Ciolos l-a demis pe presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal. Daniel Diaconescu a fost numit director-interimar

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Dacian Ciolos a semnat, joi, decizia de eliberare din functie a sefului ANAF, Gelu Diaconu, au confirmat pentru Agerpres surse oficiale.

Surse: Daniel Diaconescu numit presedinte-interimar

Daniel Diaconescu va prelua atributiile de presedinte interimar al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in urma demiterii lui Gelu Diaconu de catre primul ministru, au declarat, joi, pentru AGERPRES surse guvernamentale. Diaconescu a ocupat pana in acest moment functia de director general al Directiei Generale de Informatii Fiscale in cadrul ANAF. Acesta are in spate o experienta de 10 ani in domeniul administrarii fiscale si a protectiei intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus, miercuri, efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de mai multi suspecti, printre care presedintele si vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Gelu Stefan Diaconu si Mihai Gogancea-Vatasoiu, in dosarul in care sunt anchetati deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Presedintele ANAF, Gelu Diaconu, urmarit penal intr-un dosar de coruptie, a fost demis

Citește și
pisica magazin
Mobilizare de forte, pentru a salva pisica blocata intr-un magazin inchis de ANAF. Cum s-a terminat operatiunea
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Premierul Dacian Ciolos l-a demis joi dupa-amiaza pe seful Fiscului. Gelu Diaconu este urmarit penal in dosarul deputatilor Nicolae Paun si Madalin Voicu.

Decizia urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial. Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, anuntase joi dimineata ca nu isi va da demisia, dupa ce DNA l-a pus sub urmarire penala, alaturi de vicepresedintele ANAF.

"Doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri", sustine Gelu Diaconu, intr-un comunicat de presa, dupa ce ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, i-a cerut acest lucru.

"Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzatie care mi se aduce atat mie cat si vicepresedintelui ANAF este aceea ca am emis doua circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice", continua presedintele ANAF.

Ciolos, despre revocarea lui Gelu Diaconu: O sa se clarifice astazi
Premierul Dacian Ciolos a afirmat ca problema revocarii sefului ANAF, Gelu Diaconu, va fi clarificata in cursul zilei de joi.
"O sa se clarifice astazi. Am avut o discutie cu dansul si o sa se rezolve astazi", a spus, joi, Ciolos, la sediul Ministerului Economiei, intrebat daca l-a revocat pe seful ANAF.

Ciolos a adaugat ca Diaconu i-a explicat motivele pentru care considera ca nu este vinovat.
"Mi-a explicat motivele pentru care dansul considera ca nu este vinovat, dar, date fiind acuzele, a inteles si dansul ca pentru ANAF e mai bine", a aratat Ciolos.

Intrebat daca acesta isi va da demisia, Ciolos a replicat: "O sa rezolvam astazi".

Comunicatul integral transmis de Gelu Diaconu

"Dupa cum cunoasteti, ieri, mi s-au adus la cunostinta invinuirile in dosarul instrumentat de domnul procuror Doru Florin Tulus, constand intr-un pretins abuz in functie si favorizarea faptuitorului.

Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian.
Singura acuzatie care mi se aduce atat mie cat si vicepresedintelui ANAF este aceea ca am emis doua circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice.

Reamintesc opiniei publice ca anomalia prevazuta in Codul Fiscal a facut ca aplicatia informatica sa trimita decizii de impunere de sute de lei pentru venituri de 2-3 lei, intrucat CASS-ul se calcula la venitul minim si nu la venitul efectiv, potrivit legii.

Am aflat cu stupoare ca domnul procuror Tulus apreciaza ca am suspendat emiterea acestor decizii care vizau sute de mii de copii si persoane cu venituri modice, pentru a ajuta de fapt un grup restrans de cateva sute de persoane pentru niste sume de sute de mii de ori mai mici decat cele pe care le-ar fi platit parintii copiilor si batranii cu dividende de 2-3 lei rezultate din actiunile detinute in urma vestitei cuponiade.

In plus, reamintesc faptul ca solicitarea de remediere a acestei aberatii fiscale a venit chiar din partea prim-ministrului si a ministrului de Finante de la acea vreme.

De asemenea, reprezentati ai institutiilor care au propria Casa de Sanatate pentru Ordine Publica, Siguranta Nationala si Autoritati Judecatoresti mi-au atras atentia in mod imperativ ca, in urma emiterii acestor decizii, identitatea unora dintre angajatii acestora sa fie desconspirata, in relatia cu Fiscul.

Revenind la logica kafkiana a organului de cercetare penala, opinia publica trebuie sa stie ca acesta considera ca nu trebuia sa suspendam prin circulare emiterea deciziilor de impunere pentru sute de mii de copii si persoane cu venituri modice intrucat nu exista un temei legal, facand totodata o banala confuzie in ce priveste diferenta dintre suspendare emiterii unui titlu de creanta si anularea unei creante bugetare, apanaj al initiativelor legislative ale MFP si ale Guvernului.

Si, pentru ca absurdul nu se opreste aici, informez pe aceasta cale opinia publica ca Directia Antifrauda a sprijinit in mod activ DNA exact in instrumentarea dosarului privind fraudarea fondurile europene, de catre aceasta grupare.

Totodata, trebuie stiut si faptul ca in aceeasi perioada exista pe procedura de avizare in MFP, care are drept de initiativa legislativa si nu ANAF, asa cum eronat apare in comunicatul DNA, trei proiecte de acte normative care aveau sa rezolve aceasta anomalie fiscala.

Subliniez faptul ca in tot acest timp nu am avut niciun fel contact cu persoanele din grupul infractional vizat de procurori.
Astazi, si in zilele urmatoare, lucrez impreuna cu echipa ANAF la intocmirea unui memoriu cu toate documentele anexate pe care-l vom depune parchetului si pe care il vom face public.
In ce priveste solicitarea doamnei ministru Dragu de a imi prezenta demisia, precizez ca nu ii voi da curs intrucat doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri.

Atrag atentia tuturor factorilor de decizie, informand totodata cetatenii, ca ANAF se afla in mijlocul unei perioade critice a existentei sale, fiind institutia careia i se datoreaza in proportie de peste 70% relaxarea fiscala si stabilitatea macrobugetara a statului roman.

Actiunile unui procuror conduc la destabilizarea unei institutii vitale pentru statul roman care trebuie sa finalizeze urmatoarele actiuni, in aceasta perioada:
- reasezarea portofoliului de administrare in zona contribuabililor mari si mijlocii care aduc peste 72% din colectarea veniturilor;
- reasezarea personalului pe functii de conducere si executie;
- stabilizarea infrastructurii IT din domeniul fiscal si vamal, aflata la limita colapsului, pana la finalizarea proiectului de modernizare desfasurat cu Banca Mondiala, urmand sa fie luate decizii majore referitoare la rezolvarea acestei situatii;
- operationalizarea la capacitate maxima, dupa inventarierea celor 18.000 de hotarari judecatoresti penale de pus in aplicare, a noii structuri de executari silite cazuri speciale, pentru a rezolva o problema intens dezbatuta;
- mentinerea presiunii pe cresterea conformarii fiscale, prin derularea si programarea actiunilor Directiei Antifrauda, in domeniile stabilite in strategia asumata de mine si echipa de conducere;

Consider ca este inacceptabil ca, fie din rea credinta, nestiinta sau exces de zel, ale uneia sau mai multor persoane, o institutie de importanta ANAF sa poata fi destabilizata, punand in pericol tinta de deficit structural si intreaga securitate economica a Romaniei.

Cu toate acestea, tocmai pentru ca nu confund institutiile cu oamenii, si nici pe mine cu ANAF, am incredere ca CSM si DNA vor urmari cu atentie deosebita rezolvarea cu celeritate si in deplina legalitate a dosarului in care am fost implicat intr-o maniera ce poate fi asimilata unui adevarat abuz." - Gelu Stefan Diaconu, presedinte ANAF

Deputatul Nicolae Paun, salvatorul a mii de romi saraci

Asta ar fi trebuit sa fie, insa a fost doar pe hartie, sustine DNA. Uniunea Europeana si statul roman i-au finantat acum cativa ani doua proiecte prin care se angaja sa ajute nevoiasii din comunitate sa invete meserii si sa se angajeze sau chiar sa isi deschida propriile afaceri.

Multi dintre ei nici macar nu stiau ca primesc un astfel de ajutor, iar altii nu au inteles nimic din cursuri si s-au multumit cu cele cateva sute de lei primite drept bonus. Asta chiar daca, tot Paun - spun procurorii DNA - le-ar fi cerut donatii pentru partid. Pentru asta, si el si prietenul sau Madalin Voicu care l-ar fi ajutat ar putea ajunge dupa gratii.

Reporter: Regretati prietenia cu Nicu Paun?
Madalin Voicu, suspect: Eu nu am o suparare pe Nicu Paun. Singurul lucru pe care pot sa i-l reprosez e ca nu m-a anuntat care sunt conditiile acestui proiect. Sigur ca ei ma scot in fata ca pe urs. Eu, din cauza unor lucruri pe care le-am gandit, le-am facut tre' platesc oalele sparte ale altora.”

Pentru cele doua proiecte, Partida Romilor a primit peste 24 de miioane de lei din fonduri europene nerambursabile si alte aproape 4 de la bugetul de stat: in total peste 6 milioane de euro. Banii s-ar fi evaporat relativ repede chiar daca niciunul dintre cei 7000 de romi nu lucreaza nici astazi. Cea mai mare parte din fonduri s-ar fi dus pe salariile celor care ar fi trebuit sa ii invete pe romi sa devina contribuabili - intre ei si Carmen Olteanu, sotia lui Madalin Voicu. Cu totii ar fi trebuit sa dea asociatiei lui Paun cinci procente din leafa, sub forma de donatie.

Si deputatul PSD Madalin Voicu, care este si presedinte de onoare al Partidelor Romilor, ar fi primit peste 200 de mii de lei, drepturi de autor. In realitate, sustin anchetatorii, era de fapt pretul influentei sale.

Madalin Voicu, suspect: “Problema cu interventiile mele erau legate de un telegon dat lu' domnu' Teodorovici. N-am bagat pile, cum se spune. Nicu putea sa sune el la Teodorovici, dar eu, fiind prieten si coleg de partid, am dat un telefon, nu m-am dus cu el de brat... Ce au discutat eu nu stiu... Nu am facut nicio vizita care sa fie trafic de influenta... Sa dai un telefon unui prieten, sa ii spui "Primeste-l pe X sau pe Y ca are de discutat cu tine o problema", voua vi se pare trafic de inflenta?”

Considerat creierul acestei presupuse fraude de proportii, deputatul Paun va trebui sa dea socoteala nu doar pentru ca ar fi fraudat fondurile UE sau cele bugetare si ar fi cumparat influenta prietenului Madalin Voicu, ci si pentru ca ar fi corupt martorii DNA din dosar, carora le-ar fi cerut sa nu cumva sa declare ceva impotriva lui. In schimb, i-ar fi recompensat cu bani.

Cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a celor doi deputati a ajuns la comisia juridica.

Reporter: “Ce interceptari sunt?
Madalin Voicu: Foarte frumoase. Stereo. Sunt ciudate, adica au un grad de banalitate... Dar sunt lucruri care sunt relevante pentru procurori. Dar nu ma bag in treaba lor, cum nu se baga nici ei in simfoniile mele.”

In dosarul DNA care a ajuns la camera deputatilor sunt volume intregi de interceptari in care deputatul Nicolae Paun ii injura pe anchetatori.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Presedintele ANAF, urmarit penal in dosarul in care sunt anchetati Voicu si Paun. Ministrul Finantelor ii cere demisia
Presedintele ANAF, urmarit penal in dosarul in care sunt anchetati Voicu si Paun. Ministrul Finantelor ii cere demisia

Procurorii anticoruptie cer avizul Camerei pentru retinerea si arestarea preventiva a deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Mobilizare de forte, pentru a salva pisica blocata intr-un magazin inchis de ANAF. Cum s-a terminat operatiunea
Mobilizare de forte, pentru a salva pisica blocata intr-un magazin inchis de ANAF. Cum s-a terminat operatiunea

A fost o zi agitata la Drobeta Turnu Severin, unde iubitorii de animale si inspectorii ANAF s-au straduit sa elibereze motanul care a ramas inchis intr-un magazin de la sarbatorile de iarna, cand fiscul a inchis afacerea si a pus lacat pe usa.

Oricine are datorii la stat va aparea pe lista online a datornicilor, facuta de ANAF. De la ce suma va
Oricine are datorii la stat va aparea pe lista online a datornicilor, facuta de ANAF. De la ce suma va "calificati"

Restantele la Fisc va vor aduce de acum inainte automat in lista rau-platnicilor publicata pe net de ANAF, indiferent daca sunteti simpli contribuabili sau patroni de firma.
 

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.