Orasele din Romania cu cel mai avantajos cost al vietii. Transilvania a depasit toate celelalte regiuni istorice
Romanii au fost intrebati care este orasul din tara in care este cel mai avantajos sa traiasca, raportandu-se la costul vietii, iar rezultatele arata ca Transilvania este zona cea mai accesibila din tara.
Potrivit unui studiu realizat de o platforma imobiliara, Brasovul este centrul urban cu cel mai avantajos cost al vietii din Romania.
Cercetarea a analizat perceptia pe care romanii o au asupra costului vietii din orasul si cartierul in care locuiesc, raportat la veniturile pe care le obtin.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Clasamentul continua cu orasele Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Pitesti, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Bucuresti si Iasi.
La polul opus, orasele in care locuitorii declara ca traiesc cel mai greu cu banii pe care ii castiga, in raport cu costurile vietii de zi cu zi, sunt Resita, Alexandria, Vaslui, Focsani, Piatra-Neamt, Satu-Mare, Tulcea, Calarasi, Botosani si Braila.
Transilvania depaseste toate regiunile istorice
La nivel de regiuni istorice, Transilvania este considerata zona cu cel mai avantajos cost al vietii, fiind urmata de Bucuresti-Ilfov, Oltenia si Banat. Moldova, Dobrogea si Muntenia au obtinut cel mai mic scor.
La nivel de cartier, Grigorescu (Cluj-Napoca), Titan (Bucuresti), Gavana 3 (Pitesti), Racadau (Brasov) si Soarelui (Timisoara) au fost in topul preferintelor romanilor care au participat la studiu.
Ultimele pozitii, cu cel mai dezavantajos cost al vietii perceput, sunt ocupate de Bereasca (Ploiesti), Periferie (Botosani), Calea Caransebesului (Resita), Feneziu (Baia Mare) si 1 Mai (Alexandria).
“Costul general al vietii reprezinta perceptia pe care o au oamenii despre cat de scumpa este viata in orasul in care locuiesc. El inglobeaza de regula cheltuielile de zi cu zi, precum cosul de alimente, utilitatile, plata pentru bunurile si serviciile necesare traiului obisnuit. Pe de alta parte, perceptia despre costul general al vietii este influentata si de beneficiile oferite de traiul intr-un anumit oras. Spre exemplu, un cost al vietii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de catre oameni ca fiind mai avantajos in conditiile in care acestia simt ca au parte de alte beneficii arondate calitatii vietii. De exemplu, o zona mai scumpa poate fi si in acelasi timp mai sigura, moderna sau mai 'verde'”, explica Vlad Tureanu, Partener si Quantitative Research Director in cadrul D&D Research.
Bucuresti, pe locul 9, dar cu cartierul Titan pe locul 2
Bucurestiul a fost evaluat de catre localnici ca fiind pe locul 9 in top 10 cele mai avantajoase orase din tara din punct de vedere al costului vietii.
In clasament, peste 15.000 de bucuresteni au desemnat cartierul Titan ca avand cel mai avantajos cost al vietii, urmat de zonele Salajan, Balta Alba, Brancoveanu si Baba Novac. La distante mici se claseaza cartierele Aviatiei, Tineretului, Baneasa si Drumul Taberei, iar la coada clasamentului se gasesc zonele 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari si Lujerului.
Brasovenii considera Racadau, Avantgarden si Noua ca fiind cartierele cu cel mai bun cost al vietii. Pe ultimele trei pozitii se afla Bartolomeu, Calea Bucuresti si Brasovul Vechi.
In Cluj-Napoca, cartierele cu cel mai avantajos cost al vietii sunt Grigorescu, Gheorghieni si Zorilor, iar zonele Marasti, Calea Turzii si Iris ocupa ultimele 3 locuri.
Perceptia asupra costului general al vietii este cea de-a doua tema a studiului amplu realizat de Storia.ro si agentia de cercetare D&D Research, „Orasele si cartiere din Romania”, ce se va desfasura pana la finalul anului 2017. Pana in prezent, 125.966 de romani au raspuns chestionarului. Luna de luna, vor fi analizate raspunsurile oferite de romani pe diferite capitole precum accesul la institutiile de sanatate publica, calitatea mediului inconjurator, curatenia si zgomotul din mediul urban, spatiile verzi, sau accesul la institutiile educationale.