Cum a ajuns forta de elita a NATO sa aiba cozi de matura in loc de mitraliere. Reactia Rusiei a venit imediat

soldati germani Bundeswehr in actiune

Nici vestita armata germana nu mai e ce-a fost. Potrivit unui recent raport, divizia cu care ar trebui sa contribuie la apararea NATO e mai degraba... dezarmata.

Televiziunea de stat ARD a declansat un adevarat scandal dupa ce a prezentat rapoarte care arata ca armata germana e nepregatita pentru un conflict iar unele unitati sunt dotate cu maturi in loc de arme. Mai grav, aceste lucruri aceste lucruri se intampla chiar in divizia blindata cu care Berlinul contribuie la fortele de elita ale NATO, aparand tarile baltice de un posibil atac rusesc.

Citeste si: Fost consilier la Casa Alba: "Putin poate ocupa Estonia sau Letonia intr-o singura zi"

Deficit de armament: 100%
Jurnalistii de la ARD au pus mana pe un raport intern realizat dupa o inspectie la Batalionul 371 din cadrul diviziei 13 Panzergrenadier, unitatea de elita a armatei germane. Documentul prezinta o situatie ingrijoratoare: dispozitivele de vedere pe timp de noapte Lucie nu functionau in 76% din cazuri, 41% din necesarul de revolvere P8 lipsea, la fel si 31% din mitralierele MG3. Iar in cazul vehiculelor blindate GTK Boxer (un fel de TAB-uri, foto jos), armamentul, care in mod normal ar trebui sa constea din mitraliere de calibrul 12,7 sau lansatoare de grenade, lipsea in proportie de 100%.

Citește și
cover putin rasmussen 700x250
Fost sef NATO: "E foarte probabil ca Putin sa atace o tara europeana". In ce situatie Romania poate ajunge in razboi cu Rusia
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Raportul intern mentioneaza si o situatie din timpul unui exercitiu multinational desfasurat in Norvegia, in cursul caruia militarii germani au fost nevoiti sa ascunda faptul ca vehiculele lor blindate nu sunt echipate cu armament. Asa ca, pe post de mitraliere, soldatii au montat niste cozi de matura vopsite in negru. Iar potrivit inspectorilor, situatia nu se rezolvase intre timp, doar ca sefii Bundeswehr dadusera ordin ca ea sa fie tinuta ascunsa de ochii presei.

Contactat de jurnalistii, Ministerul Apararii de la Berlin a raspuns doar ca respectivul exercitiu militar nu implica utilizarea armamentului, afirmatie contrazisa de raportul inspectorilor si care nu explica de ce soldatii s-au chinuit sa vopseasca tevi de matura pentru a le da drept mitraliere. Paradoxal, cea mai mare parte a echipamentelor lipsa se fabrica in Germania: mitraliere MG3, revolverele P8 si lansatoarele de grenade Heckler & Koch.

„Inalt nivel de pregatire” cu maturi vopsite
Nu ar fi o mare problema daca o unitate din Bundeswehr ar avea probleme cu armanentul, insa aceasta nu este orice unitate, ci parte din Forta de Raspuns a NATO (NRF). Forta care, in clipa de fata, este sub comanda Germaniei – tara care furnizeaza si grosul trupelor. Creata cu ocazia summit-ului din Tara Galilor, NRF ar trebui sa fie prima bariera in calea unui posibil atac rusesc, potrivit sefului NATO, Jens Stoltenberg.

Citeste si: Sapte state NATO vor crea o forta multilaterala cu cel putin 10.000 de membri, pentru a consolida forta NATO in fata Rusiei

NRF este o forta multinationala cu un inalt nivel de pregatire, care face apel la tehnologii de varf”, se arata in prezentarea oficiala de pe site-ul Aliantei Nord-Atlantice. O forta de elita in care, insa, chiar armata care ar trebui sa fie model pentru celelalte, Bundeswehr, se prezinta cu cozi de matura pe post de mitraliere. Iar batalionul cu probleme face parte chiar din forta de reactie imediata a NRF, care ar urma sa intervina in cazul unui atac asupra statelor NATO. Mai precis, dat fiind faptul ca forta respectiva are cartierul general in Polonia, la Szeczin, atacul preconizat este unul rusesc asupra tarilor baltice.

Necazurile nemtilor, bucuria rusilor
Potrivit ARD, sefii Bundeswehr ar fi declarat ca nu exista nicio problema de dotare la contingentul german din NRF atunci cand au preluat conducerea acestei unitati. Generalii de la Berlin ar fi spus ca soldatii lor sunt gata in orice clipa sa intre in lupta, ascunzand problemele. Jurnalistii au contactat si membri ai Comisie de Aparare din Bundestag, care au spus ca nu au fost informatii despre deficiente in dotarea armatei. In schimb, Ministrul Apararii a semnat un contract extrem de costisitor de dotare cu elicoptere de lupta si transport.

Ancheta jurnalistilor germani a facut deliciul presei ruse aproape imediat dupa ce a fost prezentata la TV. Informatia a fost preluata atat de agentia TASS de la Moscova, cat si de Rossiiskaia Gazeta, „Monitorul Oficial” al Rusiei. „Lipsa de arme a atins asemenea proportii in armata germana incat in loc sa primeasca pusti, soldatii primesc maturi”; „politicienii germani sunt rupti de realitate”, scrie presa rusa.

Radu Pirca
Fotografii: deutschesheer.de

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Reactia Rusiei la decizia NATO de intarire a capacitatii militare in estul Europei. Mesajul pentru Romania
Reactia Rusiei la decizia NATO de intarire a capacitatii militare in estul Europei. Mesajul pentru Romania

Deciziile luate de Alianta Nord Atlantica privind intarirea capacitatilor sale in estul Europei nu au ramas fara un raspuns din partea Rusiei.

Fost sef NATO:
Fost sef NATO: "E foarte probabil ca Putin sa atace o tara europeana". In ce situatie Romania poate ajunge in razboi cu Rusia

Anders Fogh Rasmussen, fostul secretar general al Aliantei Nord-Atlantice, a avertizat joi intr-un interviu asupra riscului unui razboi cu Rusia

NATO vrea sa-si intareasca prezenta militara in Europa de Est. Ce se va intampla in Romania
NATO vrea sa-si intareasca prezenta militara in Europa de Est. Ce se va intampla in Romania

Alianta Nord-Atlantica intentioneaza sa suplimenteze prezenta in Europa de Est, in contextul ucrainene, anunta secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.