Discursul lui Donald Trump in Varsovia. I-a laudat pe polonezi si lansat acuzatii dure catre Rusia. Reactia Kremlinului

×
Codul embed a fost copiat

In cel de-al doilea al turneu al sau european presedintele american Donald Trump a sustinut joi in centrul Varsoviei un discurs in care si-a prezentat viziunea despre relatiile cu Europa.

Printre frazele elogioase la adresa gazdelor poloneze, liderul american a strecurat mai multe declaratii suprinzator de critice la adresa Moscovei. Trump a complicat astfel si mai mult premisele celei dintai intalniri directe, pe care o va avea vineri, in Germania, cu Vladimir Putin.

In Polonia, presedintele Donald Trump a avut o gazda primitoare in persoana presedintelui Andrei Duda, ale carui politici conservatoare se aseamana cu cele promovate de administratia de la Washington, de la protectionism economic pana la respingerea refugiatilor ori ponegrirea presei.

Potrivit presei poloneze, deputatii formatiunii Lege si Dreptate au primit ca sarcina de partid sa aduca fiecare cate 50 de spectatori, daca se poate entuziasti, sa asiste la discursul presedintelui american. Multi au fost adusi cu autobuzele din zonele rurale favorabile puterii conservatoare. Cu mai mult sau mai putina placere, cateva mii de polonezi au fluturat stegulete americane si i-au facut galerie lui Donald Trump in piata Krasinski, loc simbol al rebeliunii poloneze impotriva ocupatiei naziste.

La finalul discursului, Donald Trump a strans maini in multime si i-a sautat pe invitatii mai bine plasati, pe acordurile unui cantec patriotic polonez, in care recunoastem usor linia melodica a cunoscutului "Treceti batalioane romane Carpatii".

Citește și
Donald Trump
Donald Trump a criticat dur Beijingul dupa testul nord-coreean: "Cam atat despre cum coopereaza China cu noi"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Cu numai o zi inainte de prima sa intalnire directa cu Vladimir Putin, Donald Trump a formulat critici - surprinzatoare, din partea sa - la adresa politicii externe a Moscovei.

Donald Trump: “Indemnam Rusia sa puna capat activitatilor destabilizatoare in Ucraina si in alte locuri si ii cerem sa nu mai sustina regimuri ostile, precum Siria si Iran.”

Kremlinul a reactionat imediat spunand ca nu este de acord cu acuzatiile, potrivit carora comportamentul Rusiei este “destabilizator”, relateaza Reuters.

“Nu suntem de accord cu o astfel de abordare, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intr-o teleconferinta cu jurnalitii.

Si a fost doar una dintre sagetile otravite trase de Trump in directia rusilor. Ceea ce face si mai palpitanta asteptarea creata de intrevederea lor de vineri.

Suzanne Massie, fost consilier al lui Ronald Reagan: “Cel mai rau scenariu este ca, la nervi, Trump s-ar repezi sa-si exprime furia pe Twitter. Sper totusi sa nu faca asta. Dar nu cred ca Putin isi va pierde cumpatul, in cel mai rau caz va fi tacut, monosilabic, dar nu cred ca va face o criza. Tot ce putem spera este ca vor gasi o baza pentru o conversatie inteligenta.”

Discursul presedintelui SUA Donald Trump in Varsovia a fost transmis LIVE pe PRO TV NEWS si pe pagina noastra de Facebook

Presedintele american a declarat in Piata Krasinski, la Varsovia, ca Polonia poate fi prima inima geografica a Europei, dar ca polonezii sunt sufletul ei. Trump s-a adresat catorva mii de polonezi, in Piata Krasinski, simbolul rezistentei poloneze fata de ocupatia nazista. Peste 150.000 de polonezi au murit in lupta in vederea rasturnarii opresiunii naziste.

Presedintele SUA a laudat spiritul poporului polonez, care a avut de suferit si nu a precupetit niciun efort impotriva celor care au incercat sa-l schimbe, sa-l oprime si sa-l distruga.

El a dat Polonia drept un exemplu altor tari si a spus ca triumful Poloniei asupra greutatilor cu care se confrunta le-a dat tuturor natiunilor speranta unui viitor in care binele invinge raul, iar pacea invinge razboiul.

El a spus anterior ca abia asteapta sa prelungeasca parteneriatul Statelor Unite cu Polonia, mai ales in sectorul exportului de energie. Trump a subliniat ca doreste sa se asigure ca aceasta tara si vecinii ei ”nu vor mai fi tinuti vreodata ostatici” ai unui singur furnizor de energie.

Rusia este unul dintre cei mai mari furnizori de energie catre Uniunea Europeana (UE).

Seful statului american urmeaza sa se intalneasca cu omologul sau rus Vladimir Putin vineri, la Hamburg, unde are loc summitul G20. Polonia a primit primul transport de gaze naturale lichefiate americane luna trecuta.

Sinteza declaratiilor:

- America iubeste Polonia si pe polonezi.

- In numele americanilor dati-mi voie sa multumesc tuturor polonezilor pentru ca i-ati primit atat de bine pe soldatii nostri.

- Cu mandrie noi suntem insotiti de soldati americani, polonezi si romani. Buna treaba! Va multumesc.

- Domnule presedinte va felicit alaturi de presedintele Criatiei pentru acest summit al celor 3 mari. Este pentru prima data cand vin aici, pe acest minunat si incredibil pamant.

- Natiunea voastra este mareata pentru ca spitirul vostru este maret si puternic.

- Pentru 2 secole Polonia a suferit atacuri brutale. A fost ocupata, dar niciodata nu poate fi stearsa de pe pamant si din sufletele voastre. Niciodata nu v-ati pierdut mandria.

- Polonia traieste, Polonia prospera si Polonia va triumfa.

- Sunteti mandrii urmasi ai lui Copernic.

- Pentru americani, polonezii au fost un simbol al sperantei intotdeauna. Soldatii nostri lupta impreuna si in prezent, in Afganistan.

- Istoria Polonia este istoria unor oameni care nu si-au pierdut niciodata speranta si nu au uitat niciodata cine sunt ei.

(aplauze si ovatii, se scandeaza numele lui Donald Trump)

- In 1920 printr-un miracol, Polonia a oprit invazia Rusiei, apoi a fost ocupata de nazisti. In vara 1944 nazistii si sovieticii erau pregatiti pentru un macel. Sunt deosebit de onorat sa ma aflu aici alaturi de veterani si de eroi de razboi.

- Salutam sacrificiul vostru si nu vom uita niciodata lupta voastra pentru libertate.

- Oamenii din Polonia, din Europa si din America inca striga: noi il vrem pe Dumnezeu.

- I-ati infrant pe nazisti alaturi de o alianta formata din tari cu spirit liber democratic. Acum suntem in NATO.

- Acest continent nu se mai confrunta cu spectrul comunismului, dar sunt alte amenintari.

- Ne confruntam acum cu terorismul. Europa a suferit un atac dupa celalalt, iar noi ii vom opri.

- Vedem cum Rusia incearc sa destabilizeze zona, in Ucraina, si cum sustine regimul din Siria.

- Miliarde de dolari vin acum in NATO pentru ca fiecare trebuie sa contribuie.

- Europa trebuie sa arate ca ii pasa de viitorul sau si sa investeasca in securitatea sa.

- Asa cum Polonia nu a fost infranta nici Occidentul nu va fi infrant.

Donald Trump a sustinut joi dimineata ca americanii si-au luat un angajament pentru a mentine pacea si securitatea in centrul si estul Europei, la o conferinta de presa comuna cu liderul Poloniei, Andrzej Duda.

Presedintele Trump le-a multumit polonezilor pentru bunatatea demonstrata celor aproape 900 de militari americani, care sunt stationati in Polonia, dar a multumit si guvernantilor polonezi care au ridicat cheltuielile militare pentru ca tara sa indeplineasca obiectivul de 2% din PIB pentru Aparare, stabilit la nivelul NATO.

De asemenea, presedintele SUA a denuntat comportamentul dezstabilizator al rusilor din regiune si a cerut aliatilor sa-si creasca cheltuielile pentru Aparare. Miliardarul republican a tinut sa mentioneze ca Polonia este una dintre putinele tari care isi respecta obligatiile financiare fata de NATO.

”Polonia nu este doar un prieten important, dar si un aliat si un partener militar, am luptat umar la umar”, a declarat Donald Trump.

De asemenea, presedintele polonez a declarat ca Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei. ”Ne consideram parteneri loiali, care coopereaza in mai multe domenii, printre care se numara si securitatea. Am sentimentul ca Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei”, a declarat Duda.

In privinta Coreii de Nord, liderul de la Casa Alba a declarat ca statele trebuie sa demonstreze public Phenianului ca actiunile sale nu pot ramane fara consecinte. El a mai atras atentia ca va aborda cu fermitate amenintarea reprezentata de Coreea de Nord.

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat joi dimineata ca vizita liderului de la Washington, Donald Trump, intareste pozitia Varsoviei in UE. ”Aceasta este a doua vizita internationala a presedintelui Trump si incepe in Polonia. Asta arata ca suntem o tara care conteaza si ne intareste pozitia in Uniunea Europeana”, a precizat Duda.

Programul lui Donald Trump

Presedintele american si prima doamna au ajuns miercuri seara la Varsovia. Iar joi, Trump li se va adesa liderilor invitati la summitul celor trei mari - o initiativa polonezo-croata ce aduce laolalta 12 lideri ai tarilor dintre Marea Baltica, Marea Adriatica si Marea Neagra.

Intre acestia se afla si presedintele Klaus Iohannis, care a fost primit luna trecuta de Trump la Casa Alba.

Liderul american se va deplasa apoi la Hamburg, unde va participa la reuniunea G20. Acolo il va intalni din nou pe presedintele chinez, in contextul ingrijorarilor privind Coreea de Nord, si - pentru prima oara - pe Vladimir Putin.

Ce vor discuta Trump si Putin

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a subliniat miercuri noaptea importanta unei ”discutii bune” intre Trump si liderul rus. ”In acest moment, as spune ca este dificil sa determinam cu exactitate... care sunt intentiile rusilor in aceasta relatie”, a declarat Rex Tillerson inainte de a se indrepta spre summitul G20 de la Hamburg.

Reprezentantii Kremlinului si-au exprimat, anterior, speranta ca intalnirea dintre cei doi lideri va restabili un dialog de lucru eficient intre Moscova si Washington. ”Un asemenea dialog este necesar intre Moscova si Washington pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor din lume”, se arata intr-un comunicat al Kremlinului.

Dimitri Peskov a declarat ca Putin se va folosi de prima sa intalnire cu presedintele american pentru a explica pozitia Moscovei vizavi de conflictele din Siria si Ucraina.Insa, formatul intalnirii va insemna ca Putin nu va avea destul timp la dispozitie pentru a prezenta o analiza completa a cauzelor crizei din estul Ucrainei.

Proteste in Hamburg

Orasul german este de cateva zile scena protestelor organizate de activistii pentru protectie mediului si antiglobalizare. Unul dintre cele mai interesante proteste s-a intitulat "O mie de forme": sute de oameni au purtat hainele colorate, pentru a da impresia unor figurine de lut, si au marsaluit pe strazi.

Organizatorii spun ca au vrut sa atraga atentia asupra faptului ca solidaritatea e tot mai putin pretuita in societate. Ca sa demonstreze totusi ca exista speranta pentru viitor, participantii si-au smuls tinutele in culorile lutului si au lasat la iveala unele colorate.

20.000 de politisti vor patrula pe strazile din Hamburg in cele doua zile ale summitului

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Intalnire intre Vladimir Putin si presedintele Chinei. Xi Jinping spune ca Rusia este partenerul cel mai de incredere
Intalnire intre Vladimir Putin si presedintele Chinei. Xi Jinping spune ca Rusia este partenerul cel mai de incredere

Cu o zi inainte ca presedintele Donald Trump sa inceapa un turneu diplomatic dificil in Europa, celelalte mari puteri, Rusia si China isi reafirma alianta politica si economica.

Donald Trump a criticat dur Beijingul dupa testul nord-coreean:
Donald Trump a criticat dur Beijingul dupa testul nord-coreean: "Cam atat despre cum coopereaza China cu noi"

Donald Trump a acuzat miercuri China ca submineaza eforturile SUA de a contracara amenintarea nucleara nord-coreeana prin faptul ca si-a intensificat schimburile comerciale cu regimul comunist de la Phenian, relateaza AFP.

Ziua Americii - Receptie cu tema sportiva la Ambasada SUA in Romania. Trump, adus in discutie de 10 ori de Iohannis si Klemm
Ziua Americii - Receptie cu tema sportiva la Ambasada SUA in Romania. Trump, adus in discutie de 10 ori de Iohannis si Klemm

Sarbatoarea de 4 Iulie a avut o tema sportiva anul acesta, la Ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Curtea reprezentantei diplomatice a fost amenajata ca un mare teren de baseball.

Trump, atac incredibil la adresa CNN. Presedintele SUA a postat un clip in care tranteste la pamant si loveste sigla postului
Trump, atac incredibil la adresa CNN. Presedintele SUA a postat un clip in care tranteste la pamant si loveste sigla postului

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, a starnit din nou controverse, dupa ce a postat duminica seara pe Twitter un videoclip in care tranteste la pamant si loveste cu pumnii sigla televiziunii CNN.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.