Romania a incremenit de frig. Cea mai scazuta temperatură din aceasta iarna, minus 23,6 grade. Prognoza meteo pana marti

×
Codul embed a fost copiat

Romania a incremenit de frig in cel mai rece sfarsit de ianuarie inregistrat din 1961 incoace. In Moldova, Dobrogea, dar si in jumatatea de Rasarit a Munteniei, inclusiv in Capitala, temperaturile au coborat vertiginos

Cea mai scazuta temperatura din aceasta iarna s-a inregistrat, sambata dimineata, la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 23,6 grade Celsius. Meteorologul Lajos Krisztina de la statia meteorologica din Miercurea Ciuc a declarat ca minima acestei ierni in Harghita, de minus 23,6 grade Celsius, a fost consemnata dupa ora 04.00 si a stagnat la aceeasi valoare timp de aproape doua ore, dupa care s-a instalat ceata si valorile termice au inceput sa urce foarte usor. Temperaturi deosebit de scazute s-au inregistrat si la Joseni, unde minima diminetii a fost de minus 20,5 grade Celsius, la Toplita au fost minus 17,3 grade, iar la Bucin meteorlogii au masurat o valoare termica minima de minus 7,4 grade Celsius. Singura minima pozitiva in Harghita, de 0,3 grade Celsius, a fost consemnata sambata dimineata la statia meteorologica din Odorheiu Secuiesc.

Polul frigului a fost vineri noapte la Miercurea Ciuc, unde s-au inregistrat minus 23,6 de grade Celsius. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul de Interne, a anuntat un bilant dureros: 14 oameni au pierit in aceste zile de iarna grea.

In Botosani, temperaturile au scazut pana la -20 de grade Celsius, iar sarmanii care au ramas fara lemne abia mai rezista. In aceasta casa batraneasca, o familie cu un bolnav la pat si copii mici, rabda intr-o camera ca un congelator: "Nu stiu ce o sa facem. O sa mai luam paturi..., haine, sosete. Copiii au cate doua-trei perechi de sosete. Ce sa facem?!"

Din pacate, in aceasta situatie sunt multi necajiti. In nordul tarii si in toata Moldova a fost extrem de frig. Pompierii au venit in ajutorul oamenilor strazii si i-au convins cu greu sa mearga in centrele speciale.

Citește și
sinistrati Constanta
In Constanta, armata a cazut victima codului rosu. Masinile militarilor pline cu sinistrati, scoase din zapezi de voluntari
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Capitala s-a transformat intr-o uriasa lada frigorifica, -14 grade s-au inregistrat la 9 dimineata si la amiaza nu am ajuns la -11 grade, cu 13 mai putin decat ar fi fost normal pentru aceasta perioada.

Un vanzator de ziare din Suceava s-a imbracat ca la Polul Nord: "Cu 5-6 flanele de lana, 3-4 perechi de pantaloni de trening grosi, incaltaminte cu 2-3 numere mai mari, ciorapi de lana, fular, ca pentru iarna."

Gerul cumplit a facut, din pacate, si victime: in Prahova, un barbat de 49 de ani, bolnav si neputincios, a degerat in casa. Tot in Prahova, o femeie care se intorcea de la un priveghi a fost gasita in soc hipotermic pe un camp de langa satul ei.

Afla aici care este PROGNOZA METEO in orasul tau !

Un fenomen rar, provocat de valul de frig, s-a petrecut in Bacau, la barajul de pe Bistrita. La suprafata apei a aparut o insula rotunda de gheata. Nivelul apei din centru este mai mic decat la margine si a apucat sa inghete. Pana ce se uneste sloiul cu malurile, curentii il rotesc si creeaza acest efect.

Meteorologii spun ca vremea se mai imblanzeste in weekend, dar de saptamana viitoare gerul revine.

PROGNOZA METEO PANA MARTI

SAMBATA - Desi valorile termice vor marca o crestere, vremea se va mentine rece pentru inceputul lunii februarie indeosebi in regiunile extracarpatice. Mai ales dimineata va fi ger in centru, sud si est. In sudul si estul teritoriului cerul va fi noros si local vor fi ninsori slabe. In restul teritoriului innorarile vor fi temporare. Vantul va mai prezenta intensificari in sud-vestul, nord-estul tarii, la munte si pe arii restranse in celelalte zone. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -10...-9 grade in nordul Moldovei si 5...6 grade in Dealurile de Vest, iar cele minime se vor incadra intre -12 si 1 grad, mai scazute in depresiuni spre -18 grade. Pe arii restranse va fi ceata asociata cu chiciura.

DUMINICA - In sudul, centrul si estul tarii vremea va fi rece, local geroasa dimineata si noaptea in Moldova si Transilvania. In sud-vestul, sudul si estul tarii cerul va fi mai mult noros si local va mai ninge slab. In restul teritoriului, cerul va fi variabil. Temporar vantul va avea intensificari in regiunile sud-vestice, sudice, in zona montana, pe litoral si pe arii restranse in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre -6 grade in nordul Moldovei si in depresiuni si 6...7 grade in Maramures si in Dealurile de Vest, iar cele minime se vor incadra, intre -12 si -2 grade, mai coborate in depresiuni, dar si usor mai ridicate pe litoral si in Dealurile de Vest.

LUNI - Vremea se va mentine rece pentru aceasta data in regiunile extracarpatice si partial in centrul tarii, geroasa noaptea in cea mai mare parte a Moldovei si a Transilvaniei precum si in Subcarpatii Getici, in timp ce in restul teritoriului va fi apropiata de normalul termic si chiar usor mai calda. Cerul va fi variabil, cu unele innorari in sud si sud-est, unde izolat va mai ninge slab. Pe spatii restranse, cu precadere in orele diminetii, in zonele joase de relief se va semnala ceata asociata cu chiciura. Vantul va mai avea unele intensificari in Oltenia, Muntenia, Dobrogea, nordul Moldovei si zona de munte, dar mai ales in sudul Banatului si pe crestele montane inalte. Temperaturile maxime, in usoara crestere vor avea valori de la -7 grade in depresiuni pana la 9 grade in Dealurile de Vest si in Maramures, iar cele minime se vor situa intre -21 de grade in estul Transilvaniei si 0 grade in sudul litoralului si in Dealurile de Vest.

MARTI - Valorile termice diurne vor fi apropiate de normalul termic al perioadei in regiunile intracarpatice si se vor mentine mai scazute decat mediile climatologice in sudul si estul tarii. Astfel, temperaturile maxime se vor incadra intre -8 grade in depresiuni si 7 grade in vest si nord-vest. Noaptea, vremea va fi rece, geroasa local in Transilvania si Moldova si pe spatii restranse in rest. Cerul va fi variabil cu unele innorari in sudul si estul teritoriului, unde izolat vor mai fi fulguieli trecatoare. In zonele joase de relief, dimineata si noaptea, local se va semnala ceata, asociata cu depunere de chiciura. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in sudul Banatului si la munte. Temperaturile minime se vor incadra, intre -15 si -2 grade, mai coborate in depresiuni, dar si usor mai ridicate in Banat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Gerul a facut victime in tara. Temperaturile inregistrate noaptea trecuta: -21 de grade Celsius la Vaslui, -16 in Bucuresti
Gerul a facut victime in tara. Temperaturile inregistrate noaptea trecuta: -21 de grade Celsius la Vaslui, -16 in Bucuresti

Iarna nu renunta, dar schimba armele, s-au dus viscolul si ninsorile si vine acum gerul. Romania a tremurat din toate incheieturile azi-noapte, iar cele mai scazute temperaturi s-au inregistrat in zona Moldovei.

In Constanta, armata a cazut victima codului rosu. Masinile militarilor pline cu sinistrati, scoase din zapezi de voluntari
In Constanta, armata a cazut victima codului rosu. Masinile militarilor pline cu sinistrati, scoase din zapezi de voluntari

Viscolul si ninsorile au trecut, dar un val de ger naprasnic se lasa peste Romania. Joi noapte se vor inregistra si minus 22 de grade Celsius.

PROGNOZA METEO pentru toata tara pana pe 9 februarie. Vineri va fi ger de pana la -20 grade
PROGNOZA METEO pentru toata tara pana pe 9 februarie. Vineri va fi ger de pana la -20 grade

Din pacate pentru cei care sperau la o imbunatatire a vremii, prognoza meteo pentru urmatoarea perioada arata ca iarna .. abia a inceput.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.