Mark Mobius:"In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat sa nu fie un bun manager"

×
Codul embed a fost copiat

Statul trebuie sa gaseasca pentru companiile mari cumparatori viabili si buni administratori, in cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a castigat licitatia sa nu fie un bun manager, a declarat Mark Mobius, in emisiunea "Dupa 20 de ani".

Emisiunea "Dupa 20 de ani" poate fi urmarita INTEGRAL, pe VOYO.RO

"In cazul Oltchim, cred ca este posibil ca cel care a cumparat combinatul sa nu fie un manager bun pentru companie. Cred ca este foarte important ca atunci cand statul vinde astfel de intreprinderi sa gaseasca un cumparator viabil, capabil sa cumpere si sa administreze activele cumparate in beneficiul tarii si sa faca si profit, bineinteles", a afirmat Mark Mobius, presedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets,  la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Dan Diaconescu a castigat saptamana trecuta licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat. Premierul Victor Ponta a declarat ca Dan Diaconescu are termen pana luni sa plateasca suma respectiva si ca Guvernul este pregatit sa numeasca un nou management la Oltchim si sa dispuna administrarea speciala a combinatului daca Diaconescu nu plateste, iar in maximum sase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Seful Templeton Frontier Markets considera "amuzat si trist" schimbul de replici dintre premier si Dan Diaconescu privind capacitatea financiara a lui Diaconescu sa preia compania si sa reinceapa productia, dar si cu privire la intentia Guvernului de a gasi "in cel mai scurt timp un investitor serios" pentru Oltchim.

Citește și
Dupa 20 de ani
Verdictul unui investitor de talie globala: "In Romania, coruptia generalizata copleseste progresul"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Asisti la astfel de intamplari peste tot in lume cand exista mari dezbateri care inconjoara vanzarea activelor de catre stat, te confrunti cu astfel de probleme absolut oriunde, fie ca esti in Brazilia, in Rusia sau in Vietnam. Este deopotriva amuzat si trist, este o combinatie a amandurora si este o nefericire, pentru ca am putea face atat de mult progres daca oamenii ar fi rezonabili si achizitioneaza aceste companii cand sunt capabili sa o faca si din punct de vedere al banilor si al managementului", a afirmat el.

Intrebat daca crede ca statul putea pune unele conditii participantilor la licitatie, inclusiv prin depunerea unei garantii care sa demonstreze bonitatea financiara, Mobius a spus ca trebuie verificat de la inceput daca participantii la o privatizare pot plati pretul, pot opera compania respectiva. Totodata, participantii trebuie sa spuna ce vor face cu angajatii.

"Exista pericolul sa ajungi la o situatie unde vin cumparatori necalificati, incapabili sa plateasca pretul licitatiei si ajungi intr-o situatie mai rea decat la inceput. Privatizarea nu este o favoare, nu exista nicio garantie a succesului si de aceea procesul de privatizare trebuie facut intr-un mod sistematic pentru a avea de la bun inceput garantia sau pentru a asigura o probabilitate mai mare a succesului", a afirmat seful Templeton Frontier Markets.

Intrebat daca in aceasta perioada de criza statul ar trebui sa incerce sa privatizeze sau sa eficientizeze companiile pe care le controleaza, Mobius a spus ca cele doua procese ar trebui realizate concomitent.

"Mai intai trebuie sa incerce sa restructureze companiile dinauntru, sa numeasca manageri buni, sa faca schimbari, astfel incat acestea sa devina profitabile. In acelasi timp, sa inceapa procesul de privatizare astfel incat controlul asupra acestor companii sa poata fi trecut catre sectorul privat, statul sa isi vanda participatiile. Nu este necesar ca Guvernul sa vanda tot, poate pastra o participatie minoritara, isi poate pastra un loc in consiliul de Administratie, insa este necesar ca pachetul majoritar, controlul, sa treaca in portofoliul unui grup care poate administra compania eficient", a continuat el.

Potrivit oficialului Franklin Templeton, Petrom este un exemplu de privatizare de succes si o companie care are contributii insemnate la economia Romaniei. Mobius considera ca deseori sunt necesare disponibilizari la companii imediat dupa privatizare, intrucat acestea au un numar "extraordinar de angajati care nu fac nimic si care determina si multe din pierderi".

Totusi, el mentioneaza ca dupa ce o companie devine viabila si profitabila trebuie sa inceapa sa faca angajari. Intrebat ce se intampla cand companiile nu devin viabile, Mobius a spus ca acestea ar trebui inchise.

"Este o parte necesara a economiei. Din nefericire, este un lucru cu care trebuie sa ne confruntam si cu care trebuie sa fim deschisi in a ne confrunta. Astazi in Europa, in Grecia, in Spania este o problema la ordinea zilei. De aceea vedem demonstratii pe strada. Oamenii nu vor sa isi piarda locurile de munca, insa, pentru a face o companie viabila, este necesara schimbarea", a explicat el.

Seful Templeton Emerging Markets a spus, pe de alta parte, ca piata de capital din Romania se poate dezvolta prin listarea unor companii mari de stat si amintit ca Romania s-a angajat in fata FMI sa privatizeze unele companii de stat.

"Problema este pe masa. Intrebarea tine de ritmul, de viteza cu care poate fi realizat acest proces. Nu are rost sa privatizam o intreprindere care nu este bine administrata si nu este profitabila pentru ca nu obtii un pret potrivit pentru ea. In masura in care profitabilitatea creste si pretul de vanzare al actiunilor creste. Este o alternativa viabila", a adaugat Mobius.

Franklin Templeton a preluat in septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care detine in prezent participații la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) si Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar si la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).

DOSARUL OLTCHIM:

STIRILEPROTV.RO:

--> Circul privatizarii unui COLOS. Cine sunt adevaratele victime ale scandalului Oltchim
--> RISCUL pe care il presupune o eventuala inchidere a Oltchim.Cati bani aduce din EXPORTURI combinatul
--> Relu Fenechiu: Diaconescu ar putea raspunde PENAL. Lui Chitoiu nu i se poate reprosa nimic
--> "Domnul Bula" si "Mitomanul national" - cum arata scena politica romaneasca in "afacerea" Oltchim
--> Ponta, la Slatina: Mi-as fi dorit ca si la Oltchim sa fi avut un mare investitor din Rusia
--> Cu ce ramane STATUL dupa vanzarea Oltchim. Cifrele din spatele unei privatizari cu paine si circ
--> CT Popescu: In ce-i priveste pe muncitorii de la Oltchim si combinatul, Dumnezeu cu mila
--> Cristian Hostiuc, ZF: "Dan Diaconescu a transformat privatizarea Oltchim in telenovela Elodia"
--> Reactii dure dupa privatizarea Oltchim. Ponta: "Cine se joaca se va arde foarte tare". Ce spune Bodu
--> ZF:Ce profituri au facut firmele "capusa“ ale Oltchim cand combinatul era "ingenuncheat“ de pierderi

GANDUL.INFO:

--> DOSARUL OLTCHIM. Ce oferta a facut Dan Diaconescu si care este PLANUL B al Guvernului
--> Un oras întreg priveste cu îngrijorare cum Dan Diaconescu joaca POKER cu statul român: ce carti are în realitate investitorul strategic DD
--> Se vindeca alienatii mintal votanti Dan Diaconescu?

--> DOSARUL OLTCHIM. Cine este ADEVaRATUL INVESTITOR din spatele lui Dan Diaconescu?
--> DOSARUL OLTCHIM. Expertii avertizeaza: "Încetarea activitatii ar duce la DEZECHILIBRE SERIOASE pe piata interna si externa"
--> DOSARUL OLTCHIM. Ce se va întâmpla cu Dan Diaconescu daca nu achita cele 45 de milioane de euro pentru actiunile combinatului

ZIARUL FINANCIAR:

--> În loc de solutii pentru cel mai mare combinat chimic cu 3.300 de angajati, privatizarea Oltchim a adus teatru absurd si circ politic
--> Oltchim si un oras întreg prinse între amatorism, management dezastruos al unui stat si un poker politic care îl propulseaza pe Dan Diaconescu. Lipsesc însa banii si viitorul unui combinat
--> Cine este consultantul? Premierul Ponta a declarat ca procedurile de privatizare a Oltchim au fost stabilite de consultant
--> Cine câstiga din închiderea Oltchim
--> Materia prima de care are nevoie Oltchim si ce produce
--> Privatizarea Oltchim: de la salvarea unui oras la circ politic

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un investitor de talie globala la
Un investitor de talie globala la "Dupa 20 de ani": Romania ARE resurse si ar putea PROFITA

Invitat la emisiunea Dupa 20 de ani, investitorul de talie globala, Mark Mobius a vorbit despre posibilitatile de dezvoltare a Romaniei, despre privatizarea Oltchim si criza din zona euro.

Verdictul unui investitor de talie globala:
Verdictul unui investitor de talie globala: "In Romania, coruptia generalizata copleseste progresul"

In Romania, coruptia generalizata copleseste progresul. Diagnosticul dur vine din partea unui investitor de talie globala - Mark Mobius - cel care a venit in tara noastra pentru a administra Fondul Proprietatea. 

Analiza la superlativ:
Analiza la superlativ: "Romania va fi liderul cresterii economice in Europa"

Romania ar putea fi una dintre cele mai atractive destinatii de investitii in Europa emergenta de astazi. Recentele turbulente din tara au aratat cum lupta pentru putere si politica pot contracara progresul economic.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.