Interviu StirileProTV cu politologul Cristian Pirvulescu. Care a fost marea eroare comisa de Ponta si ce atu a avut Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Andreea Esca a discutat in platoul Stirilor Pro TV rezultatul alegerilor prezidentiale, alaturi de politologul Cristian Pirvulescu. Care a fost cea mai mare greseala a lui Victor Ponta, dar si cel mai mare atu al lui Klaus Iohannis, aflati din interviu.

Andreea Esca: Sunteti la Bruxelles, si as vrea sa stiu cum se vede din capitala Uniunii Europene votul din Romania?

Cristian Pirvulescu: Observatorii occidentali si cei cu care am discutat astazi (n.r. luni) au avut doua sentimente: surpriza si mirare. Surpriza pentru ca Iohannis a castigat alegerile - nu se asteptau, sondajele de opinie il indicau pe Ponta ca fiind principalul candidat si mirare pentru ca intr-o tara europeana s-au putut organiza atat de prost alegerile, mai ales in diaspora. Aceste lucruri au contat foarte mult, si cei cu care am discutat astazi (n.r. luni) erau oripilati de imaginile pe care le-au vazut pe unele televiziuni occidentale ieri (n.r. duminica), cu cozile de la Paris, de aici de la Bruxelles, de la Torino, cu violentele de care ati vorbit atat de mult.

Andreea Esca: Cum a fost primita victoria lui Klaus Iohannis in cancelariile occidentale: Germania, Franta, peste ocean? Dar Rusia? Ar putea schimba acest vot perceptii despre tara noastra?

Cristian Pirvulescu: Le-a schimbat deja, si nu numai in cancelariile occidentale, le-a schimbat si in ceea ce priveste observatorii neutri, organizatiile nonguvernamentale, toata lumea a privit cu un oarecare entuziasm alegerea unui reprezentant al unei minoritati in functia de presedinte al Romaniei. In Germania, ce pot sa va spun, in Germania cred ca toata lumea stie despre acest lucru, este un adevarat sentiment de bucurie. Franta este ceva mai temperata, dar accepta rezultatul, Rusia este o tara care priveste cu interes ce se intampla in Romania si care nu-si manifesta oricum foarte clar sentimentele. Statele Unite constata ca poporul roman s-a manifestat in mod clar si definitiv, nu exista niciun fel de dubiu, deci, una peste alta, imaginea Romaniei in acest moment este una buna si ar fi bine sa continue in aceeasi directie.

Citește și
vot in diaspora la Bristol
Umilinta din diaspora a scos Romania la vot. Cum s-au dat peste cap sondajele dupa ce au aparut imaginile din strainatate
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Andreea Esca: Ne putem gandi si la anumite oportunitati cu aceasta ocazie?

Cristian Pirvulescu: Oportunitatile depind foarte mult nu numai de presedintele Romaniei, de presedintele ales Klaus Iohannis, depind foarte mult de modul in care va demara activitatea politica viitoare, de modul in care presedintele va reusi sa comunice cu restul institutiilor politice, de modul in care va functiona societatea, de modul in care va functiona economia. In momentul de fata exista foarte mult entuziasm, dar, incetul cu incetul, lucrurile vor intra in normal si de atunci vom putea discuta mai clar despre optiuni. Totusi, sa remarcam ca ieri (n.r. duminica) Romania a fost impartita in doua, iar, adevarat, o parte a fost mai mare - 55%, iar cealalta mai mica, dar sunt doua parti care trebuie in continuare armonizate.

Andreea Esca: Astazi (n.r. luni), Victor Ponta l-a felicitat din nou pe Iohannis, dar a anuntat ca nu demisioneaza din functia de prim-ministru. Cum vedeti colaborarea dintre Iohannis si Ponta?

Cristian Pirvulescu: In primul rand ma intreb ce fel de coabitare va fi intre Iohannis si Ponta: va fi o coabitare de velur sau va fi o coabitare de razboi? Probabil in prima perioada va fi o coabitare de velur, asa cum nu am cunoscut niciodata in timpul lui Traian Basescu. Klaus Iohannis este interesat ca acest Guvern sa prezinte bugetul si sa-l voteze, pentru ca va fi un buget de austeritate, un buget cu multe taieri, un buget in care vor scadea foarte mult cheltuielile publice. Dupa aceea, adica dupa luna decembrie, dupa luna ianuarie, putem intra intr-o faza de coabitare de razboi. Sigur, noul PNL ar putea fi interesat sa preia puterea mai devreme, dar, pentru moment, majoritatea parlamentara pare sa reziste. Am auzit cu totii, astazi (n.r. luni), declaratiile domnului Oprea, ale UDMR-ului, care sustin in continuare majoritatea. Deci, in acest moment, dar doar in acest moment, Victor Ponta si PSD-ul au inca o majoritate. Peste cateva saptamani, anul viitor, in luna februarie, de exemplu, lucrurile se pot schimba.

Andreea Esca: Deci nu credeti ca exista riscul pentru Victor Ponta si PSD al unei noi majoritati in Parlament la inceputul anului viitor?

Cristian Pirvulescu: La inceputul anului viitor, in luna februarie. Cred ca sunt trei momente: primul moment de tensiune este acesta. Victor Ponta si PSD-ul sunt supusi unor presiuni extraordinare, ati vazut, chiar din interiorul partidului, dar, daca va rezista in urmatoarele trei-patru saptamani, va putea depasi sfarsitul anului. Apoi, in luna februarie, cand incepe noua sesiune parlamentara. Va exista atunci o noua majoritate? Cu siguranta se va incerca. Ma intreb insa: noul presedinte al Romaniei va fi din acest punct de vedere la fel de activ ca fostul presedinte al Romaniei? Traian Basescu a fost un presedinte jucator care a schimbat coalitiile. Nu stiu daca Klaus Iohannis va proceda in acelasi fel. Dar PSD-ul trece printr-un moment dificil.

Andreea Esca: Dar opozitia de astazi, cea care l-a propulsat pe Iohannis la Cotroceni, este pregatita sa preia guvernarea?

Cristian Pirvulescu: In acest moment, NU. In primul rand nu au majoritate. Nu au inca o persoana pe care sa o numeasca prim-ministru. Sigur, domnul Iohannis a promis in timpul campaniei electorale ca va fi domnul Predoiu nominalizat. Dar va fi vorba despre discutii si despre o coalitie din care vor face parte si alte formatiuni politice. Aritmetica parlamentara e simpla: PNL-ul, noul PNL, nu are majoritate in Parlament in momentul de fata. Sunt doua, daca nu trei, scenarii posibile. Primul scenariu: Victor Ponta ramane inclusiv in 2015, pentru a suporta toate rigorile unei politici de austeritate si a pierde alegerile in 2016. Victor Ponta pleaca la inceputul anului viitor. Si, al treilea scenariu, care a fost astazi (n.r. luni) oarecum anticipat de un lider PNL: sunt posibile si alegeri anticipate, cu conditia ca Parlamentul sa se autodizolve. E greu de crezut, dar constitutional.

Andreea Esca: Care a fost cea mai mare eroare a lui Ponta? Si care a fost atuul lui Iohannis?

Cristian Pirvulescu: Cea mai mare eroare a lui Ponta a fost faptul ca a neglijat votul din diaspora, care s-a intors impotriva sa si s-a multiplicat. Atuul lui Iohannis a fost sinceritatea. Romanii au apreciat aceasta sinceritate, iar confruntarile dintre cei doi au fost, paradoxal, castigatoare pentru Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Profilul alegatorilor din turul II: cine a votat cu Victor Ponta si Klaus Iohannis
REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Profilul alegatorilor din turul II: cine a votat cu Victor Ponta si Klaus Iohannis

Sociologii au realizat in baza exit polurilor de ieri si profilul votantilor candidatilor.

Umilinta din diaspora a scos Romania la vot. Cum s-au dat peste cap sondajele dupa ce au aparut imaginile din strainatate
Umilinta din diaspora a scos Romania la vot. Cum s-au dat peste cap sondajele dupa ce au aparut imaginile din strainatate

16 noiembrie a fost ziua cand toate exit-poll-urile au fost rasturnate de voturile, dar mai ales de exemplul romanilor din strainatate. Am recapitulat evenimentele acestei zile cu accente dramatice.

Victoria
Victoria "istorica" si momentele cheie ale campaniei lui Klaus Iohannis, in publicatiile internationale. Ce scriu nemtii

Presa germana relateaza despre victoria etnicului german Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din Romania, notand ca succesul acestuia reprezinta "o surpriza".

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.