Politistii au refacut ultimele minute din viata lui Vonica. Milionarul i-a lasat sotiei sale o scrisoare de adio de 6 pagini

×
Codul embed a fost copiat

Ilie Vonica, omul de afaceri care se afla pe locul 35 in topul celor mai bogati romani, cu o avere estimata la 95 de milioane de euro, a murit in aceasta dupa amiaza.

UPDATE 19:00

Cel mai probabil, si-a pus capat zilelor, spun politistii, care au gasit si o scrisoare de adio de sase pagini. Ilie Vonica detinea printre altele un lant de farmacii, doua spitale private din Sibiu si mai multe clinici medicale.

El fusese audiat acum doua saptamani in dosarul retetelor false pentru medicamente oncologice, dosar in care sotia lui este arestata. Anchetatorii au banuiala ca o parte din medicamentele decontate si de Casa de Asigurari de Sanatate au fost vandute in farmaciile detinute de Ilie Vonica.

Un apel la 112 anunta ca omul de afaceri Ilie Vonica s-a prabusit de pe vila sa, aflata in zona centrala a Sibiului. El a fost preluat de o ambulanta si dus la una dintre clinicile sale, insa ranile erau prea grave, iar medicii nu l-au mai putut salva.

Citește și
Medici
Victime colaterale in dosarul retetelor false. 100 de pacienti, fara tratament dupa ce medicii lor oncologi au fost arestati
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

In urma, anchetatorii au incercat sa refaca ultimele minute inainte de moartea miliardarului.

"In urma cu o ora, statea in usa si fuma era foarte agitat. probabil ca era foarte suparat", povesteste o vecina.

Politistii au cercetat resedinta familiei Vonica bucata cu bucata, pentru a afla daca a fost un accident, o sinucidere sau o crima. Politiistii au luat urme de pe acoperisul casei unde au aflat ca fusese Ilie Vonica in secundele dinaintea mortii. Au ridicat amprente si au fotografiat locul. Apoi, au coborat in curte, in zona in care a fost gasit trupul si au continuat investigatiile.

Anchetatorii spun ca nicio ipoteza nu poate fi exclusa, cel putin pana la finalizarea cercetarilor. Daca se va dovedi ca este vorba despre o sinucidere, atunci gestul seamana izbitor cu cel facut in 2004 de Mihai Erbasu, un om de afaceri care si-a curmat zilele, cazand de la balconul vilei sale din Snagov.

Surse judiciare au declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX ca, in scrisoarea pe care a lasat-o in locuinta sa din municipiul Sibiu, Ilie Vonica, proprietarul grupului Polisano, care s-a aruncat de la una din teresele casei, a explicat ca arestarea sotiei sale l-a impins la acest gest.

Documentul este adresat sotiei, careia Ilie Vonica i-a scris ca nu poate trai "singur", stiind ca ea este "acolo", adica in arest.

Potrivit sursei citate, omul de afaceri i-a cerut iertare sotiei atat pentru gestul pe care l-a facut, cat si pentru ca nu a rezistat problemei pe care o avea familia sa. In scrisoare, Vonica i-a mai spus sotiei ca a iubit-o foarte mult si ca, stiind ca este mult mai puternica decat el, o roaga sa aiba grija de tot, in special de fiica pe care o aveau impreuna.

Ilie Vonica nu parea sa fie intr-o situatie fara iesire. Cu o avere estimata la 95 de milioane de euro, potrivit revistei Forbes, afacerile ii mergeau ca pe roate. In 2012, grupul sau de firme a declarat venituri de 300 de milioane de euro.

Ilie Vonica, medic de profesie, era unul dintre cei mai mari jucatori din industria privata de sanatate. El a construit imperiul numit Polipharma Industries, care cuprinde distribuitorul de medicamente Polisano, reţeaua de clinici Polisano, fabrica Polipharma Industries, doua spitale private în Sibiu, două centre de fertilizare in vitro si o retea de farmacii.

Ilie Vonica a intrat in afacerile cu servicii medicale imediat dupa Revolutie cand a deschis o clinica in Sibiu. Grupul Polisano, care are acum peste 2000 de angajati, a pornit la drum cu doar cinci angajati. Acum un an, omul de afaceri vorbea despre felul in care si-a dezvoltat afacerea.

Afacerile mergeau atat de bine incat Ilie Vonica era acum 6 luni pe locul 35 in topul celor mai bogati romani. Vonica si-a extins afacerile si in alte domenii: avea o firma care este dealer Toyota, un service auto Citröen, o agentie de tu­rism si afaceri in domeniul imobiliar si al constructiilor.

Singurele probleme pe care le avea Ilie Vonica erau legate de sotia lui, acuzata ar fi implicata intr-o frauda de milioane de euro cu retete pentru medicamente anticancer. Cei doi au ajuns in fatza anchetatorilor in urma cu doua saptamini in calitate de coproprietari ai grupului de farmacii Reteta.

Singurul care a iesit atunci liber din sediul politiei capitalei a fost Ilie Vonica. Anchetatorii l-au audiat in calitate de martor. Sotia lui, Ioana, a fost arestata. In aceasta ancheta, prejudiciul a fost estimat la 3 milioane de euro, iar politia tocmai anuntase ca instituie sechestru pe bunurile tututor persoanelor implicate in ancheta pentru recuperarea pagubelor. Politistii ridicasera la perchezitii 700 de mii de euro, bani ce urmeaza sa fie confiscati. Dar suma ce ramanea de recuperat nu era de natura sa destabilizeze imperiul financiar detinut de Ilie Vonica.

UPDATE 17:50 Surse judiciare au declarat, marti, corespondentului MEDIAFAX, ca omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul Grupului Polisano, s-a aruncat de la una dintre teresele locuintei sale, de la o inaltime de circa opt metri.

Aceleaşi surse spun ca omul de afaceri a lasat in locuinta sa de pe strada Andrei Muresanu din municipiul Sibiu o scrisoare in care isi explica gestul.

Documentul este scris de mana si are cinci pagini, dar familia a insistat ca acesta sa nu fie dat publicitatii, adauga sursele citate.

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, a carui firma este implicata in dosarul retetelor false pentru bolnavii de cancer, a fost preluat, marti, in stare foarte grava de la locuinta sa din Sibiu si transportat la una din clinicile pe care le detinea.

Conform unor surse judiciare, el a cazut de la un etaj al casei sale. "La 112 a fost inregistrat un apel prin care se anunta ca un barbat a cazut de la unul dintre etajele unui imobil de pe strada Andrei Muresanu din Sibiu, in curtea imobilului", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Judetene Sibiu, Luciana Baltes. El a precizat ca un echipaj de Politie a mers la adresa respectiva si urmeaza sa stabileasca ce s-a intamplat.

Surse medicale au precizat ca Ilie Vonica a fost gasit in stop-cardiorespirator de catre echipajul SMURD si a fost transportat in sala de operatie a Clinicii Polisano, avand "sanse minime de supravietuire". Una dintre ipotezele anchetatorilor este ca omul de afaceri s-ar fi aruncat de la etaj.

Omul de afaceri Ilie Voica este proprietarul grupului Polisano, din care face parte si lantul de farmacii Reteta, la care luna trecuta au avut loc perchezitii in dosarul retelor false, in care au fost arestate ulterior noua persoane suspectate de evaziune fiscala, spalare de bani, inselaciune, fals intelectual si uz de fals, infractiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ilie Vonica si sotia sa, Ioana Vonica, au fost audiati in 20 mai la Politia Capitalei.

Potrivit procurorilor, reprezentantii societati care detine lantul de farmacii "Reteta" ar fi inregistrat in contabilitate facturi fictive de achizitii de medicamente de la societati "fantoma". Astfel, in baza a aproximativ 1.100 de retete false pentru medicamente oncologice si hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienti care nu au beneficiat de acestea, reprezentantii societatii au decontat fraudulos la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

DOSARUL RETETELOR FALSE. Anchetatorii au pus sechestru pe averea sotiei miliardarului Ilie Vonica:

 

 

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit dupa 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano - pe locul trei pe piata distributiei de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat in Sibiu, reteaua de farmacii Reteta si producatorul de medicamente Polipharma Sibiu.

Pe langa aceste activitati, grupul detinea si un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agentie de turism proprie, proiecte de sport si agrement, constructii imobiliare si real estate. Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajati, a inregistrat in 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro. In 2011, Vonica a vandut reteaua de clinici de dializa grupului Diaverum, controlat de fondul de investitii Bridgepoint, tranzactie estimata la aproximativ 25 milioane euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
DOSARUL RETETELOR FALSE. Averile acuzatilor au fost inghetate pana la recuperarea prejudiciului de trei milioane de euro
DOSARUL RETETELOR FALSE. Averile acuzatilor au fost inghetate pana la recuperarea prejudiciului de trei milioane de euro

Ca sa fie siguri ca recupereaza paguba de 3 milioane de euro, anchetatorii au pus sechestru pe averea sotiei miliardarului Ilie Vonica, dar si pe casele si conturile detinute de 3 medici de la Spitalul Fundeni, cercetati in dosarul retetelor false.

Victime colaterale in dosarul retetelor false. 100 de pacienti, fara tratament dupa ce medicii lor oncologi au fost arestati
Victime colaterale in dosarul retetelor false. 100 de pacienti, fara tratament dupa ce medicii lor oncologi au fost arestati

Peste 100 de bolnavi de leucemie sunt victime colaterale ale scandalului de la ''Institutul Fundeni''.

Noua suspecti in dosarul retetelor false, retinuti pentru 24 de ore. Schema prin care vindeau medicamente gratuite
Noua suspecti in dosarul retetelor false, retinuti pentru 24 de ore. Schema prin care vindeau medicamente gratuite

Schema furtului de milioane de euro ar fi functionat astfel: medicul elibera o reteta compensata care ajungea la farmacie. Acolo, farmacistul trecea in acte, in mod mincinos, ca ar fi dat medicamentele unui pacient.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.