Haos la Londra. Un barbat impuscat luni pe strazi a murit

×
Codul embed a fost copiat

Un barbat a murit, dupa ce pentru a treia noapte la rand, a domnit haosul pe strazile Londrei. Violentele si distrugerile s-au intins in mai multe cartiere.

Sinteza de la ora 19:00

Londra, o destinatie apreciata de romani in aceasta perioada a anului, arata ca un oras in flacari, dominat de haos. Protestele incepute in nordul capitalei Marii Britanii, se intind mai nou ca o plaga.

Cete de huligani jefuiesc si dau foc cadirilor de locuinte sau magazinelor. Periculos este ca gesturile lor demente, sunt copiate si de derbedeii din Birmingham, Bristol, sau Liverpool.

Dupa trei nopti consecutive de violente si o prima victima, seful guvernului, David Cameron si-a anulat concediul si promite masuri drastice. Ai nostri, fie ca locuiesc acolo, ori sunt doar in trecere, se arata extrem de speriati.

Citește și
Tottenham
Huligani VS. Politie. Londra n-a mai trait momente atat de violente de la Al Doilea Razboi Mondial
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Fotografii au surprins o scena socanta. In isteria general o femeie sare in gol dintr-o cladire cuprinsa de flacari iar, jos, cativa oameni asteapta sa o prinda pentru a o salva.

Asadar situatia de la Londra a scapat realmente de sub control iar premierul Cameron s-a intors subit din vacanta, in Toscana. Tonul sau nu lasa loc de interpretari.

Cetele de vandali erau mult mai bine organizate ca in noptile precedente. "Raidurile de jaf" au fost, de multe ori, coordonatee prin mesaje postate pe Twitter sau trimise pe telefoane mobile.

Iata si momentul penibil in care un tanar este, literalmente, jefuit pana la piele. Dar asta nu inseamna ca femeile sunt crutate. De altfel nici jurnalistii nu le sunt pe plac derbedeilor mai ales cand ii filmeaza golind magazinele devastate.

 

Era asadar nevoie de o demonstratie de forta dupa ce impresia generala a fost ca agentii au jucat rolul spectatorilor de teama sa nu fie acuzati de discriminare rasiala. O atitudine greu de inteles, pentru ca actiunile de acum nu mai au nicio legatura cu protestul initial, legat de moartea unui tanar, presupus gangster, impuscat de politie.

UPDATE:

15:00 Primul mort in urma violentelor de la Londra

Un barbat in varsta de 26 de ani, impuscat intr-o masina luni seara, in timpul revoltelor de la Londra, a decedat, a anuntat marti politia, citata de AFP.

Acesta este primul mort de la inceputul violentelor din capitala britanica, la acest sfarsit de saptamana. Victima, care nu a fost identificata, a fost descoperita intr-o masina luni, in jurul orei 21.15 (23.15 ora Romaniei), in cartierul Croydon (sud), unde mai multe cladiri au fost incendiate in timpul violentelor, a precizat politia intr-un comunicat.

Barbatul a fost "spitalizat in stare grava". Doi tineri, care se aflau la fata locului cu obiecte furate, au fost arestati, potrivit acestui comunicat.

Citeste si: Scandalul pozelor sexy la 10 ani. Mama fetitei reactioneaza si ii sterge conturile de pe internet

In plus, bandele de tineri din Birmingham, Bristol si Liverpool au iesit si ele pe strazi sa se lupte cu politia.

Premierul David Cameron si-a scurtat concediul in Toscana si s-a intors de urgenta in capitala. Ministrul de interne Theresa May, surprinsa si ea in vacanta de valul de violente, a anuntat ca au fost arestate pana acum peste 300 de persoane, printre care si un baiat de 11 ani.

Totul a pornit luni dupa-amiaza, cand mai multi tineri s-au intalnit in cartierul estic Hackney si, fara niciun avertisment, au inceput sa incendieze masinile parcate si sa sparga magazinele.

Huliganii nu s-au oprit la sosirea fortelor de ordine care, e drept, n-au reusit sa-i puna pe fuga imediat. Spre indignarea londonezilor si a turistilor deopotriva.

"Parerea generala a tuturor, fie ca sunt englezi sau imigranti, e ca politia nu face nimic. Deja sunt statii de metrou inchise, circulau mesaje de tipul "sa ne dam intalnire in vestul Londrei si sa luam tot ce putem", povesteste Madalina, studenta romanca in Londra.

Mult mai bine organizati decat in ultimele zile, protestatarii au folosit retelele de telefonie si site-urile de socializare pentru a-si da intalnire si in alte cartiere.

Politia a intervenit, pe rand, in Lewisham, Peckham si Croydon. Acolo a fost nevoie de mai multe echipaje de pompieri, dupa ce o veche fabrica de mobila a ars din temelii.

"Este pur si simplu vorba de huliganism lipsit de sens. Cand am trecut pe langa magazin, sa-mi parchez masina, vitrina era sparta. Dupa doua minute, totul era deja in flacari. Pur si simplu au venit si-au incendiat", povesteste patronul magazinului.

Oameni de rand sau editorialisti ii acuza pe politisti ca n-au intervenit in forta pentru a nu fi acuzati de discriminare rasiala.

"Culoarea nu mai conteaza. Sunt pur si simplu niste huligani care au prins un moment in care politia nu intevine. Lumea e foarte suparata pentru ca primarul Londrei e in vacanta, David Cameron e in vacanta. Parerea multor editorialisti e ca in momentul de fata in Londra nu exista un element reprezentativ al autoritatii in Londra care sa spuna "enough is enough", mai spune studenta romanca.

Mai mult, protestele s-au extins si in Birmingham, la 200 de kilometri distanta. Acolo mai multe cladiri centrale au fost atacate, iar zeci de tineri "inspirati" de ce au vazut ca se intampla in Londra, au vandalizat magazinele si pietele publice.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
A treia zi de
A treia zi de "anarhie" la Londra. Cladiri incendiate, masini explodate si batai cu politistii

Atmosfera este din nou tensionata la Londra, unde politistii au scapt situatia de sub control. Cerle mai violente incidente s-au inregistrat in zona Hackney, aflata in nordul orasului. De asemenea, o cladire a fost incendiata in Croydon.

Huligani VS. Politie. Londra n-a mai trait momente atat de violente de la Al Doilea Razboi Mondial
Huligani VS. Politie. Londra n-a mai trait momente atat de violente de la Al Doilea Razboi Mondial

Londra ramane in stare de alerta, dupa a doua noapte de violente. Dar si in stare de soc, pentru ca bandele de tineri care s-au luptat cu politia au lasat in urma un peisaj demn de un razboi in toata regula.

GALERIE FOTO. Londra dupa asediu. Urmele razboiului de strada de sambata noaptea
GALERIE FOTO. Londra dupa asediu. Urmele razboiului de strada de sambata noaptea

Sambata noaptea a fost una tensionata in cartierul Tottenham din nordul Londrei, transformat in scena unor proteste violente. Sute de britanici au iesit pe strazi, au incendiat o cladire si mai multe masini si au spart vitrinele magazinelor.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.