Romania, pe harta exportului de gaze in Europa. Statele care vor primi combustibil din tara noastra
Romania se transforma intr-un exportator de gaze de importanta regionala. In afara de Ucraina, toate tarile din jurul nostru vor primi gaz romanesc.
Luni, de pilda, au inceput lucrarile la gazoductul prin care vom transporta gaze spre Republica Moldova. Lucrarile se vor termina in decembrie, iar statul roman suporta o parte din costuri.
Dupa ce a intarziat aproape o ora la intalnirea de pe santier, Victor Ponta s-a interesat daca lucrarile la gazoduct vor fi terminate la timp.
Gazoductul va lega Iasiul de Ungheni si va costa aproximativ 27 de milioane de euro. O treime din suma va fi platita de Republica Moldova, iar restul de Romania.
Nu este singura tara care va importa gaze din Romania. Din decembrie, gazul nostru va merge spre Ungaria, dar sunt in plan si exporturi spre Serbia si Bulgaria.
Ca sa tina preturile mici pentru populatie, cei doi producatori de gaze din Romania, Petrom si Romgaz, primesc de la statul roman un pret reglementat de 150 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mic decat cel de import. Liberalizarea exportului ar creste insa si pretul reglementat.
Dupa liberalizarea completa a pietei, companiile din domeniu vor avea voie sa-l vanda unde vor si astfel pretul din Romania ar putea creste.
Premierul Ponta nu spune cat vor plati pe mia de metri cubi strainii pentru gazul nostru.
Victor Ponta: "Romania a intrat pe piata liberalizarii din 2018 si vom avea gaze la pret redus pentru ca vom exploata si gazele de sist. Stati intai sa vedem conducta terminata si sa vorbim apoi de preturi".
Gazul extras din Romania este suficient pentru acoperirea a 70 la suta din consum. Obligatia Romaniei de a exporta gazul vine din partea Uniunii Europene, care a initiat si o procedura de sanctionare pentru ca a intarziat constructia de gazoducte.