Lia Olguta Vasilescu, suspectata de plagiat: Universitatea Bucuresti cere analiza tezei de doctorat. Reactia primarului

×
Codul embed a fost copiat

Universitatea Bucuresti a cerut Consiliului National de Etica analizarea tezei de doctorat a Olgutei Vasilescu din cauza unor suspiciuni de plagiat.

Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti s-a autosesizat in cazul tezei de doctorat cu titlul "Contributia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne", sustinuta de Olguta Vasilescu in 2007, la Facultatea de Sociologie.

"Comisia a luat in discutie acest caz in 2013, dar nu a fost in masura atunci, din motive obiective, sa se pronunte", arata Universitatea Bucuresti in sesizarea trimisa, in 18 decembrie, Consiliului National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvolarii Tehnologice si Inovarii.

Comisia a precizat ca a solicitat un referat de expertiza privind suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a Olgutei Vasilescu.

"Referatul a fost realizat de catre dna. conf. univ. dr. Cosmina Rughinis, de la Facultatea de Sociologie. Referatul demonstreaza existenta mai multor pasaje neatribuite conform normelor academice de catre autoarea tezei. Totodata, un capitol intreg, al 7-lea, este preluat integral de pe internet, fiind vorba de un text care nu are autor", se mai arata in sesizarea semnata de presedintele Comisiei de Etica a UB, prof. dr. Marian Popescu.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta RENUNTA la titlul de DOCTOR. Fostul avocat al Poporului il contrazice: "Nu se poate asa, nu are niciun efect"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UB precizeaza ca a fost sesizat Consiliul National de Etica pentru a face verificari in acest caz intrucat, potrivit OUG 28/2011, doar CNE poate sa examiuneze suspiciunile de abateri de la conduita stiintifica si de cercetare in cazul persoanelor cu functii de demnitate publica.

Astfel, UB cere sa fie examinata "suspiciunea de plagiat si alte derogari de la conduita stiintifica si de cercetare in cazul tezei de doctorat a doamnei Olguta Vasilescu, primar al municipiului Craiova".

Totodata, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti i-a transmis primarului Olguta Vasilescu o instiintare ca s-a autosesizat in cazul tezei sale de doctorat si ca a solicitat CNE sa faca verificari pentru suspiciunea de plagiat.

Olguta Vasilescu este primarul municipiului Craiova din iunie 2012, anterior ea fiind senator PSD. Lia Olguta Vasilescu a absolvit Facultatea de Litere si Istorie a Universitatii din Craiova, specializarea Romana-Italiana, in 1997, Colegiul National de Aparare, in 2001, iar in 2007 a obtinut doctoratul in sociologie la Universitatea din Bucuresti. De asemenea, a avut burse de studii in Italia, Danemarca si Belgia, potrivit datelor de pe site-ul Primariei Craiova.

Vasilescu a fost deputat de Dolj in mandatul 2000-2008, ulterior, pana la preluarea functiei de primar al municipiului Craiova, fiind senator. Ea a fost lector asociat la Universitatea de Vest din Timisoara, in perioada 2009 - 2012.Olguta Vasilescu a notat, in Curriculum Vitae, ca a scris lucrarile stiintifice "Cultura - factor de securitate nationala" si "Vilfredo Pareto si contributia la dezvoltarea sociologiei moderne" si a tradus din italiana in romana "Tratatul de sociologie generala", de Vilfredo Pareto.

Primarul Craiovei a fost in PRM din 1991 pana in 2008, cand a trecut la PSD, fiind pana in 2013 vicepresedinte PSD Dolj si ulterior presedintele Organizatiei Municipale PSD Craiova.

Reactia Liei Olguta Vasilescu

"Am facut o demonstratie, in direct, jurnalistilor ca lucrarea mea e 100 la 100 originala. Am introdus lucrarea pe www.detectareplagiat.ro si a aparut ca 7 la suta e plagiat, dar arata si linkul de pe care s-a facut copia. Ce credeti ca apare la linkul respectiv? Rezumatul lucrarii mele de doctorat. Adica Lia Olguta Vasilescu a plagiat din Lia Olguta Vasilescu. Doamna care a facut sesizarea ar trebui sa se ocupe de plantat cartofi, pe viitor, ca nu are nimic a face cu cercetarea stiintifica. Imi rezerv dreptul de a o actiona in instanta pentru prejudicii de imagine", a scris primarul din Craiova, pe Facebook.

 

In cel mult doua luni vom afla daca Olguta Vasilescu isi va pierde sau nu titlul de doctor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Universitatea Bucuresti a cerut oficial retragerea titlului de DOCTOR acordat lui Ponta. Raspunsul ministrului Educatiei
Universitatea Bucuresti a cerut oficial retragerea titlului de DOCTOR acordat lui Ponta. Raspunsul ministrului Educatiei

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat ca solicitarea Universitatii Bucuresti de retragere a titului de doctor al lui Victor Ponta a venit la minister.

Victor Ponta RENUNTA la titlul de DOCTOR. Fostul avocat al Poporului il contrazice:
Victor Ponta RENUNTA la titlul de DOCTOR. Fostul avocat al Poporului il contrazice: "Nu se poate asa, nu are niciun efect"

Premierul Victor Ponta a anuntat pe Facebook ca renunta la controversatul sau doctorat, cel care a provocat "scandalul plagiatului". 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.