Rusia, in topul AMENINTARILOR globale facut de serviciile americane. Avertizarile privind situatia de la granitele Romaniei

Vladimir Putin

La inceputul fiecarui an, “Comunitatea de Informatii a SUA” – adica serviciile, inclusiv CIA, FBI si NSA – realizeaza o evaluare a amenintarilor globale. StirileProTV.ro au facut o sinteza a acestui raport, in care Moldova a primit o atentie speciala.

Sefii serviciilor americane au prezentat marti in fata Congresului informatii extrem de alarmante pentru decidentii de la Washington, dar si pentru Europa, in cadrul raportului de “Evaluare a Amenintarii Mondiale”. Documentul este realizat in fiecare an de “Comunitatea de Informatii a SUA”, un grup ce ce reuneste cele 17 agentii guvernamentale care se ocupa cu strangerea informatiilor si este condus de generalul James R. Clapper, care a coordonat in cariera sa doua astfel de servicii.

-► 2016, anul unor noi atentate
-► Armele laser si rachetele nucleare ale Rusiei
-► Razboiele hibride vor continua
-► Situatia din Moldova, urmarita la Washington
-► Promisiunile americanilor pentru Europa

 

2016, anul unor noi atentate
Avertismentele transmise de serviciile americane se refera atat la ISIS, cat si, mai ingrijorator pentru noi, la Rusia. Despre Statul Islamic, seful DIA (Defense Intelligence Agency, serviciul de informatii militare al SUA), a spus in fata Congresului, potrivit CNN, ca „va incerca foarte probabil sa atace Europa si teritoriul Statelor Unite in 2016”. Iar Clapper a afirmat ca ISIS „profita de valul de migranti pentru a-si introduce printre ei agentii operativi”, adaugand ca acestia sunt „priceputi la a-si fabrica pasapoarte false care le permit sa calatoreasca ca niste turisti”.

SI in cifre, activitatea jihadista arata ingrijorator. Sefii serviciilor au declarat ca au arestat numai in 2015 pe teritoriul american aproximativ 60 de persoane care aveau legaturi cu ISIS. Iar in Siria ar activa, la ora actuala, peste 36.000 de luptatori veniti din alte tari, inclusiv peste 6.600 din tari occidentale. Clapper a avertizat asupra faptului ca, pe langa ISIS, si Al Qaeda ar putea sa devina mult mai activa in 2016.

Citește și
Suhoi PAK FA
Raport al sefului NATO: Rusia a simulat atacuri cu arme NUCLEARE impotriva unor tari europene. "Este o poveste de groaza"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Armele laser si rachetele nucleare ale Rusiei
Insa pe lista principalelor amenintari elaborata de de “Comunitatea de Informatii”, Rusia apare chiar mai des decat organizatiile teroriste. Este prima in topul amenintarilor cibernetice, peste China, iar serviciile afirma fara niciun echivoc ca Rusia “a devzoltat o racheta lansata de la sol care incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF)”. Este vorba, cel mai probabil despre modelul SSN-30A sau despre o varianta a acestuia, a carui raza de actiune ii permite sa loveasca orice tinta din Europa cu incarcaturi conventionale sau nucleare (citeste aici mai multe informatii despre noile rachete rusesti).

De asemenea, Kremlinul ar dispune de tehnologii de ultima ora ce permit bruierea radarelor, „orbirea” satelitilor americani cu ajutorul „armelor laser” si lucreaza la rachete antisatelit care „sa poata intercepta orice zboara prin spatiu”. In acelasi timp, raportul avertizeaza ca economia Rusiei isi va continua declinul, ca urmare a unor probleme structurale agravate de preturile scazute ale petrolului si de sanctiunile economice.

Razboiele hibride vor continua
Evaluam ca Putin va continua sa foloseasca conflicul sirian si apelurile la cooperare impotriva ISIS pentru as-i promova statutul de mare putere si a pune capat izolarii sale”, afirma expertii din serviciile americane. „Kremlinul va duce si mai departe o politica externa agresiva in 2016. Capacitatea Rusiei de a folosi forte militare si paramilitare sub acoperire in tarile vecine continua sa produca ingrijorare in periferia Rusiei, inclusiv printre aliatii din NATO”.

Rusia continua sa duca razboiul informatiilor la un nou nivel, intretinand sentimentele anti-americane si anti-occidentale atata in Rusia, cat si global. Moscova va continua sa publice informatii false si inselatoare pentru a incerca sa discrediteze Occidentul, sa creeze confuzie sau sa distorsioneze fapte ce ameninta imaginea Rusiei."

Citeste si: Surse UE: "Rusia controleaza criza refugiatilor". Planul prin care Vladimir Putin ar putea sa o rastoarne pe Angela Merkel

Situatia din Moldova, urmarita la Washington
Republica Moldova primeste o atentie speciala in documentul prezentat Congresului si care va influenta semnificativ politica externa a SUA in perioada urmatoare. „Moldova va avea un an tulburat. Nemultumirea populara legata de coruptia guvernamentale si de proasta guvernare continua, dupa ce un scandal bancar a produs ample proteste iar luptele politice au dat jos o coalitie de guvernamant formata din partide pro-europene in octombrie 2015. E plauzibil ca agitatia sa continue. Regiunea separatista pro-rusa se zbate sa supravietuiasca economic si va ramane dependenta de sprijinul Rusiei”.

Promisiunile americanilor pentru Europa
In privinta Europei, cele mai mari amenintari sunt considerate a fi criza refugiatilor, terorismul, Rusia – din nou – si revenirea economica lenta. Americanii sustin insa ca, dincolo de retorica unor lideri populisti si de extrema dreapta, „statele europene vor ramane aliati activi si loiali in ceea ce priveste amenintarile la adresa sigurantei nationale cu care se confrunta atat SUA cat si Europa”, insa „eforturile de modernizare a armatelor europene vor mai dura cativa ani pana cand vor incepe sa se vada imbunatatiri semnificative”.

Acum o saptamana, Pentagonul a promis ca va intari prezenta militara in estul Europei si in Romania, mai ales in conditiile in care simularile au aratat ca actualele forte NATO din regiune nu ar putea face fata unui atac rusesc. Pentru a compensa slabiciunea fortelor Aliantei, americanii au inceput sa amplaseze, la sfarsitul anului trecut, echipament greu in tara noastra, in Bulgaria si in Lituania.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Rusia lanseaza acuzatii la adresa Romaniei.
Rusia lanseaza acuzatii la adresa Romaniei. "Pur si simplu agita pana la isterie mitul pericolului rus"

Moscova a acuzat marti, prin ministrul sau de externe Serghei Lavrov, conducerea NATO si mai multe tari europene, intre care si Romania, de 'agitarea pana la isterie a mitului amenintarii ruse'.

Raport al sefului NATO: Rusia a simulat atacuri cu arme NUCLEARE impotriva unor tari europene.
Raport al sefului NATO: Rusia a simulat atacuri cu arme NUCLEARE impotriva unor tari europene. "Este o poveste de groaza"

Exercitiile militare ale Kremlinului starnesc panica in Alianta Nord-Atlantica, in conditiile in care Rusia ia in calcul folosirea arsenalului sau nuclear.

Comandamentele NATO din estul Europei, operationale abia in iulie. De ce presedintele Poloniei crede ca NU sunt suficiente
Comandamentele NATO din estul Europei, operationale abia in iulie. De ce presedintele Poloniei crede ca NU sunt suficiente

Micile baze NATO din Europa de Est, create in contextul crizei din Ucraina, trebuie sa devina operationale pana in iulie 2016, anunta oficialii aliantei.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă
Avarie puternică la CET Bucureşti Vest și la CET Grozăveşti. Mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă

ELCEN a anunţat, miercuri,  o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită.