016, avioanele coalitiei conduse de SUA care vizasu pozitii ale ISIS, au ucis soldati sirieni. Statele Unite si-au exprimat "regretul" pentru incidentul despre care Rusia a afirmat ca a lasat 62 de soldatii sireni decedati in urma.

 

Sursa: BBC, Data publicarii: 19 Iunie 2017
Citeste mai multe despre: Coalitia SUA, Siria, ISIS, atac, avioane de lupta,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed