ISIS a incercat sa arunce in aer o uzina langa Lyon si a ucis un om. Nivelul de ALERTA TERORISTA ridicat la MAXIM

×
Codul embed a fost copiat

A fost o vinere neagra in lume, iar gruparea Statul Islamic se face responsabila. Jihadistii au lovit simultan in trei colturi diferite: pe o platforma industriala din Franta, intr-o statiune din Tunisia si intr-o moschee din Kuweit.

Citeste in aceasta stire:
-► SCENARIUL ATENTATULUI
-► Suspectul a fost retinut
-►Nivelul de alerta terorista a fost ridicat la "maxim" in regiunea Lyon

Francezii au fost tinta unui atac terorist la mai putin de sase luni de la atentatele sangeroase din Paris. Acum, un terorist si-a decapitat angajatorul si a incercat sa arunce in aer o uzina chimica de langa Lyon. Politia a retinut deja un suspect. Este vorba de Yassin Salhi, in varsta de 35 de ani, casatorit, tata a trei copii si, aparent, un individ integrat si pasnic. Exista deja speculatii potrivit carora ar fi avut si un complice.

"Atacul este de natura terorista, intrucat a fost gasit un cadravu decapitat, cu inscriptii", a spus presedintele Hollande.

Tinand la vedere un drapel al Steagului Islamic, atentatorul a fortat intrarea, trecand cu mare viteza de poarta de acces in uzina Air Products. A izbit mai multe butelii de gaz, insa explozia obtinuta a fost de mica intensitate.

Citește și
explozie in Irak la Fallujah
Atentat cu "tanc-capcana", comis de Statul Islamic in Irak. Zeci de politisti au fost ucisi sau raniti
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne: "Presupusul autor al crimei a fost neutralizat de un pompier din Isere care, dand dovada de mult curaj si sange rece, l-a retinut pe individ".

Socul autoritatilor a sporit insa substantial cand, langa poarta uzinei, a fost gasit un corp decapitat. Agatat intr-un gard, capul avea alaturi bucati de panza inscriptionate in limba araba. Victima, un barbat de 45 de ani, era patronul firmei de transport la care lucra teroristul.

Suspectul arestat era de mult timp in atentia serviciilor secrete.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne: "Acest personaj a facut obiectul unei fise S, in 2006, pentru radicalizare, care n-a mai fost actualizata incepand din 2008. Nu avea cazier judiciar."

Vestea despre oroarea petrecuta in Saint-Quentin Fallavier l-a ajuns pe presedintele francez la Consiliul European de la Bruxelles.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Emotia nu poate fi unicul raspuns. Emotia trebuie insotita de actiune, preventie si masuri de descurajare. Este absolut necesar sa ne promovam valorile si sa nu capitulam niciodata in fata terorii".

Francois Hollande s-a intors de urgenta la Paris si a convocat o reuniune a responsabililor din domeniul securitatii.

Tinta nu a fost aleasa la intamplare. Uzina Air Products detine stocuri importante de azot, oxigen si argon. Acum, la toate obiectivele de acest gen s-au luat masuri sporite de securitate.

Atentatul de vineri survine la mai putin de sase luni dupa atacurile sangeroase comise in numele islamului in redactia saptamanulului satiric Charlie Hebdo si intr-un magazin evreiesc din Paris. Atunci, in cele trei zile de teroare au murit 17 oameni.

Mai jos urmariti desfasurarea evenimentelor, actualizata in timp real:

20:00 Presedintele francez François Hollande a anuntat vineri ca nivelul de alerta in cadrul planului antiterorist Vigipirate a fost ridicat la 'maxim' in regiunea Lyon (centru-est) pentru urmatoarele trei zile si a lansat un apel la 'unitate in fata terorismului'. 'In aceste momente, in fata acestor incercari, riscuri si amenintari, unitatea, mobilizarea si capacitatea Natiunii de a rezista vor permite sa luptam impotriva terorismului cu cea mai mare eficacitate', a adaugat seful statului, la incheierea unei reuniuni de urgenta la presedintie. El a lansat de asemenea un apel la unitate in Franta in fata 'terorismului'.

Fostul presedinte Nicolas Sarkozy, la conducerea opozitiei de dreapta, si lidera extremei drepte, Marine Le Pen, au cerut de asemenea masuri rapide pentru 'a invinge islamismul'.

Hollande a precizat ca victima atacului din tara sa, directorul unei intreprinderi, 'asasinat cu lasitate', avea 50 de ani si autorul presupus a fost arestat in special datorita interventiei fortelor de securitate si a pompierilor.

Nivelul de alerta antiterorista a fost ridicat si in Spania, de la 'patru' la 'cinci', a anuntat ministrul de interne spaniol Jorge Fernandez Diaz, dupa valul de atentate care au avut loc vineri in Franta, Tunisia, Kuweit si Somalia. Cel putin 37 de persoane au fost ucise intr-o statiune balneara din Tunisia si zeci de civili au fost de asemenea ucisi intr-o moschee din Kuweit, in timpul unor atacuri care ar fi fost comise de jihadisti.

17:00 Sotia suspectului Yassin Sahli, in varsta de 35 de ani, a fost interpelata de autoritati. Potrivit AFP, ea a afirmat ca nu intelege ce l-ar fi putut determina pe sotul ei sa recurga la un asemenea gest, sustinand ca amandoi fac parte dintr-o familie de 'musulmani normali'.

Autoritatile franceze au mai anuntat si arestarea unei a doua persoane, a carei identitate nu este precizata. 

La randul sau, prefectul departamentului Isere, Jean-Paul Bonnetain, a declarat ca atacatorul a fost imobilizat de un pompier, care a fost usor ranit in urma confruntarii cu acesta din urma. Oficialul francez a cerut totodata populatiei sa nu intre in panica, mentionand ca a fost doar 'un fapt izolat' si nu exista motive intemeiate pentru a se lua in calcul o situatie speciala de risc

16:30 SCENARIUL ATENTATULUI

Potrivit Le Figaro, cu putin inainte de ora locala 9:50, suspectul, Yassin Sahli, a intrat pe poarta uzinei, purtand insigna firmei de curierat la care lucrea. El facea livrari regulate la uzina chimica Air Products. Cu vehiculul sau a intrat apoi in al doilea gard de securitate. A coborat din masina si a alergat spre cilindri de gaz depozitati si a aprins focul, cel mai probabil cu o bricheta.

Alertati, pompierii au sosit imediat la fata locului si l-au imobilizat, pana la sosirea politiei.

In ceea ce priveste scena macabra cu corpul decapitat al victimei - coleg de serviviu cu suspectul, una din ipoteze este aceea ca Yassin Sahli l-a ucis inainte de a urca la volan si a ajunge la uzina.

16:00 Fortele de interventie au ajuns la domiciliul suspectului, din Saint-Priest, unde locuia impreuna cu sotia si cei trei copii.

15:50 Presedintele Hollande a revenit in tara si va avea o reuniuni de urgenta cu premierul Manuel Valls, ministrul Afacerilor Externe, Laurent Fabius, Christiane Taubira - Justitie si Jean-Yves Le Drian, ministrul Apararii.

15:50 Barbatul gasit mort vineri pe teritoriul unei uzine vizate de un atentat terorist langa Lyon (zona est-centrala a Frantei) a fost 'asasinat si decapitat in mod abject', a afirmat ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve.

15:18 Victima a fost identificata, potrivit Le Dauphine Libere: ar fi vorba despre angajatul unei firme de curierat, care venise sa faca o livrare. Autoritatile examineaza acum fragmentele de steag prinse in gardul uzinei, care contin inscriptii in limba araba.

15:15 Suspectul a fost arestat de un pompier, acesta fiind ranit in timpul operatiunii, a declarat prefectul de Isere.

15:06 Premierul francez Manuel Valls a anuntat ca se va intoarce de urgenta in tara din vizita in America de Sud in care se afla acum.

15:05 Autoritatile franceze iau masuri sporite de securitate la Saint-Quentin-Fallavier, dar si la firma care distribuie revista Charlie Hebdo

15:00 Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat "cu tarie" atentatul terorist comis vineri in Franta, in Isere, afirmand ca acesta arata "in mod tragic" necesitatea sporirii eforturilor globale de actiona impotriva terorii.

"Condamn cu tarie atentatul terorist comis in aceasta dimineata in Isere. Suntem solidari cu prietenii nostri francezi. (...) Atacul din Isere arata in mod tragic necesitatea imperativa de a spori eforturile globale pentru a actiona impotriva terorii, a o preveni si a o descuraja. Avem nevoie de o Curte Impotriva Terorismului", afirma Aurescu, intr-un mesaj postat pe contul de Twitter al Ministerului Afacerilor Externe.

14:40 Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve: "Doua persoane suspectate ca au participat la aceasta crima abjecta au fost arestate. Alte persoane banuite de complicitate sunt retinute, Ancheta va arata daca au fost implicate si cum. Presupusul autor al crimei a fost neutralizat de un pompier. Victima, inocenta si decapitata intr-un mod oribil, este in curs de identificare". Ministrul a facut referire si la masurile anti-terorism luate in ultima perioada.

14:45 Politistii au retinut un al doilea suspect, soferul masinii care vineri dimineata a venit si a plecat din fata uzinei, cu putin timp inainte de atentat.

14:20 Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a precizat ca suspectul retinut se numeste "Yassin Sahli", are 35 de ani si este urmarit de mai mult timp de serviciile anti-teroriste. Nu are cazier, dar "este cunoscut pentru legaturile sale cu islamistii". De asemenea, victima este in curs de identificare.

13:45 Francois Hollande, presedintele Frantei: "Nu exista dubii asupra intentiei: sa provoace o explozie. Este vorba despre un atac de natura terorista [...]  Individul suspectat ca a comis acest atentat a fost arestat si identificat". Seful statului francez a anuntat si ca toate site-urile clasificate Seveso au fost puse sub protectie sporita.

 

 

 

 13:42 Le Figaro scrie ca unul dintre presupusii atacatori a fost retinut de politie iar identitatea sa a fost stabilita. De asemenea, unul dintre raniti ar putea fi de fapt soferul masinii folosita in atac. 

13:40 Uzina Air Products, tinta atentatului, este una dintre putinele cu risc de explozie din zona. Pe platforma logistica de la Saint-Quentin-Fallavier mai sunt prezente mari companii precum IKEA, Lafarge, Martinet etc.

Primarul din Saint-Quentin-Fallavier a confirmat ca uzina este clasificata Seveso, din cauza ca detine stocuri de  azot, oxigen si argon, dar si ca nu exista "niciun risc major de explozie".

13:30 Francois Hollande "a vazut la televizor primele imagini ale atentatului alaturi de Angela Merkel, ambii fiind vizibil socati", au declarat surse din anturajul presedintelui Frantei

13:20 Toate facilitatile clasificate Seveso din departamentul Isere, unde a avut loc atacul, vor beneficia de masuri de securitate sporite, anunta Le Dauphine Libere.

13:17 Presedintele Frantei, Francois Hollande, a anuntat ca se va intoarce de urgenta in tara in aceasta seara, el fiind vineri la Bruxelles, unde se desfasoara Consiliul European. La Palatul Elysee se va reuni un consiliu de aparare la ora 15:00 (16:00, ora Romaniei)

13:15 Site-ul infos140 afirma ca uzina ar fi clasificata Seveso, adica ar stoca substante periculoase in cantitati mari, existand riscul unui accident major.

13:10 Au aparut si primele imagini clare de la fata locului. Se pare ca explozia nu a afectat cladirea si nici macar masina folosita de atacator. Victima decapitata nu ar fi un angajat al uzinei, iar circumstantele in care a fost ucisa nu au fost precizate de autoritati.

Le Figaro scrie ca la fata locului a ajuns si Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve.

13:05 "Amenintarea terorista este la nivel maxim", a postat pe retelele sociale fostul premier Alain Juppe, in prezent primar al orasului Bordeaux.

13:00 Atentatorul ar fi afirmat ca reprezinta gruparea "Statul Islamic".

12:55 Ziaristii din presa locala afirma ca in aceasta dimineata un barbat a putut fi vazut venind si plecand din fata uzinei unde a avut loc atentatul. El nu a fost inca gasit de politie

12:34 O persoana a fost ucisa si multe alte ranite intr-un atentat, probabil jihadist, in Franta, comis vineri dimineata intr-o uzina din Saint-Quentin-Fallavier, aproape de Lyon (centru-est), au indicat surse citate de AFP.

Presupusul autor al atentatului a intrat in uzina cu un drapel islamist in mana si a detonat mai multe butelii cu gaz, a indicat o sursa apropiata dosarului.

Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, un corp decapitat a fost gasit in apropierea locul atentatului. Ziarul local Le Dauphine Libere scrie ca a fost gasit si capul, acoperit cu inscriptii in limba araba. Politia a retinut un barbat de 30 de ani, suspectat ca ar fi autorul.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cel putin 10 morti si 30 de raniti intr-un atentat sinucigas comis de o fetita de 12 ani, in Nigeria
Cel putin 10 morti si 30 de raniti intr-un atentat sinucigas comis de o fetita de 12 ani, in Nigeria

Zece persoane au fost ucise marti intr-o piata din nord-estul Nigeriei dupa ce o fata de 12 ani s-a aruncat in aer, au declarat parintele unei persoane ranite si un membru al echipelor de salvare, informeaza Agerpres.

Atentat cu
Atentat cu "tanc-capcana", comis de Statul Islamic in Irak. Zeci de politisti au fost ucisi sau raniti

Cel putin 37 de oameni au fost ucisi luni intr-un atentat cu un autovehicul capcana blindat de la o baza a politiei aflata la nord-vest de Bagdad,

Teroristii Statului Islamic ar putea sa-si CUMPERE bombe atomice.
Teroristii Statului Islamic ar putea sa-si CUMPERE bombe atomice. "Este suma tuturor fricilor Occidentului"

Intr-un recent material de propaganda, un ostatic al Statului Islamic afirma ca gruparea terorista ar putea in scurt timp sa detiuna bombe nucleare

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.