Incendiul din Colectiv. Bilantul a crescut la 30 de morti. Iohannis: "Sa nu mai lasam incompetenta unor institutii sa ucida"

×
Codul embed a fost copiat

Amintirea noptii de vineri va ramane o rana, care nu se va inchide probabil niciodata pentru supravietuitori si pentru familiile indoliate. A fost un spectacol cu intrare libera, dar cu iesire imposibila.

NUMERE DE URGENTA: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 si 021/3122547

Cititi in articol:

Trei victime au murit duminica la spital
Toate persoanele decedate au fost identificate
Mars impresionant cu 12.000 de persoane in memoria victimelor
Desfasurarea evenimentelor, de sambata
Desfasurarea evenimentelor, de vineri seara

SUMARUL EVENIMENTELOR, DUMINICA, 1 NOIEMBRIE:

Citește și
Omagiu adus victimelor din Colectiv
Campania "Noua ne pasa", lansata de Pro TV si Crucea Rosie Romana pentru a ajuta victimele din Colectiv. Cum poti dona
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

UPDATE 22:45 La Iasi, sute de oameni au participat la un miting al tacerii, in memoria victimelor, potrivit HotNews.

UPDATE 21:00 Mii de oameni au aprins lumanari si s-au recules la locul in care a avut loc incendiul de la clubul Colectiv. Sursa foto: Agerpres

Ora 20:30 Klaus Iohannis a publicat un mesaj video pe contul de Facebook dupa ce bilantul victimelor din colectiv a urcat la 30 de morti. “Sunt momente cand o natiune isi da masura coeziunii, a solidaritatii si, pana la urma, a tariei sale. Astazi putem sa aratam cu totii ca ne pasa si ca suntem uniti", a spus seful statului.

"Nu mai avem voie sa toleram incompetenta unor autoritati, ineficienta unor institutiii, nu mai putem lasa coruptia sa se intinda pana ucide. Trebuie sa ne asumam fiecare deplin rolul de cetateni activi si implicati, care stiu sa actioneze impreuna, pentru ca le pasa de societatea si tara in care traiesc.

Presedintele si-a exprimat respectul fata de gesturile de solidaritate din ultimele zile: de la medicii si asistentele care au venit la serviciu cu toate ca erau in timpul liber, pana la miile de oameni care au stat la cozi pentru a dona sange.

Sunt momente când o națiune își dă măsura coeziunii, a solidarității și, până la urmă, a tăriei sale. Astăzi putem să arătăm cu toții că ne pasă și că suntem uniți.

Posted by Klaus Iohannis on Sunday, 1 November 2015

Ora 19:00 Cateva sute de oameni au pornit duminica intr-un mars al solidaritatii din Piata Universitatii, catre piata din fata Clublului Colectiv. Pe drum insa li s-au alaturat alte cateva mii, iar intr-o ora valul a devenit un suvoi de 12.000 de persoane. Mai multe detalii si imagini aici

Ora 18:00 Anchetatorii au ridicat duminica documente de la mai multe institutii publice in cadrul anchetei privind incendiul de la clubul Colectiv, printre care se afla Primaria Sectorului 4 si Inspectoratul Teritorial de Munca. Mai multe detalii aici

Ora 17:30 O tanara in varsta de 26 de ani ranita in incendiul de la clubul Colectiv a decedat duminica dupa-amiaza, in jurul orei 17,00, la Spitalul "Bagdasar-Arseni", a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Florin Bica. Este al doilea deces inregistrat duminica la "Bagdasar-Arseni", unde dimineata a murit o alta tanara, in varsta de 31 de ani, si al treilea din aceasta zi. Bilantul deceselor ajunge astfel la 30.

Ora16:40 Premierul Victor Ponta a anuntat ca pana la sfarsitul anului asteapta din partea ministrului Sanatatii un proiect al unui program de recuperare destinat ranitilor in incendiul din clubul Colectiv. "O sa facem un program special. Va costa cat e nevoie. Dupa ce ies din spital, dupa 2-3 luni, oamenii acestia au nevoie de recuperare", a spus premierul duminica la Palatul Victoria.

Acesta a adaugat ca a aflat de la specialistii pe care i-a convocat la Guvern in cadrul unui grup de lucru ca tratamentul in cazul arsurilor atat de grave este foarte scump, ca pentru un singur pacient costurile sunt cuprinse pe perioada internarii intre 500.000 si un milion de euro.

Ponta a mai spus ca in prezent medicii au la dispozitie toate medicamentele si resursele necesare, iar daca va fi nevoie de ceva in plus, se va apela la Fondul de rezerva al Guvernului.

Ora 16:00 Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca a transmis instructiuni catre toate misiunile diplomatice ale Romaniei sa deschida carti de condoleante in memoria celor care si-au pierdut viata in incendiul din Bucuresti. "MAE multumeste in mod deosebit tuturor demnitarilor straini si sefilor de misiuni diplomatice acreditati la Bucuresti care au transmis condoleante familiilor indoliate si poporului roman", se precizeaza intr-un comunicat.

Ora 15:30 Raed Arafat a declarat ca persoanele care au fost in club Colectiv au inhalat inclusiv cianura.

ORA 15:00 Mii de oameni au iesit in strada, la "Marsul Tacerii", in memoria victimelor incendiului din club Colectiv. Peste 7000 de persoane ar fi in aceste momente in Piata Universitatii, potrivit Jandarmeriei, iar 2000 de persoane au ajuns si in fata clubului, conform Digi24.

ORA 14:00 Cateva sute de persoane s-au adunat in Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a participa la un mars dedicat victimelor incendiului din clubul Colectiv.

"Marsul Tacerii" este organizat prin intermediul retelelor de socializare si are ca punct de pornire Piata Universitatii, incepand cu ora 14:00, urmand a se incheia la locul tragediei, clubul Colectiv, de pe strada Tabacarilor, sector 4.

"Duminica, ne vedem la Universitate, la ora 14.00! Anuntati-i si pe ceilalti! Toti sunt bineveniti. Copiati mesajul si publicati-l pe pagina voastra, pentru a fi vazut de mai multa lume", scriu mai multi utilizatori pe Facebook.

Marsul silențios #colective

Posted by Robert Both on Sunday, November 1, 2015
 

ORA 12:00 Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a confirmat ca doua persoane internate la Spitalul de Arsi, respectiv la "Bagdasar Arseni" au murit.

"Din pacate se confirma decesul a doua persoane de sex feminin - una la Spitalul de Arsi si una Spitalul "Bagdasar". La celelalte persoane continua evaluarea si tratamentul. (...) Starea lor variaza (...). Starea celor care au fost etichetati ca fiind critica ramane critica, din pacate", a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a aratat ca nu s-a solicitat transport catre alte spitale si nici echipe medicale din strainatate, existand mesaje din partea mai multor ambasade in acest sens.

"Daca oricare dintre spitale decide si solicita, normal ca acest lucru poate fi rezolvat in cel mai scurt timp. Ramane la latitudinea lor daca solicita", a spus secretarul de stat.

De asemenea, el a indicat ca nu exista probleme cu privire la capacitatea spitalelor si a mentionat ca unitatile medicale pot reprograma cazurile care pot fi amanate.

Raed Arafat a spus ca nu a primit nicio informatie noua cu privire la ancheta.

"Cand a fost ultimul control la complexul respectiv nu a fost declarat rolul clubului sau al spatiului, nu figureaza ca fiind club. A functionat, inseamna ca cineva stia. Sunt intrebari la care asteptam raspunsul", a afirmat secretarul de stat in MAI.

ORA 10:50 O femeie internata la Spitalul de Arsi din Capitala a murit, duminica, astfel ca bilantul deceselor in urma incendiului de la clubul Colectiv a ajuns la 29.

"Avem un deces, avem cei zece pacienti in stare critica. Unul dintre cei care erau in stare grava a devenit critic peste noapte si a si decedat in cursul diminetii. Este vorba de o domnisoara de 25 de ani cred, sper sa nu confund. Era dintre cei despre care am spus ca nu fost intubata, a fost intubata azi noapte si dimineata a decedat. S-a degradat si respirator. Lucrurile au mers prost pentru ea. Cei care se aflau la Terapie Intensiva aproape toti cred ca au - cu o singura exceptie aseara si azi de dimineata - suport vaso-presor, adica adrenalina pe vena, unul singur nu are. Dar in doze relativ stabile, nu au necesitat cresteri mai mari. Sunt stabili, dar intr-o stare foarte grava", a afirmat purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi medicul Adrian Stanculea.

El a precizat ca familia fetei decedate a fost anuntata.

Purtatorul de cuvant al Spitalului de Arsi a adaugat ca incepand de luni vor fi facute operatii de excizie-grefare unui numar de patru raniti.

"Incepand de maine vor intra si intr-un program de operatii. In principiu vor fi operati maine patru. Lucrurile se pot modifica, maine dimineata se va stabili in functie si de evolutia lor decizia finala. Operatiile vor consta in excizie-grefare. Zona de arsura profunda va fi acoperita cu piele in principal la cei cu arsuri usoare de la ei pentru ca prinde cel mai bine. Donarile acestea de piele ajuta pentru trecerea unui moment mai delicat la bolnavii cu arsura mare, se ia piele de la donatori. Acea piele va cadea. Iti ofera o perioada de acalmie. Pacientul va fi grefat tot cu pielea lui", a explicat Stanculea.

Potrivit acestuia, cu exceptia celor zece raniti aflati in sectia de Terapie Intensiva, totii pacienti sunt constienti - este vorba de 17 persoane.

"Acum vom face demersurile pentru sange. Sa vedem cu operatiile de maine unde ne situam", a mai spus Stanculea.

ORA 10:42 Toate persoanele decedate in urma incendiului izbucnit vineri seara la clubul Colectiv din Capitala si care se aflau la Institutul National de Medicina Legala (INML) au fost identificate, a declarat, duminica, pentru AGERPRES, medicul legist Abdo Salem.

ORA 10:23 Un pacient ranit in incendiul de la clubul Colectiv din Capitala a decedat duminica dimineata la Spitalul "Bagdasar Arseni", a declarat, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al spitalului, dr. Florin Bica.

Este vorba despre o femeie, care s-a aflat in stare critica din cauza ranilor.

"In urma cu o ora a decedat unul dintre pacienti. Mai sunt pacienti in stare critica, dar sunt la sala de operatie, la pansamente. Sunt internati in total in spital 23 de pacienti", a afirmat medicul.

ORA 09:49 Doua persoane decedate in urma incendiului izbucnit vineri seara au ramas neidentificate la Institutul de National de Medicina Legala (INML), a declarat duminica, pentru AGERPRES, medicul legist Abdo Salem.

Cea de-a treia persoana decedata care era neidentificata la INML a fost identificata duminica.

Omagiul adus sambata seara

A fost noaptea in care au fost schimbate iremediabil destine, iar altele s-au frant. Acum, o mare de lumina palpaie dureros in fata clubului unde s-a dezlantuit infernul.

Sunt lumanari pentru vietile care s-au stins, sperante pentru cei care au scapat de moarte si totodata un gest impresionant de umanitate.

O inima uriasa, din candele aprinse, lumineaza locul din fata clubului Colectiv, unde vineri noaptea se desfasurau operatiuni dramatice de salvare. Mii de oameni au trecut pe acolo si au aprins, tacuti, lumanari.

Cu capetele plecate, s-au rugat pentru cei care au avut parte de un destin atat de nedrept, dar si pentru cei care lupta acum sa isi revina, pe patul de spital.

La locul tragediei, au venit sa aduca un omagiu si multi dintre supravietuitori.

Tanara: "Am fost aici, eram inauntru cand a izbucnit incendiul. Eram aproape de iesire si, cand a izbucnit focul, am stat efectiv, m-am blocat pe moment, dar a venit prietenul meu si m-a tras direct in usa."

Marturiile celor care au scapat din infern sunt cutremuratoare.

Tanar: "O colega... Ea a reusit sa povesteasca cam tot. A zis ca nu i se mai poate intampla nimic mai rau din ce i s-a intamplat. Toata lumea s-a imbulzit pe o singura usa. Cine era mai puternic, acela scapa!"

Langa marea de lumanari, au fost asezate o multime de flori, dar si fotografii ale celor care au pierit in incendiu. Locul a devenit un adevarat altar in aer liber.

Tanar: "Cunoastem cateva persoane care ar fi fost in drum spre locul acesta. Din fericire, pentru noi si pentru ei, n-au ajuns la timp. Au aflat pe drum ce s-a intamplat."

Si la Timisoara, oamenii au aprins lumanari, in centrul orasului, si au scris, din mai multe candele, si data in care atatea vieti s-au stins - 30.

Formatia Zdob si Zdub, care ar fi trebuit sa concerteze in Timisoara, a amanat evenimentul.

Duminica, in mai multe orase din tara, va fi organizat un mars al tacerii, in memoria victimelor.

SUMARUL EVENIMENTELOR, SAMBATA, 31 OCTOMBRIE:

31 octombrie 2015, o data care va ramane, ca o rana deschisa, in constiinta noastra, a tuturor. Gandul si sufletul nostru se afla alaturi de cei care in aceste momente isi plang copiii, nepotii sau prietenii dragi, disparuti vineri noapte, intr-un incendiu brutal ce a indoliat intreaga natiune romana.Cateva sute de tineri, inclusiv colegi de ai nostri, de la Stirile ProTV, participau intr-un club din Bucuresti la concertul trupei rock "Goodbye to Gravity". Intrarea a fost libera, iesirea insa, imposibila pentru o parte dintre ei. 27 au murit, iar alti 155 au fost raniti, dupa ce spectacolul pirotehnic anuntat de organizatori a generat haos. Din cauza artificiilor, totul in jur s-a aprins. Fumul toxic i-a innebunit pe spectatori. Oamenii s-au calcat in picioare ca sa se salveze pe singura usa a clubului, incuiata in acel moment.

21:50 Ambii chitaristi ai formatiei Goodbye to Gravity au murit in urma incendiului din Club Colectiv. Mai multe detalii aici

21:45 Raed Arafat a anuntat sambata seara la un post TV ca la momentul actual, sunt 27 de persoane decedate, dar ca prognosticul unor cazuri arata ca numarul ar putea sa creasca. De asemenea, numarul persoanelor internate a crescut la 155 fata de 147, deoarece o parte dintre cei raniti au revenit la spital, pentru ca nu s-au simtit bine. In aceste cazuri este vorba insa de probleme mai putin grave.

"(Dintre cei internati, n.r.) sunt cel putin vreo 20-25 de cazuri care pot pune probleme serioase. Sunt cazuri intubate, ventilate, cu arsuri pe suprafata mare si cu leziuni de cai respiratorii", a spus Raed Arafat. El a mai atras atentia asupra faptului ca este vorba in general de persoane tinere, care nu aveau alte probleme de sanatate inaintea incendiului si care au sanse de supravietuire, in conditiile unei bune ingrijiri.

21:35 Printre victimele incendiului izbucnit vineri seara in clubul Colectiv se afla si o femeie vaduva, mama a cinci copii, angajata la negru la clubul Colectiv si platita cu 100 de lei pe zi pentru a face curatenie.

Ea a mers la serviciu in locul unei colege care o rugase sa ii faca aceasta favoare pentru ca se simtea rau, relateaza Adevarul.

"Erau mai multe fete pe care le trimitea cu randul. Si ea se numara printre ele. In acea zi, nu trebuia sa fie ea. Colega ei a sunat-o si i-a spus: "Te rog frumos, poti sa imi faci in loc, ca eu ma simt foarte rau?" Si atunci ea a mers. A preferat pentru un milion sa mearga acolo pentru ca este prea amarata. Va dati seama: sotul decedat, o mama decedata, un tata paralizat la pat si cinci copii. Avea 38 de ani. Si copiii minori toti. Cei mai mici sunt in varsta de 11 ani, gemeni", au spus membri ai familiei femeii.

21:00 Mai multe cluburi din Bucuresti vor fi inchise in aceasta seara, potrivit anunturilor facute pe paginile proprii de Facebook. Mai multe detalii aici

20:53 Trei persoane decedate in urma incendiului izbucnit vineri seara, la Clubul Colectiv, mai sunt de identificat la Institutul National de Medicina Legala (INML), a declarat, sambata seara, la Spitalul de Urgenta Floreasca, ministrul Sanatatii, Nicolae Bănicioiu.

"Trei persoane mai sunt de identificat la INML si patru in rest (n.r. la spitale). S-a redus numarul, speram ca, in curand, sa putem sti despre fiecare toate datele", a afirmat Banicioiu.

El a precizat ca le-a solicitat celor de la INML sa prelungeasca programul.

20:40 Unul dintre chitaristii trupei "Goodbye to Gravity", Vlad Ţelea, a murit in urma tragediei. Ceilalti patru colegi ai lui sunt toti la spital, cu arsuri grave. Mai multe detalii aici.

20:35 Primele detalii in cazul anchetei de la Colectiv. Ușa de iesire era lata de 80 de centimetri, iar clubul nu avea stropitori. Mai multe detalii aici

20:30 Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat sambata la Pro TV ca ceea ce s-a intamplat la Clubul Colectiv reprezinta o "un dezastru, o catastrofa". Vezi aici interviul

20:00 Oamenii au lasat flori si lumanari la locul in care 27 de oameni au murit. Sursa foto: Facebook /Metalhead Romania

19:30 81 dintre tinerii raniti in incendiu, identificati dupa ce familiile au apelat liniile speciale, a anuntat MAI intr-un comunicat

18:45 Unul dintre chitaristii formatiei "Goodbye to Gravity" a murit

17:50 Parchetul General a anuntat ca prima parte a cercetarii a fost facuta, la ea participand atat procurori si criminalisti, cat si specialisti de la INSEMESEX Petrosani. S-au ridicat probe si “au fost realizate activitati de examinare si identificare a persoanelor decedate la INML, pana in acest moment existand date cu privire la identitatea a 21 de persoane din cele 26 transportate la INML.”

De asemenea, „au fost verificate persoanele internate in unitatile spitalicesti, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate. Totodata, cu sprijinul ofiterilor de politie judiciara din cadrul DGPMB – Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economico - Financiare au fost verificate activitatile comerciale desfasurate in incinta clubului unde a avut loc evenimentul.”

Cercetarile la fata locului si idetificarea decedatilor vor continua duminica, si tot duminica vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror. De asemenea, vor avea loc audieri ale posibililor martori.

17:30 O adolescenta de 17 ani din Galati este una dintre cele 27 de persoane decedate in urma incendiului de la Clubul Colectiv din Capitala, a declarat sambata, pentru AGERPRES, purtatorul de cuvant al Primariei Galati, Emanuela Turcu.

Potrivit acesteia, parintii fetei si o sora se afla deja la Bucuresti la Institutul de Medicină Legala, unde se afla trupul neinsufletit al tinerei. ,,Primaria Galati sprijina familia care si-a pierdut copilul in tragedia de la Bucuresti. Se pune la dispozitie masina pentru aducerea trupului neinsufletit la Galati, loc de veci si tot ceea ce este necesar pentru funeralii. Primarul Marius Stan si Primaria Galati transmit condoleante familiei greu incercate', a spus Turcu.

Ea a precizat ca trupul neinsufletit al adolescentei Valentina Florea va fi adus luni la Galati si depus in capela Bisericii Vovidenia de langa primarie. Inmormantarea va avea loc la Cimitirul Sf. Lazar, unde primaria i-a asigurat locul de veci.

17:02 Seful echipei de la Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Petrosani, George Gaman, a facut mai multe declaratii, dupa prima cercetare la fata locului: „Munca noastra de acum incolo incepe. Am rugat colegii de la criminalistica sa ridice probele”, a spus specialistul, care a mai investigat si alte incidente de acest fel, precum cel de la clubul Beirut din Constanta. El a precizat ca “Era si pe tavan o parte din materialul de antifonare. Nu stim inca cat de inflamabil este.

Legat de mijloacele de stingere a incendiilor gasite la fata locului, specialistul a spus: “Sprinklere nu am gasit. Extinctoare, doar unul mic, folosit.” Echipa de experti din Petrosani ar fi identificat si locurile unde erau artificiile de la care ar fi pornit incendiul.

16:50 Primarul Capitalei da vina pe Primaria Sectorului 4

Primarul general al Capitalei, stefanel Dan Marin, a declarat sambata, in legatura cu incendiul de la Clubul Colectiv, soldat cu zeci de morti si raniti, ca nu este de competenta PMB sa autorizeze astfel de localuri, ci a primariior de sector.

"Nu autorizam astfel de localuri pentru ca nu este in competenta noastra. Tot ceea ce inseamna aviz de functionare a unor astfel de societati se emite de catre primariile de sector. PMB, prin Directia de Politie Locala si Control, are dreptul de a verifica modul de autorizatii de constructii. Desigur ca si aceste localuri", a sustinut stefanel.

Intrebat daca poate verifica ce controale s-au facut pana acum, in conditiile in care Politia locala a constatat ca acelui club ii lipsea numai un telefon fix, stefanel a raspuns ca poate verifica acest lucru, dar daca se constata contrariul, atunci Primaria Sectorului 4 trebuie sa dea raspunsuri in aceasta directie.

"Pot dispune efectuarea unui control, daca Directia mea de Politie locala a efectuat acel control. Altfel, comunicatul ar trebui sa fie dat de catre Primaria Sectorului 4, ce anume s-a constatat in urma controlului pe care l-au desfasurat si ce sanctiuni s-au aplicat, daca s-au aplicat", a sustinut edilul Capitalei.

Intrebat cum comenteaza faptul ca acest club a functionat fara autorizatie de la pompieri, stefanel Dan Marin a spus ca, daca este asa, "cei responsabili ar trebui sa raspunda foarte serios in fata legii".

In context, el a mentionat ca a luat legatura cu directorul Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) si a fost 'dislocata, urgent, toata partea de medicamente, de ustensile de care au avut nevoie ranitii, in urma solicitarilor venite de la spitalele aflate in subordinea Ministerului Sanatatii'.

16:05 Ministerul de Interne precizeaza ca numarul persoanelor ranite a ajuns la 155.

15:08 Dintre cele 27 de victime, doar 5 au mai ramas neidentificate.

14:55 Un numar de sapte persoane decedate in urma incendiului care a avut loc vineri seara in Clubul Colectiv din Bucuresti, care au fost aduse la Institutul National de Medicina Legala, au ramas neidentificate, a declarat sambata pentru Agerpres medicul legist Abdo Salem.

El a precizat ca printre cei adusi la INML nu se afla niciun copil. 

14:11 Premierul Victor Ponta a cerut, sambata, autoritatilor competente ca in perioada urmatoare sa demareze o verificare "la maximum prevazut de lege" in cazul cluburilor de pe intreg teritoriul tarii, dupa tragedia petrecuta vineri seara in Bucuresti.

"Sigur, intotdeauna este bine sa facem inainte lucrurile, dar cu atat mai mult in perioada imediat urmatoare, tot ceea ce tine de o verificare la maximum prevazut de lege a indeplinirii tuturor conditiilor a localurilor de acest gen. Trebuie sa o facem ca sa evitam pe viitor asemenea tragedii", a declarat prim-ministrul in cadrul sedintei extraordinare de Guvern in care s-a decretat doliu national pentru trei zile pe intreg teritoriul Romaniei.

Ponta a adaugat ca "este cumplit sa lasi copilul sa mearga seara intr-un club si dupa aceea te duci sa-l cauti la spital sau la morga".

"Vreau doar sa spun: Dumnezeu sa-i odihneasca! si sa facem tot ce tine de noi ca sa le aratam respect victimelor si familiilor acestora", a adaugat premierul.

13:40 Primaria Municipiului Bucuresti va asigura locurile de veci si va suporta cheltuielile de inmormantare pentru victimele incendiului de la Clubul "Colectiv", se arata intr-un comunicat remis, sambata, AGERPRES, de catre institutia amintita. "Prin dispozitia Primarului General se asigura, la solicitarea familiilor victimelor accidentului, locuri de veci gratuite si se suporta cheltuielile de inmormantare. Solicitarile se primesc la nr. tel. 0800.800.868.", precizeaza sursa citata.

13:27 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu: "Am avut tot ce ne trebuie - sange, plasma - am avut la dispozitie chiar si rezerva strategica, pe care am folosit-o si pe care am completat-o. Transmit celor care vor sa doneze sange sa amane pana saptamana viitoare, cand vor fi operatii".

13:15 Gabriel Oprea: "Primele echipaje au ajuns la fata locului in 11 minute de la primirea apelului de la 112, fiind activat planul rosu de interventie.

In jurul orei 22:26, la clubul Colectiv s-a produs un incendiu in timpul unui concert la care participau 300-500 de oameni. In jurul orei 00:15, s-a finalizat evacuarea, incendiul a fost lichidat la 00:43.

27 de persoane si-au pierdut viata in urma incendiului. Pe masura ce vor fi identificate, vor fi anuntate familiile".

13:10 Premierul Victor Ponta, la sedinta de Guvern: "Vreau sa transmit toata solidaritatea, tot sprijinul moral pe care putem sa-l acordam familiilor, victimelor. Vreau sa va rog cateva secunde sa tinem un moment de reculegere pentru cei care si-au pierdut.

In ceea ce tine de institutiile Guvernului, inteleg si vom verifica, interventia a avut loc in 11 minute de la primul apel catre 112. Din punct de vedere medical, a fost o mobilizare extraordinara. As vrea sa multumesc tuturor celor care s-au mobilizat. Avem foarte multi vecini, prieteni, care s-au oferit sa ne ajute daca ne va lipsi ceva.

Prezint acelasi mesaj de solidaritate si fata de cetatenii straini raniti sau care si-au pierdut viata. Putem sa asiguram, daca se solicita, transportul catre tara respectiva.

In perioada urmatoare, va trebui facuta o verificare la maximum a localurilor de acest gen pentru a evita si alte tragedii".

13:00 Guvernul a decretat, sambata, trei zile de doliu national, in cadrul unei sedinte extraordinare convocata de premierul Victor Ponta in urma tragediei petrecute vineri seara in Capitala, cand 27 de persoane au decedat dupa un incendiu izbucnit in clubul Colectiv.

Astfel, Guvernul a decis printr-o Hotarare ca zilele de 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie 2015 sa fie declarate zile de doliu national pe teritoriul Romaniei, cu aplicarea dispozitiilor legale in materie.

"In zilele de doliu national, toate institutiile si autoritatile publice centrale si locale vor arbora drapelul Romaniei in berna. De asemenea, drapelul Romaniei in berna va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant si de cultura, misiunilor diplomatice ale Romaniei, la punctele pentru trecerea frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si ca pavilion pe navele de orice fel si pe ambarcatiunile ce navigheaza sub pavilion romanesc. Aceeasi obligatie revine, potrivit legii, si persoanelor fizice daca arboreaza drapelul Romaniei la domiciliu sau la resedinta.

Totodata, posturile de radio si televiziune, institutiile de cultura isi vor adapta programul in mod corespunzator.",  a precizat Guvernul intr-un comunicat.

11:46 Presedintele Klaus Iohannis a mers la locul tragediei: "Am tinut sa vad locul in care s-a petrecut tragedia de aseara si sa las un buchet de flori si o lumanare. Dumnezeu sa-i ierte pe cei decedati. Pentru cei care au scapat din tragedie si au ajuns la spital, vreau sa spun ca le doresc sanatate, sa aiba noroc si sa scape repede si bine. Familiilor indurerate le spun sincere condoleante, sunt in gand si in suflet alaturi de ei, iar familiilor celor care sunt raniti in spitalele Bucurestiului le doresc sa aiba speranta, credinta si le doresc ca cei care sunt internati sa scape cu bine".

"Am vrut sa vad locul in care s-a petrecut tragedia. Este incredibil, un spatiu total impropriu. Am discutat cu cei de fata si este posibil chiar sa avem imagini pentru public. Este de neimaginat ca in acel spatiu au putut sa fie atatia oameni la un concert si sa se intample intr-un timp atat de scurt o tragedie datorita, in esenta, faptului ca au fost ignorate norme simple", a afirmat Iohannis.

Iohannis i-a vizitat sambata pe ranitii in incendiul de la Clubul "Colectiv" din Capitala, internati la Spitalul Floreasca, el precizand, la iesirea din spital, ca majoritatea sunt inconstienti si ca a reusit sa vorbeasca cu o singura persoana si cu mama unui pacient.

"Am vizitat toti pacientii de aici din spital care au fost internati cu arsuri de la tragedia de aseara. Majoritatea sunt inconstienti, sunt grav raniti dupa spusele medicilor. O singura persoana a fost constienta si am putut sa vorbesc un pic cu ea. Am vorbit cu mama unui pacient care este inconstient. Toata lumea este profund indurerata. Lumea este revoltata ca s-a putut intampla asa ceva", a spus Iohannis, la Spitatul Floreasca.

El si-a exprimat speranta ca anchetele vor fi finalizate foarte repede.

"Sper sa reusim sa avem rezultatele anchetelor foarte repede si, daca se impune, sa schimbam anumite norme, sa o putem facem repede sa nu se mai intample niciodata o astfel de tragedie", a spus seful statului.

CITESTE SI: Detaliile socante dezvaluite de firma care a facut antifonarea in Colectiv. Cum functiona de fapt clubul

11:40 Mesajul Regelui Mihai, dupa tragedia din clubul Colectiv:  "Sunt cu tot sufletul alaturi de familiile indurerate de pierderea celor dragi, in recentul incendiu tragic din Capitala. Familia mea si cu mine ne rugam pentru ei toti, ca si pentru cei indoliati, care astazi au ochii in lacrimi. Intreaga societate, tineri si varstnici, avem nevoie sa invatam din nou respectul pentru viata si pentru cel de alaturi. Fiecare viata este fara pret, iar compasiunea este puntea dintre sufletele noastre".

11:00 Declaratii Klaus Iohannis la Spitalul Floreasca

Sunt indurerat, sunt cutremurat, dar in acelasi timp sunt si revoltat. Sunt revoltat ca o astfel de tragedie de proportii s-a putut intampla chiar in mijlocul Bucurestiului. Atatia oameni tineri, nevinovati, care s-au dus sa se distreze, au murit. Foarte multi sunt raniti. Voi merge acum sa ii vizitez, sa incerc sa vorbesc cu ei. Este o mare-mare tragedie.

Cred ca e foarte important sa tragem primele invataminte. S-a abordat principiul "lasa ca merge si asa". Am indicii ca nu au fost respectate reglementarile legale. Ignorarea legilor a dus la aceasta tragedie. Sper ca autoritatile sa termine repede anchetele si sa avem concluzii prin care sa putem explica parintilor, fratilor si copiilor victimelor de ce s-a intamplat aceasta tragedie.

I-am rugat pe toti sa vina cat mai repede cu concluzii care ne ajuta sa stim ce sa facem ca astfel de tragedii sa nu se mai intample niciodata.

Vom avea o hotarire de Guvern pentru doliu national. Echipajele si medicii si-au facut datoria. Cred ca autoritatile isi fac toate datoria. Pentru unii este prea tarziu. E bine ca am avut o reactie rapida, ce s-a putut salva s-a salvat.

10:30 Guvernul se reuneste in sedinta de guvern, la 31 octombrie 2015, la ora 12.30, pentru declararea doliului national timp de 3 zile, potrivit Biroului de presa al executivului. Doliul national va fi declarat ca urmare a incendiului din seara zilei de 30 octombrie, de la Clubul Colectiv din Capitala, care s-a soldat cu 27 de morti si peste 150 de raniti.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, la 31 octombrie 2015, ca in cadrul sedintei de guvern, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta va propune declararea a trei zile de doliu national.

Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, zilele de doliu national sunt stabilite prin hotarare de guvern. Aceeasi lege prevede ca, in zilele de doliu national, asa cum au fost stabilite de guvern, institutiile si autoritatile publice centrale si locale sunt obligate sa arboreze in berna Drapelul Romaniei.

Ultima data cand in Romania a fost decretat doliul national a fost ziua de 26 iunie 2013, in semn de respect fata de cei 18 romani care si-au pierdut viata in accidentul de autocar din Muntenegru. Potrivit Hotararii de Guvern nr. 410 din 25 iunie 2013, prin care ziua de 26 iunie 2013 a fost declarata zi de doliu national, drapelul trebuie arborat in berna si la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. In baza aceleiasi hotarari, posturile nationale de radio si televiziune, dar si institutiile de cultura trebuiau sa isi adapteze programul, iar toate manifestarile culturale, artistice si sportive programate pentru zilele de doliu urmau sa fie amanate.

09:10 Presedintele Klaus Iohannis va merge astazi, la ora 11:00, la Spitalul Floreasca. Seful statului se va intalni cu Raed Arafat si cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

08:30 Hotnews: Vineri noaptea, dupa incendiul care a izbucnit la clubul Colectiv, au avut loc scene cutremuratoare, unul din momentele care i-au marcat pana si pe salvatorii de urgenta aflati la locul tragediei fiind sunetul a zeci de telefoane care sunau din buzunarele victimelor.

08:17 Prim-ministrul Victor Ponta a convocat sedinta de guvern, sambata, pentru declararea doliului national timp de 3 zile, informeaza Biroul de presa al Executivului. Sedinta va incepe la ora 12,30.

07:45 Sinteza declaratiilor lui Raed Arafat:

- Apelul a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forte si au inceput deplasarea catre locul incendiului, ajungand la 22:43 de minute. In 11 minute.

- A fost solicitata declansarea planului rosu, prevazut pentru un numar mare de victime.

- Echipajele care au fost deplasate: 3 autospeciale de transport victime multiple, 2 unitati de primiri urgente; 29 de ambulante de prim ajutor; 3 unitati mobile de Terapie Intensiva; 1 autospecial de medic de urgenta; 11 masini de pompieri, peste 150 de persoane.

- 88 de persoane transportate, din care multi in stare grava. Pana la 184, s-au prezentat la spital persoane transferate prin mijloace private.

- In toate spitalele, au mai ramas 146 de pacienti internati si 1 deces care a survenit dupa ajungerea la UPU la Spitalul Universitar.

- Din cei 26 de decedati, 17 cel putin nu sunt inca identificati. Din cei 146 de pacienti internati, 5 inca neidentificati.

- La nivelul ISU, nu exista nicio document, nicio solicitare pentru autorizarea activitatii din locatia respectiva. Nu era emisa o autorizatie din partea ISU

07:00: Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru MEDIAFAX, ca sambata, la ora 07.00, se intruneste la Guvern Comitetul pentru Situatii de Urgenta, in cazul incendiului de la Clubul Colectiv din Capitala, in urma caruia au murit 27 de persoane si alte aproximativ 200 au fost ranite.

Raed Arafat, seful Departamentului pentru situatii de urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, coordoneaza interventiile in urma incendiului izbucnit, vineri seara, din Clubul Colectiv din Capitala, unde sute de persoane asistau la un concert.

Rezumatul evenimentelor de vineri noaptea.

O tragedie de proportii ingenunchiaza zeci de familii: 27 de tineri au murit vineri noapte si 162 au ajuns la spital, dupa ce s-a dezlantuit infernul, intr-un club din Capitala. Localul a luat foc in timp ce cateva sute de persoane petreceau acolo, la concertul trupei rock "Goodbye to Gravity". Un spectacol pirotehnic, ce trebuia sa faca showul de neuitat, a declansat insa iadul. Totul s-a aprins in jur si pentru multi spectatori a fost sfarsitul!

O coincidenta teribila este ca prima piesa de pe albumul "Mantre de Razboi", lansat aseara, se numeste "The day we die" - "Ziua in care murim".

Spectacolul pirotehnic a dezlantuit haosul in clubul in care sute de oameni venisera la concertul trupei Goodbye to Gravity. Cateva scantei, care au sarit de la artificii, au aprins mai intai un stalp, apoi totul a devenit o mare de flacari, povestesc martorii.

"Un material inflamabil, care izola un stalp, a luat foc de la niste artificii. Totul s-a desfasurat in decursul a cateva secunde" - spune un martor.

"Au facut pirotehnice la concert si a luat foc o schela. S-au extins flacarile pana la tavan si a cazut totul peste noi. Noroc ca ai scapat" - povesteste ingrozit un tanar.

Au urmat scene greu de imaginat.

"Erau usile inchise. S-au deschis usile, a aparaut din nou valvataia, nu aveam aer ne-am lasat in jos, pentru ca flacarile veneau de undeva de sus, vedeti ca sunt parlit si pe par", relateaza altcineva.

"Nu stiu cum am iesit, ce am facut. Ideea e ca am iesit si am vazut un foc extraordinar de mare si o gramada de oameni care se imbulzeau sa iasa... A fost nenorocire", spune alt tanar.

Intre timp, au ajuns si echipajele de prim ajutor. A urmat o actiune de salvare impresionanta.

Dupa ce pompierii au stins incendiul, in lupta pentru viata au intrat si oamenii care au scapat teferi din aceasta cumpana cumplita. S-au intors in club, sa ii ajute pe salvatori.

SUMARUL EVENIMENTELOR VINERI NOAPTEA :
►Un incendiu puternic a avut loc, vineri seara, la clubul Colectiv din zona Piata Unirii din Capitala.
►Ultimul bilant anuntat oficial: 27 de morti si peste 162 de raniti.

►Procurorul de caz: A fost deschis dosar penal. Principala ipoteza de lucru este incendiul, nu explozia.
►Martor: Incendiul, provocat de artificiile din timpul spectacolului.
►Mesajul lui Klaus Iohannis: Sunt cutremurat.
►Gabriel Oprea: Este o mare tragedie. Este alarma generala la MAI.

►MAI a activat codul rosu pentru situatii de urgenta.
►Ministerul Sanatatii a facut apel la donare de sange.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE ORA 5:20 Ministrul Apararii a anuntat ca "sunt pregatite doua avioane, doua elicoptere" pentru cazul in care este nevoie ca ranitii sa fie transportati in alte spitale din tara.

UPDATE ORA 5:00 Raed Arafat a anuntat ca la interventia de la Clubul Colectiv au participat 150 de persoane, numai de la SMURD si pompieri, 29 de masini SMURD, 29 de masini de descarcerare si trei masini pentru tratarea unor victime multiple. De asemenea, Arafat a precizat ca Armata are pregatite doua elicoptere si avioane de transport pentru victime, daca va fi nevoie.

UPDATE: Un martor a surprins momentul in care a izbucnit incendiul din club. Sursa foto: Facebook / Alex Sanda

UPDATE: In aceste momente este audiat la Politia Capitalei patronul clubului Colectiv, relateaza digi24.

UPDATE: Centrul de Transfuzie Sanguina de pe strada Caracas a fost deschis in jurul orei 2.30. Cei care vor sa ajute pot dona chiar si in aceasta noapte, relateaza Adevarul.

UPDATE:

"A fost deschis dosar penal. Principala ipoteza de lucru este incendiul, nu explozia" a declarat procurorul de caz, Rares Stan.

UPDATE

: Conform MAI, la acest moment, s-a finalizat interventia pentru salvarea persoanelor surprinse de incendiu, iar zona este securizata de fortele MAI pentru a putea permite procurorilor si echipelor de criminalisti sa efectueze cercetarea la fata locului.

UPDATE: "Toate persoanele care necesitau ingrijiri medicale au fost deja transportate cu ambulante si echipaje SMURD la mai multe spitale din Bucuresti. Precizam ca primul apel la 112 a fost inregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de interventie au ajuns la fata locului la 22.43. La interventie au fost mobilizate toate fortele MAI, iar la Guvern este monitorizata intreaga situatie de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta care functioneaza 24 de ore din 24", anunta MAI.

 

UPDATE: "Exista o singura cale de acces in acest club. Au vrut sa faca spectacol, dar cred ca artificiile au fost cumparate la negru, pe sub mana. Peretii clublui sunt tapetati cu burete antifonic care arde ca torta", a relatat un martor.

UPDATE: "Ultima informare pe care o avem de la toate spitalele arata ca numarul care a fost acum o ora, in spitale, este de 155 de persoane. Bineinteles, unele dintre ele s-ar putea sa plece acasa. Au fost initial 180. A scazut numarul, dar raman pacientii care necesita internare, cu arsuri mari si care sunt intr-o stare grava", a spus Raed Arafat, la Romania TV.El a mai precizat ca 27 de persoane au decedat, ultima victima fiind inregistrata la Spitalul Universitar.

A mentionat ca, in plus fata de spitalele ocupate deja, s-au oferit locuri suplimentare la Spitalul SRI, la Spitalul Militar, la Institutul de Boli Cardiovasculare, dar si ca s-a mobilizat aparatura de la Spitalul Fundeni catre Spitalul Universitar si Spitalul de arsi.

De asemenea, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat, la Digi24, ca este posibil ca o parte dintre raniti sa fie redirectionati catre alte spitale."Spitalele din Bucuresti aveau numarul de pacienti pe care il au in mod obisnuit. Evident ca s-au luat toate masurile pentru a putea face fata acestei situatii exceptionale. Este posibil sa redirectionam pacienti catre alte spitale. (...) in momentul de fata se incearca stabilizarea situatiei pe spitalele de urgenta, unde au fost aduse victime", a spus Banicioiu.

UPDATE: Potrivit unui comunicat MAI, citat de digi24, numarul ranitilor se ridica la 162.

UPDATE: Numarul persoanelor decedate a ajuns la 27, dupa ce un alt ranit a murit la Spitalul Universitar, a declarat Raed Arafat, precizand ca "Este o tragedie fara precedent".

UPDATE: Se ia in calcul eliberarea unui sediu de banca din apropierea Spitalului Floreasca pentru cazarea ranitilor, relateaza digi24.

UPDATE: "La noi au ajuns 56 de victime care au necesitat stabilizare. A fost declansat la nivelul spitalului planul alb de interventie, personalul a venit de-acasa. 16 pacienti au ajuns in salile de operatie. 40 de pacienti au fost trimisi la alte spitale", a explicat dr. Bogdan Oprita, Spitalul Floreasca.

UPDATE: Din relatarile martorilor, un pilon si tavanul clubului au luat foc de la artificii. Totul a fost urmat de o busculada de oameni care incercau sa fuga afara pe intrarea principala. Martori oculari declara ca primele salvari au ajuns dupa 10-15 minute.

UPDATE: Una dintre persoanele internate la Spitalul Universitar, care nu a fost inca identificata, a murit in urma cu scurt timp, relateaza digi24. Un bilant actualizat, neconfirmat oficial, duce numarul mortilor la 27.

UPDATE: La Spitalul de Arsi au fost aduse de urgenta echipamente medicale de la Spitalul Fundeni.

UPDATE: La Spitalul de Oftalmologie au ajuns numai tineri intre 14 si 16 ani.

UPDATE: Gabriel Oprea a convocat pentru sambata dimineata, la ora 7,00, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.

UPDATE: Ministrul Sanatatii: "In noaptea aceasta avem singe pentru raniti". Nicolae Banicioiu a chemat oamenii sa doneze sambata dimineata, incepand cu ora 8, la centrul de la Spitalul Municipal si cel din Piata Victoriei

UPDATE: Potrivit Antena 3 clubul nu avea autorizatie pentru folosirea efectelor pirotehnice.

UPDATE: Raed Arafat a anuntat ca in momentul de fata 145 de persoane sunt internate in urma incendiului puternic care a avut loc vineri seara in clubul Colectiv din Capitala. Astfel, el a spus ca la Spitalul Floreasca se afla 50 de persoane, in Spitalul de Arsi - 27 de persoane, in Spitalul Elias - patru persoane, in Spitalul Militar - patru persoane, in Spitalul Sf. Pantelimom - trei persoane, in Spitalul Judetean Ilfov - o persoana, Spitalul Sf. Ioan - noua persoane, in Spitalul Bagdasar - 24 de persoane, in Spitalul Municipal - 16 persoane, in Spitalul Coltea - sapte persoane.

El a mentionat ca o parte dintre raniti au ajuns la spitale cu masini particulare sau cu taxiuri. "In momentul acesta, o parte dintre aceste persoane, cele care au fost duse cu ambulantele mai ales, sunt in stare grava si au necesitat intubatia, motiv pentru care a trebuit sa relocam aparate de ventilat pentru spitalele respective", a completat Raed Arafat.

El a explicat ca in acest moment este instituit planul rosu, o conditie pe care o declara automat ISU si Ministerul de Interne atunci când au loc accidente cu multiple victime, mai ales daca accidentul are mai multe victime decât capacitatea de prima interventie. in astfel de situatii sunt mobilizate mai multe forte. "Sunt foarte multe victime care au ajuns la spital, sunt multi care au ajuns pe picioare. Este o chestie normala intr-o situatie de acest gen. Acum am terminat la fata locului, urmeaza sa aranjam lucrurile la spital, sa sprijinim spitalele acolo unde sunt suprasolicitate, sa mutam bolnavi de la spitalele respective la altele", a mai spus el.

UPDATE: Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat vineri noaptea ca numarul victimelor incendiului din clubul bucurestean Colectiv este foarte mare si gravitatea arsurilor de care sufera "este pe masura". "Sunt din ce în ce mai multe victime, din pacate, sunt redistribuite catre spitalele de urgenta care au si posibilitatea de a trata pacientii cu arsuri grave - Universitar, Floreasca, Bagdasar, care sunt în prima linie. Evident ca vor fi redistribuiti si catre alte spitale. Din pacate, numarul victimelor este foarte mare si gravitatea arsurilor este pe masura. Acum redistribuim ventilatoarele si o sa asiguram ventilatoare pentru toti pacientii. Este un numar foarte mare de victime. Sunt eforturi si se mobilizeaza toata lumea. Sunt adusi medicii de acasa. Au si venit. În momentul de fata, toate dispozitivele sunt în functiune", a spus Banicioiu la Realitatea TV.

UPDATE: Situatia ranitilor, explicata de Raed Arafat: Floreasca - 50 de persoane, Spitalul de Arsi - 27, Elias - 4, Militar - 4, Sf Ioan - 9, Bagdasar-Arzseni - 24, Coltea - 7

UPDATE: "Au intervenit 11 masini de pompieri, 28 de masini de prim ajutor de la SMURD, 29 de masini de la serviciul de ambulanta, 2 masini de terapie intensiva de la SMURD, au fost mobilizati medici si asistenti suplimentar de la Spitalul Floreasca, care au fost adusi aici, 3 masini de transport multiple victime si doua unitati mobile de primiri urgente pentru materiale", a spus Arafat. Acesta a adaugat ca "s-a incercat resuscitarea mai multor victime, din pacate fara succes", din cauza intoxicatiei cu fum. "S-au transportat la spitale 88 de persoane cu masinile SMURD-ului si Serviciului de Ambulanta. Având in vedere numarul mare, chiar daca sunt arsi, impreuna cu dl ministru Banicioiu ne-am consultat si au fost transportati la toate spitalele de urgenta: la Floreasca, la Spitalul de Arsi, la Spitalul Universitar, la Elias, la Bagdasar, urmând ulterior sa fie rearanjati dupa gravitatea cazurilor. O parte din echipamentele necesare pentru Spitalul de Arsi, fiind numarul victimelor mare, a fost relocat de la Spitalul Fundeni la dispozitia domnului ministru al Sanatatii", a adaugat secretarul de stat in MAI.

UPDATE: Din pacate majoritate celor decedati nu aveau acte de identitate, a precizat Raed Arafat.

UPDATE: Banicioiu, ministrul Sanatatii: "Nu mai sunt ventilatoare si paturi in spitale. Se cauta ventilatoare in Bucuresti si spitalele din imprejurimi"

UPDATE: MAI a activat codul rosu pentru situatii de urgenta

UPDATE: Presedintele Klaus Iohannis a publicat pe Facebook un mesaj in urma tragediei: "Sunt cutremurat si profund indurerat de tragicul eveniment care s-a produs in această seară in centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toti, pentru natiunea noastră si pentru mine personal. in aceste momente dureroase, imi exprim intreaga compasiune si solidaritate fată de familiile celor afectati de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de intregul sprijin al celor implicati in operatiunile de salvare si ii rog să aibă incredere că institutiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toti să fim alături de familiile indurerate si să dăm dovadă de solidaritate si de compasiune."

UPDATE: Surse medicale anunta pentru digi24 ca bilantul a crescut la 40 de morti.

UPDATE: "E alarma generala in MAI. (...) Sunt 25 de morti. L-am informat si pe presedintele Iohannis", a spus Oprea, care se afla la locul tragediei.

UPDATE: "S-au transportat la spital 88 de raniti. Avand in vedere numarul mare de victime au fost transportate la toate spitalele de urgenta din Bucuresti. Toate victimele au fost evacuate. Au fost duse echipamente medicale de la Spitalul Fundeni la Spitalul de Arsi pentru a le acorda victimelor ingrijiri medicale“, a declarat Arafat.

UPDATE: "25 de morti, 88 de raniti. Au fost dusi la toate spitatele de urgenta din Capitala. Celula de criza la Guvern, a fost informat si Iohannis. Evacuarea clubului a fost incheiata",  a relatat Gabriel Oprea.

UPDATE: 

In timpul unei piese, s-au dat de pe marginea scenei artifici, efecte pirotehnice ca la concerte. O scanteie a ajuns pe stalp care a aprins buretii.

UPDATE: Un martor ocular a relatat pentru digi24 ca niste artificii ar fi la cauza tragediei, ele ar fi dus la incendierea unui stalp din club

UPDATE: Toate salile din camera de garda sunt pline cu arsi. In cateva minute au venit 20 de persoane, acum sunt 50. Tot personalul SMURD este aici, au fost convocati toti medicii de la spitale de Urgenta, spun cei de la Spitalul Floreasca.

UPDATE: 12 echipaje de politie sunt la fata locului. Artificiile din club ar fi provocat incendiul.

UPDATE: Potrivit Digi24, explozia ar fi fost provocata de un stalp care s-a prabusit.

UPDATE: Raed Arafat spune ca sunt 18 morti. Mai multe persoane sunt resuscitate in continuare.

UPDATE: Surse citate de Digi24 spun ca pe statiile ambulantelor se vorbeste de peste 300 de victime, scrie Hotnews.

"Mai multe persoane intoxicate, in stop cardio respirator sunt resuscitate. Incendiul s-a petrecut pe strada Tabacarilor", spune Adrian Marin, ISU Bucuresti la Digi24.

Peste 200 de persoane erau in clubul, care potrivit Digi24 este clubul Colectiv din sectorul 4, unde avea loc lansarea Goodbye to Gravity.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Teodora Maftei, fotograf PRO TV, intre ranitii de la Colectiv. Mesajul salvatorului ei:
Teodora Maftei, fotograf PRO TV, intre ranitii de la Colectiv. Mesajul salvatorului ei: "Am auzit la televizor numele tau"

Zeci de tineri frumosi, cu cariere stralucite, pasiuni si visuri inca neimplinite, se zbat intre viata si moarte pe paturile de spital.

Campania
Campania "Noua ne pasa", lansata de Pro TV si Crucea Rosie Romana pentru a ajuta victimele din Colectiv. Cum poti dona

Din spirit de solidaritate cu supravietuitorii, dar si cu medicii, care se lupta sa-i tina in viata, Pro Tv si Crucea Rosie Romana, au declansat campania de strangere de fonduri: ''Noua ne pasa, impreuna daruim speranta''.

STAREA RANITILOR. 90 de persoane sunt inca in stare grava. Vesti proaste si despre minorii ce au fost prinsi in incendiu
STAREA RANITILOR. 90 de persoane sunt inca in stare grava. Vesti proaste si despre minorii ce au fost prinsi in incendiu

Fiecare ora care trece poate sa reprezinte un pas crucial pentru fiecare dintre cei 145 de raniti, internati in 11 spitale din Bucuresti. Situatia ramane in continuare critica pentru alte 90 de persoane. Au arsuri severe si sunt la terapie intensiva

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.