Ministerul Sanatatii respinge orice modificari care fac mai permisiva legea antifumat. Bolile legate de fumat, in scadere
Ministerul Sanatatii este impotriva oricaror modificari care ar face mai permisiva legea antifumat, precizand ca bolile legate de fumat sunt in scadere.
"A scazut numarul imbolnavirilor care au legatura directa cu fumatul ca urmare a aplicarii Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, reiese din datele furnizate de Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar. Datele oficiale arata ca implementarea legii care interzice fumatul in spatiile publice a condus la scaderea numarului de externari pentru boli atribuibile fumatului in 2016 versus 2015, ceea ce se traduce prin mai putine imbolnaviri acute provocate de tutun", se arata intr-un comunicat de presa al MS.
Potrivit sursei citate, in perioada martie - august, comparativ cu aceeasi perioada din 2015 s-au inregistrat mai putine cazuri externate: cu 5,4% (1.267 cazuri) mai putine pentru adultii spitalizati pentru boli ischemice coronariene, cu 11,5% (88 cazuri) mai putine pentru adultii spitalizati pentru accident vascular cerebral, cu 1,7% (638 cazuri) mai putine pentru adultii spitalizati pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm si cu 5,4% (708 cazuri) mai putine cazuri pentru copiii spitalizati pentru exacerbare a astmului sau pentru o infectie acuta de cai respiratorii superioare (IACRS).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Daca urmarim datele statistice, vedem ca 1.993 adulti si 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat in 2016, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativa produsa in acest interval, deci putem considera in mod rezonabil ca imbunatatirea este in directa legatura cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a inregistrat si in alte tari in care s-au aplicat masuri ferme de reducere a fumatului in spatii publice", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, citat in comunicat.
Ministerul Sanatatii arata ca face aceste precizari in contextul in care parlamentarii discuta din nou modificarea legii pentru prevenirea si combaterea consumului de tutun, prin care se incearca redefinirea "spatiului public inchis" si "spatiul inchis de la locul de munca" si se propun exceptii care permit, in realitate, sa se fumeze in spatiile destinate petrecerii timpului liber, dar si la locul de munca.
"Ministerul Sanatatii respinge orice modificari care fac mai permisiva legea antifumat si atrage atentia ca orice concesie se traduce prin mai multe imbolnaviri. Propunerea nu numai ca nu raspunde obligatiei statului de a lua masuri pentru protejarea sanatatii cetatenilor, ci este un pas inapoi enorm fata de standardele de protectie a sanatatii stabilite de actuala lege, ba chiar fata si de prevederile vechii legi. Dupa cum a stabilit si Curtea Constitutionala prin decizia nr. 29/2016, actuala forma a legii asigura dreptul fundamental la sanatate al adultului si copilului", se puncteaza in comunicatul citat.
Sursa: Agerpres
Etichete: ministerul sanatatii, sanatate, legea antifumat,
Dată publicare:
29-12-2016 10:50