Ministrul Economiei: Nu incheiem contractul. DD: Au calcat in picioare oferta noastra pentru Oltchim

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul a luat act de anularea licitatiei pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la Oltchim (OLT) si de faptul ca procesul de privatizare a esuat.

Asta dupa ce Dan Diaconescu a fost la o banca din Bucuresti, de unde a pretins ca a retras banii pentru salarii angajatilor de la Oltchim, o suma de circa 3 milioane de euro.

Autoritatile au reluat negocierile, luni dimineata, cu Dan Diaconescu si avocatii acestuia pentru privatizarea combinatului Oltchim, insa discutiile s-au blocat din nou in jurul orei 13.00. Termenul limita anuntat de autoritati pentru ca Dan Diaconescu, desemnat pe 21 septembrie castigator al licitatiei pentru Oltchim, sa faca plata pentru pachetul de 54,8% din actiunile combinatului expira luni, la ora 24:00.

Cronologia evenimentelor:

ora 21:34 Dan Diaconescu a declarat luni seara, la iesirea din sediul Ministerului Economiei, ca va contesta in instanta decizia Guvernului de a nu semna contractul pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim si ca va face plangeri penale impotriva premierului Victor Ponta si a sefului OPSPI.

Citește și
Mark Mobius, cover
Un investitor de talie globala la "Dupa 20 de ani": Romania ARE resurse si ar putea PROFITA
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

"Ne pregatim sa contestam in instanta decizia Guvernului de a anula licitatia. Este o incalcare grosolana a oricarui fel de regului, a oricarui fel de cutume. Noi aveam termen pana la ora 23.59 minute sa incheiem contractul", a afirmat Diaconescu.

El a adaugat ca marti dimineata va depune plangeri penale impotriva premierului Victor Ponta si a sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, acuzandu-i ca au facut o "escrocherie".

Diaconescu sustine ca termneul stabilit de Guvern pentru semnarea a fost "impus ilegal" si nu se regaseste in nicio lege. "Au calcat in picioare inclusiv oferta noastra", a mai spus patronul OTV.

ora 20:28 Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, spune ministrul Economiei.

ora 18:52 Dan Diaconescu a venit la Ministerul economiei cu o masina cu banii pentru salariile angajatilor Oltchim, dar nu este lasat sa intre in parcarea institutiei. Diaconescu se afla intr-o masina a unei firme de transport valori, care este oprita in mijlocul Bulevardului Victoriei, intrucat jandarmii care asigura paza Ministerului Economiei nu ii permit accesul in parcare. El a venit cu banii de la o agentie bancara. Diaconescu a fost intampinat de un cetatean care i-a spus: "Circarule, nu te-ai saturat sa faci circ? Vrei sa fii presedinte, circarule?". In spatele masinii in care se afla Diaconescu s-a format un ambuteiaj, iar un politist incearca sa deblocheze circulatia.

ora 18:30 Dan Diaconescu pretinde ca a retras banii din banca pentru salariile angajatilor de la Oltchim, respectiv suma de 3 milioane de euro.

ora 17:17 Ministrul Economiei si cel al Finantelor au venit la sediul Guvernului, pentru a avea o noua discutie cu premierul Victor Ponta legat de situatia de la Oltchim. Luni dimineata, premierul s-a mai intalnit cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, pentru discutii pe aceeasi tema. Dan Diaconescu a declarat luni ca pana in prezent nu au avut loc "discutii reale" privind preluarea actiunilor la Oltchim si ca va actiona statul in judecata daca va fi eliminat de la negocieri.

ora 15:30 Dan Diaconescu: "Mergem la banca. Suntem oameni seriosi. Ne tinem de cuvant. Scoatem banii din banca si asteptam decizia in scris a Guvernului cum putem proceda legal ca ei sa ajunga la Oltchim. Mergem la banca. Aratam banii de salarii si apoi vedem ce ne arata si guvernanti. Trebuie sa aratam salariatilor Oltchim ca banii lor sunt in mainile guvernantilor".

ora 15:23 Dan Diaconescu a declarat luni ca pana in prezent nu au avut loc "discutii reale" privind preluarea actiunilor la Oltchim si ca va actiona statul in judecata daca va fi eliminat de la negocieri. El a afirmat totusi ca a avut loc "o schimbare de situatie" si ca ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si-a cerut scuze in numele Guvernului pentru acuzatii aduse lui Diaconescu. "Avem o rasturnare de situatie. In ultima ora si jumatate am fost in biroul domnului Chitoiu, care ne-a primit cu maxima amabilitate. Noi am cerut aceasta intalnire, negocierile intrasera intr-un oarecare impas", a afirmat Diaconescu.

ora 13.50 Dan Diaconescu, dupa intalnirea cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu: "In primul rand, domnia sa a prezentat scuze din partea sa, desi dansul nu ne-a lezat niciodata prin declaratiile sale in ultima saptamana, dar spuneam, a prezentat scuze din partea sa, din partea Guvernului Romaniei si din partea domnului prim-ministru Victor Ponta pentru toate acuzatiile care mi-au fost adresate in ultimele 6 zile, legate de bani, provenienta banilor sau alte interese privind privatizarea Oltchim. Am multumit pentru scuzele trimise."

ora 13.40 Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu face declaratii:

- "Este pauza tehnica. Se redacteaza niste documente."

- "Dan Diaconescu este in intalnire cu domnul ministru Chitoiu."

- " Se semneaza maine, poimaine sau raspoimaine. Se negociaza in continuare "

ora 12.00 Dan Diaconescu a anuntat ca va merge la Parchetul General. Acolo, castigatorul licitatiei pentru Oltchim vrea sa depuna plangeri penale impotriva celor care au fost implicati in privatizarea combinatului.

ora 11.30 Guvernul va plati cei 1.400 lei reprezentand ajutor de urgenta pentru angajatii Oltchim doar daca va interveni o "situatie de criza" in care muncitorii sa nu fi primit drepturi salariale timp de 2-3 luni, a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu. Ministrul a aratat ca, in prezent, salariatii si-au primit restantele pentru luna iulie si le vor primi si pentru luna august.

Campeanu a precizat ca Ministerul Muncii va putea interveni doar in cazul in care privatizarea Oltchim nu va avea succes si societatea va intra, probabil, in administrare speciala. "Acel ajutor de urgenta va fi acordat prin hotarare de guvern atunci cand intervine o situatie de 2-3 luni in care nu se pot plati salariile", a spus Campeanu.

ora 11.15 Dan Diaconescu iese din sediul ministerului Economiei si sta de vorba cu ziaristii. El a fost intrebat de ce nu a facut dovada in fata autoritatilor ca poate plati cele 45 de milioane de euro:

"Inca o data va reamintesc ca noi vrem sa semnam un cotract. Atata timp cat il semnam il vom si plati, cum legea ne obliga, in cel mult 15 zile de la data semnarii contractului. Dar niciunul dintre dumneavoastra nu ati putea plati un contract precum cel ce ni se propune de catre OPSPI. Este un contract in care nu apare evidentiat nimic, nici macar dobanda la creditul pe care ei ni l-ar promite ca ni-l ofera dupa plata actiunilor. Nu apare niciun fel de angajament in scris privind achizitionarea Arpechim, nu apare nimic din caietul de sarcini, ce-i obliga sa fi trecut in contractul de vanzare-cumparare toare aceste lucruri. Dati-ne voie sa-i suspectam pe acesti oameni de rea-credinta, de fals si de uz de fals si de minciuna repetata impotriva poporului roman."

ora 09.45 Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, au venit la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situatia Oltchim.

ora 09.30 Dan Diaconescu a ajuns la sediul Ministerului Economiei pentru a continua negocierile privind privatizarea Oltchim.

"Inca o data va reamintesc ca am depus in conturile ministerului o suma aproximativ egala cu 2 milioane de lei vechi pe fiecare muncitor. Este celebra garantie pe care am depus-o si conform adjudecarii licitatiei, garantia intra definitiv in conturile ministerului Economiei, constituindu-se fie ca un avans la contractul de privatizare, fie ca o pierdere in cazul in care nu ne vom intelege asupra contractului."

"Toti cetatenii romani, cand vor sa-si cumpere un abonament la telefon, o casa, o masina, o masina de spalat, un televizor sau un abonament la orice merg si semneaza un contract. Nimeni nu poate plati in avans pe planeta asta dupa cum doresc guvernantii, sub amenintare sau sub santaj. "

ora 08.00 Peste 500 de angajati ai combinatului Oltchim din Ramnicu Valcea protesteaza din nou, pe platoul din fata pavilionului administrativ al unitatii. Oamenii astepta "un raspuns negativ sau pozitiv in ceea ce priveste privatizarea".

Salariatii solicita plata avansului pe luna august, fonduri pentru reluarea productiei si demisia presedintelui sindicatului, Mihai Diculoiu, pe una dintre pancarte fiind scris "DICU-ROIU".

DOSARUL OLTCHIM:

STIRILEPROTV.RO:

--> Circul privatizarii unui COLOS. Cine sunt adevaratele victime ale scandalului Oltchim
--> RISCUL pe care il presupune o eventuala inchidere a Oltchim.Cati bani aduce din EXPORTURI combinatul
--> Relu Fenechiu: Diaconescu ar putea raspunde PENAL. Lui Chitoiu nu i se poate reprosa nimic
--> "Domnul Bula" si "Mitomanul national" - cum arata scena politica romaneasca in "afacerea" Oltchim
--> Ponta, la Slatina: Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia
--> Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ
--> CT Popescu: In ce-i priveste pe muncitorii de la Oltchim si combinatul, Dumnezeu cu mila
--> Cristian Hostiuc, ZF: "Dan Diaconescu a transformat privatizarea Oltchim in telenovela Elodia"
--> Reactii dure dupa privatizarea Oltchim. Ponta: "Cine se joaca se va arde foarte tare". Ce spune Bodu
--> ZF:Ce profituri au facut firmele "capusa“ ale Oltchim cand combinatul era "ingenuncheat“ de pierderi

GANDUL.INFO:

--> DOSARUL OLTCHIM. Ce oferta a facut Dan Diaconescu si care este PLANUL B al Guvernului
--> Un oras întreg priveste cu îngrijorare cum Dan Diaconescu joaca POKER cu statul român: ce carti are în realitate investitorul strategic DD
--> Se vindeca alienatii mintal votanti Dan Diaconescu?

--> DOSARUL OLTCHIM. Cine este ADEVaRATUL INVESTITOR din spatele lui Dan Diaconescu?
--> DOSARUL OLTCHIM. Expertii avertizeaza: "Încetarea activitatii ar duce la DEZECHILIBRE SERIOASE pe piata interna si externa"
--> DOSARUL OLTCHIM. Ce se va întâmpla cu Dan Diaconescu daca nu achita cele 45 de milioane de euro pentru actiunile combinatului

ZIARUL FINANCIAR:

--> În loc de solutii pentru cel mai mare combinat chimic cu 3.300 de angajati, privatizarea Oltchim a adus teatru absurd si circ politic
--> Oltchim si un oras întreg prinse între amatorism, management dezastruos al unui stat si un poker politic care îl propulseaza pe Dan Diaconescu. Lipsesc însa banii si viitorul unui combinat
--> Cine este consultantul? Premierul Ponta a declarat ca procedurile de privatizare a Oltchim au fost stabilite de consultant
--> Cine câstiga din închiderea Oltchim
--> Materia prima de care are nevoie Oltchim si ce produce
--> Privatizarea Oltchim: de la salvarea unui oras la circ politic

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Mark Mobius:
Mark Mobius:"In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat sa nu fie un bun manager"

Statul trebuie sa gaseasca pentru companiile mari cumparatori viabili si buni administratori, in cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a castigat licitatia sa nu fie un bun manager, a declarat Mark Mobius, in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Un investitor de talie globala la
Un investitor de talie globala la "Dupa 20 de ani": Romania ARE resurse si ar putea PROFITA

Invitat la emisiunea Dupa 20 de ani, investitorul de talie globala, Mark Mobius a vorbit despre posibilitatile de dezvoltare a Romaniei, despre privatizarea Oltchim si criza din zona euro.

Diaconescu: Luni vin cu trei milioane de euro, in saci, pentru salariile angajatilor Oltchim
Diaconescu: Luni vin cu trei milioane de euro, in saci, pentru salariile angajatilor Oltchim

Dan Diaconescu a declarat, sambata, ca va aduce luni trei milioane de euro, "in saci", pentru plata salariilor angajatilor Oltchim Ramnicu Valcea si ca a prezentat OPSPI o varianta de finantare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank.

Recomandări
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”

Cele mai ciudate partide candidează, prin reprezentanții lor la alegerile Europarlamentare. Fie că se numesc „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice” vor să atragă atenția prin umor asupra unor mesaje cât se poate de serioase.

Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”
Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”

Forţele israeliene au bombardat zone din Rafah, joi, afirmă locuitorii palestinieni, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins ameninţarea preşedintelui SUA, Joe Biden, de a opri livrările de arme către Israel dacă atacă oraşul din sudul Gaza.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.