Comisia juridica din Senat avizeaza noi amendamente la legea antifumat. Spatiile in care ar urma sa fie permis fumatul

Ultimul update: Sambata 02 Aprilie 2016 07:12
Data publicarii: Miercuri 30 Martie 2016 17:10
Categorie: Actualitate

La doar doua saptamani de la intrarea ei in vigoare, legea antifumat ar putea fi modificata. Senatorii juristi au adoptat miercuri mai multe amendamente in favoarea fumatorilor.

Unul dintre ele prevede eliminarea interdictiei de a fuma la terase. De asemenea, parlamentarii sunt de acord sa se fumeze si in spatiu inchis, cu conditia amenajarii unor camere speciale in acest sens.

Nu in ultimul rand, fumatorii s-ar putea constitui in asociatii de fumatori, ca sa poata amenaja spatii speciale destinate fumatului, inclusiv cluburi sau discoteci. Toate aceste modificari vor fi dezbatute in plenul Senatului, apoi merg la Camera Deputatilor care este decizionala in acest caz.

Comisia juridica a Senatului a avizat favorabil, miercuri, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun, introducand si amendamente care se refera la definirea spatiului inchis in care nu se poate fuma si la posibilitatea de constituire de asociatii sau cluburi de fumatori.

Conform acestor amendamente, spatiul inchis va fi definit ca orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti de jur imprejur. Spatiul inchis de la locul de munca este orice spatiu care are acoperis, plafon sau tavan si care este incadrat de pereti de jur imprejur, aflat intr-un loc de munca. In Legea 15/2016 de modificare si completare a legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, spatiul inchis este definit ca un spatiu cu acoperis si cel putin doi pereti.

1000 de studenti au protestat pentru ca nu mai pot fuma in Regie. Solutia unui patron ca sa nu-si piarda clientii fumatori

Alte amendamente prevad ca fumatul este permis in camere special amenajate, care sa serveasca exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, bauturi calde sau bauturi racoritoare etc, iar fumatorii se vor putea constitui in asociatii sau cluburi de fumatori care pot amenaja spatii speciale destinate exclusiv fumatului si activitatilor asociate fumatului.

Presedintele Comisiei juridice, liberalul Catalin Boboc, a aratat ca a primit sesizari de la oameni care au reclamat restrangerea drepturilor fumatorilor.

"De principiu, la Legea 15 pe 2016 pentru modificarea Legii 349 din 2002 sunt doar argumente de natura medicala si nu au fost avute in vedere celelalte argumente de natura economica si foarte multi oameni dintr-o industrie, nu semnificativa, dar pe alocuri importanta in Romania, aceea a alimentatiei publice, cei mai multi oameni pe mine m-au bombardat cu mailuri, cu sesizari, au semnalat probleme datorita aplicarii acestei Legi 15/2016; cu alte cuvinte, restrangerea in totalitate a posibilitatii fumatorilor de a consuma astfel de produse. (...) Astazi, Legea 15 prevede faptul ca un spatiu inchis are doi pereti si un acoperis, adica daca este o terasa pe malul marii, unde bate vantul (...), acolo nu se poate fuma. Cred ca e cam mult", a spus Boboc.

Vasilica Miron, senator PNL, a aratat ca si ea a primit petitii de la restaurante, aratand ca exista situatii in care clientii spun ca merg afara sa fumeze si nu mai achita nota de plata.

"Am primit si foarte multe petitii de la restaurante, cluburi, pub-uri. In ultima perioada, dupa ce ca au venituri foarte mici din cauza ca nu se mai fumeaza, se confrunta si cu alte probleme pentru ca, de exemplu, in Centrul vechi toti spun ca ies la fumat si nu-si mai achita notele de plata", a aratat Miron.

Senatorul liberal Cristian Bodea a mentionat ca, desi nu este fumator, nu este de acord cu aceasta lege.

"Nu mi se pare normal sa interzicem in halul asta si sa fortam oamenii intr-o directie sau alta. Pana la urma suntem stapanii vietii noastre si daca vrem sa ne sinucidem cu tigari, ne sinucidem. Eu nu sunt fumator si nu am evitat nici barbat, nici femeie in jurul meu pe motiv ca ma deranjeaza fumul. (...) Suntem liberi, dar am devenit asa o societate de calugarite, mai nou, ceea ce nu-i frumos. Eu am considerat potrivit ca, daca sunt unii deranjati ca intr-o camera se fumeaza, sa instituim un fel de regula sa se declare fiecare local pentru fumatori sau pentru nefumatori si, apoi, in functie de traficul de clienti, s-ar fi adaptat dupa piata. Asa ii fortam sa stea pe la usi, sa coboare in fata Parlamentului, inghesuim lifturile... Sunt lucruri penibile", a mai spus Bodea.

Avizul Comisiei juridice in privinta acestui proiect si a amendamentelor vor fi transmise Comisiilor economice si de sanatate ale Senatului, care sunt sesizate pe fond si intocmesc raportul.

Proiect de lege al Guvernului stabileste conditiile pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a celor conexe, in scopul preluarii in legislatia nationala a reglementarilor europene si internationale promovate pentru reducerea consumului de tutun.

Legea 15/2016 care interzice fumatul in spatii inchise a intrat in vigoare in 17 martie
 

"Sa vezi ce amenda iti dau". Reactia unui politist filmat de o soferita in timp ce fuma in masina de serviciu. VIDEO

tren

Tren cu 25 de pasageri, cuprins de flăcări în gara din Timișoara

Comentarii în lanț, după ce Euronews și-a pus la cover pe Facebook o fotografie de la protestele de sâmbătă

Loteria bonurilor fiscale 21 ianuarie 2018. Rezultatele extragerii

Supărați că Bucureștiul a arătat ca sub asediu: ”Armuri ca la război. Merg ca nişte fantome”

Firme închise, din lipsă de angajați: "Cu banii ne rugăm de ei şi nu vor să vină la muncă”

Tudor Chirilă, Mihai Șora, Gabriel Liiceanu, printre protestatari: "Arătăm că nu vrem aşa cum vor ei"

flashmob

Protest mut în Piața Victoriei. Flash mob cu oameni legați la ochi

LOTO 6/49. Numerele extrase duminică, 21 ianuarie 2018

Mesajele protestatarilor: ”Nu mai reprezentăm nimic pentru ţara asta, suntem buni doar în preajma alegerilor!”

Marian Godină, jignit pe Facebook de o colegă de breaslă, după ce a postat poze cu jandarmul violent

Județul din România cu cele mai multe şi mai groaznice accidente din ţară din ultimul an

Accident la locul de muncă, suferit de un tânăr aflat în probe pentru angajare. Măsurile luate de autorități