Apocalipsa din Haiti, in imagini. Peste 100.000 de morti, anunta premierul

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Capitala statului Haiti a plonjat in haos si disperare in urma unui cutremur cu magnitudinea 7,3 pe scara Richter. A fost cel mai puternic seism care a lovit cea mai saraca tara de pe continentul american in ultimii 200 de ani.

20:00 Inchisoarea principala din capitala haitiana, Port-au-Prince, s-a prabusit in timpul cutremurului violent care a afectat marti orasul, permitand "catorva detinuti" sa fuga, a anuntat miercuri ONU, citat de AFP.

18:00 Bilantul cutremurului ar putea fi cu "mult peste 100.000 de morti", a declarat miercuri pentru CNN premierul haitian, Jean-Max Bellerive, relateaza AFP.

11:10 Numerosi studenti ai unei universitati private din Port-au-Prince erau blocati, marti seara, sub daramaturi a anuntat un oficial, citat de AFP.

Citește și
Guam
Cutremur cu magnitudinea de 6,2 in Guam
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”
Am zburat deasupra Port-au-Prince, un oras pe care il cunosc destul de bine, iar imaginile sunt socante. O priveliste cumplita... Multi oameni stau pur si simplu pe strazi, nestiind ce sa faca sau unde sa se duca. Si multi chiar nu mai au la ce se intoarce.
Anderson Cooper, corespondent CNN
11:00 Opt militari chinezi din cadrul Castilor Albastre au fost ingropati sub daramaturi, iar alti zece au fost declarati disparuti in Haiti, in urma cutremurului de marti, a anuntat miercuri presa oficială, citata de AFP. Autoritatile haitiene nu au putut prezenta deocamdata un bilant al mortilor si ranitilor.

09:45 MAI a anuntat ca politistii romani aflati in misiunea ONU de mentinere a pacii in Haiti nu au fost afectati de cutremur. Pe insula se afla 21 de ofiteri de politie romani, care desfasoara activitati de mentinere a pacii, sub egida ONU, din anul 2006.

08:40 Un supermarket situat in nordul capitalei Port-au-Prince a fost jefuit in noaptea de marti spre miercuri, in timp ce numeroase cadavre zaceau pe marginea strazilor, dupa cutremurul produs in Haiti, relateaza AFP.

08:28 Autoritatile filipineze si-au exprimat, miercuri, ingrijorarea pentru soarta celor 179 de militari si politisti filipinezi din cadrul misiunii de stabilizare a ONU din Haiti unde s-a produs un puternic seism, transmite AFP. In total, 157 de militari si 22 de politisti filipinezi sunt prezenti in cadrul misiunii ONU din Haiti.

8:20 Statele Unite, Canada, Franta si tarile din regiune au anuntat ca vor acorda ajutoare si vor participa la misiunile de salvare din Haiti, la cateva ore dupa cutremurul cu magnitudinea de 7 grade care s-a produs in insula, in apropiere de capitala Port-au-Prince, relateaza AFP.

La zece minute de la cutremur, un imens nor de praf si fum s-a ridicat deasupra orasului, o patura care a acoperit complet orasul si l-a intunecat timp de 20 de minute.
Mike Godfrey, Agentia Americana pentru Dezvoltare Internationala
Deja se vorbeste despre zeci de mii de morti. Seful guvernului de la Port-au-Prince a declarat ca numarul victimelor ar putea ajunge si la 100.000!

Cei care au supravietuit ratacesc pe strazi descoperind la fiecare colt noi imagini ale distrugerii. Altii sapa cu mainile goale sa-si scoata rudele de sub daramaturi.

Seismul a facut aproape 3 milioane de sinistrati, in ajutorul carora comunitatea internationala a trimis deja primele echipe de salvatori. Le asteapta un efort titanic: sunt mii de oameni dati disparuti, spitalele sunt mormane de moloz, iar infrastructura care leaga capitala de alte orase este practic inexistenta. Zeci de raniti au fost transportati in Republica Dominicana vecina.

Banca Mondiala a deblocat fonduri de 100 de milioane de dolari, in timp ce Uniunea Europeana a anuntat ca va trimite de urgenta 3 milioane de euro. Guverne din toata lumea au pregatit ajutoare si zeci de companii multinationale au facut donatii de milioane de dolari.

Catastrofa a lovit Haiti la ora locala 16.53 (23.53, ora Romaniei). Seismul a avut epicentrul la 15 kilometri de capitala haitiana, la mica adancime: doar 10 kilometri.

Potrivit martorilor, seismul a durat peste un minut si a fost atat de puternic, incat a aruncat pur si simplu masinile de pe strada. Au urmat apoi zeci de replici, cateva depasind magnitudinea 5.

Retelele telefonice au cazut si ele, iar televiziunile si unele posturi de radio nu si-au reluat emisia nici la cateva ore de la cutremur. Iar cele care totusi functionau, nu transmiteau informatii, ci apeluri de urgenta si cereri de ajutor.

S-au prabusit cladiri de o parte si de alta a strazilor. (...) Este o catastrofa de proportii majore.
Raymond Joseph, ambasador haitian in SUA
Centrul capitalei este complet distrus. Nu au rezistat nici macar Parlamentul ori Palatul Prezidential. Seful statului si sotia lui au scapat cu viata.

Cutremurul a daramat ca pe niste cutii de carton mai multe ministere, dar si sediul misiunii ONU, unde zeci de angajati sunt dati disparuti. Din misiunea ONU de mentinere a pacii in Haiti fac parte si 21 de politisti romani. Potrivit Ministerului de Interne roman, toti sunt teferi.

Sute de oameni sunt disparuti, iar dintre daramaturi se aud strigate de ajutor.

Vehiculele politiei, ale misiunii ONU si Crucii Rosiei isi croiesc foarte greu drum printre ruine ca sa ajunga la raniti. Ambasadorul haitian in Statele Unite s-a grabit sa ceara ajutorul comunitatii internationale.

Americanii si francezii au trimis deja echipe de salvatori si provizii de maxima urgenta.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Cutremur de 6,5 grade in largul coastei de nord a Californiei
Cutremur de 6,5 grade in largul coastei de nord a Californiei

Un seism puternic s-a produs noaptea trecuta in largul coastei de nord a Californiei. Cutremurul de magnitudine 6,5 pe scara Richter s-a simtit pana in San Francisco.

Cutremur cu magnitudinea de 6,2 in Guam
Cutremur cu magnitudinea de 6,2 in Guam

AFP scrie ca Institutul de seismologie american USGS a anuntat ca un cutremur cu magnitudinea de 6,2 a fost inregistrat in vestul teritoriului american Guam, situat in Pacific.

Catastrofe 2009: Cutremure, inundatii, atentate si accidente
Catastrofe 2009: Cutremure, inundatii, atentate si accidente

Uitandu-ne in urma putem afirma, fara sa gresim, ca 2009 a fost un nou an marcat de tragedii.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.