ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Imaginile cozilor infernale din strainatate. Romanii au cantat imnul la Londra. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

GALERIE FOTO si VIDEO. Sute de romani stau la cozi in strainatate la sectiile de vot din Bruxelles, Roma, Paris, Tel Aviv, Munchen, Torino, Londra si Chisinau.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV #yeslavot

UPDATE LUNI, 3 NOIEMBRIE

ORA 08:00  Sutele de romani care stateau la coada, duminica seara, la ambasada Romaniei din Londra pentru a vota la primul tur al alegerilor prezidentiale au cantat "Desteapta-te romane".

 

Conform datelor oficiale ale BEC, peste 40.000 de alegatori au votat, pana la ora 13.00, ora Romaniei, la 262 din cele 294 de sectii de votare deschise in strainatate. Numarul celor care s-au prezentat la urne, pana la ora mentionata, la sectiile de votare din afara tarii este de 40.206 alegatori. Prezenta cea mai ridicata s-a inregistrat in Republica Moldova, unde au votat, pana la ora 13.00, 9.087 alegatori. De asemenea, in Italia s-au prezentat la urne 8.728 alegatori, in Spania - 6.959, in Franta - 2008, in Belgia - 1.732, in Marea Britanie - 1.243, in Germania - 1.560 si in Austria - 845.

Citește și
incidente alegeri
INCIDENTE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Un sucevean a vrut sa voteze avand o copie a cartii de identitate lipita pe un carton
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Purtatorul de cuvant al BEC a mai precizat ca s-au inchis deja patru sectii de votare din doua tari.

Mai multi utilizatori StirileProTv.ro au trimis sesizari prin aplicatia "Fii reporter" in care relateaza despre dificultatile aparute in procesul de votare.

- ► Protestatarii care intrasera in sediul ambasadei Romaniei din Paris nemultumiti ca nu au putut vota au acceptat sa paraseasca cladirea dupa ce au semnat o petitie prin care acuzau faptul ca le-au fost incalcate drepturile. Potrivit relatarilor participantilor la protest, dupa aproape doua ore de negocieri intre ambasadorul Bogdan Mazuru si romanii aflati in ambasada, situatia s-a calmat. Apreciind ca organizarea alegerilor a fost dezastruoasa, protestatarii au acceptat sa paraseasca ambasada, dar numai dupa ce au semnat o petiție in care afirmau ca drepturile le-au fost incalcate, intrucat legea le dadea dreptul sa voteze celor aflati la ora 21.00 in cladire.

- ► Romanii din Londra, nemultumiti ca nu si-au putut exprima votul, au protestat in fata ambasadei si au cantat imnul national. Pe site-urile de socializare au fost postate clipuri care au surprins momentul.

 
 
"Nu am fost lasata sa votez. VOT PLAGIAT. Nimeni nu pleaca de aici. Ne-au furat dreptul la vot... se cantă imnul... sunt mandra de romanii de aici si stam uniti impotriva furtului. Se bate in usi, dar nu ne aude nimeni. Veniti de la 2, nu am fost lasati sa votam", a scris o romanca pe Facebook.

- ► Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a afirmat ca votul a fost ingreunat in Marea Britanie intrucat in birourile electorale ar fi trebuit sa fie șapte membri, insa au existat situații in care s-au prezentat doar patru sau cinci persoane, iar la cozi așteptau ”sute sau o mie de persoane”.

- ► Ambasadorul Romaniei la Paris, Bogdan Mazuru, discuta la miezul noptii, ora Romaniei, cu protestatarii care au fortat intrarea in sediul misiunii diplomatice, nemultumiti ca nu au putut vota, unii dintre acestia sustinand ca ar urma sa fie solicitata interventia Politiei franceze. Potrivit relatarilor de pe retelele de socializare, ambasadorul Mazuru le explica oamenilor ca au incalcat legea, iar acestia raspund citand de pe site-ul ambasadei nota potrivit careia toți cei ce sunt in sediu la orele 21.00 au voie sa voteze si sustin ca, nerespectand aceasta prevedere, membrii biroului incalca legea. Cei aflati in sediul ambasadei scandeaza "Vrem sa votam!". Unii dintre cei prezenti afirma ca in curand autoritatile ar putea apela la sprijinul fortelor de ordine franceze pentru a pune capat protestului.

- ► Romanii care nu au reusit sa voteze la ambasada din Paris si-au exprimat nemultumirea. Imagini filmate au fost publicate pe site-urile de socializare.

 

- ► Si la Londra a fost nevoie ca politia sa intervina la sectia de vot de la Consulatul Romaniei

- ► Sanda Veber este una din romancele care s-a aflat la Ambasada Romaniei din Paris pentru a-si exprima voturile. A postat pe Facebook imagini cu zecile de oameni care au fortat intrarea in institutie. Si a povestit, tot pe site-ul de socializare, ce s-a intamplat acolo.

"E o isterie totala. In aceste condiții nimeni nu mai poate vota. Am solicitat presedintelui sa aduca urna in spatele birourilor si am grija ca doar câte un votant ajunge la ea ccu buletinul. Membrii comisiei sunt pierduți, președintele da telefoane după telefoane. Nu e vina lor, au sunat BEC in repetate rânduri si cererea de prelungire a fost refuzata. Se cânta in cor desteapta te romane, Rusineee, Rusineee, Rusineee sa va fie si jos Ponta!", a scris Sanda Veber pe Facekook.

"In continuare BEC refuza prelungirea. Membrii biroului sunt asaltati. Nici o oficialitate din ambasada nu si face apariția, nici ambasador nici nimeni. I-au abandonat si ei trebuie sa se descurce cu multimea furioasa", a scris ea intr-o postare, dupa cateva minute.

- ► Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat, duminica seara, ca la Ambasada Romaniei din Paris a fost solicitata interventia Politiei franceze, in urma "situatiei mai tensionate" inregistrate dupa inchiderea urnelor. "Din informatiile pe care le-am obtinut telefonic de la colegii mei de la Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate, numarul 48, inteleg ca este o situatie mai tensionata la Ambasada Romaniei din Paris. S-a solicitat intervenția Politiei franceze. Sectia de votare, dupa stiința mea, s-a inchis la ora 21.00", a spus el. Intrebat cine a solicitat interventia Politiei, Marian Muhulet a spus: "Cei de la ambasada, din cate am inteles". Intrebat daca votantii s-au baricadat si au refuzat sa paraseasca incinta, acesta a raspuns ca nu are astfel de detalii. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al BEC a mai spus ca nu are informații ca ar exista situații similare la alte sectii de votare din strainatate.

- ► Cateva zeci de alegatori au intrat cu forta, duminica seara, cu foarte putin timp inainte de inchiderea urnelor, in Ambasada din Paris pentru a putea vota, in conditiile in care, potrivit legii, dupa ora 21.00 (ora Frantei), votul este permis persoanelor aflate in incinta sectiei de votare.

- ►Votarea in sectiile de votare din strainatate nu va putea fi prelungita dupa ora 21.00, a declarat, duminica seara, purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, el adaugand ca vor putea vota dupa aceasta ora numai alegatorii care se afla in sectie.

Potrivit Mediafax, Muhulet a mentionat ca exista solicitari de prelungire a procesului de votare dupa ora 21.00 in mai multe sectii de votare din strainatate, de pilda in Munchen si Londra.

”Din pacate, legea, la articolul 46, este clara. La ora 21.00, presedintele biroului electoral al sectiei de votare declara votarea incheiata si dispune inchiderea salii unde se voteaza. Alineatul 2) prevede ca alegatorii care la ora 21.00 se afla in sala in care se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot”, a precizat Muhulet.
 - ► Asociatiile de romani din diaspora si-au declarat nemultumirea de organizarea alegerilor. ''Oamenii vin, vad ca e coada si pleaca, pentru ca trebuie sa ajunga la serviciu”, spune Daniel Tecu, Presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa. „Am cerut suplimentare, dar au crescut cu 15 % doar. Daca vor fi romani in diaspora care nu vor vota din cauza proastei organizari voi face plangere penala''

Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe recunoaste ca s-au primit sesizari de la cetatenii care au cerut un orar prelungit. Pentru sutele de mii de romani din strainatate, MAE a trimis 6 sute de mii de buletine si a organizat 294 de sectii de votare - un numar insuficient, daca e sa judecam dupa situatia de la urne.

- ► La coada de la Londra, romanii nu si-au pierdut simtul umorului. La unul dintre indicatoarele catre cabina de vot a aparut mesajul: "Daca vezi asta, ai stat 3 ore la coada". 

 

- ► Cetateni romani care voteaza la Paris au precizat pentru Mediafax ca sunt nemultumiti de faptul ca, la un moment dat, sefii sectiilor de votare au decis sa nu mai permita completarea declaratiilor pe proprie pe proprie raspundere in afara sectiilor, decizie care ingreuneaza si mai mult procesul de vot. Un reprezentant al Biroului Electoral Strainatate a declarat pentru MEDIAFAX ca BEC a emis sambata o circulara care prevede ca declaratiile pe proprie raspundere nu se pot completa decat in interiorul sectiei de votare.

In urma unor sesizari primite, BEC s-a reunit, in cursul zilei de duminica, si a decis ca aceste declaratii se vor putea completa si in afara sectiilor de vot, urmand ca in sectie sa fie doar semnate. Reprezentantul BEC a mai precizat ca decizia va fi transmisa cat mai curand tuturor sectiilor de vot din strainatate, "pentru a facilita procesul de vot".

-► "La secția de votare plasată în Ikast Danemarca se votează ca în evul mediu se sta la cozi interminabile durează cam o ora pana sa votezi :( . Încă o data au dovedit ca sunt incompetenți !!! Probabil ca ei cred ca ne răzgândim pana sa ajungem la urne :))" - Claudiu.

-► "Vot in München. Sintem aproape 900 de persoane care asteptam sa intram la vot! Nu o sa reusim sa intram cu totii din cauza slabei organizari voite!" - Mirel.

-► "Sunt un cetatean roman care locuieste intr-un oras (numit Rheda-Wiedenbrück) din Germania in care se afla romani intr-un mare numar care ar dori sa mearga la vot, dar fiind faptul ca urna de vot cea mai aproape este la 400 km si se afla o mica imposibilitate de a putea vota. In zona Gütersloh-ului ( in care se afla si Rheda-Wiedenbrück) sunt peste 4.000 de romani care nu au posibilitatea de a se deplasa asa departe pentru a vota! As vrea sa stiu daca este vreo alta posibilitate mai aproape de aceasta zona unde sa poata romanii sa mearga la vot. Va multumesc mult pentru intelegere si doresc numai bine tarii romanesti!!" - Bennny.

CITITI SI: Ion Tiriac a votat in Romania pentru ca la Paris erau "cozi enorme". Ce spune despre viitorul presedinte

-► "Sute de romani asteapta sa voteze la cozi in Londra. Exista ingrijorari cu privire la o posibila terminare a buletinelor de vot. Se acuza o organizare dezastruoasa. Oamenii injurand si acuzand organizatorii. Cu stima. Dr. Tommy Tomescu, DMD, Lider al Partidului Europenilor".

-► "Peste 1000 de persoane asteapta sa voteze la consulatul Romaniei la Munchen. Timp de asteptare 3-4ore." - Denis.

CITITI SI: REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Primele EXIT-POLL-uri sunt prezentate in timp real pe www.stirileprotv.ro

-► "Buna ziua, numele meu este Alina, locuiesc in Suedia in regiunea Skåne si ma intereb daca este normal ca noi romanii din aceasta regiune sa nu avem nici o sectie de votare în apropiere. Pana acum puteam vota in orasul Malmö dar acum nu mai avem aceasta posibilitate , de ce , nu stim" - Alina. 

-► "Scurt update din München: poza din fata Consulatului este facuta la ora 11:15, cand am ajuns. A doua poza a fost facuta acum 15 minute, dupa aproape 3 ore de asteptare. Inca nu am ajuns sa votam, iar cei de la capatul cozii au sanse extraordinari de mari sa nu apuce urnele deschise. Organizarea este execrabila: 3 persoane in Consulat, 5 stampile, peste 1.000 oameni la coada. Se intra cate 5-7 la fiecare 15 minute. Incredibil! Raluca"

 

-► "Ma numesc Andreea si locuiesc in Anglia. In Birmingham este cel mai aproape oras unde putem vota. Am stat la coada 2 ore. Organizarea este dezastruoasa. Oameni cu copii mici si persoane stau la coada cu orele. Oamenii vin si vad ca nu mai au loc sa stea la coada si pleacă. Probabil asta era ideea."

-► "Inca o data statul roman ne lasa balta.... La una din cele 2 sectii de votare din Danemarca coada de peste 300 persoane. Cu o singura cabina de votare cetatenii trebuie sa astepte pana la 3 ore ca sa voteze. Astea sunt drepturi???? Domnule Prim Ministru???" - Sorin.

FOTO: Coada la sectia de votare din Valencia:

Si in Chisinau, cetatenii romani s-au dus in numar mare la cele patru sectii de vot deschise in capitala Republicii Moldova pentru alegerile prezidentiale. Astfel, la Ambasada Romaniei s-a format o coada la putin timp de la deschiderea urnelor, relateaza presa moldoveana. La 15 minute de la deschiderea sectiilor de vot, la Ambasada Romaniei si la Institutul Cultural Roman "cel putin cate o suta de persoane asteptau deja la coada", relateaza cotidianul Timpul, citat de Mediafax. In jurul orei 10:30, la Ambasada Romaniei era in jur de 300 de persoane, care formau o coada ce se intindea pe doua strazi. La Consulat, coada este mai mica, ca urmare a faptului ca sunt doua sectii de vot.

Presa moldoveana relateaza ca oamenii trebuie sa astepte in jur de o ora pentru a putea vota. Mai multi cetateni au renuntat sa stea la coada si s-au dus sa voteze in localitatile invecinate. In R. Moldova au fost deschise 21 de sectii de vot (fata de 13 la prezidentialele din 2009), dintre care 4 sunt la Chisinau. Cu exceptia capitalei, votul de desfasoara normal pe teritoriul R. Moldova. 

Cozi mari si in Roma: 2 turisti s-au asezat la coada crezand ca e intrare la muzeu

Peste o suta de romani stau la coada intr-una dintre sectiile de votare din Roma, capitala Italiei, transmite corespondentul HotNews.ro. Coada s-a format la o sectie de la Accademia di Romania. In Roma sunt trei sectii de vot: doua la Accademia di Romania si una la Consulat. Vremea e foarte frumoasa la Roma, e insorita si e cald. E duminica muzeelor deschise, iar doi turisti s-au asezat la coada crezand ca e intrare la muzeu. Conform sursei citate, cei mai multi votanti sunt tineri. In sectie nu pot intra mai mult de 7 persoane concomitent, pentru ca acesta e numarul cabinelor de vot.

Pana la ora 10 au votat 82 de persoane la Sectia 89 Accademia di Romania. 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Alegerile prezidentiale i-au stricat nunta unei mirese din Braila. Reactia ei cand a aflat ca petrecerea se termina la 04:00
Alegerile prezidentiale i-au stricat nunta unei mirese din Braila. Reactia ei cand a aflat ca petrecerea se termina la 04:00

O zi de vot mai putin obisnuita au avut localnicii unei comune din Braila. Oamenii s-au dus la urne dupa o nunta: locul ales pentru eveniment, Caminul Cultural, a fost transformat in sectie de votare.

INCIDENTE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Un sucevean a vrut sa voteze avand o copie a cartii de identitate lipita pe un carton
INCIDENTE ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Un sucevean a vrut sa voteze avand o copie a cartii de identitate lipita pe un carton

StirilePROTV.ro va tine la curent, pe tot decursul procesului de vot, cu cele mai noi informatii si cu INCIDENTELE de la ALEGERILE PREZIDENTIALE 2014.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Prezenta la urne, potrivit BEC: 53,10%. Cate voturi au fost anulate
ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Prezenta la urne, potrivit BEC: 53,10%. Cate voturi au fost anulate

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, REZULTATE si EXIT POLL. Peste 18 milioane de romani sunt asteptati la urne. Pe www.stirileprotv.ro puteti urmari prezenta la vot si informatii in timp real despre evolutia scrutinului.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.