Coalitia condusa de SUA a doborat un avion sirian. Regimul de la Damasc ameninta ca vor exista consecinte

Super_Hornet

Bombardierul SU-22 a fost atacat de un F/A-18E Super Hornet, dupa ce a bombardat zona din apropiere de Fortele Democrate Siriene sprijinite de SUA, informeaza Pentagonul.

Este pentru prima data in conflictul sirian cand coalitia condusa de SUA a doborat un avion sirian, infirmeaza bbc.com.

Siria a condamnat actiunea si a numit-o un "atac flagrant" care va avea "repercusiuni periculoase".

Incidentul cu SU-22 a avut loc duminica dupa-amiaza langa orasul Tabqa, unde Fortele Democrate Siriene (FDS) au luptat impotriva militantilor Statului Islamic, ca parte a unei incercari de a prelua controlul asupra orasului Raqqa, avanpostul ISIS din est.

Pentagonul afirma ca militarii pro-guvernamentali au atacat unitatile FDS, conducandu-le din orasul Ja'Din.

Citește și
Omran Daqneesh
Cum arata acum Omran, copilul devenit un simbol al suferintelor din Siria
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Fortele pro-guvernamentale nu lupta in batalia pentru Raqqa, dar au facut front comun impotriva ISIS in zona inconjuratoare, la sud-vest de oras.

Coalitia care are in frunte SUA a condus ceea ce Pentagonul a numit "o demonstratie de forta", pentru a opri atacul si apoi a cerut aliatului guvernului sirian, Rusia, sa opreasca focul.

Pentagon: „Cu toate acestea, SU-22 a folosit bombe asupra pozitiilor FDS cateva ore mai tarziu." Pentagonul a mai afirmat ca "in conformitate cu regulile de angajare si de auto-aparare colectiva a fortelor coalitiei, avionul a fost imediat doborat. Incercarile de a avertiza avionul folosind o frecventa radio de urgenta nu au avut succes".

Pentagon: "Intentia si actiunile ostile ale fortelor pro Bashar al-Assad impotriva Coalitiei si fortelor partenere din Siria care desfasoara operatiuni legitime contra-ISIS nu vor fi tolerate".

Incidentul este considerat a fi primul bombardament aer-aer realizat de un avion militar american in aproape doua decenii.

Potrivit Pentagonului, „coalitia nu a cautat sa lupte impotriva regimului sirian, a fortelor rusesti sau impotriva celor pro- Bashar al-Assad, dar nu va ezita sa apere fortele coalitiei sau ale partenerilor de orice amenintare".

Armata siriana sustine ca avionul sau de razboi a fost intr-o misiune impotriva ISIS in momentul in care a fost fost atacat, relateaza televiziunea de stat.

Armata siriana a spus ca incidentul va avea "repercusiuni periculoase" asupra eforturilor de combatere a terorismului.

Un oficial al armatei siriene a afirmat ca pilotul avionului este disparut.

"Atacul flagrant a fost o incercare de a submina eforturile armatei ca singura forta eficienta si capabila, impreuna cu aliatii sai, sa lupte impotriva terorismului pe intreg teritoriul Siriei", a mai afirmat oficialul militar.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca "toate tarile trebuie sa respecte pe deplin suveranitatea si integritatea teritoriala a Siriei".

Desi aceasta este prima data cand coalitia a doborat un avion sirian, au existat mai multe incidente intre cele doua parti:

La inceputul acestei luni, SUA au doborat o drona inarmata a guvernului pro-sirian, dupa ce a atacat fortele coalitiei de langa punctul de trecere a frontierei al-Tanf, intre Siria si Irak.

In luna mai, avioanele coalitiei conduse de SUA au bombardat un convoi al fortelor guvernamentale pro-siriene care se indreptau spre o baza din al-Tanf folosita de luptatori rebeli si de fortele speciale occidentale.

Intr-un alt incident, in aprilie, SUA au lansat 59 de rachete de croaziera Tomahawk asupra bazei aeriene Shayrat din Siria, ca raspuns la un atac suspectat de a fi cu arme chimice asupra unui oras rebel din provincia Idlib.

In septembrie 2016, avioanele coalitiei conduse de SUA care vizasu pozitii ale ISIS, au ucis soldati sirieni. Statele Unite si-au exprimat "regretul" pentru incidentul despre care Rusia a afirmat ca a lasat 62 de soldatii sireni decedati in urma.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Luptatorii kurzi si arabi, sprijiniti de coalitia SUA, au inceput asaltul final asupra
Luptatorii kurzi si arabi, sprijiniti de coalitia SUA, au inceput asaltul final asupra "capitalei ISIS", Rakka

Fortele Democratice Siriene (SDF), care sunt sprijinite de coalitia internationala a Statelor Unite, au lansat ofensiva finala pentru recucerirea capitalei de-facto a jihadistilor Statului Islamic de la Rakka, transmite BBC.

Cum arata acum Omran, copilul devenit un simbol al suferintelor din Siria
Cum arata acum Omran, copilul devenit un simbol al suferintelor din Siria

Omran Daqneesh este micul copil sirian care a devenit un simbol al ororilor comise in timpul razboiului civil din tara condus de Bashar al-Assad.

Bashar al-Assad numeste aliatii NATO
Bashar al-Assad numeste aliatii NATO "marionete", sustine ca mergem "in directia buna" si ca "raul a fost lasat in urma"

Liderul sirian, Bashar al-Assad, sustine ca tot ceea ce a fost mai rau in razboiul civil "este lasat in urma noastra".

Marturiile unui britanic convertit la Islam si devenit
Marturiile unui britanic convertit la Islam si devenit "luptator ISIS". Jack Jihadistul: "Nu stiu ce se va intampla cu mine"

Un tanar din Marea Britanie este unul dintre "luptatorii ISIS", cunoscut sub pseudonimul de "Jack Jihadistul".

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.