DOSARUL carnii alterate. Juratii MasterChef ne spun cat timp putem pastra produsele animale in congelator
Despre carne, multi cred ca poate fi tinuta in congelator vreme indelungata, dar se insala. Cei trei chefi de la emsiunea MasterChef, ne spun cum trebuie sa o pastram.
Incercam sa aflam de la specialisti din domeniul culinar cum ar trebui sa procedam corect. Cat timp putem tine carnea in congelator pentru ca atunci cand o dezghetam sa fie buna pentru gatit.
Avem insirate cateva produse proaspete si cateva congelate.
"In primul rand, carnea pe care o cumparam gata inghetata trebuie pusa cat mai repede la congelator. Nu sunt de acord sub nicio forma ca puiul sau halca de porc sa se dezghete si apoi sa fie recongelate. In momentul in care carnea sta la temperaturi ridicate, ea dezvolta microbi, iar daca o pun la congelator nu mai rezista mult. Si pot aparea acele toxiinfectii alimentare, pe care nu si le doreste nimeni", spune chef Catalin.
Stim cu totii ca dupa o perioada, carnea tinuta in congelator, la - 18 grade, cat racesc cele de acasa, se oxideaza, capata un usor miros de ranced. Cat tinem carnea la congelator?
"Depinde, in functie de tipul de carne. Pestele, viscerele: ficateii, pipotele, sa fie tinute maxim o luna si jumatate. Puiul, maxim trei luni, iar carnurile mai grase, cum sunt porcul si vita, maxim sase luni. Carnea tocata are o durata foarte scurta, pentru ca suprafata de contact cu aerul este mare, nu as pastra mai mult de o luna, o luna si jumatate", spune chef Florin.
Daca am cumparat carne proaspata si vreau sa o congelez, cum procedez? Pun curcanul, de exemplu, cu totul la congelator sau il impart?
"In primul rand, tai carnea in bucati mai mici, pentru ca atunci cand vreau sa o gatesc sa decongelez exact cat imi trebuie. Iar inainte de a baga la rece carnea, o spal ca sa formeze deasupra un strat de gheata care sa o protejeze. Iar carnea trebuie bine infoliata, in asa fel incat sa acopere toata suprafata carnii, sa nu aiba nicio portiune contact cu aerul. Si ar fi bine sa nu deschidem usa congelatorului 2-3 zile ca sa apuce sa se congeleze", spune chef Sorin.
Situatia sta cu totul altfel in cazul legumelor, mai ales daca sunt coapte. Vinetele, de exemplu, cat rezista la congelator?
"Da, e o alta discutie aici. Puteti tine pungile cu vinete intre 6 luni si un an si nu au nicio problema, sunt bune pentru consum. Sarmalele in schimb, nu le tineti congelate mai mult de o luna", spun chefii.
SUTE DE TONE DE CARNE STRICATA DIN UE PENTRU MESELE ROMANILOR
Sute de tone de carne stricata au fost descoperite la mijlocul saptamanii, in mai multe depozite din tara. Procurorii DIICOT vizau o retea de evazionisti formata din zeci de persoane si astfel au realizat ca infractorii nu doar au pacalit statul cu 15 milioane de euro, ci au si pus in vanzare produse degradate, atentand astfel la sanatatea populatiei. Marfa era adusa in Romania din diverse tari ale Uniunii Europene si trecuta prin firme fantoma, astfel incat autoritatile sa nu incaseze taxele din vanzare. In tot acest timp, marfurile se depreciau. Investigatia s-a extins la toate lanturile de magazine alimentare.
Miercuri, anchetatorii descopereau ca marfa, carnea alterata, ajungea la abatoare din Cluj si Iasi, unde era procesata si amestecata cu alte produse si apoi distibuita la o firma de catering din Cluj. Iar acestea erau doar informatiile preliminare. Datele arata ca sute de tone de carne au ajuns pe mesele romanilor. Alte sute de tone de aripi si pipote de pui, macrou, creier de porc, burta de porc, toba si carnati care, fie erau expirate, fie aveau un aspect degradat si ambalaje neconforme, au fost descoperite miercuri in mai multe hale din tara.
"13 tone de aripi de pui erau expirate din noiebmrie 2013. 100 de tone de carne au fost oprite temporar de la vanzare", spunea miercuri Alexandru Dunca, presedinte ANPC.
Controlul de amploare s-a expins apoi in toate magazinele mari care vand produse alimentare.
"Din informatiile pe care le avem, s-au identificat anumite cantitati, probabil provenite din evaziune fiscala. Marfa respectiva se pare ca nu a ajuns la comercializare. Exista in anumite depozite. Sigur ca fiind din zona de evaziune fiscala acel control sanitar veterinar a fost eludat", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Si in Bucuresti, in urma actiunii, inspectorii au gasit carne congelata de pui, porc sau vita care nu avea niciun termen de garantie. S-au luat probe, iar autorittile urmeaza sa stabileasca daca erau sau nu expirate.
Toata aceasta marfa ar proveni de la o retea de evazionisti care actiona in Romania. Politistii si procurorii verifica peste 60 de firme care importa carne din Uniunea Europeana. Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu fabulos de 15 milioane de euro, castigat din evaziune fiscala, spalare de bani si concurenta neloiala
Firmele cumparau carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, iar operatiunea era scutita de TVA. De aici, marfa pleca in acte catre Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru ca firmele importatoare sa nu plateasca taxa pe valoarea adaugata. In realitate, alimentele erau vandute la negru in magazine.
Acelasi firme fantoma ar fi cumparat marfa direct din Occident si au vandut-o la negru in Romania, la preturi mai mici decat cele de pe piata, facand concurenta neloiala.
O a treia metoda implica si producatorii de carne romani. Acestia trimiteau doar in acte marfa in Bulgaria si Ungaria si o intorceau prin societati tip paravan, care erau ulterior abandonate.
80 de persoane, printre care politisti de frontiera si angajati ai autoritatii nationale pentru protectia consumatorului, au ajuns in fata procurorilor DIICOT la audieri, iar o parte risca sa ramana in arest preventiv.
TRASEUL CARNII EXPIRATE
Autoritatile au refacut joi traseul carnii care a fost adusa in Romania alterata sau cu termenul de valabilitate aproape sa expire. Firmele care au importat-o sunt anchetate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata. Procurorii spun ca in multe cazuri carnea a expirat in depozite, asteptand sa fie inregistrata prin firme fantoma, ca sa poata fi distribuita in magazine. Inspectorii au facut controale in toata tara si au ajuns si la un depozit detinut de parintii jucatoarei de tenis Sorana Carstea. In total, 80 de persoane sunt cercetate in acest dosar, iar paguba depaseste 15 milioane de euro.
9,8 tone de picioare de porc expirate au fost gasite intr-un depozit din Ghimbav, judetul Brasov. Termen de valabilitate era pana in august 2013, iar marfa fusese produsa cu un an inainte.
Cele aproape 10 tone de picioare de porc au fost importate din Polonia de o firma romaneasca si trimise apoi catre beneficiari.
"In momentul in care a facut primele 3 livrari, beneficiarii au identificat anumite modificari organoleptice si anume un miros neplacut, un aspect necorespunzator", spune Dorin Enache, inspector DSV.
Carnea gasita era si expirata, si alterata, asa ca a fost oprita de la vanzare. Reprezentantii depozitului sustin ca nu urma sa ajunga in galantare, ci ca era proba intr-un proces.
Un alt loc in care carnea importata de reteaua de evazionsti a ajuns este judetul Cluj. Aici anchetatorii spun ca marfa expirata si in unele cazuri alterata a fost folosita pentru produse din carne sau distribuita la firme de catering.
Marile hipermarketuri, dar si firmele de procesare a produselor din carne, au fost luate la verificat de catre inspectorii OPC Cluj inca de dimineata, in cautarea carnii alterate. Cel putin o firma de catering a fost gasita in oras cu nereguli in acest sens.
Anchetatorii au descins si la Targoviste, la firma parintilor tenismenei Sorana Carstea. Au petrecut aici cateva ore bune, iar la final se pare ca au ridicat mai multe documente, dar si calculatoare.
Carnea suspecta descoperita de inspectorii se afla in diferite stadii de degradare. Multa marfa fusese recongelata, procedeu interzis in industria carnii dupa dezghetare.
"O carne proaspata arata altfel, are o elasticitate si nu o plasticitate, are apa legata, nu este o apa care sa se observe, cum se observa la o zona de decongelare. Si mai trebuie folosit si organoleptic, si mirosul", a spus prof. dr. Petru Alexe, decan la Faculatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati.
Alte sute de kilograme de carne aveau termenul de expirare depasit, insa nu prezentau semne de alterare. In schimb, s-a gasit si carne care, desi in termen, parea stricata.
DOSARUL CARNII, ANCHETA DECLANSATA DE SRI
Aceasta ancheta complexa a fost initiata de SRI. "Este o actiune ce poate aduce atingere securitatii nationale, mai ales pe ramura securitatii economice tinand cont de faptul ca are si ramificatii transfrontaliere", a declarat Sorin Sava, purtator de cuvant SRI.
10 dintre cele 80 de persoane cercetate in acest dosar pentru evaziune fiscala, spalare de bani si punere in circulatie de produse alterate, au fost propuse pentru arestare.
10 PERSOANE ARESTATE IN DOSARUL CARNII EXPIRATE
Zece persoane au fost arestate in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, dupa ce au fost retinute de procurorii DIICOT. Sase dintre aceste persoane au primit mandate de arestare emise de Tribunalul Bucuresti, iar ceilalti patru, de la Curtea de Apel Bucuresti.
Procurorii DIICOT i-au retinut pe cei 10, joi, dupa ce au audiat peste 30 dintre suspectii ridicati in urma perchezitiilor care au avut loc miercuri, in 18 judete, la doua grupari infractionale.