Expertii in drept constitutional explica de ce Iohannis nu il poate suspenda pe Ponta. In ce conditii vom avea un nou premier
Klaus Iohannis nu il poate suspenda din functia de premier pe Victor Ponta. Cel putin asta sustin expertii in drept constitutional care au intors legea fundamentala pe toate fetele dupa vizita prim-ministrului la DNA.
Desi seful statului i-a cerut demisia, Victor Ponta ramane la Palatul Victoria. Este insa la mana colegilor din Camera Deputatilor, care ii pot ridica imunitatea.
Imediat dupa vizita premierului la DNA, toti ochii au fost atintiti inspre Palatul Cotroceni, de unde se astepta o decizie a presedintelui Klaus Iohannis. Opozitia a sperat ca seful statului il va suspenda din functie de Victor Ponta. Legea fundamentala nu ii permite deocamdata presedintelui acest lucru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Eu nu cred ca in momentul de fata presedintele poate sa ceara suspendarea, pentru ca inca nu exista o actiune demarata impotriva premierului. Presedintele a devenit jucator, dar asteapta o serie de pasi pe care sa-i faca DNA-ul, inainte de a trece mai departe", explica Cristian Parvulescu, politolog.
Potrivit articolului 109 din Constitutie: „Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie".
Cu alte cuvinte, in acest moment Klaus Iohannis nu poate face mai mult decat sa ii ceara demisia lui Victor Ponta. Si asta pentru ca suspendarea din functie a premierului si, in acelasi timp, a deputatului Ponta poate fi dispusa de seful statului doar dupa ce Camera Deputatilor cere inceperea urmaririi penale pe numele acestuia. Aceasta interpretare a Constitutiei a fost data chiar de cei 9 judecatori ai Curtii Contitutionale in decizia 270 din martie 2008.
"Singurele autoritati competente sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului care au si calitatea de parlamentar sunt Senatul si Camera Deputatilor, dupa caz", se arata in decizia 270 / martie 2008 a Curtii Constitutionale.
Asadar, in acest moment, Klaus Iohannis nu poate dispune suspendarea din functie a premierului Ponta pana cand Camera Deputatilor nu va cere inceperea urmaririi penale pentru fapte savarsite in exercitarea functiei de catre premier. Iar pentru faptele de coruptie safarsite inainte sa ajunga in fruntea Guvernului Romaniei, adica mai 2012, Ponta poate fi urmarit penal fara nicio problema, dar nu poate fi suspendat.
Sunt insa si experti care sustin ca, fortand limitele Constitutiei, Ponta ar putea fi suspendat din functie si in acest moment, pentru ca a inceput urmarirea penala pe numele lui Ponta pentru fapte comise inainte sa ajunga prim-ministru.
Cel putin pana in acest moment, Klaus Iohannis a ales sa mearga pe prima varianta de interpretare a legii fundamentale, adica nu l-a suspendat din functie.
Daca se va ajunge totusi la suspendare, raspunsurile cu privire la ce se intampla cu Ponta sunt date tot de Constitutie, la articolul 10. In locul lui Ponta va fi numit un interimar din randul executivului, cel mai probabil vicepremierul Oprea. Daca intr-un interval de 45 de zile premierul suspendat nu isi rezolva problema si nu poate reveni pe functie, guvernul este demis, iar presedintele chema partidele la consulatii pentru desemnarea unui nou premier care sa alcatuiasaca Executivul.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, suspendare, victor ponta, demitere,
Dată publicare:
05-06-2015 18:46