Moldova, tinutul spaimei si al apelor! 14 morti si drumuri blocate

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Se implinesc trei saptamani de cand ploile seamana moarte in Romania, si nu belsug. Iar ce s-a intamplat luni noapte in Moldova ne arata ca oamenii sunt doar niste biete fiinte fragile atunci cand natura se razvrateste.

In Dorohoi au cazut 163 de litri de apa pe metrul patrat si in cateva secunde suvoaiele au furat de pe strazi si chiar din paturi 14 barbati si femei.

A turnat cu galeata ore in sir, iar Dorohoiul, oras traversat doar de un paraias lat de un metru, s-a transformat intr-o imensa intindere de apa. Nimeni n-a mai vazut malurile, pentru ca valurile de mal se spargeau chiar in case.

880 de locuinte au fost inundate atat de repede, incat bietii oameni s-au trezit uzi pana la brau si apoi pana la gat. Din toate colturile se auzeau numai urlete de spaima si de ajutor. Unora, minutele in care au ajuns pompierii la ei, li s-au parut lungi cat o viata. 2000 de persoane au fost evacuate.

In Botosani, nu se lasase intunericul cand o perdea de apa cazuta din cer a umflat puhoaiele si i-a pus pe muritori intr-o situatie limita. Cum frica de moarte este mai presus de toate cei care au putut sa fuga s-au pus la adapost.

Citește și
Andrei Ionita, Falticeni
Sub imperiul apelor. Localitati lovite de viituri, de nerecunoscut
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Meteorologii spun ca furtunile si ploile nu dau semne de pauza. Se domolesc usor abia vineri si sambata, insa de luni revin iar in forta.

Zeci de persoane si-au pierdut viata in lupta cu torentii

In judetele Botosani si Suceava, 11 oameni au pierit in potopul de luni noapte. Din zeci de asezari, pompierii abia au terminat evacuarea localnicilor.

Pe strazile orasului Dorohoi apa atingea luni noapte un metru, iar curentii smulgeau tot ce gaseau in cale. Potopul a pornit din senin, cand paraul Buhai a dat pe dinafara, umflat de-atatea ploi.

Pentru oameni, singurele refugii au fost acoperisurile caselor si crengile copacilor. Pompierii i-au recuperat pe rand si i-au dus cu barcile pneumatice in locuri mai sigure.

Un baiat de 15 ani a fost luat de ape in timp ce incerca sa salveze animalele din gospodarie. Nu s-a putut impotrivi curentului, oricat s-a zbatut.

In inundatia de la Dorohoi a pierit si o batrana, peste care s-a prabusit locuinta macinata de apa. Alti cinci localnici au pierit inecati.

Patru oameni au fost luati de ape si judetul Suceava, la Calinesti. Unul dintre ei, un barbat, a murit in viitura ce l-a luat cu tot cu masina pe care o conducea.

40 de oameni care n-au mai apucat sa ia cu ei nici macar actele de identitate si-au gasit adapost la gradinita din sat.

Si in casele oamenilor apa a facut prapad, iar pe sosea a rasturnat chiar si masinile parcate in calea suvoaielor.

In tot judetul Suceava, autoritatile au evacuat cateva sute de persoane.

Locuitorii din Granicesti au fost evacuati din cauza ca barajul din zona risca sa se rupa in orice clipa.

Tot in Suceava, inundatiile au avariat un pod de cale ferata, asa ca un tren de calatori a ramas blocat in gara.

Numai in judetul Botosani, reprezentantii ISU au numarat peste 10.000 de sinistrati. Sute de pompieri, jandarmi, politisti si voluntari le-au fost alaturi toata noaptea si i-au transportat in locuri mai sigure decat locuintele lor.

Circulatia a fost intrerupta pe drumul european 85 si mai multe drumuri judetene au fost complet inchise.

Mai mult, autoritatile au instituit avertizare de cod rosu pe raurile Buhai si Siret, pana marti, la ora 16.00, din cauza precipitatiilor torentiale si a deversarilor cumulate, a informat Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Prapad in Dorohoi si Suceava! Sute de oameni evacuati din case!
Prapad in Dorohoi si Suceava! Sute de oameni evacuati din case!

UPDATE: Viiturile ingrozesc mii de oameni in Suceava, Botosani si Iasi. Apele depasesc pe alocuri si un metru jumatate adancime. Oamenii s-au adapostit in poduri din calea torentilor.

Sub imperiul apelor. Localitati lovite de viituri, de nerecunoscut
Sub imperiul apelor. Localitati lovite de viituri, de nerecunoscut

A fost prapad pe drumul European 85, acolo unde circulatia a fost oprita, dupa ce apele au navalit pur si simplu pe sosea. Zeci de strazi au fost inundate si la Falticeni, Motca, Lunca de Sus si Lunca de Jos.

Patru oameni loviti de trasnet, la Valcea! Doi dintre ei au murit
Patru oameni loviti de trasnet, la Valcea! Doi dintre ei au murit

Valcea este un alt punct rosu pe harta necazurilor. 4 oameni au fost loviti de trasnet. 2 dintre ei au murit pe loc, iar ceilalti doi au fost grav raniti. Intr-o alta localitate, fulgerul a daramat un stalp, care a cazut peste o femeie.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.