Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti. INFOGRAFIC INTERACTIV

Ultimul update: Duminica 23 Martie 2014 07:28
Data publicarii: Joi 20 Martie 2014 11:22
Categorie: Special
cover infografic gaze Europa

Se vorbeste mult despre faptul ca UE nu se poata certa cu Rusia din cauza dependentei de gazele rusesti. Cat de reala e insa aceasta dependenta? Si, mai ales, cat va suferi Romania daca teava cu gaz din Est va fi taiata?

In primul rand, ce inseamna dependenta energetica? Cat gaz trebuie sa importe o tara ca sa fie considerata “dependenta”? Potrivit Margaritei Balmaceda, cel mai important expert in domeniu care a primit o bursa de 200.000 de euro de la UE pentru a studia aceasta problema, o tara este dependenta energetic daca “peste 50% dintr-una din resursele energetice majore pe care le foloseste (petrol, gaze), provin din surse externe”.

In infograficul interactiv puteti vedea cat de dependente – sau de independente – sunt tarile Uniunii Europene, plus Turcia si Elvetia, de gazele Rusiei. Datele provin de la Eurogas, asociatia europeana a companiilor din acest sector, si sunt exprimate in Terawati/ora (TWh). Un Terawat/ora este egal cu 1.000.000.000 de kilowati/ora.

Din acest punct de vedere, Romania sta bine, asigurandu-si trei sferturi din consumul de gaze naturale din resurse proprii. De altfel, incepand de anul trecut Romania a devenit exportator de gaze, fiind un fel de “insula” de independenta energetica intr-un “ocean” de tari dependente de gazele rusesti.

Romania vrea sa reia cursele de feribot pana in Georgia. Planul prin care Guvernul vrea sa aduca pe mare gaze din Azerbaidjan

Intr-o situatie buna sunt si tari ca Franta, Spania sau Italia, care isi importa gazele, insa din alte surse decat Rusia. Cu cat avansam spre estul Europei, dependenta devine tot mai accentuata, mergand pana la 100% in cazul tarilor baltice si Finlandei, care isi importa toate gazele din est.

Ce solutii sunt? Una dintre ele este importul de gaze din alte surse. E vorba in principal de Statele Unite, in cazul careia costurile mari de transport sunt compensate de cele mici de exploatare. Asa incat s-ar putea ajunge la un pret semnificativ mai mic decat cel al gazelor rusesti.

Cand si la ce pret vom avea gaze americane

O alta solutie este interconectarea gazoductelor din UE, astfel incat tarile care importa gaze din alte surse (de pilda Spania, Franta sau Italia) sa le poata da si celor care acum sunt dependente de Rusia. In acest fel, UE ar putea incepe sa foloseasca mai degraba gazele din Algeria, Norvegia sau Qatar. Inclusiv presedintele Romaniei a invocat aceasta solutie in ultimii ani.

In acelasi timp, din punct de vedere comercial Rusia nu are niciun avantaj din situatia actuala. Dimpotriva, actiunile Gazprom au scazut dramatic incepand de la sfarsitul lunii februarie, ajungand sub 119 ruble/actiune, fata de 242 ruble/actiune, valoarea maxima inregistrata in ultimii 5 ani.

Iar orice problema a Gazprom afecteaza dramatic si economia Rusiei. Gigantul energetic reprezentand 8% din PIB-ul tarii. Asa incat dependenta are doua fete: Europa are nevoie de gazul rusesc, dar si Rusia are nevoie de cash-ul european.

Gazprom cladire Moscova Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
variatie actiuni gazprom Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
cover infografic gaze Europa Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Cum ne afecteaza tensiunile economice dintre UE si Rusia. O cincime din consumul de gaze din Romania, asigurat de rusi

Cum ne afecteaza tensiunile economice dintre UE si Rusia. O cincime din consumul de gaze din Romania, asigurat de rusi

Romania vrea sa reia cursele de feribot pana in Georgia. Planul prin care Guvernul vrea sa aduca pe mare gaze din Azerbaidjan

Romania vrea sa reia cursele de feribot pana in Georgia. Planul prin care Guvernul vrea sa aduca pe mare gaze din Azerbaidjan

Patru tari din UE cer ajutorul americanilor. Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia nu mai vor sa fie

Patru tari din UE cer ajutorul americanilor. Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia nu mai vor sa fie "legate" de gazele rusesti

Myanmar, rohingya

Doi jurnaliști Reuters au fost arestați după ce au făcut dezvăluiri despre execuțiile în masă din Myanmar

Cea mai puternică rachetă din lume, Falcon Heavy, mai ieftină decât metroul din Drumul Taberei

Imagini apocaliptice din Mosul, orașul distrus de războiul cu Statul Islamic

O profesoară de limba română este lăudată de gigantul IT Microsoft pentru metodele moderne de predare

Povestea lui Dacian. A fost abandonat de părinți, iar acum lucrează pentru Google

Mărturiile emoționante ale unor copii bolnavi în fază terminală. Ce și-ar fi dorit să facă mai mult în viață

operatiune militara a Turciei in Siria

Scandal în Germania. S-a descoperit că Turcia folosește tancuri germane ca să ucidă kurzi

Copiatul, boala veche la romani. De la Eminescu la Ponta, tot romanul e acuzat de plagiat

Raport al Senatului SUA: Rusia atacă democraţiile şi "exportă corupţie în Europa". Rolul României

Povestea incredibilă a unui supraviețuitor de la Auschwitz. A ținut acest secret 50 de ani

Analiză BBC News. De ce au ieșit în stradă zeci de mii de oameni în Iran, să protesteze

Washington Post: ”Românii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale”