DNA si Ponta se contrazic pe raportul de expertiza fiscala. Documentul pus de premier pe Facebook ar fi fost comandat de Sova

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta s-a prezentat miercuri la sediul Directiei Nationale Anticoruptie, unde i s-a prezentat rezultatul expertizei din dosarul Turceni-Rovinari.

Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca, potrivit raportului de expertiza, prejudiciul produs ca urmare a infractiunii de complicitate la evaziune fiscala retinuta in sarcina premierului Victor Ponta se ridica la suma de peste 51.300 lei.

"Ca urmare a finalizarii raportului de expertiza fiscala si contabila dispusa in cauza, la data de 19 august 2015, inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a inmanat un exemplar al expertizei si i s-a comunicat faptul ca s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra unui apartament aflat in proprietatea inculpatului, in vederea recuperarii prejudiciului. Potrivit raportului de expertiza, prejudiciul produs ca urmare a infractiunii de complicitate la evaziune fiscala retinuta in sarcina inculpatului Ponta Victor-Viorel se ridica la suma de 51.321,80 lei", se arata intr-un comunicat al DNA.

Sursa citata mentioneaza ca acest prejudiciu consta in obligatiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA 'Sova si Asociatii', reprezentata de Dan Sova, cu ajutorul lui Victor Ponta, in calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel'.

"Ajutorul a constat in aceea ca Victor Ponta a pus la dispozitia contribuabilului SCA 'Sova si Asociatii' inscrisuri falsificate (facturi si rapoarte de activitate), menite sa justifice viitoarele plati pentru prestarea unor activitati juridice fictive ale cabinetului de avocatura Ponta Victor-Viorel catre SCA 'Sova si Asociatii'. in realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala pentru SCA 'Sova si Asociatii'. Practic, platile facute de SCA 'Sova si Asociatii' catre Victor Ponta, in cuantum de 181.439,98 lei, reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, fapt ce a condus la diminuarea nelegala a bazei de impozitare a contribuabilului SCA 'Sova si Asociatii' si, in consecinta, la plata catre stat a unui impozit diminuat cu 51.321,80 lei, diferenta ce reprezinta prejudiciul mentionat", mai explica DNA.

Citește și
DNA
Financial Times face portretul DNA. Cum a ajuns "tigrul de hartie" sa faca "curatenie in clasa politica romaneasca"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

In replica, Victor Ponta a scris pe Facebook ca regreta ca "batalia politica se de media se duce cu arme necinstite".

Premierul sustine ca nu exista niciun prejudiciu, contrazicand astfel comunicatul DNA, care a fost dat publicitatii miercuri, 19 august.

"Regret faptul ca batalia politica si de media se duce cu arme necinstite - din expertiza facuta in dosarul meu se arata ca SCA "Sova si Asociatii" si-a dedus cheltuieli in baza contractului cu mine de 51.321 ron / si se arata deasemenea ca au fost platite taxe si impozite de catre "Cabinet Avocat Ponta Victor in suma de 53.000 lei !!!!! Deci prezentarea doar a primei sume este o manipulare a opiniei publice , ignorand voit plata celor 53.000 lei! Adunand cele doua sume nu rezulta prejudiciu fata de statul roman care a incasat in plus 2.000 ron!!!!
Atasez copia dupa aceasta constatare si cred ca nu mai este nimic de comentat!
- si sechestrul a fost pus in data de 13 iulie, nu azi ( cum in mod eronat a aparut in presa)!"
- a scris premierul pe Facebook.

 

Regret faptul ca batalia politica si de media se duce cu arme necinstite - din expertiza facuta in dosarul meu se arata...

Posted by Victor Ponta on Wednesday, August 19, 2015

Miercuri dimineata, la iesirea din sediul DNA, Ponta a declarat ca i s-au prezentat rezultatele expertizei din dosarul sau, subliniind ca a platit cu 2.000 de lei in plus taxe pe care nu intentioneaza sa le ceara inapoi.

"Da. Mi s-a dat expertiza. Am platit cu 2.000 lei in plus taxe, dar nu le mai cer de la statul roman", a afirmat premierul intrebat de rezultatele expertizei si cat s-a stabilit prejudiciul.

"Acum stau pe picioare foarte bine", a adaugat acesta ironic.

Victor Ponta a precizat ca va da declaratii cand va fi chemat de procuror cu avocatul. "O sa dau declaratii cand ma cheama procurorul cu avocatul", a spus acesta.

Intrebat despre discutiile cu presedintele Klaus Iohannis, de miercuri dimineata, Ponta a aratat ca "politica se face in alta parte, nu la DNA". Premierul poate contesta raportul de expertiza

Replica DNA la postarea premierului

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine ca fragmentul publicat pe Facebook de premierul Victor Ponta, in legatura cu dosarul sau de la DNA, este de fapt un extras din continutul opiniei separate a unui expert desemnat de Dan Sova, cercetat in aceeasi speta, si ca nu reprezinta nicidecum rezultatul raportului de expertiza fiscala si contabila dispusa in cauza.

"Fragmentul postat pe Facebook de inculpatul Ponta Victor-Viorel este in realitate un extras din continutul opiniei separate a unuia dintre expertii inculpatilor, respectiv expertul desemnat de inculpatul Sova Dan-Coman si nu reprezinta nicidecum rezultatul raportului de expertiza fiscala si contabila dispusa in cauza. Raportul respectiv a fost intocmit de un expert independent, desemnat de organul judiciar, in conformitate cu art. 172 si urmatoarele CPP", a precizat miercuri DNA la solicitarea AGERPRES.

DNA reitereaza ca expertul judiciar independent desemnat in cauza a stabilit ca valoarea prejudiciului produs ca urmare a infractiunii de complicitate la evaziune fiscala retinuta in sarcina lui Victor Ponta se ridica la suma de 51.321,80 lei.

"Mentionam ca raportul integral de expertiza fiscala si contabila contine 29 de file si 8 anexe", mai precizeaza DNA.

Scandalul Rovinari-Turceni

In 13 iulie, Victor Ponta a fost chemat la DNA, unde a fost anuntat ca in dosar s-a dispus efectuarea unei expertize financiar-contabile si ca procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce ii apartin in dosarul Rovinari -Turceni. In acest dosar, Ponta este urmarit penal pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

Tot atunci, DNA i-a schimbat calitatea in acest dosar din suspect in inculpat, premierul prevalandu-se de dreptul la tacere, astfel ca nu a dat o declaratie in fata procurorului.

"In cauza, procurorii au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului Ponta Victor-Viorel. Inculpatului Ponta Victor-Viorel i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala", se arata intr-un comunicat al DNA remis la acea data.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Victor Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat "Ponta Victor-Viorel", sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata, spalarea banilor.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta ca o parte insemnata din sumele obtinute de catre SCA "Sova si Asociatii" de la complexurile energetice Turceni si Rovinari a fost destinata exclusiv interesului personal al lui Dan sova si al persoanelor din sfera sa relationala.

La data 6 mai 2015, in contextul documentarii, de catre procurori, a aspectelor privind relatiile contractuale ale societatii de avocatura SCA "Sova si Asociatii", s-a dispus predarea, de catre autoritatea fiscala competenta, a tuturor inscrisurilor existente privind actele de inspectie fiscala efectuate la Cabinetul de Avocat "Ponta Victor Viorel".

Conform DNA, in urma analizarii inscrisurilor, in raport de probele ce fusesera deja administrate in cauza, a rezultat ca, la 30 august 2007, intre SCA "Sova si Asociatii", reprezentata de Dan Sova, si Cabinetul Individual de Avocat "Ponta VicVictor-Viorel", reprezentat de Victor Ponta, s-a incheiat o conventie de conlucrare profesionala, avand ca obiect conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea.

Conventia s-a incheiat pe o perioada nedeterminata.

In conventie s-a prevazut ca, pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare, onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar avocatul Victor Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 euro, pentru care va emite o factura lunara. Prin act aditional, arata procurorii, incepand cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/luna onorariul avocatului Victor Ponta. Conventia de conlucrare s-a incheiat in luna decembrie 2008, moment in care Victor Ponta a devenit ministru.

Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, avocatul Victor Ponta a emis in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei, precizeaza DNA. Procurorii sustin ca facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA "Sova si Asociatii", care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate.

"Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli ce nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare. sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati. Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a inteles cu Sova Dan-Coman ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta Victor-Viorel, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.

Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati. Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008", arata DNA.

"Cele 16 inscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda 'copy paste' dupa modelul inscrisurilor privind activitatea juridica desfasurata de mai multi avocati din cadrul SCA 'sova si Asociatii', avocati care au declarat ca nu au conlucrat niciodata cu Ponta Victor-Viorel. In realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activitatile respective, nici macar in parte. Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obtinute de la SCA 'Sova si Asociatii' pentru cumpararea a doua apartamente de lux intr-un complex rezidential situat in Bucuresti", mai spune DNA.

De asemenea, in perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, Victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societatii de avocati, constand in transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10.

In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/ luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei.

In luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati. DNA mai precizeaza ca autoturismul a fost achizitionat de societatea de avocati SCA "Sova si Asociatii", la solicitarea expresa a lui Victor Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Incepe o saptamana grea pentru Victor Ponta, care s-a intors din concediu. Ce-l asteapta: Codul Fiscal si dosarul de la DNA
Incepe o saptamana grea pentru Victor Ponta, care s-a intors din concediu. Ce-l asteapta: Codul Fiscal si dosarul de la DNA

Incepe o saptamana grea pentru Victor Ponta, care si-a reluat atributiile de premier al Romaniei, dupa ce a fost plecat in concediu, in afara tarii, impreuna cu familia sa.

Financial Times face portretul DNA. Cum a ajuns
Financial Times face portretul DNA. Cum a ajuns "tigrul de hartie" sa faca "curatenie in clasa politica romaneasca"

Cea mai importanta publicatie financiara din lume a publicat un amplu material despre rolul pe care a ajuns sa il joace Directia Nationala Anticoruptie in Romania.

"Sunt cu demisia pe masa". Conditia pusa de Victor Ponta lui Klaus Iohannis pentru a demisiona din functia de premier

Premierul Victor Ponta a declarat ca ar fi dispus sa-si dea demisia din functie doar daca presedintele Klaus Iohannis ii va garanta, printr-un ''acord politic'' scris, ca noul sef al executivului va fi tot din partea actualei coalitii de guvernare.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.