Premiera marcata de Ponta in istoria Romaniei. Reactia pe Facebook dupa ce a fost trimis in judecata si ce-i cere Iohannis
Pentru prima data in istoria Romaniei, un prim-ministru in functie este trimis in judecata pentru fapte de coruptie. Alaturi de Victor Ponta, vor fi judecati si senatorul Dan Sova, dar si fostii directori ai complexurilor energetice Turceni si Rovinari.
Pentru ca nu il poate suspenda din functie, presedintele Klaus Iohannis i-a reamintit premierului ca-i asteapta demisia.
Premierul Victor Ponta nu a scapat de acuzatia de complicitate la evaziune fiscala si cu atat mai putin al acelora de fals in inscrisuri si spalare de bani. Mai mult, nu va fi judecat singur, ci alaturi de bunul sau prieten, senatorul Dan Sova, si de fostii directori ai complexurilor energetice Turceni si Rovinari.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Victor Ponta va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru ca l-ar fi ajutat pe avocatul Dan Sova sa isi diminueze fraudulos obligatiile fiscale pentru sumele incasate abuziv - sustin procurorii - de la Turceni si Rovinari.
Anchetatorii spun ca intre Cabinetul de avocatura Sova si Cabinetul de avocatura Ponta s-a incheiat un contract de conlucrare profesionala pentru dosare de natura penala, dar si alte cauze. Initial, avocatul Ponta a primit lunar 2.000 de euro pentru consultanta, iar pentru plata banilor s-au emis 17 facturi fiscale. Ulterior, tariful a crescut la 3.000 de euro. Dupa declansarea controalelor fiscale la cele doua cabinete de avocatura, anchetatorii sustin ca Sova si Ponta ar fi intocmit in fals rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de avocatul Victor Ponta, corespunzatoare celor 16 luni, cat a durat conventia.
Procesul premierului nu va incepe prea curand, pentru ca rechizitoriul si dovezile procurorilor anticoruptie vor trece prin procedura camerei preliminare, asa ca inculpatii pot face cereri si contestatii abia dupa aceea incepe dezbaterea propriu-zisa.
Vestea trimiterii in judecata a ajuns la Palatul Cotroceni, chiar in timpul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii la care participa si seful statului.
"Trebuie sa recunoastem ca imaginea Romaniei are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper sa se analizeze situatia cu toata raspunderea si cei care pot veni cu solutii sa vina cu solutii. Parerea mea nu s-a schimbat, cea mai simpla solutie ar fi cu siguranta cea pe care am propus-o si in iunie", a spus Klaus Iohannis.
Adica demisia. Si cum Victor Ponta a dat de inteles ca nu vrea sa renunte la functie, liderii opozitiei au o alta propunere, aceea de a-i fi retras premierului sprijinul politic.
In tot acest timp, Victor Ponta a tacut malc. S-ar fi intalnit cu cativa lideri PSD carora le-ar fi spus raspicat ca nu are de ce sa demisioneze cata vreme faptele care i se reproseaza nu sunt de coruptie, sunt vechi si nu ar avea legutura cu guvernul.
Liderii PSD, cu exceptia unui deputat, au preferat sa astepte.
Potrivit Constitutiei, premierul nu poate fi demis de seful statului decat daca ar fi fost urmarit penal pentru infractiuni comise in calitatea sa de sef al guvernului. Or in acest dosar, el este judecat pentru suspiciuni de coruptie din perioada cand nu era sef la Palatul Victoria.
Daca vor fi gasiti vinovati, Victor Ponta si Dan Sova ar putea fi obligati sa achite daune catre Fisc in valoare de peste 180.000 de lei, din care aproape o treime i-ar reveni premierului.
Prima reactie a premierului dupa trimiterea in judecata a venit pe pagina sa de Facebook, la ora 17:00. In finalul unui comentariu despre starea buna a economiei, Victor Ponta spune ca in viitor oamenii vor realiza ca singura problema a Romaniei este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera, inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani.
Asadar premierul respinge acuzatiile si nu da niciun semn ca ar intentiona sa demisioneze, asa cum solicita presedintele.
Dealtfel, Victor Ponta a declarat in repetate randuri ca nu are de gand sa isi dea demisia decat daca pierde sprijinul coalitiei de guvernare.
Nici Liviu Dragnea, seful PSD, nici Gabriel Oprea, presedintele UNPR nu au comentat trimiterea in judecata a lui Victor Ponta.
Sumarul evenimentelor:
-► Reactia presedintelui: demisia, cea mai simpla solutie
-► Ponta: Problema tarii e obsesia unui procuror
-► De ce Iohannis nu il poate suspenda pe Ponta
-► Scandalul Rovinari-Turceni: ce scrie in dosar
-► Operatiuni fictive, prin leasingul unui autoturism
Reactia presedintelui: demisia, cea mai simpla solutie
La putin timp dupa ce s-a aflat de trimiterea premierului in judecata, a venit si reactia presedintelui Klaus Iohannis. Seful statului a declarat in conferinta de presa organizata dupa sedinta CSAT - fara sa fie intrebat de jurnalisti - ca isi mentine propunerea facuta in luna iunie. In urma cu cateva luni, Iohannis a declarat ca Victor Ponta ar trebui sa isi dea demisia din fruntea Guvernului.
"In fine, in timpul CSAT-ului, pe media a aparut o stire pe care vreau sa o comentez foarte pe scurt, ma refer la trimiterea in judecata a primului ministru in dosarul in care este acuzat de anumite fapte penale. Situatia dupa parerea mea este din ce in ce mai problematica pentru primul-ministru, pentru Guvern si pentru PSD. Dar trebuie sa recunoastem ca imaginea Romaniei are foarte mult de suferit de pe urma acestei situatii. Parerea mea nu s-a schimbat, cea mai simpla solutie ar fi cu sigurantea cea pe care am propus-o si in iunie."
Situaţia este din ce în ce mai problematică pentru Prim-ministru, pentru Guvern şi pentru PSD. Trebuie să recunoaștem că...
Posted by Klaus Iohannis on Thursday, September 17, 2015
Comentariul premierului: Problema tarii e obsesia unui procuror
Victor Ponta a postat cu cateva minute inainte de ora 17:00 un mesaj pe Facebook in care atinge si subiectul dosarului sau de la DNA.
"In trei ani Romania va depasi economic mai multe tari europene - spune FMI!
Cred cu tarie ca acest lucru este realizabil , prin munca romanilor si printr-o guvernare eficienta ( si atunci , in 2018, ne vom gandi ca nu au fost rele timpurile in care economia creste, salariile si pensiile la fel, absorbin fonduri europene si ajutam Moldova, si singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani)! "
De ce Iohannis nu il poate suspenda pe Ponta
Klaus Iohannis nu il poate suspenda din functia de premier pe Victor Ponta. Cel putin asta sustin expertii in drept constitutional care au intors legea fundamentala pe toate fetele dupa vizita prim-ministrului la DNA, inca din luna iunie.
Legea fundamentala nu ii permite deocamdata presedintelui acest lucru.
Potrivit articolului 109 din Constitutie: „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie".
Cu alte cuvinte, in acest moment Klaus Iohannis nu poate face mai mult decat sa ii ceara demisia lui Victor Ponta. Si asta pentru ca suspendarea din functie a premierului si, in acelasi timp, a deputatului Ponta poate fi dispusa de seful statului doar dupa ce Camera Deputatilor cere inceperea urmaririi penale pe numele acestuia. Aceasta interpretare a Constitutiei a fost data chiar de cei 9 judecatori ai Curtii Contitutionale in decizia 270 din martie 2008.
"Singurele autoritati competente sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului care au si calitatea de parlamentar sunt Senatul si Camera Deputatilor, dupa caz", se arata in decizia 270 / martie 2008 a Curtii Constitutionale.
Asadar, in acest moment, Klaus Iohannis nu poate dispune suspendarea din functie a premierului Ponta pana cand Camera Deputatilor nu va cere inceperea urmaririi penale pentru fapte savarsite in exercitarea functiei de catre premier. Iar pentru faptele de coruptie safarsite inainte sa ajunga in fruntea Guvernului Romaniei, adica mai 2012, Ponta poate fi urmarit penal fara nicio problema, dar nu poate fi suspendat.
Scandalul Rovinari-Turceni
In 13 iulie, Victor Ponta a fost chemat la DNA, unde a fost anuntat ca in dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile si ca procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce ii apartin in dosarul Rovinari -Turceni. In acest dosar, Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.
Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea in acest dosar din suspect in inculpat, premierul prevalandu-se de dreptul la tacere, astfel ca nu a dat o declaratie in fata procurorului.
"In cauza, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Ponta Victor-Viorel. Inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala", se arata intr-un comunicat al DNA remis la acea data.
Potrivit sursei citate, procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, spalarea banilor.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la complexurile energetice Turceni si Rovinari a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Dan Sova si al persoanelor din sfera sa relationala.
La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA "Sova si Asociatii", s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel".
Conform DNA, in urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat ca, la 30 august 2007, intre SCA "Sova si Asociatii", reprezentata de Dan Sova, si Cabinetul Individual de Avocat "Ponta VicVictor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea.
Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata.
In conventie s-a prevazut ca, pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Victor Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara. Prin act aditional, arata procurorii, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Victor Ponta. Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Victor Ponta a devenit ministru.
Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Victor Ponta a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei, precizeaza DNA. Procurorii sustin ca facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA "Sova si Asociatii", care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate.
"Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a inteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.
Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati. Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008", arata DNA.
"Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda 'copy paste' dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA 'sova si Asociatii', avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activitatile respective, nici macar in parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA 'Sova si Asociatii' pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti", mai spune DNA.
De asemenea, in perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, Victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10.
In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/ luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei.
In luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati. DNA mai precizeaza ca autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA "Sova si Asociatii", la solicitarea expresa a lui Victor Ponta.
Operatiuni fictive, prin leasingul unui autoturism
Casa de Avocatura "Sova si Asociatii", detinuta de senatorul Dan Sova, a realizat operatiuni fictive prin inregistrarea unui contract de leasing privind un autoturism de lux Audi Allroad, care a fost folosit in realitate de Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, sustin procurorii DNA.
In rechizitoriul prin care Dan Sova si Victor Ponta au fost trimisi in judecata de DNA, se arata ca, in septembrie 2007, SCA "Sova si Asociatii" a incheiat un contract de leasing financiar pentru un autoturism marca Audi Allroad.
Conform contractului de leasing, masina a fost achizitionata in vederea desfasurarii activitatii societatii de avocati.
Procurorii DNA sustin insa ca, in realitate, masina a fost folosita de Iulian Hertanu in scop personal, fara vreo legatura cu activitatea societatii de avocati, incepand cu data de 3 octombrie 2007.
"Societatea de avocati a platit avansul, ratele de leasing si toate cheltuielile aferente contractului pana la sfarsitul anului 2009. In tot acest timp, societatea de avocati a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit si de alte deduceri. In luna iunie 2009, autoturismul a fost declarat furat. Intrucat autoturismul nu a fost folosit in vederea desfasurarii activitatii societatii de avocati, toate aceste deduceri au fost nelegale intrucat au avut ca temei cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale privind starea de fapt fiscala a autoturismului", se arata in rechizitoriul intocmit de procurori.
Procurorii mai arata ca, in perioada septembrie 2007 - iunie 2009, Dan Sova, in calitate de avocat coordonator al SCA "Sova si Asociatii", a evidentiat in actele contabile ale casei de avocatura si in alte documente legale (jurnalul de vanzari, jurnalul de cumparari, registrul jurnal de incasari si plati), cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale privind starea de fapt fiscala reprezentate de executarea contractului de leasing financiar privind autoturismul marca Audi Allroad, in sensul ca autoturismul nu a fost folosit in scopul desfasurarii activitatii societatii de avocati, "activitate infractionala ce a produs si un prejudiciu prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale ale SCA Sova si Asociatii in cuantum de 24.876 lei".
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: dna, premier, victor ponta,
Dată publicare:
17-09-2015 12:17