Incendiu violent la Londra. Turn cu 27 de etaje cuprins de flacari: 12 morti, 74 de raniti - 20 in stare critica

×
Codul embed a fost copiat

Incendiu urias la Londra. Un bloc de locuinte cu 27 de etaje, din vestul orasului, a ars ca o torta.

Citeste in aceasta stire:
Bilant provizoriu: 12 morti si 74 de raniti
Douazeci de ambulante trimise la Grenfell Tower; primarul Londrei Sadiq Khan anunta un ”incident major”; trei linii de metrou, inchise
Sefa departamentul de pompeiri a anunta ca exista decese
Biserica din apropierea incendiului din vestul Londrei transformata intr-un centru improvizat de evacuare


Nici cauza incendiului nu e clara: unii locatari spun totusi ca focul a pornit de la un frigider care a facut scurt circuit. Flacarile s-au extins rapid, iar placile din materiale inflamabile care placau fatada cladirii s-au aprins fulgerator. Imobilul a fost inghitit de foc.

"De acolo se auzeau oameni strigand dupa ajutor. Agitau lanterne, ca sa se stie ca sunt inauntru", spune ingrozita o martora.

Citește și
Khuram Butt, Wimbledon, atacuri londra,
"Creierul" ultimelor atentate din Londra ar fi incercat sa se angajeze la o firma care asigura paza la Wimbledon
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

200 de pompieri, 45 de autospeciale si peste 20 de ambulante au fost mobilizate imediat si au inceput evacuarea locatarilor. Lucrurile s-au desfasurat insa foarte lent, pentru ca imobilul avea doar o singura scara.

Cateva strazi din jur si statia de metrou din zona au fost inchise circulatiei. Cei care locuiesc in vecinatate au privit totul neputinciosi, rugandu-se ca pompierii sa ajunga la timp si sa-i salveze pe cei prinsi in cladire.  

"Se vedeau oameni incercand sa faca zgomot, agitand steaguri improvizate, ca sa ne transmita ca sunt acolo si au nevoie de ajutor. Iar noua ne era clar ca ajutoarele nu vor ajunge la ei la timp", spune un martor.

Dupa ce s-a luminat de ziua, coloana de fum se vedea de la kilometri distanta. Langa imobilul calcinat, totul era acoperit de cenusa pe o raza de zeci de metri. Inca dinainte ca incendiul sa fie stins, a inceput cautarea vinovatilor.

Presa britanica scrie ca o asociatie a locatarilor a avertizat in mod repetat asupra riscurilor de incendiu in cladirea respectiva, afirmand ca in 2013, un scurt-circuit a fost la un pas de a provoca un incendiu major.

DESFASURAREA EVENIMENTELOR:

UPDATE 19:10 Bilantul incendiului din blocul Grenfell Tower din Londra a crescut la 12 morti, a anuntat Politia Metropolitana citata de The Guardian.

Bilantul anterior era de sase morti si 74 de raniti, dintre care 12 în stare critica.

 UPDATE 14:40 Autoritatile au anuntat o noua modificare a bilantului victimelor. Astfel, 74 de oameni sunt ranti, din care 20 in stare grava. Numarul mortilor pnu s-a morificat, fiind deocamdata anuntate 6 decese.

 

UPDATE 14:20 Numarul persoanelor ranite in urma incendiului a crescut la 64. Dintre acestea, 20 sunt in stare critica, anunta Serviciul de Ambulanta.

UPDATE ORA 14:00 Barbat blocat in turnul cuprins de flacari fotografiat de la distanta la fereastra.

UPDATE ORA 13:00 Politia metropolitana a confirmat deocamdata decesul a 6 persoane, dar se asteapta ca numarul sa creasca.

 

UPDATE ORA 10:40 Serviciul de Ambulanta din Londra a anuntat ca numarul persoanelor ranite a crescut la 50.

 

UPDATE ORA 10:20  Dany Cotton, sefa Departamentului de Pompieri din Londra, a declarat: "Acesta este un eveniment fara precedent. In 29 de ani de cand sunt pompier nu am mai vazut un incident de asemenea proportii. Pompierii muncesc din greu in acest moment.

Este un incendiu major, care a cuprins toate etajele cladirii. Avem peste 200 de pompieri care intervin in acest moment, cu 40 de autospeciale si 14 echipaje de salvare. Primul apel care a anuntat focul a fost primit la ora 12:54 (2:54 - ora Romaniei). Echipajele noastre au ajuns la fata locului in mai putin de 6 minute", a declarat Dany Cotton.

Dany Cotton, sefa pompierilor londonezi a confirmat ca 30 de oameni au ajuns la spital si ca exista persoane decedate, insa nu poate preciza numarul acestora.

"Cauzele incendiului nu sunt cunoscute in acest moment", a mai spus Dany Cotton.

UPDATE ORA 10:00 Politia a transformat o biserica din apropierea incendiului din vestul Londrei intr-un centru improvizat de evacuare, relateaza The Associated Press.

O femeie in lacrimi a venit la biserica in cautarea surorii ei, care locuia in cladirea cu 24 de etaje care a luat foc. Oficialii prezenti la biserica nu au avut ce informatii sa-i dea. Ei afirma ca 30 de persoane au fost conduse la spitale, dar era neclar daca persoane erau prinse inauntrul imobilului.

Multe persoane erau in scaune cu rotile la Biserica St. Clement si au fost aduse din cladiri adiacente evacuate de pompieri de teama extinderii incendiului. Hugo Zarey, care locuieste intr-una dintre aceste cladiri spune ca a auzit galagie afara, dupa care politia a batut la usa sa si i-a ordonat sa evacueze. El a apreciat ca este ingrozitor, dar ca oamenii au fost bine primiti.

UPDATE ORA 9:50 Sefa departamentului de pompieri din Londra, Dany Cotton, a spus ca exista persoane decedate in incendiu, insa nu poate preciza numarul din cauza complexitatii intervetiei.

 

UPDATE ORA 9:45 Pompierii lucreaza intens pentru a lichida incendiul.

UPDATE ORA 9:30 Mai multi barbati care fac parte dintr-o organizatie caritabila din estul Londrei ofera apa, alimente si materiale sanitare persoanelor afectate de incendiu.

 

UPDATE ORA 9:20 Politia Metropolitana a deschis o linie telefonica de urgenta destinata celor care sunt ingrijorati ca ar avea rude sau cunostinte afectate de incendiu:  0800 0961 233

UPDATE ORA 9:00 Assed Baig, jurnalist la Channel 4, a stat de vorba cu un tanar care locuieste in cladire, la etajul 17, si care a evacuat locuinta, impreuna cu matusa lui in varsta de 68 de ani.

"Am vazut masinile de pompieri, asa ca ne-am uitat afara la ceea ce se intampla. Nu a fost nici o alarma de incendiu, pentru ca nu avem un sistem integrat de alarma - doar sisteme individuale, in fiecare casa. Am iesit pe hol sa vad daca ascensoarele functioneaza si daca sunt oameni, dar nu era nimic. Am simtit miros de fum. M-am intors in casa, m-am uitat pe fereastra si am vazut flacari."

Tanarul a spus ca si-a luat matusa si au coborat "pas cu pas" si au iesit din cladire. VEZI MAI MULTE MARTURII

 

UPDATE ORA 8:25 Serviciul de Ambulanta din Londra a anuntat printr-un comunicat ca 30 de oameni raniti in incendiu au fost dusi la cinci spirale

UPDATE ORA 8:20 Corespondentul BBC Simon Lederman, aflat la fata locului, spune ca mai multe persoane ar fi disparute.

 

UPDATE ORA 8:00 Ambulante au fost trimise sa intervina la incendiul de la Grenfell Tower, in nordul Londrei, relateaza The Associated Pres, iar primarul capitalei britanice Sadiq Khan a anuntat ca s-a declarat un ”incident major", scrie BBC News.

Serviciul londonez de ambulanta anuntat ca a trimis 20 de echipaje de ambulanta la incendiu. Politia a anuntat anterior ca doua persoane au primit ingrijiri dupa ce au inhalat fum.

Informatii despre interventia ambulantelor nu erau disponibile, precizeaza AP. Politia a anuntat anterior ca locuitori erau evacuati in continuare din cladire miercuri dimineata. Persoane au fost blocate de incendiu, iar locuitori strigau disperati dupa ajutor de la ferestre situate la etajele superioare, in timp ce incendiul se extindea, potrivit unor publicatii, scrie Reuters. Reuters precizeaza nu a putut sa confirme aceste informatii. O martora a declarat pentru Reuters ca se teme ca nu toti locuitorii au scapat de foc. Unii au fost evacuati in pijama.

”Un numar de persoane primesc ingrijiri in urma unor diverse rani”, a anuntat politia, adaugand ca ”locuitori continua sa fie evacuati din blocul turn in flacari”.

Focul arde de peste trei ore si a cuprins aproape toate cele 27 de etaje ale blocului turn. Ambulanta ii indeamna in acest comunicat pe locuitorii din zona sa inchida ferestrele si usile din cauza fumului. Patruzeci de vehicule de pompieri luptau impotriva incendiului. Metroul londonez a anuntat ca liniile Hammersmith, City si Circle au fost inchise intre Edgware Road si Hammersmith din cauza incendiului, potrivit BBC.

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Imagini cu falsele centuri sinucigase folosite de teroristii din Londra.
Imagini cu falsele centuri sinucigase folosite de teroristii din Londra. "Nu am vazut pana acum aceasta tactica in UK"

Reprezentantii Politiei Metropolitane au dat publicitatii duminica dupa-amiaza poze cu falsele centuri sinucigase purtate de cei trei atacatori teroristi in timpul atentatelor de pe London Bridge si din zona Borough Market, transmite The Guardian.

"Creierul" ultimelor atentate din Londra ar fi incercat sa se angajeze la o firma care asigura paza la Wimbledon

Khuram Butt, considerat creierul ultimelor atentate din Londra, ar fi incercat sa se angajeze la o firma care asigura agenti de paza pentru Wimbledon si alte evenimente sportive, relateaza The Telegraph.

Mobilizarea tinerilor la alegeri a costat-o pe Theresa May majoritatea in Parlament. Ce incearca acum partidul ei
Mobilizarea tinerilor la alegeri a costat-o pe Theresa May majoritatea in Parlament. Ce incearca acum partidul ei

In Marea Britanie, conservatorii Theresei May negociaza intens un acord de colaborare cu unionistii nord-irlandezi, ale caror 10 mandate le-ar asigura majoritatea in Parlament.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.